Boekenclub #5

We hebben weer een mooi leeslijst met boekrecensies gemaakt om lekker te lezen. We lazen o.a. de volgende boeken #boeken #lezen #leeslijst #boekenclub
o Siri, with Love gelezen. In deze memoir vertelt Judith Newman over haar zoon Gus die autistisch is. Het is een grappig, luchtig geschreven boek waarin ze ook de zwaardere onderwerpen niet uit de weg gaat. Want hoe komt het dat Gus autisme heeft? En kan hij straks wel zelfstandig functioneren in de maatschappij? #boeken #lezen #autisme #boekenlcub
 Bloom for yourself van April Green. Het is poetic writing, zo staat voorin het boek. Ik zou het omschrijven als buitengewoon mooie overdenkingen over lief zijn voor jezelf. Ik ben niet de grootste poëzie fan, maar dit boek raakte mij. #lezen #boeken #boekenclub #poëzie
Unknown-6

Januari, wat duur je lang. Ik vind het een lange, donkere maand. Gelukkig zijn er altijd boeken. En dekentjes om onder te kruipen, met die boeken. Dat maakt zo’n wintermaand een heel stuk draaglijker. Naomi en ik hebben weer een leesselectie voor je gemaakt. We hebben een beetje losgelaten dat we iedere maand een x-aantal boeken zouden moeten lezen. Want hey, gaat het niet veel meer om het lezen van goéde boeken en daarvan genieten? En niet om hoeveel boeken dat dan zijn? Kwaliteit over kwantiteit. Laten we beginnen!

Naomi’s keuze

Unknown-5

“Waar haal je de tijd vandaan om te lezen?” is er een uit de categorie veel gestelde vragen aan zowel mij als Merel. Ik heb geen tv, dat helpt. Zelfs geen Netflix. Boeken sleep ik overal mee naar toe; cafe’s, treinen en zeker ook in bad. Dat is de warmste plek in huis. Heel fijn met dit gure weer. Het leidt overigens wel tot kromgetrokken pagina’s en half-verzopen boeken.

Deze maand las ik Bloom for yourself van April Green. Het is poetic writing, zo staat voorin het boek. Ik zou het omschrijven als buitengewoon mooie overdenkingen over lief zijn voor jezelf. Je weet wel, dat waar je psycholoog zo blij van wordt. Althans, die van mij en Merel in elk geval. Ik ben niet de grootste poëzie fan, maar dit boek raakte mij. Van pagina 127:

if you love a thing

that stops you from

loving yourself:

you have to let that thing go

En pagina 101:

you cannot heal

the thing that

you keep hiding

beneath

your bones

Voor meer van deze mooie hersenspinsels kan je April volgen op Instagram (https://www.instagram.com/loveaprilgreen). Of het boek kopen natuurlijk. Ze heeft het zelf uitgegeven, dat vind ik sowieso stoer.

Unknown-2

Tijdens de feestdagen heb ik To Siri, with Love gelezen. In deze memoir vertelt Judith Newman over haar zoon Gus die autistisch is. Het is een grappig, luchtig geschreven boek waarin ze ook de zwaardere onderwerpen niet uit de weg gaat. Want hoe komt het dat Gus autisme heeft? En kan hij straks wel zelfstandig functioneren in de maatschappij? Wat is daar eigenlijk voor nodig? Judith vertelt over de liefde van Gus (14) voor Thomas de Trein, dat hij alle routes en vertrektijden van de metro van New York uit zijn hoofd kent (handig voor toeristen) en hoe hij sociale vaardigheden leert van Siri. Ja, die van je telefoon. Siri geeft Gus antwoord op alle vragen die hij heeft, bijvoorbeeld over het weer in Kansas City de verschillen tussen schildpadden. Het is een opbeurend verhaal over wat technologie kan betekenen voor het leven van mensen zoals Gus. En over wat we als maatschappij missen als we zijn mogelijkheden niet benutten.

Unknown-4

Ik zag ook nog een hele mooie film; Call me by your name. “Deze moet op je to-do-lijst!” appte ik Merel. Toen bleek dat ze het boek al aan het lezen was. Ik wist niet dat er überhaupt een boek was. Een klassieke book vs. movie situatie. De film is in elk geval prachtig. Het neemt je mee naar een zomers Noord-Italië in de jaren tachtig. Met verliefdheid, begeerte en opwinding zoals ze dat daar zoveel beter kunnen. Perfect voor al die winterse, verkleumde avonden hier. Moet je wel even uit bad en op de fiets naar de bios, maar geloof me, daar krijg je het snel weer warm.

Merel: het boek is zwoel en behoorlijk intens. Van veel mensen heb ik gehoord dat de film beter is dan het boek, dus ik kan niet wachten om dit zelf te gaan ontdekken. Ik hoop de film dit weekend te zien.

Merels keuze

boekenclub5

Het eerste boek dat ik met jullie wil delen is Wonder van R.J. Palacio. Wonder gaat over een bijzonder jongetje, August. En August, of Auggie, zoals hij liefkozend genoemd wordt, heeft een heel bijzondere afwijking. Door deze afwijking ziet  hij er heel anders uit dan zijn leeftijdgenoten en dat is moeilijk. Voor hem, voor zijn ouders, voor zijn zus, voor zijn vrienden. Heel de wereld kijkt naar August en dat levert heel verdrietige situaties op. Maar los van zijn afwijkende uiterlijk, is August een doodnormale, levendige, slimme, lieve jongen met een hartstikke leuk leven. En daar gaat dit boek over. Het is ontroerend, grappig, lief, verdrietig en luchtig. En ik heb inmiddels ook de film gezien en die is ook al die dingen. Maar goed, natuurlijk hoor ik als boekenliefhebber nu te zeggen dat het boek beter was dan de film. En dat was ook eigenlijk wel echt zo.

Een boek van een heel andere strekking is Verdriet is het ding met veren van Max Porter. Man man man, wat kwam dit boek bij mij binnen. Het is maar een dun boekje, met eigenlijk helemaal niet zo heel veel tekst, maar vergis je niet – dit verhaal gaat echt een beetje door merg en been. Het gaat over een jonge man die zijn vrouw en daarmee de moeder van zijn kinderen verliest. Het boek gaat dus ook over twee kinderen met een overleden moeder en een vader die daar maar mee moet zien te dealen. Ik merk dat ik inhoudelijk niet te veel wil vertellen over het boek, omdat ik bang ben dat je dan al een mening zult vormen voordat je het gelezen hebt. Het is by far het mooiste boek over rouw dat ik in lange tijd heb gelezen en  dat komt vooral ook door de de poëtische schrijfstijl die me heel erg heeft geraakt. Ik heb nog dagen lang gedacht: ‘dit moet wel het allerergste zijn om mee te maken.’ Maar ik heb ook nog heel vaak gedacht: dingen komen altijd goed.

Ik nog wel van jou van Elke Geurts  is dan weer een boek dat me veel minder heeft geraakt dan bovenstaande titels, maar me wel aan het denken heeft gezet. Het boek gaat over gestrand huwelijk. Ook dat zal je maar gebeuren, dat je na een jaar of 23 (uit mijn hoofd gezegd) te horen krijgt: ‘ik hou niet meer van je, ik ga bij je weg.’ En dat je dan maar moet zien te dealen met het feit dat je wel samen twee dochters hebt en dat je je gezin graag een beetje overeind wil houden. Want je hebt ook je werk en je persoonlijke dingen. Man, wat lijkt me dat ingewikkeld. Misschien lees ik normaal gewoon andere boeken, maar ik lees niet heel gauw iets over scheiden dat ik zó eerlijk vond. Je voelt echt de wanhoop van de vrouw die haar man helemaal niet kwijt wil en probeert de boel bij elkaar te houden en ik kan me zó goed voorstellen dat ik die persoon zou zijn. Van iemand houden die niet van jou houdt is mogelijk het allerergste dat er is. Naast dan dat de persoon van wie je het meeste houdt overlijdt, zoals in Verdriet is het ding met veren.

En zoals in Een klein leven van Hanya Yanagihara. Dit boek heb ik na heel lang twijfelen eindelijk opgepakt. Waarom ik twijfelde? Omdat het op mijn e-reader 1021 bladzijdes had en zoiets vind ik tamelijk intimiderend, ik zeg het maar eerlijk. Wel hoorde ik van allerlei mensen om me heen dat het een ongelooflijk goed boek was en ook wist iedereen zeker dat ik het zou kunnen waarderen – dus toen moest ik wel. Ik zal nog lang spijt hebben van het feit dat ik niet eerder aan dit boek ben begonnen, want mijn hemel, wat is het goed. Ik durf echt wel te zeggen dat dit boek het beste boek is dat ik in járen heb gelezen. Het is ook eigenlijk niet te vergelijken met iets anders dat ik onlangs heb gelezen en ik denk ook dat voorlopig niks in de buurt gaat komen van hoe goed ik dit vond. De personages voelen als vrienden en toen ik de eerste 300 pagina’s had gehad wilde ik dat het nooit meer stopte. Er gebeurt zóveel in dit boek, ik kan niet eens beginnen met vertellen wat allemaal. Ik houd het erop dat het gaat over een heel bijzondere vriendschap tussen een paar jongens, en later volwassen mannen, die samen een heel leven beleven. Met alles erop en eraan en met heel veel verdriet, maar ook met heel veel liefde. Twee van mijn vriendinnen lezen het boek momenteel en ik moet me steeds inhouden om niet alles te spoilen, maar ik krijg ook voortdurend kippenvel als ze vertellen over bij welke passage ze nu zijn. Ik ga dit boek héél moeilijk los kunnen laten, dat weet ik nu al.

Literaire events

Unknown-3

Traditiegetrouw zet ik ook nog even de leukste literaire events van de komende tijd op een rijtje.

Winternachten Festival, Den Haag, 18-21 januari. Komend weekend kun je je in Den Haag onderdompelen in de wereld van de internationale literatuur. Het is de 23e keer dat het festival wordt georganiseerd en er komen ruim 80 (!) schrijvers, dichters, denkers en journalisten uit binnen- en buitenland spreken, verspreid over vier dagen. Er zal veel aandacht zijn voor actuele (maatschappelijke) thema’s en boeken, in de vorm van voordrachten, muziek en film. Check voor meer informatie en tickets de facebookpagina van het Winternachten Festival. 

Komende zondag kun je in Rotterdam naar Frontaal en in Utrecht naar Mooie Woorden en persoonlijk baal ik er een beetje van dat deze events altijd op dezelfde dagen vallen. Iedere maand moet ik weer kiezen en dat vind ik persoonlijk een beetje stom. (maar ik weet wel dat het universum niet om mij draait hoor, dus ik leg me er gewoon netjes bij neer)

Omdat ik anders naar mijn hoofd krijg ‘dat ik vergeet dat niet iedereen in de Randstad woont’ hier ook een event in Arnhem. (grapje, in Arnhem gebeurt sowieso veel tofs en ik ben heel erg gek op deze stad) Mensen zeggen dingen, op 25 januari wordt gehouden in de Lutherse kerk op de Korenmarkt. Een mooie locatie om naar mensen die dingen zeggen te komen luisteren, lijkt me zo.

Oh, en op de valreep krijg ik nog een goede tip voor de poëzieliefhebbers onder ons: op 25 januari is er de Nijmeegse Gedichtennacht in Café Trianon en dat belooft heel erg tof te worden. En ik bedoel, wie wil er niet met een biertje erbij naar gedichten die voorgedragen worden luisteren? Ik zou het wel weten als ik in Nijmegen woonde. Check de facebookpagina van het event!

Dit was de eerste editie van de Boekenclub van een nieuw jaar. Wat een lekker gevoel dat er dit jaar nog zoveel goede boeken kunnen komen, vinden jullie ook niet? Wij verheugen ons er al op. Dankjewel weer voor het lezen en tot volgende keer!

Kleine disclaimer: Zoals je misschien hebt opgemerkt, linken we voor alle boeken naar bol.com, als verkoopadres. Zoals je ook hebt kunnen opmerken, gaan wij zelf geregeld naar boekhandels en dat willen we jullie ook aanraden. Maar je snapt ook: wij moeten al die boeken die wij kopen en lezen en voor jullie recenseren ergens van betalen, en dan zijn die affiliaitelinkjes (als jij iets koopt via die linkjes, krijgen wij daar een klein percentage van – dat kost voor jou geen cent meer) wel heel erg handig als tegemoetkoming. Dankjewel voor je begrip :)

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

23 gedachten over “Boekenclub #5

  1. Ah ja die kritische reacties kende ik nog niet – dank voor het delen! Ik snap de kritiek wel; zeker ook waar het gaat om reproductieve rechten en zelfbeschikking. Dat stuk vond ik raar om te lezen… Je ziet haar in het boek worstelen met hoe ze naar haar zoon kijkt en dat blijf ik – hoe imperfect ook – wel interessant vinden. Hoe dan ook is het denk ik ook zeker tijd voor meer boeken over autisme door mensen die het zelf hebben ervaren.

   1. Ik wilde inderdaad ook reageren op To Siri, with Love. Ik heb het boek ook gelezen en vond het een erg raak boek. Toen ik er iets over zei op Twitter, werd ik gewezen op dit opgewaaide stof… Dus nu weet ik nog niet zo goed wat ik van het boek vind en hoe mijn recensie wordt, haha.

 1. (TWEE VAN MN GEMAAKTE POTJES HEBBEN EEN GASTROLLETJE OP DE FOTO WOEHOEH)

  Ik ben dus bezig in Een Klein Leven en ik vind het best wel moeilijk inkomen. Moet maar gewoon doorzetten want heb nog niemand er negatief over gehoord. Zo benieuwd waarom iedereen zo lyrisch is!

  1. JA! <3 Ik moet nog steeds een bestelling bij je plaatsen, bedenk ik me nu.

   En ja, echt doorzetten. Het kostte mij een pagina of 200, 300, om te ontdekken wat iedereen nou ZO geweldig vond aan dit boek. Maar het is het echt echt echt echt zooooo waard.

  2. Ik vond het te veel ellende om nog realistisch te zijn en ben halverwege gestopt, ik geloofde de personages gewoonweg niet. Om dan toch een negatieve reactie met je te delen :)

 2. Ik vond “Een klein leven” ook geweldig! Hoewel ik af en toe dacht dat hun succes later in het leven overdreven was. Ik vind dat er meer min puntjes in zitten (waarschijnlijk ook het reden waarom het weinig prijzen heeft gewonen) maar alsnog is het een heel mooi boek dat mij echt geraakt heeft.

 3. Dankzij jullie boekentips ben ik weer als een malle aan het lezen. Ik vind jullie tips zó fijn, dat ik alles reserveer bij mijn bibliotheek dat ze verrassend genoeg ook altijd in hun collectie hebben.
  Dank jullie wel, ga zo door!

 4. Bloom for yourself doet me hard aan de boeken van Rupi Kaur denken, zeker aan haar laatste boek The sun and her flowers. Heb je van haar al iets gelezen? Ik denk dat het je wel zou bevallen, zeker omdat Rupi Kaur een echte powervrouw is met heel veel respect voor haar eigen lichaam en andere vrouwen!
  Momenteel, zoals wel meer mensen hier, ben ik ook A little life aan het lezen, wel in het Engels. Vertaalde boeken doen voor mij vaak de magie wat verbleken.

  1. Ik heb het ook in het Engels gelezen, om hetzelfde reden. Ik lees überhaupt liever in het Engels omdat het Nederlands niet mijn mooeder taal is maar ook omdat de meeste boeken toch beter in het Engels zijn vertaald (Murakami bijvoorberld).

   1. Toevallig las ik van Murakami 1Q84 in het Engels. Nadien vroeg ik me wel af waarom eigenlijk omdat Murakami zijn boeken oorspronkelijk in het Japans zijn. Was wel een prachtig boek, misschien had dat dan toch met het Engels te maken zoals jij schrijft.

  2. Ja, het lijkt heel veel op Rupi Kaur, dat vind ik ook. Beide vind ik mooi :)

 5. Oh ik kijk hier elke maand naar uit! Wat vind ik dit een fijne rubriek met goede tips en krijg ook zin om te lezen, telkens weer! Fijn dat er nu ook meer Nederlandse boeken worden aangeraden. Ik zag Een klein leven ook altijd liggen, maar de dikte hield mij ook altijd tegen: maar nu ga ik hem echt kopen. Verlang zo naar een boek waar ik heerlijk in kan verdrinken op de bank met thee en verder niks (oke oke wel met chocolade ;-)) bedankt weer!

 6. Bedankt voor de boekentips! Waar ik ook naartoe ga, een boek neem ik altijd mee. Ik ben al van jongs af aan lid van de bibliotheek, die ik trouw iedere 3 tot 6 weken een bezoek breng. Voor mij is lezen de beste ontspanning die er is!

 7. wat even fijne aanraders weer! ik heb mijn eigen to read lijst meteen weer aangevuld :-)

 8. Een heel leuke rubriek. Bloom for yourself staat vanaf nu op mijn wishlist. De andere boeken staan gepind voor mijn volgend trip je naar de bib.

 9. Hoi Merel, komt er binnenkort weer een nieuwe boekenclubpost online? Of heb ik gemist dat jullie hier mee zijn gestopt (nee toch, ik hoop het niet)? Ben benieuwd!

  1. Wordt aan gewerkt! We zijn er een tijdje tussenuit geweest, maar er zit een zomereditie in de pen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *