Boekreview: Het Gezonde Lifestyleboek

Het is misschien een beetje vreemd om het van jezelf te zeggen, maar ik denk dat ik best wel een healthy lifestyle heb. Ik eet gezond, ik heb nog nooit in mijn leven een sigaret aangeraakt, ik ben geen sporter, maar ik beweeg iedere dag en ik drink alleen soms een wijntje. Je zou dus denken dat het Het Gezonde Lifestyleboek niet echt wat voor mij zou zijn, want: wat zou ik daar nog voor nieuws in moeten lezen? Ik heb dit gloednieuwe (in januari verschenen) boek gelezen en ik moet zeggen dat er toch weer wat eye-openers, maar ook bevestigingen, in stonden. Ik laat je het boek zien en vertel wat meer over de schrijver en de inhoud van het boek. 

Het Gezonde Lifestyleboek is geschreven door Ivan Wolffers, een afgestudeerde arts en hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ik vind het leuk dat het boek door een Nederlander is geschreven, omdat veel boeken uit dit genre door Amerikanen geschreven worden. Ivan Wolffers schrijft over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Ik denk dat dit gegeven meteen ook de kracht van dit boek is: het persoonlijke karakter ervan spreekt mij erg aan.

Het Gezonde Lifestyleboek is een hedendaags boek dat spreekt over de ‘moeilijkheden’ (overgewicht, stress, ‘moderne’ ziektes enzovoorts) waar we vandaag de dag veel tegenaan lopen. Het boek erkent deze moeilijkheden, maar bestraft ze niet. Gedrag veranderen is lastig, zeker omdat het vaak om lang ingesleten patronen gaat. Denk aan families die generatie op generatie tegen dezelfde problemen van overgewicht aanlopen; dit is erg moeilijk te doorbreken. Toch geeft het Gezonde Lifestyleboek veel zinvolle en praktische adviezen om het in ieder geval toch te proberen. Het boek is dusdanig positief van toon dat je ook echt het idee krijgt: oke, ik kan dit!

Het boek is opgebouwd in verschillende thema’s. Om er een paar te noemen: voeding en overgewicht, alcoholgebruik, beweging en opvoeden. Misschien spreken niet alle onderwerpen je aan, maar ik weet zeker dat je het toch de moeite waard zult vinden om alle onderwerpen even door te lezen. Daarbij komt dat de vormgeving van het boek erg aantrekkelijk is. Er wordt gebruik gemaakt van (veel!) fotomateriaal dat erg tot de verbeelding spreekt. Je ziet hier en daar in het boek wat ‘Amerikaanse taferelen’, maar ook het straatbeeld van Amsterdam komt voorbij. Kortom; het zal je bekend voorkomen. Wat ik ook erg leuk vind in dit boek, is dat er bij ieder hoofdstuk een persoonlijk interview te lezen is. Het zijn interviews met mensen die hun lifestyle hebben veranderd, maar daar soms ook nog best mee ‘struggelen.’ Heel openhartig dus. Zo zit er onder andere een interview bij met iemand die plantaardig is gaan eten, omdat hij zijn lifestyle drastisch wilde veranderen. En met succes! Erg leuk om te lezen.

De volgende foto’s geven je een beeld van hoe het boek eruit ziet.

Wat ik mooi vind van het Gezonde Lifestyleboek, is dat het ervan uitgaat dat JIJ, als hoofdpersoon in jouw leven, de touwtjes in handen hebt. Het is geen treurig verhaal over ‘waar gaat het naartoe met de mensheid?’, of: ‘het is nu toch allemaal al te laat.’ Het is juist een hoopvol boek over hoe kleine veranderingen ervoor kunnen zorgen dat het beter met ons gaat. Of hoe we ons ieder geval beter kunnen voélen. Misschien een mooi steuntje in de rug voor de mensen die mooie goede voornemens voor het jaar 2013 hebben opgesteld. Dit boek zal je alert houden en veel nuttige tips verschaffen om mee aan de slag te gaan!

Het Gezonde Lifestyleboek kost €19,90 en is onder andere hier te bestellen.

Op welke manier ben jij met een gezonde lifestyle bezig? Ik lees het graag bij de comments!

– Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door uitgeverij Nieuw Amsterdam –

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

12 gedachten over “Boekreview: Het Gezonde Lifestyleboek

 1. Klinkt als een leuk en interessant boek! Ik zelf eet geen toegevoegde suikers en zoveel mogelijk producten met een lage glycemische index, dit omdat mijn lichaam heftig hierop reageert! Sinds ik dit eb aangepast voel ik me veel beter en heb ik energie voor 3!

 2. Vegan eten, hardlopen en zwemmen. Ik voel me fitter dan 20 jaar geleden. Toen vond ik sport een vies woord en ik pafte er lustig op los en de alcohol vloeide ook rijkelijk. Mijn lievelingseten was een gefrituurde kippepoot. Vies he.;-)
  Interessant boek lijkt me.:-)

 3. Het ziet er inderdaad uit als een luchtig boek, mooi vormgegeven.
  Ik houd me bezig met een gezonde lifestyle door allereerst geen gluten te eten, aangezien ik daar ziek van word (glutenintollerantie).
  Verder koop ik al mijn eten biologisch, drink ik amper alcohol (heel zelden een wijntje) en rook ik niet. Sporten ga ik binnenkort weer, als ik verhuisd ben en vanaf dan ga ik ook lange afstanden naar mijn werk fietsen. Enige wat ik nu op het moment nog zou willen veranderen is meer slaap krijgen maar mijn ritme is een beetje in de war.

  1. Ik eet ook al gezond van mezelf doordat ik coeliakie heb. Sinds ik geen gluten meer eet, snoep ik veel minder en bovendien eet ik altijd veel groenten en drink ik liters fruitsapjes. Sporten doe ik niet echt omdat ik al heel dun ben en niet nog meer wil afvallen. Wijntjes vind ik wel gezellig maar ik drink zeker niet elke week.

 4. Lijkt me een leuk en motiverend boek! Ik ben ook best tevreden over hoe gezond ik leef. Ik ontbijt altijd goed, eet heel veel groente en ook veel zuivel(dat voelt voor mij erg gezond, maar ik weet dat niet iedereen daar hetzelfde over denkt). Alleen nu ik in het laatste jaar van m’n studie zit heb ik het zo druk gekregen dat ik niet veel meer sport, daar baal ik wel van. Maar in de zomer wil ik meedoen aan een achtste triathlon, dus daar moet ik binnenkort echt wel voor gaan trainen!

 5. Klinkt als een goed boek zeg!
  Ik ben heel veel bezig gegaan met een gezonde levensstijl omdat ik geen keus had, mij gezondheid liet (eigenlijk laat) me een beetje in de steek! Dus ik weet nu beter wat ik in mijn mond stop (ook al is dat heus niet allemaal zo gezond) en doe ik gewoon mijn best om zo gezond mogelijk te leven.

 6. Klinkt als een interessant boek!
  Ik heb zelf een redelijk gezonde levensstijl, zeker als je het vergelijkt met andere studenten. Maarja, er kan natuurlijk nog een hoop verbeterd worden! Ik merk zoveel verschil met mijn energie als ik veel groentes eet en minder suiker (en andere bewerkte zooi), dan kan ik gelijk twee keer zoveel doen.

  1. Ja, echt he? dat heb ik ook! Ik merk het zo snel. Het klinkt wat dramatisch, maar als ik ‘mezelf voed met’ goed eten, dan komt er echt meer energie uit!

 7. Het lijkt me een interessant boek vooral het positieve en het persoonlijke spreekt me hier erg in aan. Ben benieuwd! Ik probeer veel dingen te vermijden zoals suiker, aspartaam, cafeïne, allerlei kolen en koolstoffen en smaakversterkers (MSG / E621). Daarnaast probeer ik nu in elk geval 2x per week vegetarisch te eten en moet hier nog wat inspiratie in opdoen! Ik vind het dan ook super om recepten voorbij te zien komen!

 8. Lijkt mij ook een inspirerend boek, bedankt voor de recentie!

  Ik ben eet al enige tijd bewust minder vlees en doe op dit moment de 30 dagen smoothie challenge. Erg leuk, ik merk dat ik meer energie heb.
  Dit kan ik ook wel goed gebruiken aangezien ik na een lange werkdag elke dag minstens 3 uur bij mijn paarden ben. Aan beweging en sport geen gebrek, goed eten is door tijdgebrek wel eens lastig. Daarom zijn de smoothies een perfecte start voor mij.

  Vanaf 1 februari ga ik de Vegan-challenge doen. Ik ga serieus een poging doen vegan te eten. Lukt dit niet helemaal dan is elke poging een stap in de goede richting.

  Ik eet al veel fruit en groente en weinig vlees. Ik houd wel erg van een wijntje of een biertje. Dat is mijn zwakke punt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *