Boekreview: Puur en Eerlijk

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het is echt niet te geloven; het ene na het andere mooie, goede, interessante of leuke boek komt hier binnen. Het is op en top boekenseizoen en we lezen ons een slag in de rondte. We moeten wel. Immers, we worden geacht onze vakliteratuur wel bijhouden. Gelukkig houden we beide erg van lezen, dus dat is geen enkel probleem. Vandaag even geen kookboek maar een heus leesboek. Geen roman, maar wel even iets anders dan een doe-boek. In dit artikel reviewen we “Puur en Eerlijk” van Teun van de Keuken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Teun van de Keuken ken je misschien als verslaggever van het programma Keuringdienst van Waarde. Immer kritisch en op zoek naar de keiharde waarheid achter merken en producenten. Je zou hem ook kunnen kennen als oprichter van het door ons zo geliefde en geroemde chocolademerk Tony’s Chocolonely. Teun…Tony’s… Voelen jullie hem?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Puur en Eerlijk is een bundeling van columns met allerlei uiteenlopende onderwerpen. Wat alle columns met elkaar gemeen hebben, is dat ze draaien om de vraag: wat is nou eigenlijk écht? En wat is écht eerlijk? Dat resulteert in kritische stukjes over Nederlandse supermarkten, merken en misleidende marketing. Maar je leest hier en daar ook over Teun’s eigen struikelblokken. Zoals: je wilt graag lokaal en biologisch eten, maar de groenten in de groentetas zijn in de winter retesaai om te eten. Of; je wilt dat alles en iedereen krijgt wat hem of haar toekomt, maar waarom moeten sommige dingen zo duur zijn? Kortom, heel herkenbare situaties voor mensen die graag het groene&goede doen. (om het maar even lekker esoterisch uit te drukken)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Teun schrijft met enorm veel humor. Vinden wij dan hè? Een citaat uit ‘Milieugeloof’: “Het Milieu is een prettig praktische religie. Voor iedere beslissing – of het nu om kleding, voedsel of reizen gaat – zijn er duidelijke regels. Alles wat leidt tot vervuiling, het uitsterven van dieren of de opwarming van de aarde is zonde en moet worden vermeden. Dit valt niet altijd mee. Bedreigde visjes, foute truitjes en verre vliegreizen liggen constant op de loer. Maar Het Milieu is niet streng voor zondaars. We hebben altijd de mogelijkheid tot – zoals wij dat noemen – compensatie. Schuldgevoel kopen we eenvoudig af door glas- en papierbakken te bezoeken, spaarlampen in te draaien en bomen te laten planten. En als we dat maar vaak genoeg doen, dan voelen we ons zelf beter dan andere mensen.”

Om dit citaat, over boodschappen doen bij de natuurwinkel in de jaren ’80, heb ik echt enorm hard gelachen: “Het ergst vond ik zuurdesembrood. Droog, keihard en inderdaad zuur. Ik herinner mij dat een vriendje mijn vader een keer om een boterham met pindakaas vroeg. Hij kreeg zuurdesembrood met tahin, een ongezellige sesampasta. Het vriendje vond het vies en ik schaamde me. Biologisch in de jaren tachtig. Je deed het voor de planeet, niet voor jezelf. Dat is nu wel anders. Een spaarlampje indraaien is al een hele opoffering. Biologisch is gewoon lekkerder! En snobgevoeliger. Ik zet mijn vrienden graag een Baambruggense Big of Hollands Blauwhoen voor, inclusief een verhaal over authenticiteit en ouderwetse smaak. De beleving noemen we dat. We genieten meer en hebben minder schuldgevoel. Of het milieu er beter van wordt, is natuurlijk nog maar de vraag. We willen best leven naar de truth, als het maar niet inconvenient wordt.”

Zo zou ik het hele boeken willen voorlezen aan jullie, maar dat wordt wat lastig. Je moet het gewoon zelf lezen! Puur en Eerlijk is hier te bestellen voor €12,90. Ook een leuk prijsje voor een cadeauboek, vinden jullie niet?

Veel leesplezier!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

7 gedachten over “Boekreview: Puur en Eerlijk

  1. Lijkt mij een leuk boek. Nog een kooptip: via de winkel in IBooks is hij voor €9,99 vooruit te bestellen. Scheelt ook weer papier, als we toch eerlijk en puur bezig zijn …

  2. Een van de volgende boeken om aan te schaffen als ik terug ben van mijn reis, of zou hij ook in de bibliotheek te verkrijgen zijn (als we het dan toch over milieuvriendelijk hebben) ;)

  3. Stad en land heb ik gezocht naar het boekje. Ik vind Teun geweldig op televisie. Van het boekje had ik verwacht dit te lezen met een glimlach op mijn gezicht. En af en toe de een harde lach. Maar helaas, niets van dat alles. Tot en met spek op pagina 42 heb ik gelezen en toen was ik klaar. Jammer, maar het is gewoon saai.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *