Boekreview: The Story of Stuff

Van Miny leende ik het boek ‘The Story of Stuff” (waarvoor nog veel dank!,) en ik vond het zo interessant dat ik het de moeite waard vind om het met jullie te delen. Om te beginnen: de titel spreekt voor zich. Het boek gaat over spullen en het verhaal erachter. Waar komen onze spullen vandaan? Hoe worden ze gemaakt? Wat is er nodig om ze weer af te breken? Hoeveel afval veroorzaken onze spullen? Enzovoorts. Je begrijpt, een behoorlijk confronterend verhaal over bossen die naar de knoppen gaan, bergen afval die geen kant meer op kunnen en duurzame grondstoffen die verloren gaan bij het produceren van al die bergen spullen die wij ieder jaar weer in huis slepen. 

Het hoofdstuk Consumptie gaat over hoe bizar de huidige wegwerpmaatschappij in elkaar zit. Over de groeiende ontevredenheid van de mensheid, over hoe shoppen een therapie geworden is, over dat de gemiddelde Amerikaan 6 creditcards heeft…het bezitten van spullen neemt vreemde vormen aan. In feite worden we geleefd door onze bezittingen. Volgens mij moeten we dat niet willen! Gelukkig worden er achterin het boek suggesties gegeven voor hoe we zuiniger, duurzamer en eerlijker met onze spullen om kunnen gaan. Zo wordt er geadviseerd om vooral lokale leveranciers te supporten en spullen met elkaar te delen.

Annie Leonard, de schrijfster van dit boek, woont zelf in een woongroep met vrienden die allerlei spullen en diensten met elkaar ruilen en delen. Als er iemand jarig is, is er altijd iemand die een taart wil bakken. Als er klusjes gedaan moeten worden, is daar die handige medebewoner. Het complex wordt gemeenschappelijk onderhouden en veel spullen (ik noem een boormachine) zijn er alleen in enkelvoud. Waarom zes boormachines hebben als je er ook eentje kan delen met elkaar? Het lijkt me wel wat hoor!

Hoewel het boek enorm Amerikaans is, en veel voorbeelden die worden aangehaald ook uit de VS komen, is het boek zeker ook voor ons interessant. Want die spullen die wij in huis halen, waar komen die vandaan? Maar weinig komt uit Nederland zelf. En natuurlijk, Nederland is mini ten opzichte van de VS, maar afval produceren kunnen we als de beste. Kortom: dit boek is ook op ons van toepassing.

Bij The Story of Stuff hoort een website en filmpjes. Deze kan je hier bekijken. Ik vind het erg inspirerend allemaal en ik merk dat ik door het boek en de filmpjes toch nog weer anders naar mijn spullen ga kijken. Ik ben met name meer gaan nadenken over het ‘natuuraspect’ achter onze spullen. Hoewel ik ontzettend graag een wandeling maak door een mooi natuurgebied, denk ik niet automatisch als ik iets koop:”zou hier een stukje natuur onder kunnen lijden?” En dat zou ik misschien wel eens wat vaker mogen doen!

Dit boek sluit prachtig aan bij het ‘simplificeren’ van mijn leven en het heeft me weer een zetje in de juiste richting gegeven. Ik hoop dat het jullie ook zal inspireren!

Hoe bewust ben jij je van de spullen die je bezit? Op welke manier houd jij je met dit onderwerp bezig? Ik lees het graag bij de comments!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

21 gedachten over “Boekreview: The Story of Stuff

  1. het is een heel cool boek! en let op: op Facebook ga ik het geleende exemplaar weggeven. Mocht van Miny .Lief he?!

 1. Wowzers, ik lees NU dit boek! Synchronicity rocks! Veel inspirerende posts de laatste tijd meiden, keep up the good work :-)

   1. Graag gedaan, meer dan verdiend! Nog meer leuke inspiratie is wellicht de docu en het boek van Colin Beavan, aka No Impact Man: hij probeerde een jaar lang ‘klimaatneutraal’ te leven in een stadsappartement hartje Manhattan, samen met zijn peuterdochter en koopzieke vrouw. Met thema’s als afval, CO2 voetafdruk verkleinen, kiezen voor lokaal geproduceerd voedsel en nadrukkelijk niet-consumeren. Wellicht ken je het nog niet, ik vond het verhaal in ieder geval de moeite waard :-)

 2. Lig momenteel uitgeteld op de bank bij te komen van de opruimwoede die op is komen zetten door je blogs over dit onderwerp! En ik ben nog lang niet klaar.
  Schoonzussen en vriendinnen vanmiddag blij gemaakt met overtollige spullen. Helemaal geïnspireerd door jou!

  1. Same here! Ik kón niet meer vanmiddag. Ben op de bank neergeploft met een boek en thee. En doeiiii spullen. Oke, huis is een lichte chaos nu, maar dat zien we morgen wel weer ;)

 3. Ik ben heel benieuwd naar dat boek, heb hem al eens eerder ergens zien langskomen! Ik vind het ook raar dat iedereen alles dubbel heeft. Dat er bijvoorbeeld in flats geen centrale wasruimte is, maar iedereen zijn eigen wasmachine heeft. Lijkt mij wel leuk zo’n gezamenlijke ruimte!

  1. Houd onze FB pagina even in de gaten, want ik mag het geleende exemplaar van Miny doorgeven aan iemand anders :)

 4. Per toeval kwam ik op deze site terecht! Leuk initiatief! Het lijkt me een leuk boek! Heb hem zojuist besteld. Ik ben erg benieuwd :)

  1. Leuk om te horen! En wie weet kom je nog meer – voor jou – interessante artikelen tegen op De Groene Meisjes!

 5. Hoi,

  Weet iemand waar ik de docu vd no impact man kan bekijken? Staat al een tijd op mijn wensenlijstje!

  1. Wil ik ook graag weten! Net op internet gezocht, maar nog niet kunnen vinden…(wel de website en verschillende trailers, maar niet de hele docu)

 6. hee! Sinds ik jullie blog volg ben ik eens goed gaan nadenken over spullen. Ik heb eens in de zoveel tijd altijd al een opruim bui en dan moet al het overbodige weg… maar door de blog ben ik er meer over gaan nadenken. Het is zeker iets interessants wat nog wat meer verdieping verdient. Ik ga het boek aanschaffen! Bedankt voor de tip!

  1. heel graag gedaan! leuk om te horen dat je je laat inspireren :)

 7. Hoi!

  Ik heb zojuist een jaar “geen massaproductie kleding of accessoires en ook geen nieuwe make-up om alleen mee te experimenteren kopen” achter de rug. Ik stond het mezelf toe om mijn eyeliner, mascara en basis oogschaduw te vervangen als deze op raakten en vintage of handgemaakte kleding/accessoires waren ook goedgekeurd. En het is gelukt! Het idee was vanuit consuminderen ontstaan, maar ik heb amper wat gekocht omdat je echt in een niet-kopen-flow geraakt. Ik heb gister nieuwe panty’s gekocht (die waren helemaal op na een jaar) en het voelde heel stiekem en stout, dus ik geloof dat ik nog een beetje ben aan afkicken :)

  Groetjes van Chantal

 8. The Story of Stuff is echt heel inspirerend. Ik ken het eigenlijk alleen van de filmpjes. Het filmpje over cosmetica was echt een eye-opener voor mij. En misschien is daarom ook het volgende boek een inspiratie om op andere fronten te simplificeren: No More Dirty Looks (http://nomoredirtylooks.com/thebook/) van Siobhan O’Connor en Alexandra Spunt. Ja, erg Amerikaans, maar net als deze wel op vele fronten ook voor ons toepasbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *