Community Gardens en Urban farms

comgarden3

In dit artikel gaan we je wat meer vertellen over community gardens en urban farms. Maar  voordat we van wal steken, zullen we eerst even zeggen: community gardens zijn tof en iedereen zou er eens eentje moeten bezoeken. Het is er groen, gezellig en je hebt het gevoel dat je middenin de natuur staat – ook al weet je dat je je in het hartje van een stad bevindt. Ze hebben een sociaal-maatschappelijke functie en zorgen ervoor dat steden groen blijven. Ben je benieuwd naar wat het begrip community garden inhoudt? Lees dan gauw verder!

Wat is een community garden?

Als je het begrip letterlijk vertaalt, dan zeg je ‘gemeenschapstuin.’ Community garden bekt wat lekkerder, vinden wij, dus vandaar dat we graag de Engelse term erin houden. Een community garden is een tuin ergens in een stad (soms ook in een dorp, maar vaak in een stad) met een sociaal-maatschappelijke functie. In zo’ tuin worden door en voor buurtbewoners groenten, fruit en kruiden verbouwd. Met ‘door en voor’ bedoelen we: je doet het met elkaar. Buurtbewoners onderhouden de tuin gezamenlijk en met z’n allen maak je gebruik van wat er groeit.

In sommige community gardens hebben buurtbewoners een eigen klein moestuintje, bijvoorbeeld in een houten bak. In dat geval ben je  verantwoordelijk voor je eigen stukje tuin. In andere tuinen is alles wat er groeit de verantwoordelijkheid van iedereen.

Wat gebeurt daar?

Wat er gebeurt in een community garden hangt een beetje af van hoe groot de tuin is en hoe actief de community met de tuin bezig is. In Berlijn waren we in een grote community garden waar heel veel gebeurde. Om een paar voorbeelden te noemen: er werden workshops gehouden, bijen gehouden en honing gemaakt, er was een bar en een restaurant (een veldkeuken, waar dus gekookt wordt met producten uit de tuin,) er worden rondleidingen gegeven, je kunt er groenten, fruit en kruiden kopen en je kunt er plantjes (stekjes) kopen die je vervolgens op je eigen balkon of in je eigen tuintje thuis laat doorgroeien. Ook komen er niet alleen maar buurtbewoners, maar ook toeristen (zoals wij) en mensen die niet in deze buurt, maar in een andere buurt in Berlijn wonen.

IMG_5050 IMG_5056

 

comgarden1

Dit is een voorbeeld van een grote community garden, met veel zitgelegenheid en zelfs een mini winkeltje. Het is de Prinzessinnengarten in Berlijn Kreuzberg. Zeker een bezoekje waard! 

In kleinere community gardens gaat het vooral om het ‘vergroenen’ van de buurt en het verbouwen van groenten, fruit en kruiden. Een community garden brengt buurtbewoners dichter bij elkaar en zorgt ervoor dat mensen lokale producten, tegen een lagere prijs, kunnen eten. Toch zijn er ook kleine community gardens die allerlei toffe dingen organiseren, zoals (kook-) workshops, plantjes-ruilmarkten en lezingen over bloemen en planten.

Welke functie hebben ze?

Zoals al eerder gezegd heeft een community garden altijd een sociaal-maatschappelijke functie. De tuin brengt de mensen dichter bij elkaar. Vooral in steden waar weinig mensen een tuin hebben, kan het een uitkomst zijn. Het is, over het algemeen, een leuke plek om mensen uit je buurt te leren kennen.

De functie kan ook zijn: het zorgt ervoor dat buurtbewoners goedkoop groenten en fruit kunnen kopen. In sommige buurten is dit de hoofdgedachte, als er veel mensen met een laag inkomen wonen.

En tot slot: een community garden zorgt ervoor dat meer mensen in aanraking komen met verse producten, waardoor meer mensen voor gezonde voeding zullen kiezen. Daarnaast leer je gaandeweg meer bij over producten die je normaal gesproken misschien nooit zou hebben gegeten – laat staan dat je ze zelf zou hebben verbouwd.

Wat is het verschil tussen community gardening en urban farming?

Dit zijn twee termen die  je veel hoort en die je misschien door elkaar haalt: community gardens en urban gardens/farming. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen? Een overeenkomst is dat beide (voornamelijk) in de stad plaatsvinden. Meestal zijn het tuinen of stukjes land ergens in een (grote) stad, waar groenten, fruit en kruiden worden verbouwd.

Urban farming gebeurt dikwijls op onverwachte plekken. Zoals bijvoorbeeld op een flatgebouw in Rotterdam, of langs de snelweg in Amsterdam, ook ergens op een dakterras. Er wordt een goed gebruik gemaakt van de ruimte, om groenten en fruit te kunnen verbouwen. Echter, het blijft soms niet alleen bij het telen van groenten en fruit, je kunt in op een urban farm soms ook nog eieren, honing en paddenstoelen kopen. Dan lopen er dus ook nog wat kippen rond, staan er bijenkasten en worden er paddenstoelen gekweekt. Kortom, net een echte boerderij, maar dan zonder koeien en varkens en ook niet op de standaard plek waar je een boerderij normaal gesproken verwacht.

Een urban farm heeft soms een sociaal-maatschappelijke functie, maar niet per se altijd. Het gaat er vooral om dat er een goed gebruik van de ruimte wordt gemaakt en dat mensen uit de stad lokale producten kunnen gebruiken. Wanneer heeft een urban farm wél een sociaal-maatschappelijke functie? Bijvoorbeeld wanneer er rondleidingen worden gegeven, om kinderen te leren waar ons eten vandaan komt. Of wanneer er lichamelijk of verstandelijk beperkte mensen werken op zo’n stadsboerderij. Of wanneer er diners worden georganiseerd voor buurtbewoners die niet veel te besteden hebben. Kortom, een urban farm kán een belangrijke functie in een stad bekleden.

Een ander verschil: een urban farm wordt meestal georganiseerd (en uitgevoerd) door een professional. Er zijn wel urban farms waar je als vrijwilliger kunt komen helpen, maar over het algemeen heeft een professional (of een team van professionals) de leiding op een urban farm. Bij een community garden draait het allemaal om de gemeenschap: iedereen helpt, iedereen draagt iets bij.

Waar vind je community gardens en urban farms?

Inmiddels vind je in bijna alle grote steden in ieder geval wel één of meerdere community gardens en/of urban farms. Community gardens zagen we eerst voornamelijk in het buitenland, maar ook in Nederland en België zijn er genoeg te vinden. We zullen hieronder een paar voorbeelden van leuke tuinen en stadsboerderijen noemen:

De Spoortuin in Rotterdam
Uit Je Eigen Stad in Rotterdam (grootste stadslandbouwbedrijf van Europa)
Rotterzwam in Rotterdam (een paddenstoelenboerderij op een wel heel bijzondere locatie: een leegstaand zwembad!)
Het Proefveld in Groningen
Zuidpark in Amsterdam
Buurtmoestuin Afrikanerplein in Amsterdam
Kweekland in Arnhem
Roofgarden in Arnhem
De Stadstuin in Gent
Roof Food in Gent (dakmoestuin met vegetarische catering)
Het Wijveld in Bloei in Gent (vooral voor het plukken van bloemen)
DOK/ Groenten uit Gent in Gent
Jardin collectif de Tour et Taxis in Laken
Gemeenschapstuin Luchtbal in Antwerpen

Natuurlijk kennen wij nog láng niet alle leuke tuinen en farms in Nederland en België, dus voel je vooral vrij om in een reactie jouw favoriete adres door te geven!

Wat vind jij van community gardens en urban farms? Heb je er wel eens eentje bezocht? Laat het ons weten!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

53 gedachten over “Community Gardens en Urban farms

  1. Super leuk artikel! Volgens mij is de Boeregoed kas in de Lier ook zo’n idee. Opgericht als volkskas, maar er werken bijv. Ook mensen met een arbeidsbeperking. En ze hebben nu een buurtbox!

  2. Ik ben zelf lid van een “samentuin” zoals wij het noemen. Moestuin De Origine in Roeselare, eens de facebook pagina zoeken :) het bestaat nu 2 jaar

      1. En ‘samentuin’ is een erg mooi woord, wilde ik nog toevoegen :)

  3. Bij mij om de hoek zit ook zoiets, hier heet het volgens mij een wijktuin. Volgens mij is de groente daar zelfs gratis. Het hoort dan ook bij het wijkcentrum en onze wijk wordt aardig gesubsidieerd. Ik voel me nog niet geroepen om er heen te gaan, omdat ik zelf gewoon groente kan kopen.

  4. In basis heel leuke artikeltjes maar vaak onprettig te lezen door te veel ik-gebruik en de infantiele schrijfstijl. Hierdoor lijkt het altijd meer een opstel van een leerling uit groep 8.

    1. Ik vind dit juist fijn lezen eigenlijk! Blogs lees ik ter ontspanning, niet omdat ik literaire hoogstandjes verwacht.

      1. Ik sluit me helemaal aan bij Desi. Ik lees de stukken van de Groene Meisjes juist erg graag! Met hun positieve insteek weten ze me vaak te inspireren en omdat ze de nodige achtergrondinformatie geven leer ik er vaak ook nog veel van. Er zijn genoeg bloggers die nog wat van de Groene Meisjes zouden kunnen leren ;-).

        1. Ik snap ook niet goed wat Henk bedoelt. Ik heb met ctrl+F op “ik” gezocht en het woord ik komt 0 keer in het stukje voor…

          1. :’)

          2. Probeer wij en ons eens :-) En neem daarna de andere stukjes. En kom je bent toch bezig, de meeste reacties.

    2. Thanks Henk! Jammer dat je blijkbaar niet inziet dat je deze artikelen gratis mag lezen. Was dit nou een magazine waarvoor je betaald had, oke, dan zou je een klacht kunnen indienen – niet goed, geld terug. Ik ben geen schrijver of journalist. Ik heb geen redactie die mijn stukken controleert. Dat kan ik namelijk niet betalen. Ik ben gewoon een blogger die uit enthousiasme stukjes tikt. Sorry als mijn stukken niet aan jouw verwachtingen voldoen.

      1. Beste Merel,

        Zo jammer dat je het als een klacht en niet als opbouwende kritiek ziet.

        Helaas ook typerend voor de huidige IK generatie die niet met kritiek kan omgaan.

        Dat je geen redacteur kan betalen is geen excuus voor het afwezig zijn van gezonde zelfreflectie, je kunt toch zelf wel zien dat 3x ik in 1 zin teveel van het goede is.

        Ook dat het gratis is klopt niet gezien de reclame en advertorials. Tevens willen jullie kunnen leven van de inkomsten van jullie website dus genoeg (en meer) traffic op je site (lees meer klanten) is daarvoor nodig. Al weten jij en ik natuurlijk dat het vooral om de gratis reisjes en de afwezigheid van een eisende werkgever gaat, want daar heeft de huidige generatie koningskindertjes een broertje dood aan.

        Nogmaals jammer dat jij deze kans tot persoonlijke groei, want daar zijn we toch ook zo “into”, helweek zat daar ook niet zo’n dag in?!, aan je voorbij laat gaan.

        Ik had jullie, tot je reactie, nog het voordeel van de twijfel gegeven maar nu blijkt dat al dat idealisme en gepraat over spiritualiteit niets anders is dan egocentrisch commercieel geblaat.

        Groet,
        Henk

        P.s Zie je in dit verhaal hoe ik, bijna, afwezig is? De huidige generatie had al begonnen met Ik en verder ook elke zin met Ik vind begonnen. Kijk maar naar de reacties!

        1. IK zit hier in elk geval echt keihard om te lachen.

          Kom op Merel, Henk heeft duidelijk gelijk en heeft jullie helemaal door! Ik zeg, inhuren als hoofdredacteur, hij heeft voortaan het roer in handen!

          Ik ga weer even koffie drinken en andere dingen zoeken om totaal niet serieus te nemen.

          (Oooh shit 3 x ‘ik’ – toch maar weer naar groep 7!)

        2. Henk, als het je niet bevalt, ga je toch lekker wieberen. De Groene Meisjes doen het hartstikke leuk en goed en een heleboel mensen genieten elke dag van de blogposts van deze meiden. Juist doordat ze laagdrempelig en persoonlijk schrijven, vanuit zichzelf. Als je dat niet bevalt is dit niet de blog voor jou.

        3. Och Henk, hou toch op. Als je zoveel moeite hebt met de problemen van deze generatie, kijk vooral even verder dan je neus lang is. Want weet je wie ONZE generatie grootgebracht heeft? JULLIE generatie!

          Verder is het internet een ontzettend groot landschap waar je nergens hoeft te zijn waar je niet wilt. Dus als die stomme Merel en Jamie jouw ontzettend goedbedoelde feedback (geloof je dat nou echt zelf?) niet willen horen, dan zijn er nog voldoende andere websites over waar ze vast heel gelukkig zijn met jouw fantastische opbouwende kritiek.

          Toch nodig ik je uit om eens een lesje feedback geven te volgen. Want als jij denkt dat dit goede feedback is, heb je nog een hoop te leren. En gelukkig is een mens daar nooit te oud voor…

          Groetjes, Marloes (22) (en ga nu de ik-jes in mijn comment maar tellen)

        4. Ach lieve Henk (of Linda? wist je dat er ook iemand onder de naam Linda op jouw IP-adres heeft gereageerd? Misschien is het je vrouw, ik hoop het.)

          Wat ellendig dat je je zo druk maakt over ‘onze generatie van koningskinderen die overal een broertje dood aan hebben.’ En dat allemaal terwijl je ons en onze leeftijdsgenoten niet eens persoonlijk kent. Ja natuurlijk doe ik dit allemaal voor de gratis reisjes en de afwezigheid van een eisende werkgever. Vandaar dat ik hiernaast gewoon een baan in het onderwijs heb.

          Weet je Henk, ik (oeps! IK!) vind het naar als ouderen (gezien je mailadres en je enorme commentaar op onze generatie ga ik er vanuit dat je wat ouder bent dan wij,) zo neerkijken op een jonge generatie. Echt heel erg jammer, zeker als je bedenkt wat jonge mensen vandaag de dag allemaal voor elkaar krijgen.

          Ik zal je maar bedanken voor je feedback. Oh en tot slot: volgens mij is het “de huidige generatie was al begonnen met…” ipv “de huidige generatie had al begonnen met..” maar ik kan het mis hebben. Dat is natuurlijk weer dat gebrek aan interesse van mijn kant.

          1. Jazeker zij is fan. :-)

        5. Beste Henk,

          Ik heb geen idee waardoor jij denkt dat je gezeur opbouwend is, dus daarom even voor jou de definitie van opbouwende kritiek:

          “Naamwoord: opbouwende kritiek (ontelbaar) Kritiek uitgevoerd met een medelevende houding ten opzichte van de persoon die bevoegd is voor kritiek.”

          Laten we voorop stellen dat de medelevende houding bij jou totaal ontbreekt en dat jouw manier van feedback geven niet echt constructief is. Ik weet niet van welke generatie jij bent, maar je klinkt als een typische babyboomer die alleen maar kritiek op anderen kan hebben en heilig overtuigd is van zijn eigen gelijk.

          Ik stel voor dat je lekker gaat wieberen en lekker politiek correcte stukjes gaat lezen op een site die je wel bevalt.

          Overigens, ik heb zelf jaren als journalist en redacteur gewerkt en ik vind de artikelen en verhalen van degroenemeisjes wel heel erg goed. Ze zijn origineel, goed geschreven en ik betrap ze zelden op schrijf- of stijlfouten. Je hebt geen redacteur nodig om mooie en leuke artikelen online te gooien en Merel is daarom vrij om elke schrijfstijl en invalshoek te kiezen die zij maar wil. Jouw geblaat is weinig constructief en van journalistiek of redacteurschap heb je ook overduidelijk weinig verstand. Ik stel voor dat je dat maar overlaat aan de professionals die daar wel iets zinnigs over kunnen zeggen.

          Fijne dag!
          Emma.

          p.s: Merel, laat je niet kisten door zo’n sneue bakbanaan!

        6. Beste Henk,
          Hetgeen wat er mis gaat in jou verhaal is dat je vanuit feiten praat. Echter beschrijf je geen feiten maar een mening. Namelijk die van jou. Het is jouw dus wel aan te raden om vaker ‘ik’ te schrijven. Zo komt jou tekst namelijk over zoals het echt is en dat is een mening. Je neemt het de groenemeisjes kwalijk dat zij vanuit de ik-vorm en de wij-vorm schrijven. Heb jij er wel eens over nagedacht dat deze site voornamelijk gaat over hoe de groene meisjes ‘groen leven’ en dat ze ons (de lezers ) daarover informeren. Zouden de groene meisjes niet vanuit de ‘wij’ en ‘ik’ vorm schrijven, dan lijkt het alsof hun tekst feiten zijn en vaak is dat niet zo. Waarschijnlijk besef je zelf wel dat je eerste comment niet netjes was en niet opbouwend aangezien je een slimme volwassen man bent. Misschien ben je wat boos omdat je vrouw veganistische cupcakes heeft gebakken die je walgelijk vond. Maar he dat is niet de schuld van Merel,misschien kan je vrouw gewoon niet koken. Beste Henk, neem zelf een lesje feedback geven en kom dan eens terug =) Je bent een feest in de comments

    3. Juist doordat jullie het vanuit julliezelf schrijven is het heel plezierig lezen: laagdrempelig, informatief en enthousiasmerend. Ga zo door!

    4. Beste Henk,

      Dat was geen opbouwende kritiek, maar totale en absolute azijnpisserij.

  5. Toen ik een paar jaar geleden door Kopenhagen fietste, stuitte ik per toeval op Byhaven 2200. Deze groene oase ligt middenin tussen de flats. Je kunt er als voorbijganger even lekker zitten en er worden ook etentjes gehouden, waarbij iedereen kan aanschuiven (helaas was ons verblijf in Kopenhagen toen al voorbij). De tuin ligt vlakbij de hippe wijk Nørrebro met allerlei leuke kleine winkeltjes en eettentjes. Je komt er bovendien heel erg gemakkelijk doordat deze wijk met het centrum is verbonden door een vrijliggend fietspad.

    1. Dat klinkt geweldig Carla! En wij zouden ontzettend graag eens naar Kopenhagen gaan, dus deze tip gaan we dan zeker in gedachten houden. Dankjewel!

  6. Fijn artikel weer! Ik kom graag in zulke tuinen omdat ik de sfeer zo relaxed vind en het fijn vind om lokale producten te eten uit de veldkeuken (ik wist niet dat dit zo heette, weer wat geleerd!). Ik zou ook graag ook graag eens gaan tuinieren in de moestuin dus misschien moet ik dat misschien gewoon maar eens doen. Er zijn tenslotte genoeg opties hier!

    1. JA, er zijn zeker heeeeel veel opties in Berlijn! Heb je die kaart zien hangen bij de ingang/uitgang van Himmelbeet in Wedding? daar staan alle adressen op! Bij sommige tuinen staat er wel bij dat ze zijn gesloten, maar de meeste tuinen zijn nog open. Echt heel veel zijn het er.

        1. haha prachtige website inderdaad ;) Maar dit is natuurlijk gewoon heel erg cool. Ik zie wel een keer een fotootje op Snapchat ofzo verschijnen ;)

  7. Leuk al jullie tip!
    Hier nog een uit Utrecht:
    Aan de rand van de stad is het stadslandbouwproject Koningshof ontkiemd. Hier kan men elkaar ontmoeten en leren over hoe je groenten teelt, oogst, bewaart en vooral ook hoe je het proeft.
    Altijd welkom om een kijkje te komen nemen, mee te helpen in de kas of een boekje te gaan zitten lezen in de jonge boomgaard!
    https://www.facebook.com/Koningshof.Utrecht

  8. Geen community garden, maar omdat ik van moestuinen hou en een oudere mevrouw wat hulp wilde in haar tuin, heeft iemand ons via via in contact gebracht. Nu leert zij mij al gaande weg hoe het werkt, zij blij, ik blij en ook nog heel gezellig (en stiekem veel koffie en een beetje werken en uiteraard lekkere groenten ;)).

  9. Zo, ik vond het erg moeilijk om niet op Henk persoonlijk te reageren. Jammer dat hij niet inziet dat hij in zijn stuk het belerende je/jullie wel érg vaak gebruikt. Maar goed, op een positievere noot; in Amersfoort hebben we in park Schothorst heel erg veel volkstuinen. Daar huren mensen hun eigen stukje grond om planten te verbouwen. Maar er zijn ook delen waar iedereen zo maar kan komen! Er staan druivenranken, frambozen- rode bessen en bramenstruiken waar iedereen van mag plukken. Ook walnoot en kastanjebomen. Ook zit er een imker en een sterrenwacht waar je rondleidingen kan krijgen. Als kind kwam ik er erg vaak, ook omdat mijn vader vroeger een volkstuin had. Het was er altijd zo gezellig! Ik ga er zeker weer een keer naar toe :)

    1. Dat is omdat het ook, na het antwoord van Merel, belerend is bedoeld. Typisch ook dat jouw reactie met Ik begint. ;-)

      1. Om de een of andere reden is dat bij meningen nu eenmaal zo. Het zou fijn zijn als meningen niet als feiten worden gezien. En toevallig is onze generatie nu eens heel goed in het onderscheiden van feiten en meningen.

        Gelukkig hoef jij niet als maatstaf gezien te worden voor jouw generatie…

  10. De Kaskantine is een leuke urban farm, waar de koffie met de hand wordt gemalen (even geduld dus) en die op een bijzondere plek zit. Bekijk het filmpje op hun website maar eens :)

    http://www.kaskantine.nl/

  11. Zelf ben ik nog nooit in een community garden of urban farm geweest, maar het is wel een fijn concept. Het lijkt me ook het ideale alternatief voor de grote tuinen die mensen graag zelf hebben waardoor er eenvoudigweg een plaatstekort ontstaat. Als je nou in iedere wijk een hele lap grond hebt voor urban farming of community gardening dan zou je minder tuinen nodig hebben. En dan hoort daar natuurlijk ook een gezellig park enzo bij.

    Ik ben zo pro gezamelijke lapjes!

  12. In Antwerpen zijn er al zo’n 30 tal ‘samentuinen’ waaronder grote en kleine tuinen, tuinen waar ieder z’n eigen plek heeft en tuinen waar alles samen wordt gedaan. Een handig overzichtje van alle tuinen vind je hier: http://ecohuis.antwerpen.be/Ecohuis/Ecohuis-Hoofdnavigatie/Bewoners/Groen-en-dieren-in-de-stad/Samentuinen/Waar-zijn-er-samentuinen.html Hier vinden jullie ook de adressen en openingsuren van de samentuinen terug. Wij vinden de tuinen alvast een aanwinst voor de stad en hopen dat er nog heel wat zullen bijkomen.

  13. In Maastricht heb je de Loco tuinen voor het echt oogsten van biologische groenten: http://locotuinen.nl/ en bij de Tapijnkazerne een community garden waarvan ik de naam even kwijt ben. En er was ook een tijdje iets bij de Sphinx, weet niet of dat er nog is.

  14. Wat een leuk artikel dit! Ik heb zelf wel eens gelezen over een community garden in Berlijn die Rosa-Rose Garten heet, zijn jullie daar toevallig ook wel eens geweest?

    En nog een vraagje over urban farming: superleuk dat mensen dat doen, maar als dat vlakbij een snelweg gebeurt, zoals jullie beschrijven, komen de uitlaatgassen van alle auto’s dan niet op en in de groenten terecht? Vroeg ik mij zo af.

    En tenslotte ben ik stiekem heel benieuwd wie Henk is en waarom hij denkt dat hij zomaar even jullie artikelen kan afkeuren xD Ik heb zijn reacties met verbazing gelezen, maar jullie reageerden er heel goed op! =)

  15. Leuk artikel! Ik word altijd heel blij van jullie, doe zo verder!

  16. Hallo allen,
    Wat een leuke blog! Ik ben lid van Samen Telen in Warmenhuizen.
    Het is een community garden die wordt gecoördineerd door twee mensen en mensen die lid zijn nemen deel aan het gehele proces. Elke week in ieder geval een uurtje mee helpen. Er zijn verschillende opties qua lidmaadschap.
    De website is:http://www.samentelen.bio/
    en de facebook pagina: https://www.facebook.com/Samen-Telen-788830097827190/
    Het is dit jaar officieel gestart en ik vind het super leuk om bij de opstart aanwezig te kunnen zijn.
    Het heeft me veel inzicht gegeven in groei van planten en groenten, hoe je dingen klaar kunt maken en wat er allemaal bij komt kijken voordat de groente op je bord ligt. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn. Ik maak er zelf niet zo vaak tijd voor vrij, en nu doordat ik in ieder geval naar de tuin ga kom ik elke week helemaal tot rust in de natuur. De eigenaar is tevens voorzitter van de bijenstichting en dat zorgt voor een prachtig bloemenveld op het achterland. https://samentelen.wordpress.com/2015/04/14/groentepluktuin-samen-telen-doet-mee-aan-de-landelijke-zaaidag-voor-bijen/ dat vind ik echt helemaal te gek :) Bijen zijn zo cool :D:D
    Er worden ook af en toe open dagen georganiseerd met workshops en lezingen. Als je de facebookpagina liked, krijg je alle berichten binnen en hoor je wanneer dat evt is. Als het je leuk lijkt :)
    Wie weet tot ziens (of misschien op één van de andere initiatieven) echt super leuk dat dit er allemaal is!
    Groetjes,
    Danique

  17. Hallo groene meisjes, wat een leuk stuk en wat geweldig om te ontdekken dat er al zoveel plekken zijn waar mensen samen tuinieren. In het Drentse dorp Vries vind je de dorpstuin bij http://www.Plaatsdewereld.nl Een plek waar jong en oud en mensen uit verschillende culturen samen in de tuin werken en regelmatig ook samen koken en eten als er geoogst is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *