Boeken en documentaires over veganisme

boekendocus

Eén van de vragen die we het meeste gesteld krijgen is: ‘Welke boeken en documentaires over veganisme raden jullie aan?’ Natuurlijk beantwoorden we jullie vragen altijd met liefde per mail, maar het leek ons ook handig om hier eens een algemeen artikel over te maken – zodat meer mensen er iets aan kunnen hebben. Een jaar of drie geleden hebben we ook zo’n artikel geschreven, maar dat is natuurlijk alweer achterhaalde informatie, aangezien we in de tussentijd weer andere boeken hebben gelezen en andere documentaires hebben gezien. We zetten onze favorieten, per onderwerp, voor je op een rijtje.

Voordat we beginnen zullen we eerst even uitleggen hoe we de boeken en documentaires verdelen. Er zijn boeken (en docu’s) over veganistisch eten die vooral ingaan op de ethische kant erachter (dierenleed, milieu,) maar er zijn ook boeken die veganisme benaderen vanuit een gezondheidsperspectief. Bij de boeken en docu’s die het verhaal meer vanuit de ethische kant bekijken, zul je zien dat er ook suggesties worden gegeven die niet per se over voeding gaan, maar over andere onderwerpen – zoals dieren in gevangenschap. Ook dat hoort bij de veganistische levenswijze.

Een kleine disclaimer vooraf: wij hebben natuurlijk nog lang niet alle boeken gelezen en films gekeken.  Dit is slechts een lijstje met tips waar je hopelijk iets aan hebt als je net in ‘het groene wereldje’ komt kijken. Voel je vrij om bij de comments onder het artikel meer tips achter te laten!

Boeken

Boeken die (voornamelijk) ingaan op ethische kwesties: 

Het allereerste boek over het wel of niet eten van vlees en vis dat wij ooit lazen is Dieren Eten van Jonathan Safran Foer. We kenden deze schrijver alleen van zijn romans, die overigens ook fantastisch zijn, maar dit boek is even heel andere koek. Het boek gaat over de omstandigheden in vee-industrie, en welke misverstanden hierover bestaan. Dieren Eten heeft er voor ons voor gezorgd dat we zeker wisten: vegetarisch eten it is!

Het tweede boek dat wij lazen was Skinny Bitch. Hoewel dit boek vooral over gezond eten gaat (en over slank worden door plantaardig te eten,) behandelt het toch ook voor een heel groot deel de ethische kant van vegan eten. Het boek is grappig (en een beetje grof,) geschreven en heeft ons destijds zeker aan het denken gezet.

Bovenstaande boeken zijn in het Nederlands te lezen, maar zijn geschreven door Amerikaanse auteurs. De Vegarevolutie is een boek van Hollandse bodem – geschreven door Lisa Steltenpool en is een absolute aanrader voor iedereen die meer over veganisme wil weten. Ben je op zoek naar antwoorden achter het hoe en waarom van vegan eten of wil je juist weten hoe je als vegan zijnde genoeg voedingsstoffen en vitamines binnen krijgt? Dit boek behandelt de meest uiteenlopende vragen. Het is het perfecte boek voor ‘startende veggies,’ zeker ook omdat achterin het boek een hele reeks lekkere en makkelijke (supermarktproof) recepten staan.

Boeken die veganisme vanuit gezondheidsperspectief benaderen: 

Mensen die niet per se vanuit een principekwestie vegan eten, maar toch geen dierlijke producten eten, zeggen vaak dat ze een ‘plantbased diet’ volgen. Ofwel: een plantaardig dieet. In Amerika worden heel boeken over dit onderwerp geschreven, omdat daar al veel artsen tot de conclusie zijn gekomen dat plantaardig eten het allerbeste is voor je gezondheid. De meest bekende boeken over plantaardig eten zijn:

The China Study – dit is een heel beroemd boek en een wereldwijde bestseller. Het gaat over een jarenlange studie naar het veranderende eetpatroon van de bevolking van China – van veelal plantaardig naar een meer Amerikaans/Westers dieet. Wat heeft dat met de gezondheid van de mens gedaan? En waarom is plantaardig eten zo goed voor ons?

Een andere titel waar je ongetwijfeld wel eens iets over hebt gehoord is The 80/10/10 Diet . Dit boek schrijft een dieet voor waarbij 80 procent koolhydraten, 10 procent eiwitten en 10 procent vetten worden gegeten – alles rauw en dus plantaardig. Het boek vertelt je alles over wat fruit en groenten voor je lichaam doen. Interessante materie!

Tot slot: The Starch Solution. Dit boek schrijft een dieet voor dat voornamelijk uit zetmeel bestaat. Volgens dr. McDougall bestaat het ideale dieet uit veel aardapels, rijst, peulvruchten en andere voeding die veel zetmeel bevat – in combinatie met groenten en fruit. Het idee is dat je laag in vetten eet en uiteraard is het ook weer een plantaardig voedingspatroon.

Het boek Eat and Run is geschreven door een vegan ultramarathonloper en zal vooral heel veel tips bevatten voor mensen die (fanatiek) sporten en veganistisch/plantaardig willen eten. Wat heeft je lichaam nodig wanneer je zulke zware fysieke prestaties moet leveren? Hoe voorkom je tekorten en wat doet de combinatie van vegan eten en sporten met je lichaam? Interessant boek!

Nog een boek dat interessant is voor sportende vegans: Thrive. Het boek gaat voornamelijk over hoe je met voeding je sportprestaties kunt verbeteren – uitgaande van een plantaardig dieet.

Documentaires

Wanneer je op de linkjes klikt, ga je naar de artikelen die wij over de documentaires hebben geschreven.

12-reasons-why-cowspiracy-is-the-next-blackfish-features-peta-1024x575

Documentaires die ingaan op de ethische kant achter het veganisme:

Laten we meteen maar met de meest heftige docu beginnen: Earthlings. Wereldwijd zijn er duizenden mensen te vinden die na het kijken van deze film ‘overnight vegan’ zijn geworden en dat snappen wij wel. Nu was ik al vegan toen ik deze film zag, maar ik wist toen weer heel zeker: ik ga nooit meer terug. De documentaire laat je alle aspecten van veganisme zien. Waarom het beter is voor mens, dier en milieu. Ik ga niet liegen: de film gaat door merg en been en je moet echt weten waar je aan begint, maar ik ben toch heel blij dat ik Earthlings heb gezien.

Minder heftig, maar zeker niet minder overtuigend: Cowspiracy. Ik denk dat ik dit de beste documentaire over veganistisch leven tot nu toe vindt. Het milieu is eigenlijk het eerste uitgangspunt van deze film (dus: welke effecten heeft de vee- en zuivelindustrie op het milieu?) maar gaandeweg worden er ook andere onderwerpen behandeld, waardoor je een mooi totaalbeeld krijgt van de positieve effecten van veganistisch eten.

Blackfish – deze documentaire gaat over dieren die in gevangenschap leven. En dan in het bijzonder over orka’s die leven in amusementsparken, zoals SeaWorld. In de film worden meerdere ex-trainers uit verschillende zeeparken aan het woord gelaten en de emoties en schuldgevoelens die deze mensen met zich meedragen zijn met geen pen te beschrijven. Na het kijken van deze film voelde ik me vrij machteloos, maar wist ik één ding: ik ga nooit meer naar een dierentuin of zeepark. (niet dat ik daar recent ben geweest of van plan was te gaan, maar toch.)

Kort geleden keek ik de film ‘The Cove.’ Deze docu gaat over de dolfijnenjacht in Japan. Waar ik Blackfish vooral heftig vond omdat het zo ingaat op de mentale toestand van de dieren, vond ik The Cove zwaar om te kijken in verband met de bloederige taferelen die je, met name aan het einde van de film, te zien krijgt.

Wanneer je er voor jezelf nog niet overzit bent of je wel of geen vis wilt eten, dan is dit misschien wel dé film die je zou moeten kijken: The End Of The Line. De film gaat in op de effecten van de visserij op het milieu, de dieren én de mensen. We zijn vrij zeker dat je na het kijken van deze film toch anders naar je bordje sushi zult kijken.

Documentaires over veganisme en gezondheid:

Fat, sick and nearly dead.  Deze film gaat over twee Amerikaanse mannen die enorm veel gaan afvallen door een juicefast (sapkuur,) te  volgen. Ze onderzoeken wat dierlijke vetten met je lichaam doen. Het is een heel Amerikaanse documentaire, maar zeker de moeite van het kijken waard. Er is inmiddels ook een deel 2 van Fat, Sick and Nearly Dead en ook deze film is (net als deel 1 dus) op Netflix te bekijken.

Forks over Knives is misschien wel één van de bekendste films over plantbased eten. Ook dit is weer een Amerikaanse film en dus is het uitgangspunt het ‘Standard American Diet.’ De film laat je zien hoe het eten van een plantaardig dieet allerlei ziekten kan voorkomen of (grotendeels) genezen. Zeker inspirerend om te kijken! Over Forks over Knives hebben we nog geen artikel geschreven, maar we kunnen je alvast vertellen dat de documentaire op Netflix te bekijken is. Ook van Forks over Knives is een deel 2 gemaakt – “Engine 2 Kitchen Rescue.” In deze docu krijg je te zien hoe een paar gezinnen worden geholpen hun eetpatroon te transformeren naar een plantbased diet. Erg leuk! (en ook te bekijken op Netflix)

Van Hollandse bodem: Rauw & Rauwer. Deze films gaan over een Nederlandse moeder die haar zoon van kleins af aan rauw opvoedt. Dat wil zeggen dat zij en haar zoon alleen maar raw food eten. Deze films hebben voor heel wat opstand gezorgd in het land – de zoon kwam zelfs onder toezicht van de Kinderbescherming te staan. Gelukkig was laatst op tv te zien dat het erg goed gaat met de jongen. De films zijn terug te kijken via Uitzending Gemist.

Onze favorieten?

Als we je 1 boek en 1 film mogen aanraden, omdat je weinig tijd hebt en je graag in korte tijd zoveel mogelijk wilt leren, dan zouden dat zijn: De Vegarevolutie (boek) en Cowspiracy (film.) Maar als je meer tijd hebt, dan raden we je zeker aan om meer te lezen en te bekijken, want er is nog een hoop te leren en te ontdekken. Go for it!

We hopen dat jullie iets aan onze tips hebben! Laat gerust nog meer suggesties achter bij de comments, wie weet hebben wij er ook nog iets aan!
In welke boeken en/of films ben jij geïnteresseerd? Laat het ons weten!

Deze blogpost bevat affiliatelinks. Dat betekent dat wanneer jij een online aankoop doet, wij een klein percentage van het aankoopbedrag ontvangen. Dat is, onder andere, wat het mogelijk maakt om fulltime aan ons blog te werken. Wees gerust; jij betaalt absoluut niks meer dan normaal en wij werken alleen met partners waar we achter staan en die we vertrouwen. 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

33 gedachten over “Boeken en documentaires over veganisme

  1. Ik heb gisteren voor de derde keer Forks over Knives gekeken. Blijft een indrukwekkende film. In deze docu wordt ook The China Studies aangehaald en brengen ze het eten van dierlijke eiwitten in verband met vele soorten kanker. Toentertijd was het echt een eye-opener voor mij. Ik wist niet dat er een deel twee was, die ga ik vanavond kijken.
    Earthlings heb ik grotendeels gezien, maar man wat vond ik dat moeilijk zeg. Ik heb echt tranen met tuiten gehuild..wat vreselijk. Ik vond het een hele heftige docu, maar zeker het kijken waard.
    Ik heb nog geen boeken van deze lijst gelezen, maar Eating Animals wil ik snel aan beginnen. Hier hoor ik al jaren verhalen over, dus het moet er een keer van komen. Fijn zo’n overzicht!

    1. Eating Animals heb ik vorig jaar voor het eerst gelezen. Ik wist het meeste ervan al, maar ik vond het toch een heftig boek, vooral het deel over de visserij.

      Dat je daar even op voorbereid bent ;-)

  2. Heel fijn en handig zo’n overzicht!
    Ik durf Earthlings niet te kijken, ik heb al zo vreselijk zitten janken bij het lezen van Skinny Bitch, ik ben bang dat ik echte beelden helemaal niet meer uit mijn hoofd zal krijgen.
    Maar Cowspiracy staat nu bovenaan mijn lijstje om te kijken, bedankt! :)

    1. Ik heb afgelopen weekend Earthlings gekeken voor het eerst. Niet een documentaire die ik graag 2x wil zien. Ik wilde eigenlijk halverwege stoppen, maar dat leek me weer hypocriet, dus heb ‘m maar uitgezeten.
      Ik was daarvoor al een tijdje bezig met vlees minderen: ipv 5-7 dagen p.w. vlees, naar 2-3 x per week.
      Voornamelijk naar aanleiding van een aantal veganisten op Youtube en wat andere docu’s (zoals hierboven genoemd). Maar die documentaire was wel zo heftig dat deze me in 1 klap over de rand heeft gezet om maar helemaal te stoppen met vlees.
      Ik heb er alleen nog moeite mee om helemaal veganistisch te gaan. Deels door onwetenheid/gebrek aan creativiteit.

      1. Hey Ramon,

        Ik ben zelf nu een maandje veganistisch en wat mij heel erg heeft geholpen in de kennis en creativiteit was het boek de Vegarevolutie. Het is echt een soort van gids voor veganisten, met wat basic informatie waaronder ook een handige veganistische voedselpyramide (om de schijf van vijf te vervangen). Achterin staan heel wat leuke creatieve gerechtjes waar ik zelf veel inspiratie van kreeg voor weer andere gerechten.
        Zeker de moeite waard om in huis te halen (ps. het boek leest heel vlot en makkelijk weg, had hem zelf in 2 dagen uit).

        Groetjes!

  3. Kennen jullie Victoria Moran? Erg Amerikaans (als je begrijpt wat ik bedoel) maar altijd enthousiast en positief. Haar boeken over veganisme zijn nog niet in het Nederlands te krijgen, maar in het Engels goed te doen.

  4. Wow, super goede lijst, ben het helemaal eens met de keuzes. Earthlings zelf nog niet gezien, vraag me af of ik dat nog eens zal doen.

    Vind het echt super dat jullie nu ook meer aandacht besteden aan de ethische aspecten van veganisme. Ik hoop dat er nog meer zal volgen, samen met de andere content natuurlijk, want die is ook super. Dikke schouderklop!

  5. Goeiemorgen,
    Leuke blog hebben jullie.
    Ik ben eet al lang vegetarisch, alles stilaan afgebouwd eerst nog wat kip en vis dan alleen nog zuivel, later enkel nog een beetje kaas op pasta. Na het zien van een speech van Gary Yourofsky laat ik de kaas ook weg, en heb er totaal geen moeite mee. Thuis eet ik altijd veganistisch. Buitenshuis tracht ik dat te doen wat meestal maar niet altijd lukt.
    Op YouTube even intikken: ” Gary Yourofsky Nederlands ondertiteld ” en je kan de speech zien.
    Groetjes,
    Suzanne

  6. Bedankt voor het lijstje! Filmpjes durf ik ook niet te kijken :'( Ik krijg dan vaak de reactie dat mijn ogen sluit voor dierenleed, maar ik hoef geen enge filmpjes te zien om overtuigd te zijn :)

  7. Ik heb nog wel een leuke tip voor de niet-vega; Jamie’s Fowl Dinners. Dat is een docu van Jamie Oliver over supermarkt kip. Ik heb deze zelf jaren geleden gezien en vond het een erg goede docu. Hij veroordeelt mensen niet, maar laat zien hoe de industrie werkt. Dan kun je daarna zelf een weloverwogen keuze maken.

    Hieronder in het kort waar de docu over gaat:

    “Documentaire over het proces van kip naar schap

    Meesterkok Jamie Oliver komt met een onthullende, eenmalige documentaire waarin hij de realiteit laat zien over het leven van een ‘supermarktkip’. Hoe leven de kippen? Hoe komen ze aan hun eind? En welke processen moet de kip doorlopen voordat zij in de schappen van de winkel terecht komt? Kip is een van de meest gegeten vleessoorten ter wereld. Er is echter een groot verschil in prijs. Dit heeft vooral te maken met de verschillende manieren waarop de dieren gehuisvest en geslacht worden. Door deze speciale uitzending krijgt de consument een duidelijk beeld over hoe de vork werkelijk in de steel zit.

    Jamie heeft een groep nietsvermoedende eters uitgenodigd voor een diner. Hij leidt zijn gasten door de wereld waarin de beestjes in krappe hokjes gepropt zitten en in een raptempo moeten groeien om snel geconsumeerd te kunnen worden. Jamie zet zijn verhaal kracht bij met het gebruik van filmpjes, interviews en demonstraties. De gasten worden ook bij het verhaal betrokken. Zo krijgen ze een schaal met kleine pluizige kuikentjes op tafel geserveerd met als taak ze na het aaien te scheiden in mannetjes en vrouwtjes. De kippen worden gebruikt voor het produceren van eieren en de hanen zijn overbodig en worden in de zaal voor de ogen van de gasten vergast. Jamie legt daarnaast de verschillende groeiprocessen uit en vergelijkt ze met elkaar, net als de manier van slachten door middel van elektrocuteren, wat ook op het podium gebeurt.

    Jamie hoopt de kijker te overtuigen om voor kwaliteit te kiezen in plaats van alleen te letten op geld. In Engeland heeft de uitzending voor veel commotie gezorgd. De supermarkten hebben na de uitzending de verkoop van scharrelproducten met 50 procent zien stijgen.”

  8. Leuk dat jullie dit bespreken! Ik twijfel wel is over om vegetarisch of zelfs veganistisch te gaan leven, maar het is nog het onbekende en dat maakt het een beetje moeilijk. Daarom ben ik blij dat jullie deze boeken en films laten zien! Ik ben vooral benieuwd naar de boeken, vooral de vegarevolutie en ik ben ook wel benieuwd naar de boeken die veganisme vanuit gezondheidsperspectief benaderen. Vooral omdat mijn gezondheid bagger is, dus ik ben er op die manier ook wel nieuwsgierig naar! Ik denk dat ik niet de films ga kijken, want ik heb een vermoedde dat ik dat niet overleef. Ik zit al te gillen als ik natuur documentaires kijk waarbij een havik een muisje probeert te vangen of een leeuw een hertje aan het op eten is. Dus ik hou het bij de boeken!

  9. Ik zat al langer te twijfelen of ik misschien vegetarisch wilde gaan eten. Ik koop nu al regelmatig vleesvervangers of maak vegetarische pastagerechten.
    Gisteren met manlief (een echte vleeseter) de speech van Gary Yourofsky gekeken en er nog lang over nagepraat…
    Met als uitkomst dat we het gaan proberen; geen vlees, vis, kaas, melkproducten en ei meer eten.
    Met het niet eten van melkproducten zijn we, door een allergie, aardig bekend. Dat scheelt wel denk ik.
    In eerste instantie beginnen we wat de eieren betreft met het niet meer kopen van, zeg maar, hele eieren en het dus niet meer verwerken in onze eigen baksels. Misschien kopen we later ook geen producten uit de supermarkt meer waar ei in is verwerkt. Dat is de volgende stap : )
    De rest gaan we meteen helemaal niet meer gebruiken.
    Bedankt voor de inspiratie!!
    Ik ga nu maar eens even naar lekkere vegan receptjes zoeken en de site van ekoplaza bekijken : )

    1. Goed bezig! Succes! Het is even wennen en uitzoeken maar na een tijdje weet je niet beter meer. :)

  10. Cowspiracy, helemaal mee eens. Ik was behoorlijk emotioneel na het kijken van die film maar tegelijkertijd ook gemotiveerd om de boodschap naar buiten te brengen :) Ik denk dat ik het ga laten zien aan mijn leerlingen!

  11. Bedankt voor de goede tips. De meeste docu’s kende ik al wel maar veel boeken heb ik nog niet gelezen. Dit weekend maar eens de boekwinkel in :)

    De speech en site van Gary Yourofsky vond ik zelf erg overtuigend, al is hij soms erg extreem in zijn denken (zeker recentelijk).

  12. Weet iemand toevallig of je Cowspiracy ook zonder creditcard ergens kunt bekijken? Niet dat ik er niet voor wil betalen, maar ik heb helaas geen creditcard..

    Zo niet, dan geloof ik dat ik toch maar eens een creditcard ga aanvragen. Kan ik ook eindelijk wat op iHerb bestellen! <3

    1. Die heb ik gratis gezien, gewoon op you tube! Alhoewel ik niet weet of hij nog steeds in full length te zien is!

  13. Heel goed overzicht meiden ,waar veel beginnende vegans wat aan zullen hebben. Zelf heb ik alles al gezien en gelezen,behalve Forks over Knifes deel 2 en die ga ik gauw bekijken, want ik ben gek op docu’s!!

  14. Ik heb gister Forks over Knives gezien! Zeker een interessante documentaire en ook echt sterk. Ik heb geen enkel moment getwijfeld aan de informatie die aan bod kwam, omdat het goed onderbouwd is allemaal!

  15. Zeer goede lijst ik ben sinds 6 wk vegan.Soms valt het mee soms tegen.De vegarevolutie in 1x uitgelezen, earthlings vond ik te heftig halve wege gestopt.Ik lees op dit moment De vrolijke veganist door Floris van den berg filosoof en vegan.Nu in Frankrijk op vak waar vegan uit eten echt drama is.Alles is op diere producten gebaseerd.Dus kook ik maar vaak zelf.Ga door met jullie goede werk x Bas

  16. Erg goede lijst! Cowspiracy maakte van mij een vegan overnight :) En Earthlings schopte enige twijfel in de supermarkt direct uit mijn hoofd met de beelden van de dieren. De Vegarevolutie gaf mij extra inzicht in ons eten (en wakkerde een grotere interesse aan, bedankt Lisa!). Blackfish ga ik vanavond maar eens kijken!

    Bedankt voor het delen, geniet van jullie dag! <3

  17. Ik had me dus niet zo goed gerealiseerd dat earthlings zo vreselijk heftig was, maar ik heb hem toch gekeken. Écht heftig, met de meest gruwelijke beelden, maar je word wel echt even met je neus op de feiten gedrukt. Ongelooflijk zeg. Helaas zijn mijn ouders er resoluut op tegen dat ik ook maar vegetariër word. Maar ja, ik heb earthlings niet voor niets gekeken want waar ik ook maar vegan kan eten, doe ik dat en ik heb nu echt ingezien hoe alles in elkaar zit.

    Ik ga cowspiracy maar eens aan mijn ouders laten zien ( earthlings durf ik ze niet te laten zien, hehe )

    Liefs

    P.s any tips voor hoe ik mijn ouders kan duidelijk maken dat ik echt graag vegan wil zijn?

  18. Hai Merel en Jamie,
    Ik doe een project op school over de bio-industrie, veganisme en dergelijke, ik ben nu aan het onderzoeken hoe ik dat ga aanpakken en welke films ik daarvoor ga kijken. Ik denk dat ik graag Earthlings wil kijken (alhoewel ik een beetje bang ben voor hoe schokkend het gaat zijn), maar ik ben ook aan het kijken naar Cowspiracy en Meat the Truth. Hebben jullie die laatste ook gezien, en hebben jullie een idee over wat nuttig is? Dankjewel!
    Liefs, Maaike

  19. Fat, sick & nearly dead is een docu over de Australiër Joe Cross, die door Amerika reist terwijl een juice kuur volgt om zijn gezondheid te verbeteren en onderweg praat hij met Amerikanen over voeding en gezondheid. Hij ontmoet ook mensen die hij inspireert om ook te starten met juicen.

  20. Ken ze allemaal!:) Erg belangrijke en interessante materie. Zowel voor het welzijn van de planeet als voor jezelf. Vele van deze informatiebronnen hebben me aan het denken gezet en zorgden ervoor dat ik minder vlees/zuivel ging eten. Inmiddels ga ik nu uitvan het 80/10/10 boek en dat is toch wel echt nog een belangrijke stap geweest voor mij op het gebied van gezondheid.
    Veel mensen moeten zelf op zoek naar dit soort boeken en docu’s, daarom wilde ik er nog een bronnenlijst van gaan maken op mijn website. Dit artikel zal ook veel mensen verder helpen op de zoektocht naar ‘groen doen’ en ook gezondheid:)!

  21. Leuke referenties ! Ik was al een tijdje op zoek naar boeken en documentaires over veganisme maar vooral over hoe het vee- & zuivelindustrie een groot impact heeft op het milieu. Paar dagen geleden heb ik Cowspiracy bekeken, en het is van ver de beste documentaire die ik ooit heb gezien. Vanavond ga ik Earthlings bekijken, ik hou alvast mijn zakdoeken klaar en kruip onder de deken als het te heftig wordt!

    Dank jullie voor deze super tips ! Ik heb alvast mijn boek & film lijst aangevuld !

  22. Een goede aanvulling is de documentaire “what the health” van dezelfde makers als cowspiracy. Vooral waar men geïnteresseerd is in de gezondheidsvoordelen van een veganistische lifestyle.

  23. Netflix:
    Forks over knives
    Food choices
    What the Health
    Substainable

    Also on Netflix, de film Okja… Toont de kant van de dieren.

    YouTube:
    Best speech Gary Yourofsky
    De kerel is wat hevig maar heeft wel goede argumenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *