Chiapudding met aardbeiensaus

chiapudding2

Chiapudding maak ik regelmatig en ik ben er echt heel erg gek op. Waarom koos ik dan toch dit recept uit voor mijn kookboekchallenge? (in het kort: voor de kookboekchallenge maak ik vijf dagen lang een recept uit The Green Kitchen Travels, één van mijn favoriete kookboeken) Omdat ik viel voor de aardbeiensaus! En ik had er gewoon zin in.  Niet het meest uitdagende recept vandaag, maar dat mag ook best een keertje. Na vandaag heb ik nog maar één recept te gaan en ik denk dat ik voor een soep ga. Dan heb ik allerlei soorten recepten gehad en denk ik dat ik mijn kookboekchallenge mooi afsluit! Maar daarover morgen meer, nu eerst: chiapudding met aardbeiensaus!

Ik eet chiapudding graag als ontbijt of als tussendoortje, als ik heel veel trek heb. Chiapudding vult namelijk best wel behoorlijk! De chiazaadjes zetten helemaal uit wanneer je het mengt met een vloeistof en dat zorgt ervoor dat het een stevige massa wordt. Dat voel je ook in je buik, haha!

Wat heb je nodig voor 2 porties? (ik maakte er 1, dus ik halveerde alles) 

400 ml plantaardige drink (ik koos voor amandel-kokosdrink van Provamel)
50 gram chiazaad
1/2 theelepel vanille extract of gemalen vanille
piepklein snufje zeezout

Voor de saus:
200 gram aardbeien
4 gedroogde pruimen
scheutje water

Wat ga je doen? 

1. Maak eerst de pudding, door alle ingrediënten in een kom te doen en goed door te roeren. Ik deed dit in een maatbeker en roerde met een garde. Schenk het daarna in een kom of een glaasje en zet het in de koelkast. Zet de pudding voor minimaal 1 uur in de koelkast. Zelf heb ik gemerkt dat er na 1 uur nog niet echt sprake is van een pudding, maar na een uurtje of 3 wel. Het beste vind ik het toch werken om de pudding een hele nacht in de koelkast te laten staan – handig ook, want zo staat je ontbijt voor morgen alvast klaar!

2. Maak nu de saus door de ingrediënten voor de saus in een klein pannetje te doen en op een laag vuurtje zo’n 10 minuten te laten koken. Prak na 10 minuten de aardbeien nog eens goed fijn en zet de saus in de koelkast, tot het geheel goed is afgekoeld en dikker is geworden.

3. Nu kun je twee dingen doen: de saus op de chiapudding gieten en toppen met bijvoorbeeld fruit of chocolade. Of doe het zoals ik het deed: schep steeds om en om een laagje chiapudding en een laagje saus in een glaasje, zodat je het geheel straks lekker kunt mengen als je gaat eten. Dat vind ik het lekkerste, omdat de pudding van zichzelf niet heel zoet is en de saus wel.

Tip: als je de chiapudding wat  zoeter wilt maken, voeg dan een een geprakte rijpe banaan toe aan het mengsel voordat je de pudding in de koelkast zet.

chiapudding1

Oeh, dit was lekker! De saus deed me denken aan een saus die mijn moeder vroeger maakte voor op de griesmeelpudding. En even een conclusie tussendoor: ik eet gewoon al vier dagen echt super lekkere dingen. Die David en Luise (schrijvers van het kookboek) weten wel wat lekker is zeg!

Morgen is de laatste dag van de kookboekchallenge, dus zorg dat je erbij bent! Zaterdag, in de Leuke Dingen van deze week, zal ik alle recepten die ik heb gemaakt nog even voor je op en rijtje zetten. Stay tuned!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

13 gedachten over “Chiapudding met aardbeiensaus

  1. Jaa I love chia pudding! Zo lekker:) In het begin moest ik best wennen aan de structuur, maar nu vind ik het echt heerlijk. Dit gerechtje is echt een perfect zomerontbijt!

  2. This looks so goood! Ik eet chia eigenlijk nooit als losse pudding, maar met die aardbeiensaus heb je me overgehaald.

  3. Klinkt lekker….Moet de saus echt in een pannetje op het vuur of kan het ook in de blender gemaakt worden?

  4. Klinkt goed. Ik heb een keer chiapudding gemaakt, en ik vond het wel erg lekker, maar werd er wel misselijk van? Heb je dat wel eens eerder gehoord?

  5. Lekker! Maar moet je niks met de pruimen doen (in stukjes, pureren of zo)?

    1. Nee die worden door het koken (er zit ook wat water bij he) lekker zacht. Je zou ze eerst nog even kunnen laten wellen

  6. Klinkt goed! Tot nu toe had ik nogal een weerstand tegen de chia pudding. Vraag me niet waarom, geen idee namelijk! Maar ga deze nu toch maar eens proberen! Ziet er lekker uit.

  7. Zou de aardbeiensaus ook goed werken om een taart te besmeren? Zodat ie er mooi rood uitziet? Of heb je daar andere ideeen voor ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *