Non-fictie boeken die ik de afgelopen tijd las

non-fictie boeken

Foto: Sam van Rij

Het is een tijdje geleden dat ik een blogje over boeken schreef. Sorry daarvoor. Het zijn naast recepten de blogs waar het meeste om gevraagd wordt. Op de een of andere manier leg ik de lat altijd belachelijk hoog als het om dit soort blogjes gaat. Ik wil minstens tien boeken bespreken en ik wil foto’s die tiptop in orde zijn – telefoonfoto’s kunnen echt niet, wat moeten jullie wel niet denken, enzovoorts. Totdat ik dan zóveel vragen krijg over waar die blogs blijven, dat ik denk: misschien moet ik het nu gewoon maar gaan doen. Dus ik koos ervoor om eens niet zoveel boeken als normaal te bespreken. En ook niet zó uitgebreid als ik soms gewend ben. Want ik wil ook weer niet dat jullie je eerst door 3000 woorden moeten worstelen en dán nog eens aan een boek moeten beginnen. Is ook gewoon niet logisch of de bedoeling. Dus, ik doe het een beetje anders dit keer.

De afgelopen tijd las ik zo’n beetje alles wat los en vast zat. Non-fictie (best wel veel zelfs), fictie (voor mijn leesclub en jeugdliteratuur. Hoewel ik van alle soorten boeken hou, houd ik het in dit artikeltje eventjes op een paar non-fictie boeken. De boeken die ik je wil aanraden:

Jouw verhaal, jouw kracht – Ella Luna

Boek1

Dit prachtig geïllustreerde boek van Elle Luna is echt een feestje. En niet alleen omdat het er zo mooi uitziet, maar ook omdat het boeiend en grappig is. Jouw verhaal, jouw kracht gaat over vrouwelijke energie en kracht, over feminisme en over wat vrouwen allemaal kunnen bereiken. Je kunt het zien als een ‘empowering’ geïllustreerd zelfhulpboek en ik denk dat heel veel mensen het prachtig zullen vinden.

Zelf was ik ook een groot fan van Elle Luna’s eerdere boek ‘Op de tweesprong van moeten en willen.’ Ook dat boek heeft me geïnspireerd en vind ik erg mooi om te zien. Luna heeft een bijzondere stijl die ik nog niet eerder ergens ben tegengekomen.

TLV – Jigal Krant

Boek2

Op zoek naar een mooi kookboek met heel veel vegetarische en veganistische recepten? Dan is TLV echt een grote aanrader. Dit boek staat echt bol van de Israëlische recepten die ik zo snel mogelijk eens wil maken. Denk aan allerlei gerechten met kikkererwten en aubergine, tomaat en allerlei kruidenmixen die me echt heerlijk lijken. De fotografie in het boek is echt ontzettend mooi. De foodfoto’s worden afgewisseld met straatbeelden uit Tel Aviv en daarmee is het eigenlijk ook een beetje een reisboek. Fantastisch! Ook een heel mooi boek om cadeau te geven aan iemand die graag kookt en eens iets anders wil uitproberen.

Het Zero Waste Project – Jessie en Nicky Kroon 

IMG_1087

Ik heb heel veel sympathie voor de zusjes Kroon die zich inzetten voor een afvalvrije toekomst. Nicky en Jessie leven zelf (zoveel mogelijk) zero waste en geven hiermee een heel goed voorbeeld. Ze doet het op een hippe, laagdrempelige manier (met een hoop praktische tips) en dat spreekt mij heel erg aan. Ik kende de meiden van hun instagramaccount, dat ook erg leuk is om te volgen, maar dat ze nu ook een boek hebben gemaakt dat is wel echt de kers op de taart. En wat voor boek. Het is ook nog eens heel erg mooi geworden! Ook voor dit boek geldt weer dat de uitvoering heel erg geslaagd is, met mooi papier en goede fotografie. Je wordt er echt vrolijk van als je er doorheen bladert en dat vind ik knap, als het om dit onderwerp gaat. Immers, afvalvrij leven kan toch wel echt als een uitdaging voelen – maar met dit boek krijg je er gewoon zin in!

Andere mooie boeken die ik las, in het heel kort: 

Mijn wilde tuin, Meir Shalev – een prachtig geschreven verhaal over Meir en zijn tuin. Hoe Shalev over planten, bomen, insecten en bloemen praat… het laat me gewoon echt in sprookjes geloven. Ik las dit boek toen ik thuis zat met een gebroken enkel en niet naar buiten kon en dit was de perfecte manier om een beetje weg te dromen.

Voel je vrij, Zadie Smith – deze essaybundel van Zadie Smith weet je echt te raken en laat je nadenken over dingen die eerst misschien een beetje pijnlijk zijn. Smith is ijzersterk in maatschappijkritische verhalen en dat heeft ze met deze bundel weer eens extra bewezen.

Body Positive Power, Megan Crabbe – ik heb al eens eerder over dit boek geschreven, maar toen had ik het in het Engels gelezen. Nu is het vertaald in het Nederlands en dat maakt het boek misschien nog weer iets breekbaarder voor een groot publiek. Megan schrijft op luchtige, grappige manier over hoe je meer van je lichaam kan gaan houden en hoe we schijt moeten hebben aan beautystandaarden en de hele dieetcultuur die echt voor niemand goed is. Amen, Megan.

Ik hoop dat er iets leuks voor je tussen zit! Man, soms zou ik willen dat ik bibliothecaresse was. Of dat ik in een boekenwinkel werkte. Gewoon lekker heel de dag mensen boeken opdringen. Ok, veel leesplezier en laat me weten wat je ervan vond!

Foto’s: Bette de Wit 

Deze blogpost bevalt affiliaitelinks naar het partnerprogramma van bol.com. Dat betekent dat wanneer jij via mijn linkjes een product bestelt, ik daar een klein percentage voor krijg. Dat is één van de manieren om mijn blog te onderhouden. Het is goed om te weten dat jij niks extra betaalt. 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

5 gedachten over “Non-fictie boeken die ik de afgelopen tijd las

  1. Ik ben heel benieuwd naar dat Body Positivity Power boek! Heb jij toevallig Damn, honey ook al gelezen? Dat gaat ook op body positivity in en is ook super =)

    1. Ja! heel leuk. En ik ben komende week te gast in hun podcast :) (of nouja, we gaan het opnemen)

      1. Ooooh, superleuk! Dat moet ik onthouden om te luisteren als het klaar staat =)

  2. Hoi Merel ,

    Heb jij een link naar jouw review over de Engelse versie van Body Positivity?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *