Coffee to stay

coffee to stay

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Stichting Max Havelaar 

Door de jaren heen ben ik koffie meer en meer gaan waarderen. Ik drink nu dagelijks één of twee koffies en lever daarmee een bescheiden bijdrage aan de 50 miljoen kopjes koffie die er op dagelijkse basis in Nederland doorheen gaan. Vijftig miljoen kopjes koffie per dag – dat zijn aantallen waar ik bijna niet over kan nadenken. Maar waar ik wel over kan nadenken, is dat ik hoop dat een steeds groter deel van die kopjes koffie Fairtrade zullen zijn, want ik weet dat koffieboeren wereldwijd het behoorlijk zwaar hebben.

Waarom kiezen voor Fairtrade koffie?

coffee to stay

Hier zie je een zak filtermaling van Coffee to Stay. Wat mij als eerste opviel, was dat de verpakking zo vrolijk is. Als ik niet al zin had in koffie, dan kreeg ik het er nu wel van. Ik ben zó blij dat Fairtrade producten er tegenwoordig zo aantrekkelijk uitzien – de tijd dat verantwoord consumeren een stoffig imago had ligt natuurlijk ook al ver achter ons.

Coffee to Stay is een product van de Climate Academy van Max Havelaar. Het is 100% Fairtrade koffie, geproduceerd door boeren die een training hebben gekregen om zich te kunnen weren tegen de gevolgen van klimaatverandering. De Climate Academy brengt boeren kennis bij over onder andere het klimaatbestendiger maken van de landbouw (dit gebeurt bijvoorbeeld door schaduwbomen te plaatsen om de koffiestruiken te beschermen tegen de hitte,) maar de boeren leren ook over het ontwikkelen van nieuw inkomen, om teruglopende koffieoogsten te compenseren. Fairtade (dat wij kennen zowel als keurmerk, maar ook als wereldwijde beweging,) helpt hiermee de boeren om zich steviger in de handelsketen te positioneren.

De koffie-industrie is gigántisch. Als je bedenkt dat er dus in Nederland alleen al vijftig miljoen koppen koffie per dag worden gedronken; wat betekent dat dan wereldwijd? Om te voorkomen dat de markt uitgeput raakt, denk ik dat wij onze verantwoordelijkheid moeten nemen en voor Fairtrade koffie moeten kiezen waar dat mogelijk is.

Gewoon eens gezellig thuis

coffee to stay IMG_0186

Ik ben, zoals jullie weten, een kind van de Randstad geworden. Ik heb dat totale ‘single 30-ers in de grote stad’ – leven. Het is een beetje beschamend om toe te moeten geven, maar ik drink de meeste van mijn koffies buiten de deur. Ja, dat kost me een klein fortuin op jaarbasis. Gek hè, dat is iets dat zich dan zo ontwikkelt. Bij mij gebeurde dat in Amsterdam. Voordat ik naar mijn werk ging, haalde ik een koffie bij de Coffee Company op het Javaplein – ik zie mezelf daar nog staan, dag in dag uit. Hele stapels spaarkaarten gingen erdoor. Aan thuis koffie zetten dacht ik eerlijk gezegd niet. Dat vond ik vast te veel gedoe, of ik dacht dat de koffie niet lekker genoeg zou zijn.

Ik had kennissen en vrienden in Amsterdam bij wie ik nooit, maar dan ook echt nooit, thuis ben geweest.* En zij kwamen ook niet bij mij – we zagen elkaar in koffietentjes en restaurants. In Rotterdam is de mentaliteit wat dat betreft misschien toch net een beetje anders. Ook hier zitten we graag massaal met laptops in koffietenten en gaan mensen natuurlijk ook geregeld uit eten (joh,) máár: ik ben hier al bij heel veel vrienden thuis geweest en zij ook bij mij. Thuis eten is vrij gebruikelijk en ik wil eigenlijk ook introduceren dat we weer ‘ouderwets’ bij elkaar op de koffie gaan. Dat is dan heel letterlijk een ‘coffee to stay’ hè?

Zo was ik vorige week bij mijn vriendin Carol (die leukerd op de foto’s hierboven) thuis, die eerst al een heerlijke aubergine-linzenstoof voor me gekookt had, en met wie ik daarna neerstreek op het trappetje voor haar prachtige huis, mét koffie en bitterkoekjes. Wij hebben geen fancy café nodig hoor, dit werkt echt absoluut perfect zo. Komende donderdag komen Carol, Ginger en Sigrid bij mij thuis eten en dan kook ik een Fairtrade maaltijd voor ze. Ik ga eens even nadenken welke producten ik daarvoor nodig heb – en aangezien het komende week Fairtrade Week is, ga ik mijn voordeel doen met het feit dat alles in de aanbieding is!

* dit kan natuurlijk ook iets zeggen over het soort vriendschap dat je hebt met elkaar. Misschien leent niet iedere vriendschap zich ervoor om bij elkaar thuis te hangen. Gelukkig kom ik bij mijn ‘beste’ vrienden wél thuis, ook in Amsterdam ;) 

Fairtrade Week

coffee to stay

Ik doe mijn best om zoveel mogelijk Fairtrade producten te kopen en dat wordt steeds makkelijker, omdat het aanbod in de supermarkten groter en groter wordt. Deze week, van 4 tot en met 12 mei, is het Fairtrade Week in Nederland. Tijdens deze week zijn in alle Nederlandse supermarkten de Fairtrade producten afgeprijsd, zodat je op laagdrempelige wijze kennis kunt maken met nieuwe producten. Misschien kun je deze week een Fairtrade maaltijd koken voor vrienden (ga ik dus doen, donderdagavond) of je kunt je buurvrouw bij wie je altijd op bezoek gaat verblijden met een zak Fairtrade koffie. Hoe meer mensen in aanraking komen met Fairtrade producten, hoe beter!

De koffie van Coffee to Stay is te bestellen via de webshop. Je kunt kiezen voor bonen of voor een filtermaling en in beide gevallen geldt: wanneer je vier zakken bestelt, betaal je geen verzendkosten. Met vier zakken, dat maakt samen een kilo koffie, kun je weer even vooruit. (ik ga er voor het gemak maar even vanuit dat ik hier niet de enige koffieleut ben – of, dat ik zelfs nog maar een babykoffieleut ben, want ik heb begrepen dat twee koffies per dag nog maar heel bescheiden is).

Welke producten ga jij komende week, tijdens de Fairtrade Week proberen? Ik ben benieuwd! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

14 gedachten over “Coffee to stay

 1. oh wat leuk! ik zag inderdaad al dat de biologische clipper thee in de aanbieding was, dat heeft hier vast wat mee te maken!

  1. Ik zag het ook! En dat is toevallig ook nog heel erg lekkere thee, dus dubbele winst :)

 2. Mag ik zeggen dat ik het best bijzonder vind dat de mensen in de Randstad zoveel buiten de deur koffie/thee drinken en eten? Ik zie dat bij ‘mijn’ vlogger in Amsterdam ook, die gaat altijd naar Starbucks… Ik spreek zelf eigenlijk bijna altijd bij iemand thuis af. Is net zo gezellig ^^ En met Fairtrade koffie is het nog gezelliger =) (al drink ik geen koffie, maar mijn vrienden wel)

  1. Dat mag je zeker zeggen :) Zoals ik al schrijf is het mij zelf dus ook opgevallen :)

 3. 50 miljoen kopjes koffie per dag… alleen in Nederland.. WOW haha! Dan val ik met mijn 1 à 2 echt nog wel mee haha. Goed om erbij stil te staan of de koffie wel fairtrade is. . ik ben bang dat veel van mijn kopjes koffie dat nu niet zijn :(
  Super leuk idee dat je in deze week een Fair trade maaltijd voor vrienden gaat koken! Ik heb zondag een eet-afspraak, ik ga voorstellen er ook fair trade maaltijd van te maken! :)

 4. Hoi Merel,

  Goede actie! Jammer dat het vier zakken zijn..Misschien een soort Fairtrade box met andere dingen erbij.

  Dan had ik wel besteld. 😉 Ik heb echt geen ruimte voor een kilo koffie.

  Ik koop wel bewust koffiebonen nu ik sinds twee weken een luxe koffiemachine heb.

  Nog tips Merel qua koffiebonen?

  Groetjes,
  Liann

  1. Ik vind het altijd leuk om koffiebonen te kopen op reis, maar daar heb je weinig aan. Of als ik ergens buiten de deur een heel lekkere koffie heb gedronken (gewoon bij Nederlandse koffietentjes dus) dat ik dan een zak meeneem voor thuis. (ook wel eens om cadeau te doen) Maar ook daar heb je weinig aan. In de supermarkt koop ik vrijwel nooit koffiebonen, sorry!

 5. Jaaaaaa ik ben ook voor meer koffie drinken met mensen in je eigen huis! Ik heb ook vrienden die nog nooit bij mij thuis geweest zijn, dat vind ik ergens zo raar. Maar tegelijkertijd blijft het ook wel een stap om het te vragen als je elkaar al jaren alleen maar in de kroeg ziet.

  En goed om te weten dat het Fairtrade week is, dat had ik even gemist! Dat wordt inslaan.

  Ik woon trouwens ongeveer waar jij vroeger woonde in Amsterdam, best wel een grappig idee.

  1. Daar heb je wel een punt ja, dat het dan gek voelt om opeens te vragen: volgende keer bij mij thuis? De kroeg of het koffietentje wordt ook een soort ‘veilig’ en bij elkaar thuis komen heeft instant iets intiems. Deze week had ik 2 avonden vrienden over de vloer en ik vond het heel erg fijn, dus ik ben weer bevestigd in het idee dat het toch echt wel de moeite waard is :)

 6. Ahh leuke blog weer! Ik ben ook dol op koffie, ik vroeg me af waar je leuke pot met pootjes vandaan hebt met die calathea erin. Echt super leuk!

 7. Wat een prachtige mokjes!
  De koffie heb ik helaas niets aan.
  Wij heb en een dolce gusto en drink die koffie liever dan filterkoffie of bonen.
  Misschien ook wel omdat ik daar maagpijn van krijg.
  Maar als je Fairtrade koffie cups tegen komt, of een alternatief voor het plastic dan hoor ik het graag 💋

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *