Boekenclub #2

Een heleboel boekentips, maar ook aanvullende kijktips, een aantal toffe literaire events én een winactie. Lees met ons mee met onze favoriete boeken van dit moment.
boeken1

(enkele voorbeelden van snapshots die Naomi en ik elkaar dagelijks sturen via WhatsApp) 

Precies een maand geleden verscheen de eerste editie van onze Boekenclub online. Kijk, eigenlijk zochten Naomi en ik gewoon een manier om ergens iets kwijt te kunnen over alle boeken die wij lezen en die we goed vinden, maar nu ook nog blijkt dat jullie het leuk vinden om deze stukjes te lezen gaan we er natuurlijk sowieso mee door. Dus hierbij deel twee. Met weer een heleboel boekentips, maar ook aanvullende kijktips, een aantal toffe literaire events én een winactie. Ja, dat belooft allemaal wat hè? Veel leesplezier!

Naomi’s keuze van de maand

IMG_9575

Ik stond bij ABC (American Book Centre, Spui, Amsterdam) voor de kast met memoirs en trok Hunger eruit en las de eerste paar pagina’s. Bij een goed boek vergeet ik dan vaak dat ik in de boekhandel sta en bedenk ik bij pagina 10 pas dat ik het gangpad blokkeer en het boek nog moet kopen. Dit was zo’n boek. Roxane Gay is een bekende feministe en in haar memoir schrijft ze over haar relatie met haar lichaam. Toen Roxane 12 was, is ze verkracht door een groep jongens. Jarenlang heeft ze dat uit schaamte aan niemand verteld. Dik worden was voor haar een manier om onaantrekkelijk en dus veilig te zijn. In het boek legt ze uit hoe onvriendelijk de wereld is tegenover dikke mensen. Zo krijgt ze vaak ongevraagd dieet-advies (van mensen die denken dat ze het allemaal niet snapt) en maakt ze zich in het openbaar zo klein mogelijk om maar niemand tot last te zijn. In veel stoelen past ze niet en zo is er in de wereld vaak letterlijk geen plek voor mensen met haar postuur.

Het is op veel momenten een hartverscheurend verhaal en ik ben heel blij dat Roxane het op heeft willen schrijven. Ik wist veel te weinig van hoe moeilijk we het dikke mensen maken en hoeveel we oordelen en aannemen. Wat ik herkende in het haar verhaal is het worstelen met angsten en depressies en de meer en minder destructieve manieren die je ontwikkelt om daarmee om te gaan. Op slechte dagen eet ik nog wel eens veel te weinig. Soms omdat honger een fijner gevoel is dan verdriet. Of omdat ik mijzelf geen eten gun. Net als Roxane weet ik dat het geen slimme oplossing is voor het probleem en tegelijkertijd zijn we allemaal mensen die soms beter voor onszelf kunnen zorgen dan op andere momenten. Die dagelijkse uitdaging om milder naar jezelf en elkaar te kijken, dat is waar dit boek over gaat.

Merel: Ik heb heel geduldig gewacht tot Naomi Hunger uit had, zodat ik het van haar kon lenen. Ik bewaar het boek even voor mijn trip naar Schotland volgende week, want het lijkt me zo’n boek dat ik tijdens een treinreis in één keer wil uitlezen. Het onderwerp spreekt me enorm aan – ik verwacht me er ook mee te kunnen identificeren en daar kijk ik naar uit. 

Het boek Hallo Witte Mensen wilde ik al een tijdje lezen. Anousha Nzume vertelt aan witte mensen, en daar ben ik er eentje van, wat het betekent om wit te zijn. Welke voordelen dat heeft en dat je er meestal niet eens over na hoeft te denken omdat de wereld uitgaat van witheid. Als witte mensen hebben we tal van privileges, worden we in tegenstelling tot bruine en zwarte mensen niet voortdurend aangesproken op onze huidskleur en zien we onszelf nog vaak als een soort verlossers van mensen in de landen die we vroeger gekoloniseerd hebben. Zo kijk ik na het lezen van dit boek heel anders naar de reis die ik tien jaar geleden maakte naar Tanzania om daar een paar weken les te geven (dat vonden de kids leuk maar het leverde vooral mij een goed gevoel op).

Anousha legt in het boek met veel concrete voorbeelden uit hoe dit in het dagelijkse leven werkt. Dat we bijvoorbeeld aan mensen met een andere huidskleur vragen “Maar waar kom je echt vandaan?” en andere zogenaamde micro-agressions. (klik op de link voor een duidelijke uitleg bij dit begrip) Anousha benoemt de emotionele reacties die deze materie op kan roepen bij witte mensen; soms heb je misschien helemaal geen zin om door te lezen. Het boek legt uit waarom het zo lastig is om te praten over bijvoorbeeld zwarte piet en waarom we dat toch moeten doen.

Aanvullend willen we je de serie Dear White People op Netflix van harte aanraden. Wat een leuke, maar ook ontzettend leerzame en hier en daar confronterende serie is dit! Verder zijn we heel benieuwd naar het boek Witte onschuld van Gloria Wekker, dat over hetzelfde onderwerp gaat en in november in een Nederlandse vertaling uitkomt.

Merel: ik ben Hallo witte mensen nu ook aan het lezen en ik lees het in delen. Soms leg ik het ook weer een paar dagen weg. Dat is niet omdat ik niet wil doorlezen, maar omdat ik alles goed in me op wil nemen. Ook google ik allerlei termen die ik tegenkom, die ik nog niet ken. Ik probeer echt iets van het boek te leren en wil het daarom niet te snel lezen. Ik vind het enorm boeiend, maar ook leuk en erg begrijpelijk geschreven! 

Het boek Parttime astronaut van Renée van Marissing leende ik van Merel. Ze had het in een middag uitgelezen zei ze. Dat klonk goed. Ik was in de stemming voor iets luchtigers na het lezen van een aantal heftige memoirs. Dit was fictie en het boek was letterlijk best wel licht, dus ik stopte het ’s ochtends in mijn tas. Of eigenlijk begon ik bij het ontbijt al met lezen en liep ik met het boek voor mijn neus de trap af op weg naar mijn fiets. Helaas kan ik niet tegelijkertijd fietsen en lezen, anders was ik nog even doorgegaan. Het boek gaat over een man en vrouw, Karlijn en Jasper, die in de loop van de jaren van elkaar en van zichzelf verwijderd zijn geraakt. Het boek is fictie maar het leest als non-fictie; de details zijn zo sprekend, de dialoog zo realistisch. Ik zat midden in het verhaal en voelde het onbehagen in mijn hele lichaam. Dat was niet per se de bedoeling die dag, maar ok. Het is een prachtig boek en het andere werk van Renée staat nu op mijn wenslijst.

Winactie

FullSizeRender 4

Commercial break: onze eerste Boekenclub-winactie! We mogen van uitgeverij Atlas Contact drie exemplaren van Parttime astronaut verloten onder onze lezers! Wat je moet doen om kans te maken? Geef in een reactie onder deze blogpost aan dat je het boek graag zou willen lezen en wij weten genoeg. Succes!

Merels keuze van de maand

IMG_9427

Ik heb afgelopen maand zóveel gelezen dat ik er echt heel veel moeite mee had om slechts drie boeken te kiezen. Gelukkig besprak Naomi Parttime astronaut en Hallo Witte Mensen al, dus die twee titels kon ik laten voor wat het was. Laat ik dan beginnen met ‘Het beste wat we hebben’ van Griet op de Beeck. Jep, dé nieuwe Griet. Man, wat heb ik uitgekeken naar dit boek. Ik doe dit niet vaak, maar dit boek heb ik ge-preorderd, omdat ik zeker wilde weten dat ik het heel snel in huis had. In feite vind ik alles wat Griet doet en maakt fantastisch. Wie heeft haar interview (over incest en heel erg depressief en wanhopig zijn,) van de week bij DWDD gezien en het droog gehouden? Ik niet. De dag na het interview lag het gloednieuwe boek bij mij in de brievenbus en ik ben direct begonnen met lezen. Een ander boek moest hiervoor wijken – sorry. Wat kan ik zeggen? Het is gewoon waanzinnig goed. Het is vreselijk pijnlijk en tragisch. Echt, de problematiek in dit verhaal liegt er niet om. En dan is het nog maar het eerste deel van een trilogie. Ik kan nu al niet wachten op deel 2 en 3, want ik wil meer. Ik wil altijd meer van Griet.  (maart 2018 wordt een goede maand voor me, want dan verschijnt het boekenweekgeschenk van Griet’s hand en dan zal ze overal in Nederland zijn. Ik ben daar. Let maar op. En ik neem Naomi mee, al weet ze dat nog niet)

Ik ga heel eerlijk zeggen: ik heb nog nooit iets gelezen van Valeria Luiselli. Wereldberoemd schrijfster, heb ik me laten vertellen, dus daar kan ik natuurlijk eigenlijk helemaal niet mee aan komen bij jullie. Maar laat ik het goedmaken. Deze maand las ik Vertel me het einde en daar was ik nogal van onder de indruk. Dit essay leert je alles over het Amerikaanse migratiebeleid. Terwijl Luiselli wachtte op haar green card, werkte ze als tolk bij de immigratierechtbank in New York. Daar luisterde ze naar de pijnlijke verhalen van Latijns-Amerikaanse kinderen die zonder ouders de Amerikaanse grens zijn overgestoken. Luiselli moet alle kinderen dezelfde veertig vragen stellen – vandaar de ondertitel: ‘een essay in veertig vragen.’ Zeker geen gezellig boekje, maar wel bijzonder leerzaam.

Wormen en Engelen van Maarten van der Graaff is weer zo’n typisch geval: las ik in een dag uit. Ik weet dat boeken niet altijd makkelijk hoeven te lezen, maar het zijn wel toevallig altijd de boeken die mijn voorkeur hebben. Wormen en Engelen gaat over Bram, die opgroeit in een gereformeerd nest in Goeree-Overflakkee. We krijgen een kijkje in Brams nieuwe, wereldse leven: studeren in Utrecht, een (ongelovig) vriendinnetje, drank, drugs, seks, feestjes – dat gereformeerde nest lijkt verweg te zijn. En dan besluit Brams vader zich op late leeftijd te laten dopen en wordt zijn beste jeugdvriend Paul dominee. Om meer over zijn verleden te leren, duikt Bram in een verhaal over geloven en geloofsgemeenschappen. Dit is waar het boek heel herkenbaar voor mij wordt – ik deel een soortgelijke achtergrond met Bram. Het allermooiste aan dit boek vind ik dat dit boek zich niet uitgesproken tégen het geloven an sich keert. Het is zelfs de eerste keer dat een boek over geloofstwijfel niet pijnlijk herkenbaar, maar gewoon herkenbaar is. Los van het onderwerp en het verhaal: deze schrijfstijl is echt precies wat ik mooi en prettig vind. Het houdt het midden tussen nuchter en poëtisch, met hier en daar een beetje humor – ik ben ontzettend benieuwd naar meer van deze auteur.

Toffe literaire events in oktober

Zin om nog meer met boeken bezig te zijn? Misschien moet je dan eens naar een leuk literair event gaan. Doen wij ook geregeld. Wellicht klinkt het je heel saai in de oren: op zondagmiddag in een theater naar een auteur die uit eigen werk voordraagt luisteren, maar wij doen niks liever. Boekenmensen, verenigt u. Op deze events ga je ons in ieder geval kunnen vinden de komende tijd:

Geen Daden Maar Woorden festival, zaterdag 14 oktober, Rotterdam Katendrecht. Het literaire event met de allerbeste line-up, als je het ons vraagt. Wij fangirlen bij voorbaat al om Ariel Levy te gaan zien, maar ook Nhung Dam en Marijn Sikken staan hoog op ons lijstje.

De dag na Geen Daden Maar Woorden kun je naar Frontaal, ook in Rotterdam. (ik zeg: regel een Airbnb, check alle hotspots in mijn mooie stad op mijn blog en blijf gewoon gezellig een weekendje!) Dit literaire event is iedere derde zondag van de maand in WORM, wat sowieso al een heel toffe plek is. De volgende editie, #21, is met onder andere Abdelkader Benali en dat is voor mij eigenlijk al een reden om te gaan.

Op 21 oktober (ja, je gaat het druk krijgen die twee weekend na elkaar!) zien we je graag in Nijmegen, op het Buiten Zinnen festival. Buiten Zinnen is een initiatief van Bibliotheek Gelderland Zuid, Mensen Zeggen Dingen en Literair Productiehuis de Wintertuin. Het thema van de eerste editie van Buiten Zinnen is ‘iedereen kan schrijven.’ De omschrijving luidt: ‘of het nu een Snapchatverhaal of Twitterpoëzie is: iedereen kan schrijven. Buiten zinnen, hét nieuwe festival voor en door jongeren, neemt dit als uitgangspunt en zoekt de grenzen op. Grenzen tussen schrijver en lezer, tussen literatuur, muziek, theater, dans, tussen offline en online.’ Oké. Ik heb het idee dat we ook aan het werk gezet gaan worden. Cool. Ik ben erbij.

Tot slot: Crossing Border festival in Den Haag. Dit is op 2-4 november, dus stiekem niet in oktober, maar ik dacht, ik noem het toch maar alvast en in de volgende editie van De Boekenclub zal ik het nog eens herhalen, zodat je het zeker weten niet gaat vergeten. Crossing Border is een muziek&literatuur festival en die combinatie maakt me echt intens gelukkig. Ik ga even met wat namen smijten: Nick Mulvey (Aaaaaah, één van mijn favoriete muzikanten,) Rebecca Solnit, Hanna Bervoets, Lieke Marsman, Sally Rooney en Ulli Lust. Ze zijn er allemaal. Iedereen is hier. Beter ben jij er ook.

En? Heb jij je leeslijst en je agenda al bijgewerkt?  Het is niet onze bedoeling om je met heel veel werk op te zadelen, hoor. Maar als wij ergens enthousiast over zijn, dan willen we dat gewoon graag delen. Doe ermee wat je wil! Mocht je nog vragen hebben over één van de boeken, of iets kwijt willen: wees onze gast in de comments onder deze blogpost. Tot de volgende editie en heel veel leesplezier gewenst!

Kleine disclaimer: Zoals je misschien hebt opgemerkt, linken we voor alle boeken naar bol.com, als verkoopadres. Zoals je ook hebt kunnen opmerken, gaan wij zelf geregeld naar boekhandels en dat willen we jullie ook aanraden. Maar je snapt ook: wij moeten al die boeken die wij kopen en lezen en voor jullie recenseren ergens van betalen, en dan zijn die affiliaitelinkjes (als jij iets koopt via die linkjes, krijgen wij daar een klein percentage van – dat kost voor jou geen cent meer) wel heel erg handig als tegemoetkoming. Dankjewel voor je begrip :)

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

82 gedachten over “Boekenclub #2

 1. Wat een mooie blog. Ben nu wel nieuwsgierig geworden naar deze boeken :)

 2. Ontzettend leuk, deze boekenclubposts! Ik kom graag in aanmerking voor een exemplaar van Parttime astronaut :)

 3. Wat fijn dat jullie zoveel lezen en tips met ons willen delen. Ik ken alleen Griet van deze schrijvers. En ook ik was zeer onder de indruk van haar bij dwdd. Zelf gelukkig geen ervaring met het onderwerp maar desalniettemin ben ik toch een beetje huiverig voor het boek. Maar na al haar boeken te hebben gelezen ben ik toch ook wel heel benieuwd. De overige schrijvers ken ik niet en daarom ben ik blij met deze tips! Hunger is neem ik aan Engelstalig? Leest het makkelijk weg? En graag doe ik mee met de winacties. Op basis van de titel zou ik het niet gauw uit de boekhandel meenemen maar ik laat mij graag verrassen door de inhoud!

  1. Hunger is inderdaad in het Engels en nog niet vertaald volgens mij. Hij leest heel makkelijk weg hoor! Het is rechttoe rechtaan geschreven zonder al te ingewikkelde woorden en bestaat uit veel korte hoofdstukken; je vliegt er doorheen :-)

   1. Hunger verschijnt volgende week in het Nederlands. Dan heet het, heel verrassend… ‘Honger’.

 4. Oh wat ik vergeet te vragen / zeggen : kennen jullie het werk van Murakami? Mijn tip voor jullie!

  1. Ik heb dus nog nooit iets van Murakami gelezen! Best wel erg eigenlijk, nu ik iedereen het zie lezen… misschien moet ik er maar eens aan beginnen! :)

   1. Kafka op het strand is mijn lievelingsboek van Murakami. Een dik boek, maar daar ben je zo door ;)

   2. Ik heb gisteren “Spoetnikliefde” uitgelezen, en ben nu ook echt fan van Murakami! Wat een bijzonder boek. Soms heb ik het weggelegd omdat ik er eerst een uurtje over wilde nadenken, om dan vervolgens snel weer verder te lezen.

 5. Yes, weer een boekenblog! Altijd fijn om te lezen. Ik heb zelf heel veel zin het Buiten Zinnen festival, een vriendin van mij helpt mee met de organisatie en het schijnt erg tof te gaan worden! :)

 6. Ben benieuwd naar Hallo witte mensen, maar ding ook graag mee naar Parttime astronaut 😉

 7. Een tip voor jullie beiden, beetje in de lijn van Hunger van Roxane Gay: het boek ‘Shrill’ van Lindy West. Ontroerend, schokkend goed. Ben het nieuwe boek van Griet nu ook aan het lezen, mijn eerste van haar eigenlijk! Tot nu toe prachtig..
  Ook ik maak wel graag kans op dat boek! Leuk!

 8. Wat ontzettend leuk dit. Ik heb al een aantal boeken op mijn to read lijstje gezet. Ik doe daarom ook graag mee aan de winactie voor Parttime astronaut. Ik volg momenteel de opleiding tot docent Nederlands en deze kan dan ook op mijn leeslijst voor recente letterkunde. 😊

 9. Ik wilde alleen even zeggen dat ik jullie boekenclub artikelen heel leuk vind!

 10. Leuke update! Als je Wormen en Engelen een leuk boek vindt is Dorsvloer vol Confetti van Franca Treur denk ik ook wat voor jou. Speelt zich wel in Zeeland af, in tegenstelling tot Wormen en Engelen (Goeree-Overflakkee is Zuid-Holland ;) )

  1. Oeps. dat is wel echt een beetje dom van me. Aangepast, sorry! Dorsvloer heb ik ook gelezen, ergens vorig jaar of zo. Erg goed, maar wel wat zwaarder vond ik dan Wormen en Engelen.

 11. Wat een fantastische selectie weer! Hunger stond al op mijn storytel boekenplankje, Het beste wat we hebben en Parttime Astronaut stonden al op mijn wensenlijstje en Wormen en Engelen zet ik daar nog even bij!

  Ook top dat jullie events er bij zetten :) 12-14 oktober is ook het read my world festival in Amsterdam

  1. Oh ja! Daar had ik ook van gehoord, leuk! Helaas vallen er dan weer dingen in hetzelfde weekend…. dat wordt kiezen!

 12. Hallo Witte Mensen heb ik gelezen en vond ik erg de moeite waard. De nieuwe Griet wil ik nog graag lezen en ik wil graag in aanmerking komen voor Parttime Astronaut. Leuke nieuwe rubriek dit.

 13. Hallo witte mensen heb ik net weer in een ruk uit gelezen, zo goed en begrijpelijk vond ik het geschreven! Ik was er zelfs zo enthousiast over, dat mijn schoonmoeder het zelfs wilde lezen (normaal niet zo into aangesproken worden op sluipend racisme/wit privilege etc). Ze gaf aan dat het soms best confronterend was, maar wel heel interessant!
  Daarnaast klinkt parttime astronaut me ook echt tof, dus dat boek zou ik zeker willen winnen!

 14. Wat een fijne inspiratie post weer! Het nieuwe boek van Griet op de Beeck gaat nu zeker ook op mijn leeslijst.
  Het boek van Renée van Marissing zou ik ook graag lezen. Haar eerder verschenen boek ‘Het waaien van mijn oma’ was ook al zo prachtig geschreven, een aanrader!

 15. Toffe boekenpost dames! Ik doe graag mee aan de winactie van Parttime astronaut.

 16. Het hoek ‘Hunger’ lijkt me best een aangrijpend verhaal! Hetzelfde geldt voor ‘Vertel me het einde’. Wat fijn ook dat jullie tips voor events hebben neergezet. Ik woon zelf ik Rotterdam, maar was helemaal niet op de hoogte van deze events.

  1. Nou, zo leer je nog eens iets leuks kennen in je eigen stad :) Misschien zien we je daar!

 17. Zo leuk dit! Ik zou zo graag een boekenclub met andere jongvolwassenen hebben, maar dit is ook echt top om naar uit te kijken!! M’n relatie is sinds 2 weken over dus ik heb zoveel tijd voor mezelf en lezen is echt een goede afleiding moet ik zeggen, heb het weer helemaal herontdekt! Heb zojuist Hunger vast besteld ;) maar ben ook echt benieuwd naar Parttime Astronaut, dus count me in!

  Liefs!

  1. Wat jammer dat je relatie over is :( Ik moet zeggen, een beetje tijd voor jezelf en (dus ook) voor boeken hebben is wel echt heel erg fijn, dus hopelijk verzacht dat de pijn een beetje. Sterkte!

 18. Ik vind dat echt genieten, die boekenclub van jullie ! En natuurlijk zou ik ‘parttime astronaut’ wel willen winnen, na zo’n recensie :)

 19. Ben op reis, maar wil stiekem naar huis zodat ik de nieuwe Griet ook kan lezen #verliefdopgriet
  Naar parttime astronaut ben ik ook benieuwd, dus doe graag mee met de winactie! :)

  1. Echt iedereen is verliefd op Griet he? Maar ik zag haar eerst hoor.

 20. Ik hou van de boekenclub! En van jullie smaak (zowel qua eten als lezen). Merel, je inspireerde me al eerder om me te verdiepen in het onderwerp feminisme. Ik kijk uit naar de boekenclub waarin je die boeken zult behandelen. Ik zet Parttime astronaut op mijn to-read lijstje en meld me bij dezen aan voor de win actie.

 21. Ik vul mijn leeslijstje weer aan! Ben momenteel bezig in Het beste wat we hebben en Griet heeft me helemaal in haar greep. En Parttime astronaut wil ik ook erg graag lezen (en dus winnen :-)).

 22. Heerlijk, deze boekenclub! Kan niet wachten tot de bieb open is, ik ga ze allemaal halen ;) behalve Parttime austronaut want heeeeel misschien ben ik de Lucky bastard die de winactie wint… :)
  Fijne zondag!

 23. Haha, hier nog zo’n enthousiasteling over boeken! Ik ben blij dat jullie aanraders geen overlap vertonen met mijn lijstje. Soms denk ik: aaah, ik kan nooit alle boeken lezen die ik wil lezen. Maar dat lijkt me dan ook weer positief want ik zou ook niet willen dat de boeken ‘op’ zijn.
  Afijn, ik heb wel interesse in een astronaut. En ik las vorige week Er moet iets gebeuren van Maartje Wortel, dat was heel fijn!

 24. Wat leuk dit! Bedankt voor de tips! Ik ga snel deel 1 lezen en kijk uit naar deel 3 :)

 25. Heel leuk deze blogs!!! Ik zag iemand anders ook de tip al geven maar ik raad jullie ook murakami aan! Daarnaast doe ik graag mee met de winactie!

 26. Fijn dat jullie ook zo genieten van boeken :) en ervan leren natuurlijk ;) Lezen jullie alleen splinternieuwe boeken of komen oudere pareltjes ook aan bod? En hoe denken jullie over e-readers? Als je veel leest is dat misschien wel duurzamer… maar ik weet niet waar het omslagpunt ligt.

 27. Na het lezen van de recensie van Naomi op ‘Parttime astronaut’ ben ik héél nieuwsgierig geworden! Dat het een boek is waar je zo in op kunt gaan én zelfs in een dag uit leest :)
  Die wil ik ook graag lezen!

 28. Leuk al die tips voor een goed boek. Ik ga ze zeker lezen. Dank je wel.

 29. Jep, dat boek wil ik graag lezen. Net als zo’n beetje elk boek in dit artikel^^

 30. Wat een super leuke blog! Tof om op deze manier geïnspireerd te raken met nieuw leesvoer. De nieuwe van Griet ga ik vandaag kopen, god wat kan zij pakkend schrijven. En Parttime Astronaut lijkt me ook wel leuk! Die mag van mij wel naar het Limburgse vliegen! Ik kijk uit naar de volgende boekenclub.

 31. Hartstikke bedankt voor deze artikelen! Ik kijk nu alweer uit naar de volgende tips! Ik zou graag in aanmerking komen voor het boek Parttime astronaut, lijkt me een leuk boek!

 32. Zo gaaf dat jullie dit zijn begonnen. Ik ben hard op zoek naar een eigen boekenclubje, maar hier in het hoge noorden is dat nogal lastig. Dus dan maar via deze weg! Ik heb alle boeken opgeschreven in mijn lijstje van books to read. Dus uiteraard zou ik ook graag het boek parttime astronaut willen winnen!

 33. Ahh ik word zo blij van zulke posts <3, ik doe erg mijn best om naast mijn studie nog lekker boeken te kunnen lezen, Parttime astronaut lijkt me erg leuk! Wat een lieve actie trouwens :)

 34. Als je ‘Hallo witte mensen’ wilt lezen, dan is ‘Tussen de wereld en mij’ van Ta-Nehisi Coates ook een absolute aanrader. Het is een lange brief van een zwarte vader aan zijn vijftienjarige zoon waarin hij vertelt hoe het is om op te groeien in een omgeving waar racisme in bijna alles verweven is. Natuurlijk is Nederland geen Amerika. Maar ik ben bang dat de verschillen toch ook weer niet zo groot zijn als dat we zouden willen.

  Na het lezen van deze blog komt ‘vertel me het einde’ ook op mijn to-read lijstje te staan. Een lijstje waar Griet op de Beeck natuurlijk al lang op staat :-)

 35. Ook ik ben een boekenfan en ook ik maak graag kans op Parttime astronaut :-)

 36. Parttime astronaut klinkt heel interessant! Ik vind het zo leuk om te lezen, maar altijd zo moeilijk om een keuze te maken wanneer ik in een boekenwinkel sta. Het in-één-ruk-uitlezen boek is namelijk toch wel favoriet, maar ik weet nooit van tevoren welk boek tot dit criteria behoort. Ik zou parttime astronaut dan ook graag eens willen proberen. (ik hou van deze rubriek btw!)

 37. Ik zou heel graag het boek Parttime astronaut willen winnen!!!
  Wat een top rubriek is dit, van de vorige blog al 3 boeken gelezen en waren alle 3 top.
  En je moet echt iets van Murakami gaan lezen, ik ben ooit begonnen met de triologie 1q84 en daarna alles gelezen wat hij geschreven heeft.

 38. De vorige keer al kocht ik de helft van de boeken die jullie tipten omdat ik na jaren eindelijk weer eens in het Nederlands wil gaan lezen. Zeik niet zo bevalt tot nu toe heel (heel) goed en ook nu denk ik dat er besteld gaat worden. Heel tof! :)

  Enne, ik doe dus ook graag mee aan de winactie van Parttime astronaut!

 39. Wat een leuk artikel! Weer een hoop inspiratie opgedaan. Ik kom ook graag in aanmerking voor Parttime Astronaut :)

 40. Ik ben met name neiuwsgierig naar hoe de astronaut terug kan naar aarde, het hier en nu, om het leven te lijden wat ze altijd voor ogen had. Daarom zou ik graag dit boek winnen.

 41. Ik maak veel te weinig tijd om te lezen, maar jullie boekenclub-blogs doen het altijd weer kriebelen!
  Vandaag kwam ik iets tegen over het Brainwash Festival. Ik ben er helaas nog nooit geweest en weet ook nog niet of ik zelf kan gaan, maar ik vond het echt klinken als iets wat jij ook interessant zou vinden.
  Parttime Astronaut zou ik erg graag lezen – ik heb de laatste tijd het gevoel dat ik erg ver van mezelf verwijderd kan zijn en weet uit ervaring dat het me kan helpen daarover te lezen. Als ik wat meer reacties op het boek lees, lijkt me dat het boek je even terug met beide benen in het leven kan zetten. Fantastisch als een boek (terwijl je door te lezen vaak juist even uit de realiteit stapt) dat kan doen.
  Hopelijk kom ik je over twee weken bij het Buiten Zinnen Festival tegen, ik werk bij literair tijdschrift Op Ruwe Planken en we zijn zeker van plan iedereen aan het werk te zetten :)
  Bedankt voor alle tips weer!

 42. Dames, bedankt voor alle fijne inspiratie. Ik heb al wat boeken op mijn lijstje gezet :-). En parttime astronaut wil ik natuurlijk ook graag lezen!

 43. Hoi Merel! Als boekenwurm word ik heel blij van dit soort posts! En ik kom heel graag in aanmerking voor de winactie!!
  groetjes Lou

 44. Wat een toffe tips weer! Ik ben toevallig net begonnen met een nieuwe challenge (zie mijn blog) en ga dus als het goed is veel meer lezen de komende maand. Ik ben erg benieuwd naar parttime astronaut, zou het leuk vinden om deze te winnen. Verder ga ik nog eens kijken welke van deze boeken ik ga bestellen én ik ga de serie kijken :)

 45. Oooooo, wat houd ik hier van!! Dank voor deze toffe tips. Ze klinken allemaal de moeite waard, dus dat wordt nog kiezen welke het eerste gelezen gaat worden (na ‘hoe ik talent voor het leven kreeg’ van Rodaan Al Galidi).
  Hier nog een liefhebber voor Parttime astronaut dus ;).

  Mochten jullie nog behoefte hebben aan wat tips, hieronder een kleine selectie ;):

  Etty Hillesum – Het verstoorde leven & verzameld werk
  Drie dochters van Eva – Elif Shafak
  Kleine bij – Chris Cleave
  Agaat – Marlene van Niekerk
  Ver van mijn bed – Antoinette Vlieger
  Huid en haar – Arnon Grunberg
  Alleen in Londen – Hanaan as Sjaikh
  Femke Halsema – Pluche
  Amelie Nothomb – Hongerheldin
  Het dikke schrift – Agota Kristof
  Obsessies – A.S Byatt
  Ondraaglijke lichtheid van het bestaan – Milan Kundera

  Ik kijk uit naar boekenclub #3! Jullie ook veel leesplezier gewenst!

 46. Tof dat jullie alles zo onder elkaar zetten en weer inspiratie geven om boeken te lezen. Heb weer heel wat uit te lezen in mijn dagelijkse treinreizen! Ik doe graag mee voor parttime astronaut, klinkt als een fijn boek waar je jezelf even in kan verliezen.

 47. Wat een super leuke post! Lezen is zo ontzettend fijn! Ik ben mega nieuwsgierig naar het boek van Griet! Hunger ziet er ook mega interessant uit weer wat boeken om toe te voegen aan het eeuwig groeiende lijstje hahaha

 48. Lieve Merel en Naomi,
  Wat lijkt het mij fantastisch om het boek Parttime astronaut te winnen! Voor mijn studie psychologie moet ik behoorlijk wat zware/pittige literatuur lezen en omdat mijn stage ver weg is, zit ik 4 uur op een dag in de trein. In die tijd lees ik dus het liefst een lekker luchtig boek om een beetje te compenseren voor mijn studiestof :-) Tevens heet ik ook Karlijn, net als de vrouw uit de hoofdrol, dus wie weet is dit boek wel voor mij gemaakt!
  Liefs, Karlijn

 49. Ik maak ook graag kans op een exemplaar van Parttime Astronaut (als het naar België kan worden opgestuurd). Ik moet binnenkort een selectie maken voor de volgende editie van mijn leesclub en dit lijkt me een leuk boek!
  Merci ook voor de andere tips!

 50. Oh dit is zo genieten! Sinds mijn studie las ik bijna nooit meer voor mezelf, maar sinds deze zomer is het weer helemaal terug, heerlijk! Ik geniet dan ook enorm van deze artikels. Echt inspirerend! Zoals ik al eerder iemand hoorde zeggen ben ik ook benieuwd naar feministische boeken! Ik heb zelf net ‘Waarom we allemaal feminist moeten zijn’ gelezen maar ben erg benieuwd naar meer. Dus mocht je tips hebben.. :)

  As we speak, zit ik op de bank met een stapel boeken naast me en mag ik weer gaan kiezen welke ik nu ga lezen. De keuze is: de stad van de wilde goden van Isabel Allende, Billy van Albert French of Wat is de wat van Dave Eggers. Oh kiezen is zo lastig…!

  Oh en boeken zijn altijd geweldig om te krijgen (echt de mooiste cadeaus als je het mij vraagt!) dus ik doe graag mee met de winactie!

 51. Wat een leuk artikel en heel erg handig ook! Ik ben benieuwd naar parttime astronaut.

 52. Ik wil graag meedoen aan de winactie! Ik heb Renée van Marissing geïnterviewd over haar boek ‘Strak Blauw’ en dat vond ik een heel mooi boek. Deze klinkt ook goed!

 53. Jaaa ik zou het boek Parttime astronaut willen lezen! En het boek Hallo witte mensen alvast op mn sinterklaas lijstje gezet x

 54. Je kan nooit te veel boeken hebben gelezen in je leven niet waar.
  Kleine aanrader is ook Raphaelle Giordano: Je tweede leven begint als je begrijpt dat je er maar 1 hebt.
  Goude ouwe wat eigenlijk iedereen eens in zijn leven zou moet lezen, Geert Mak : Hoe god verdween uit Jorwerd, een kleine bewustmaking over hoe we met onze leefomgeving omgaan…

 55. Mn favo rubriek! Ben een flinke boekenwurm, dus heerlijk om aanraders van anderen te lezen. Parttime astronaut staat op mn ‘want to read’ lijstje, dus ding graag mee!

 56. Misschien ben ik al te laat, maar ik doe alsnog graag een poging om “parttime astronaut” te winnen :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *