Boekenclub deel 1

Boekenclub deel 1: Maandelijks 6 boekentips, de boeken die we aan het lezen zijn en onze favorieten. Lees meerODE AFBEELDING
Boeken lezen Lees meer over onze boekenclub en lees tips. Onze favoriete boeken van dit moment. Lees meer op de blog. Maandelijks 6 nieuwe boek recensies en leestips
boeken

Hoi en welkom bij Merel&Naomi’s Super Secret Book Society. Ga lekker zitten. Wil je koffie of thee? De vegan koekjes staan daar verderop, die moet je zelf even pakken.

Wie ons volgt op Instagram heeft wellicht al kunnen zien dat Naomi en ik veel boeken lezen, daar graag over praten, maar ook dat we geregeld bij elkaar komen om elkaar boeken uit te lenen en over de desbetreffende boeken te praten terwijl we koffie drinken en vegan wafels eten. Dat over die boeken praten doen we trouwens praktisch dagelijks, maar dan via WhatsApp. We stalken elkaar met linkjes naar recensies van boeken die we écht nog eens moeten lezen, we hebben een gemeenschappelijke en oneindige leeslijst in Wunderlist, we laten het elkaar weten als we in een boekhandel zijn en iets moois tegenkomen, we screenshotten stukken uit de boeken die we op dat moment aan het lezen zijn, enzovoorts. Ik vind dat je dit best een bijzondere vriendschap kunt noemen. Naomi en ik delen een therapeut (geen grap,) en een ontembare leeshonger. Dit alles geeft ons voldoende gesprekstof voor dágen.

Mijn inbox op Instagram stroomt vol wanneer Naomi en ik bij elkaar komen om onze Super Secret Book Society bijeenkomsten te houden. Mensen willen er bij zijn, willen een leesclub oprichten, willen weten welke boeken we nu weer uitwisselen en willen weten welke boeken aanraders zijn en welke niet. Toen bedacht ik: we moeten dit gaan delen met jullie. Helaas kunnen we geen fysieke bijeenkomsten houden met jullie allemaal, maar we kunnen natuurlijk wel online iets voor jullie betekenen. En zo ontstond het idee om samen met Naomi een maandelijkse boekenblog te gaan schrijven, waarbij we beiden drie boeken per keer inbrengen. Dat zijn dus zes boekentips per maand. Daar zou je even mee vooruit moeten kunnen, toch? Het leuke lijkt ons dat je ook een beeld krijgt van wat ik graag lees, wat Naomi graag leest, wat we beiden graag lezen, enzovoorts.

Als je nou aan die zes tips niet genoeg hebt, dan kan je ons natuurlijk altijd nog op Instagram stalken. Met name ik, Merel dus, houd daar (en dan vooral op Instagram stories) dagelijks bij wat ik lees, maar ook Naomi laat geregeld zien waar ze nu weer uithangt met haar boek. Meestal in een hip Amsterdams café, waar ze haverlattes (onze gezamenlijke lievelingskoffie) schenken en waar heel veel planten staan.

Naomi wie?

Toen ik twaalf was won ik een enorme bokaal – hij kwam tot aan mijn heup – in een landelijke quiz over jeugdliteratuur. Veel zal ik daar niet aan hebben nu, want Blauwe plekken van Anke de Vries staat niet op onze leeslijst. We zijn inmiddels twintig jaar verder en ik lees nu weer net zo veel als toen. In mijn boekenkast vind je prentenboeken en graphic novels, vanuit mijn interesse voor illustratie, en feministische boeken, memoirs en essaybundels. Een groot deel hiervan is in het Engels, vaak omdat het gaat om kleinere uitgaves die niet zo snel vertaald worden. Als ik bij iemand thuis kom dan gluur ik altijd even in de boekenkast. Het is toch een beetje alsof iemand de uitslag van zijn persoonlijkheidstest heeft laten slingeren. Ik hoop dat jullie het inkijkje in onze boekenkasten kunnen waarderen en ik ben benieuwd wat er bij jullie allemaal op de plank staat!

boeken

Naomi’s keuze van deze maand:

Ik appte Merel tijdens het lezen van An Abbreviated Life: “Ik wil je om de pagina vertellen waar het over gaat, het is zo mooi!” Het is een memoir van Ariel Leve die schrijft over haar ingewikkelde jeugd, waarin ze opgroeide bij haar moeder in New York en de zomers doorbracht bij haar vader in Thailand. In het boek wisselt ze verhalen van vroeger af met hoe haar leven er nu uit ziet. Je krijgt een oprechte inkijk in haar zoekproces naar wat er vroeger precies gebeurd is en hoe ze zich daar uit heeft geworsteld. Het is een heftig boek, rauw en emotioneel – daar hou ik van.Opmerking van Merel: ik heb dit boek, op aandringen – niet eens aanraden, nee – van Naomi ook gelezen en ik kan niet anders zeggen dan dat dit de mooiste memoir is die ik ooit heb gelezen tot nu toe. Maar dat het rauw en emotioneel is, ja. Sommige stukken wilden ik highlighten, om niet te vergeten, maar ja, ik had het boek van Naomi geleend. Zulke dingen doe je niet.

Het boek Everyday Sexism wil ik elke man die mij op straat iets naar mijn hoofd slingert – en dat zijn er in Amsterdam nogal wat – in handen drukken. Het boek is geschreven door Laura Bates, initiator van de Everyday Sexism site waarop je verhalen van alledaags seksisme kunt delen. In het boek vind je een selectie deze korte verhalen, gegroepeerd per thema. Zo is er een hoofdstuk over lastig gevallen worden op je werk en over hoe vrouwen geportretteerd worden in de media. Laura legt in boek helder uit dat al die ‘kleine’, alledaagse voorvallen vaak onopgemerkt blijven maar net zo goed onderdeel zijn van het grotere probleem. Sterker nog, het feit dat we ze bijna niet meer opmerken, laat zien hoe veel er nog moet veranderen. Geen licht leesvoer, ik werd er soms flink kwaad van, maar wel echt een eye-opener.

Katie Bolick schreef het boek Spinster over vrouwen die er voor kiezen om alleen te blijven. Het mag dan wel 2017 zijn, de keuze om geen relatie te willen – althans, geen lange termijn relatie – is nog steeds ongebruikelijk. In het boek beschrijft Katie haar eigen zoektocht hierin en ook die van vijf andere vrouwen. Mijn therapeute zei laatst: “Het zou gezond zijn als iedereen zich soms afvroeg of hij wel geschikt is voor een relatie”. Dat is wat dit boek voor mij deed. Het gaat er ook over wat het nu precies betekent om zelf je leven vorm te geven, los van wat anderen van je verwachten. “Making a life of one’s own”, aldus de ondertitel van het boek. Dit boek inspireerde mij echt om dat nog meer te gaan doen. Je wilt er wellicht ook van in New York gaan wonen, maar dat is dan weer een ander verhaal.

Merels keuze van deze maand

Een tijdje terug was ik weer eens in mijn oude buurtje in Amsterdam. In de Javastraat – ik woonde in de Indische Buurt – zit de fijne boekhandel de Java Bookshop. Ik kwam daar altijd en kocht daar eigenlijk al mijn boeken. Het was leuk om weer eens terug te zijn en ik maakte een praatje met de eigenaresse. Ze vroeg me of ik Nhung Dam al kende, een ‘nieuwe auteur’ die hard aan de weg timmert. Ik had nooit van haar gehoord, maar zoals dat soort dingen wel vaker gaan, hoorde ik de dagen daarna haar naam óveral. En dus besloot ik haar debuutromans, Duizend Vaders, te lezen. Het was één van de boeken die ik de afgelopen tijd maar met heel veel moeite weg kon leggen, zo ontzettend goed vond ik het. Duizend Vaders gaat over een Vietnamees vluchtelingengezin in een Gronings dorp, ofwel ‘aan de rand van de wereld.’ De dochter van het gezin, Nhung, moet zien te dealen met een depressieve moeder die zelfmoordpogingen doet, een vader die verdwenen is, kinderen (klasgenoten) die van alles van haar vinden en de Chinese maffia die achter haar familie aanzit. Als ik het zo opschrijf, dan lijkt het bijna onmogelijk dat iemand hier een mooi en leesbaar verhaal van weet te maken, maar dat is Dam toch echt wel gelukt. Wát een debuut is dit, echt, wow. Ik was – en ben nog steeds, eerlijk gezegd – diep onder de indruk en van mij mag deze auteur alle prijzen winnen die er voor debutanten te winnen zijn. Ik kijk er dan ook enorm naar uit om Nhung Dam te zien op het Geen Daden Maar Woorden festival in oktober!

Ik ging naar een toffe kleine boekhandel op Rotterdam Katendrecht – voor de mensen uit de regio: hij zit in de Fenix Loods – en raakte daar aan de praat met het leuke meisje dat daar werkte. Lang verhaal kort: ik kocht veel te veel boeken, maar daar kreeg ik geen spijt van. Eén van  de boeken die het meisje me aansmeerde was ‘Conversations with friends,’ van Sally Rooney. Dit blijkt een jonge auteur uit Ierland te zijn, en ook best wel een big deal, maar ik had eerlijk gezegd nog nooit van haar gehoord. Ik denk dat je dit boek een ‘coming of age’ verhaal kunt noemen. Al heb ik deze term nooit helemaal begrepen en heb ik hem daarom voor de gelegenheid even gegoogeld. Coming of age heeft alles te maken met ontwikkeling en persoonlijke groei (richting volwassenheid) en ja, dat is precies waar dit boek over gaat. Twee vriendinnen – en ze zijn nu ‘gewone’ vriendinnen, maar ze zijn ook elkaars exen, – leren twee mensen kennen: een man en een vrouw die een heel stuk ouder zijn dan zij. Denk: de meisjes zijn 20, de man en de vrouw 40. Er ontstaat een interessante vriendschap, inclusief affaires en een heleboel drama. Dat was te verwachten. Nu dacht ik eerst: vrij eenvoudig verhaal wel, niet heel boeiend misschien. Maar de gesprekken die de vrienden met elkaar hebben zijn politiek en feministisch van aard, wat het boek oprecht erg interessant, maar ook vermakelijk maakt. Al met al vond ik het een heel bijzonder boek,  waar ik eerst even niet zo goed doorheen kwam, en waarvan ik het later erg jammer vond dat het uit was. Ken je dat?

– Dan volgt hier een rant die ik kwijt moest na het lezen van Zeik niet zo –

Kijk, ik kan best wel sympathie opbrengen voor all you girlbosses out there. Sterker nog, ik word er ook wel eens voor eentje uitgemaakt. Ik probeer dan altijd te verbergen dat ik eigenlijk van binnen compleet verschrompel van ellende als iemand dit tegen me zegt, omdat ik niet onaardig of ondankbaar wil overkomen. Maar ik heb eigenlijk wel heel veel meningen over het feit dat mensen van mijn generatie – de millennials waar iedereen zo’n hekel aan heeft, – óf bosslady, óf fitgirl óf aantrekkelijke stay-at-home-dad moet zijn. Wat nou als je geen van allen bent? Dan ben je dus een faler. Je kunt het ontkennen nu, maar dat is wel waar het op neerkomt. Ik word onzeker van die dingen en ik weet dat ik niet de enige ben. En dan komen er ook nog allemaal Oude Mensen zeiken over het feit dat millennials altijd zo zeiken, omdat mensen van onze generatie (officieel mag je je een millennial noemen als je tussen 1982 en 2000 bent geboren,) ‘helemaal niks te klagen hebben en geen idee hebben van het echte leven of echte problemen.’ Tegen die mensen zou ik willen zeggen: geef jezelf een pauze en lees dit boek.

Een aantal dingen die ik met veel dankbaarheid en opluchting meeneem uit Zeik niet zo: het is normaal om het liefste yoghurt met cruesli te willen eten als avondeten, het is ook normaal om maar vijf gerechten echt goed te kunnen koken – vijf gerechten is op zich prima een repertoire te noemen – en dat ik me een fraudeur voel als het op mijn werk aankomt, is iets dat bijna iedereen met een ‘anders dan anders’ beroep wel eens heeft. Ik ben niet de enige die zijn shit nog niet op orde heeft.

Ik ben ook niet de enige die nog geen koopwoning heeft, omdat een hypotheek regelen echt schier onmogelijk is als je single én freelancer bent. En ik ben zéker niet de enige die dagelijks bijna bezwijkt onder de keuzestress. En dan heb ik het niet per se alleen maar over een vraagstuk als ‘welke pokébowl toppings zal ik vandaag eens kiezen?’ maar ook over grote dingen, zoals: wil ik nou wel of geen relatie, wil ik wel of niet samenwonen, wil ik wel of niet in loondienst? Omdat de maatschappij – ook wel bekend als je ouders en andere verstandige volwassenen – hoopvol naar je blijft kijken van ‘gaat het dan nu écht iets worden met haar leven?’ Die pressure is altijd aan, man. Altijd. Ik voel het iedere dag en ik weet dat ik niet de enige ben.

Ik typ dit terwijl ik de laatste happen ijs uit een kartonnen beker schraap en ik denk bij mezelf nouja, je hebt wel gewoon drie hele avonden met deze beker gedaan, dus zó erg is het nog niet met je gesteld. Zeik niet zo was eigenlijk precies wat ik nodig had, omdat ik echt een paar kutdagen had en ik alweer begon te geloven dat ik ’s werelds grootste faal was. (als je op deze heel lange klikbare zin klikt, en je het stuk leest, dan weet je waarover ik het heb).

Heb je alle titels genoteerd? Goed zo. Wij zijn ontzettend nieuwsgierig nu, dat snap je. Welk boek, of welke boeken, wil je gaan lezen? Laat het ons weten bij de comments! Mocht je trouwens vragen hebben over de boeken, dan mag je die natuurlijk ook altijd stellen. De members van de Super Secret Book Society staan tot uw dienst. 

Kleine disclaimer: Zoals je misschien hebt opgemerkt, linken we voor alle boeken naar bol.com, als verkoopadres. Zoals je ook hebt kunnen opmerken, gaan wij zelf geregeld naar boekhandels en dat willen we jullie ook aanraden. Maar je snapt ook: wij moeten al die boeken die wij kopen en lezen en voor jullie recenseren ergens van betalen, en dan zijn die affiliaitelinkjes (als jij iets koopt via die linkjes, krijgen wij daar een klein percentage van – dat kost voor jou geen cent meer) wel heel erg handig als tegemoetkoming. Dankjewel voor je begrip :)

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

64 gedachten over “Boekenclub deel 1

 1. Dit vind ik een partij vet, hee. Ik ben nu aan mijn derde boek in drie dagen bezig en het is lang geleden dat ik zo ontspannen was. En ik ga zo denk ik Zeik niet zo maar even kopen. Joe.

  1. Wat goed om te horen! Fijn dat je, net als ik, zo ontspannen wordt van lezen. Geniet ervan :) Oh, en deel gerust je leestips met ons he!

 2. Oh dit is leuk!! Ben tegenwoordig helemaal weer van het boeken lezen nadat ik er jaren de concentratie niet voor op kon brengen (door studie). Ik heb een paar boekentips opgeslagen in m’n Goodreads-lijstje, vooral heel benieuwd naar Zeik niet zo. Thanks!

 3. Superleuk!! Ik ben sinds kort weer heel veel aan het lezen, net zoals ik vroeger deed. Alle tips kan ik dus goed gebruiken. Zo even naar de boekhandel om ‘Duizend vaders’ te kopen, en misschien neem ik ‘Zeik niet zo’ ook wel mee..

  1. Kijk eens, goede boekfluencers zijn we. Nu al. De boekhandel gaat ons dankbaar zijn ;) enjoy!

 4. Wat een geweldige nieuwe rubriek vind ik dit! Ik hou ook een gigantische lijst bij op Goodreads van boeken die ik nog wil lezen en daar zet ik regelmatig boeken op die bij jullie voorbij komen. Dit is echt helemaal top!

  1. Yeah! Bij het eerste boek moest ik ook zeker aan jou denken, omdat ik weet dat je je ook met dit onderwerp bezig houdt. Cool. Veel leesplezier!

 5. Yay, hier keek ik naar uit! Leuke rubriek! En zeik niet zo klinkt precies als het boek dat ik NU nodig heb. Heel herkenbaar allemaal wat je schrijft erbij. En vaak langs dat boekenzaakje gelopen in de Fenix Food Factory, volgende keer echt eens beter kijken. Lekker lezen!

  1. Zeker doen! Is een heel kleine, maar fijne boekhandel met een heel goede selectie boeken. I love it.

 6. Toffe rubriek. Vind het altijd tof om te horen over nieuwe boeken en veelbelovende schrijvers. Ik heb “zeik niet zo” op mijn verlanglijstje gezet, lijkt me echt een boek voor mij!

 7. Hoiii ik ben een van de mensen die laatst nog op je IG heeft gevraagd of je niet Goodreads oid Had dus ik ben echt heel gelukkig met deze post! Verder wilde ik nog even zeggen dat ik echt fan ben van je en dat je een van mijn favoriete online persoonlijkheden (ughhh die term klinkt wel een beetje stom) bent en dat ik je alle geluk van de wereld gun!

  1. Oeps ja, het wordt me een beetje te veel om ook nog op Good Reads een account bij te houden, sorry! Maar fijn dat je hier iets aan hebt :) En dankjewel voor je lieve complimentje. Maakt mijn dag! <3

 8. Toffe rubriek! Zéker behouden! Ik heb ‘Zeik niet zo’ op m’n Want to Read-lijstje op Goodreads gezet. Klinkt erg entertainend!

  1. Gaan we zeker doen :) Thanks voor je complimentje en veel leesplezier!

 9. Leuke nieuwe rubriek! Een aantal titels meteen aan de lijst voor mijn eigen leesclub toegevoegd :-)

 10. Zeik niet zo klinkt echt als een boek voor mij! Thanks voor alle boekentips. Ik ga vanaf september bijna dagelijks met de trein, dus dan heb ik hopelijk veel tijd om te lezen. Heerlijk vind ik dat!

 11. Yess, ik ben zo blij dat deze rubriek bestaat! Wat mij betreft kan er nooit genoeg over boeken geschreven worden of tips worden uitgewisseld. Dit maakt me ook helemaal enthousiast om meer te lezen! :)

 12. Wat een leuk idee, deze rubriek! Werd zelf meteen aangetrokken door de quote: Read motherfuckin’books the whole day. Zou ik inderdaad wat vaker mogen doen ;)

 13. Ik ben heel benieuwd naar ‘Zeik niet zo’! Dus als boekenverslaafde zal het niet lang duren voordat ik deze ga lezen.

 14. Het boek van Nhung Dam staat al een tijdje op m’n to read list, zo te lezen moet ik die wel snel gaan kopen. En An Abbreviated Life gaat ook op de lijst. Bedankt voor de tips!
  Ik heb misschien nog wel een leuke voor jullie: Middlesex van Jeffrey Eugenides. En Beloved van Toni Morrison.

 15. Wat leuk! Ik heb jarenlang heel veel boeken verslonden, maar de laatste 2,3 jaar vind ik het nogal moeilijk om me te focussen tijdens het lezen. Ik hoop het plezier in lezen weer terug te krijgen en met jullie boekentips gaat dat vast lukken!

  Ik heb je trouwens benaderd over het starten van een feministische nieuwsbrief, nog bedankt voor je mail terug. Grappig genoeg was ik voor deze recensie al van plan om één van de schrijfsters van ‘Zeik niet zo’ ook te benaderen, omdat ik haar schrijfstijl tof vind. Toevallig!

  1. Ah dat ben jij! :) Super leuk. Naomi moet er ook bij hoor. En ik heb nog wel een paar andere leuke mensen in gedachten die wel een aandeel kunnen leveren, dus misschien moeten we binnenkort maar een vergadering organiseren? ;)

 16. Hola!
  Jaaaaaaaa, dit vond ik superleuk om te lezen, want ik ken zowaar alle boeken nog niet. Na elk boek zijn er altijd nog tien boeken die wachten, daar heb ik me nog niet helemaal bij neergelegd, maar ik vind het ook wel fijn. Dat ik altijd nog gewoon kan gaan zitten/liggen/hangen lezen als ik het echt niet meer weet.
  Afijn, ik lees veel gedichten, maar ik las ook Gezellige verhalen van Marente de Moor: korte verhalen die steengoed geschreven zijn. Getipt (een paar jaar geleden) op de literaire podcast Ondercast. Ken je die al?
  Daardoor staan nu bijv nog Bidden en opstaan van Henk van Straten en Gold flame citrus van Claire Vaye Watkins op mijn lijstje.
  Ik lees in ieder graag mee met deze blogs. :D

  1. Ik ben aan het zoeken naar deze aflevering van Ondercast (toffe podcast, idd) maar kan het niet vinden. Weet jij misschien welke aflevering het was? :)

 17. Leuk! Ik lees heel graag boeken (als ik er de concentratie voor op kan brengen, met alle social media afleiding) en ga zelf net beginnen aan ‘het smelt’ van Lize Spit. Hoor er grandioze verhalen over, dus de verwachtingen zijn hoog. Jullie die al gelezen?

  1. Het Smelt is prachtig. Vorig jaar toen het uitkwam gelezen. Laatst Lize horen voordragen op Frontaal, een literair event in Rotterdam. Heel erg tof was dat.

 18. Waah, wat een leuke post! Ik ben helaas druk bezig met mijn verplichte boekenlijst voor mijn studie (ook docent Nederlands, jeej!), maar ik zag toevallig op een fotootje dat jij een van die boeken, De consequenties, ook aan het lezen was. :D Ik ben stiekem ook wel benieuwd wat je van dat boek vond/vindt. :)

  1. Ah! Grappig :) ik ben heel eerlijk: ik ben nu al 3 keer opnieuw begonnen in het boek en het wil me niet echt boeien, of zo. Jammer genoeg.

 19. Superleuk dit! Ik lees zelf het liefst toch in het Nederlands… dan voelt het in ieder geval helemaal als ontspanning. Zeik niet zo ga ik zeker kopen… via jullie link.
  Ik heb net het boek ‘Sara en Liv’ in één ruk uitgelezen… prachtig! En ik ben op dit moment bezig in ‘don’t five a fuck’ van Sarah Knight. Ik ben benieuwd naar jullie volgende blog hierover.

  1. Ik lees ook graag in het Nederlands hoor :) Naomi leest voornamelijk Engels, maar ik lees zoveel mogelijk Nederlands. Dus houd onze blogs zeker in de gaten :)

 20. jaa, boekenliefde! Ik reis wel eens naar Amsterdam om dan in de Waterstones een hele hoop boeken in te slaan :)

  Nu bezig in deel X van Jack Reacher, 20 delige thriller serie a 500blz per boek, dus daar ben ik nog wel zoet mee. Maar ik wil tussendoor wel wat meer betekenisvolle boeken gaan lezen, dus dit is een supertoffe post. Ik kijk uit naar de volgende!

 21. Duizend vaders en Spinster staan nu zeker op mijn lijst ! En gewoon meer lezen dan ik nu doe, ook….
  Dank voor deze fijne blog, dames !

 22. Superleuke rubriek! Heb een aantal boeken op mijn to-read-lijstje gezet. Ik heb ook nog wel een paar aanraders:
  – Birk van Jaap Robben
  – Selma van Carolijn Visser
  – Maan en zon van Stefan Brijs

 23. Wat leuk zo’n mini-leesclubje met een vriendin, dat wil ik ook wel. Ik ben zeker nieuwsgierig naar de boeken die jullie zullen delen.

 24. Jaaa leuk dit! Ik verslond vroeger boeken, maar lees tegenwoordig alleen nog op reis. Zonde! Ik ga uit dit lijstje eens een fijn boek kiezen. Duizend vaders spreekt me erg aan!

  1. Heel goed! En zeker ook een heel goed idee om met Duizend Vaders te beginnen :)

 25. Tof deze nieuwe rubriek! Heb meteen mijn to read lijstje aangevuld want jullie noemen heel wat inspirerende boeken.

 26. Ja, yes! Heerlijk dit. Ik heb Zeik niet zo gekocht omdat ik die in je Instastory voorbij zag komen en voor mij was het ook precies, maar echt PRECIES wat ik nodig heb op dit moment. De rest gaat ook zeker op mijn lijstje. Top deze blog :D

 27. Oh yes! Kom maar door met die titels, ik gooi mijn schoolwerk en salaris wel weg :P

 28. Ik heb An abbreviated life en Duizend vaders meteen op mijn lijstje gezet, die spreken mij echt aan :-) bedankt voor de leuke tips weer!

 29. Ja, hoi, nog een keer! Ik ben te enthousiast over Dave Goulson, hij schrijft echt heel mooi over hommels. (ik wil nu een stuk grond kopen en veldbloemen zaaien en de hommel redden, maar het is ook prachtige literatuur)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *