Creatief met kerststerren

kerstster

Van de week was ik bij een bloemist aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam en daar zag ik kerststerren in allerlei kleuren staan. Het waren echt wel tien verschillende soorten kerststerren en zoveel had ik er nog nooit gezien. Het bracht me in gedachten terug naar mijn oma Alie en haar kerststukjes, die ze zorgvuldig maakte van een blok oase, hulst, kerststerren en van die kleine plastic kerstballetjes. Heel eerlijk? Mooi heb ik die kerststukjes nooit gevonden, maar de herinnering aan mijn creatieve oma bezorgde me wel een glimlach.

kerstster

Ik denk dat bijna iedereen wel een opa of een oma heeft of had die in de kerstperiode standaard een kerstster in huis haalde. Of misschien geef of gaf je je opa of oma wel altijd een kerstster cadeau met de feestdagen? Hoe dan ook, voor velen is de plant er eentje die instant oude familieherinneringen oproept.

Het zou echter onterecht zijn als de kerstster hierdoor een oubollig imago krijgt, want het is een prachtige plant die in allerlei uitvoeringen te vinden is. Absoluut niet alleen geschikt voor in het huis van je opa en oma dus! Zo kwam ik grote en kleine kerststerren tegen, maar ook kerststerren in allerlei kleuren – van wit tot roze. Ik zelf viel voor de kleine kerststerren in gebroken wit en wit-met-roze.

Kerstherinneringen

Toen ik een jaar of twaalf werd, stopten mijn ouders met het vieren van kerst. Dit was vanwege het geloof dat mijn ouders aanhangen. Dat betekende dat er thuis ook geen kerstversiering meer stond, wat prima was hoor, daar wen je ook wel weer aan. Mijn kerstherinneringen stoppen daar dus ook, vandaar dat ik nog graag terugdenk aan echt heel lang geleden, toen ik nog klein was en mijn oma nog kerststukjes maakte met een blok oase.

kerstster

 

Maar dit jaar – en ik ben nu dertig – miste ik het toch en wilde ik weer eens een kerstboompje in huis halen. Voor het eerst in mijn zelfstandige bestaan heb ik een kerstboompje! Ik adopteerde er eentje, zoals je in deze post hebt kunnen lezen. En toen ik eenmaal een kerstboompje had staan, vond ik het toch ook leuk om nog een paar andere kerstversieringen op te hangen. Zo koos ik voor een mooie kerstkrans van hulsttakken, waarin ik een bloem van een traditionele rode kerstster stak. Ik vind het persoonlijk erg stijlvol en klassiek, zo boven de schouw in mijn nieuwe Rotterdamse huisje. En zeg nou zelf – Beppie en de kerstkrans zijn een 100% match!

Wat wel even handig is om te vermelden: kerststerren zijn giftig voor katten als ze de bladeren en bloemen in grote hoeveelheden opeten. Wanneer een kat kleine hoeveelheden van de plant binnenkrijgt is dit niet schadelijk, maar het is goed om erop te letten. Ik heb het geluk dat mijn katten planten en bloemen altijd met rust laten, maar het is misschien goed om de kerstster ergens neer te zetten waar je kat er niet bij kan, of om erop te letten dat er niet van de planten wordt gegeten – just to be sure!

Creatief met kerststerren

kerstster

Kerststerren zijn van zichzelf al leuk genoeg om ‘gewoon’ neer te zetten. Wij dekten bijvoorbeeld dit tafereeltje, waarbij we kozen voor natuurlijke tinten en dus ook alleen kerststerren in wittinten neerzetten. Ik vind het een mooi en rustig plaatje geworden, wat zo in een kerstspecial van een mooi magazine past. Toch?

kerstster

Een ander leuk idee vind ik het om iemand een doosje kerststerren cadeau te geven. Je gebruikt hiervoor een oude doos – in dit geval een schoenendoos – waarin je de kleine kerststerren – die vaak maar een anderhalve euro per stuk kosten – neerzet. Vervolgens versier je de doos met wat je maar aan gerecyclede materialen kunt vinden. Denk aan keukentouw, tape, oude landkaarten, hergebruikt inpakpapier, enzovoorts. Steek er een leuk kerstkaartje bij en klaar is je cadeautje!

Verzorging van de kerstster

kerstster

En het leuke is, wanneer je iemand een kerstster (of een doosje kerststerren zoals hierboven,) cadeau geeft, diegene er op de langere termijn nog iets aan heeft, mits de plant goed wordt verzorgd. De verzorging van de kerstster is vrij eenvoudig. Het komt er in feite op neer dat de plant alleen voldoende water moet krijgen.

De vuistregel is: droog hoofd, droge voeten, maar een gevuld hart. De bovenlaag van de aarde mag droog aanvoelen, maar het is belangrijk dat de kern van de aarde goed vochtig is zonder dat de wortels onder water staan. Te veel water geven kan leiden tot wortelrot, dus kijk hiermee uit. Wanneer de bladeren geel worden of uitvallen krijgt de plant te weinig water, let daar dus ook op. Elke twee dagen een drupje water zou voldoende moeten zijn. Als je het worteldeel wekelijks onderdompelt in water, is dit zelfs al genoeg.

Hipsterplant

kerstster

Ik kan oprecht zeggen dat mijn kijk op kerststerren door het maken van deze blogpost echt een beetje is veranderd. Als je me een tijdje geleden had gevraagd wat voor beeld ik bij deze plantjes had, dan was ik niet veel verder gekomen dan ‘dat zijn die rode planten die alleen bij oude mensen in huis staan.’ Maar dat is absoluut niet terecht, heb ik nu gezien. Kerststerren zijn misschien wat traditioneel – maar dat zijn cactussen ook, en die staan ook in ieder zichzelf respecterende hipsterhuishouden. Dus waarom de kerstster dan niet? Ik ben team kerstster! Wie doet ermee? Misschien wordt de kerstster zo wel dé hipste plant van deze winter ;)

– Deze blogpost is gemaakt in samenwerking met Stars for Europe. De informatie wordt mede mogelijk gemaakt door Stars for Europe (SfE), een marketinginitiatief van Europese Poinsettia kwekers om consumenten en de groensector te informeren over soorten, teelt en toepassingen van Kerststerren. Het initiatief is van start gegaan in 2000 en de activiteiten van SfE vinden plaats in 16 Europese landen. Sinds 2011 wordt de campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie. –

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

21 gedachten over “Creatief met kerststerren

 1. Wat een leuk artikel! En Beppie tussen de kandelaren is al helemaal gezellig. Die foto wil ik als achtergrond op m’n telefoon tijdens de kerstdagen.

  Enne, nu wil ik dus een kerstster op tafel.. Ik ga vanmiddag maar eens bij de bloemenwinkel kijken ;-)

 2. Dat ziet er inderdaad gezellig uit! Volgend jaar met kerst wonen we een stuk groter, en dan ga ik ook los met kransen en weet ik het wat. Zal deze onthouden!

 3. Wat leuk te horen dat een kat en kerststerren toch combineerbaar zijn, want ik heb al jaren geen kerststerren meer owv mijn poezebeest. Wat een prachtige kat heb je trouwens!

  1. Dankjewel! En ja, het blijft natuurlijk opletten, maar dat is met praktisch alle bloemen en planten :)

 4. Wat een mooie kerststerren heb je daar! Ik heb ze altijd leuk gevonden en ik dat vind ik nog steeds. Maar misschien houd ik ook wel gewoon van kitsch :P

  1. Haha ja ze zijn ook gewoon heel leuk! Ik associeerde het zo met vroeger en mijn oma, maar ze zijn ook echt leuk!

 5. Wat grappig, ik woon nu al 4 jaar op mezelf en ik heb elk jaar tot nu toe kerststerren gekocht in de kerstperiode. Ik vind het voor mijn gevoel juist helemaal bij kerst passen en wist niet eens dat ze bij een oubollig imago hadden haha. Ik vind dat je ze super leuk hebt gecombineerd trouwens, vooral zo op die krans! En natuurlijk leuk dat jij ze nu ook hebt ontdekt ;)

 6. Hulst is het niet wat je gebruikte in de krans volgens mij. Het lijkt me eerder iets als spar ;) Maar je hebt gelijk: het combineert geweldig met Beppie!

 7. Wat goed dat je ook aan de kat hebt gedacht in dit artikel! Goede oplossing, staat erg mooi die krans. Bij ons al jaren geen kerststerren meer omwille van de beessies, wel een klein nepperdje voor de sfeer. Want ja, het doet mij ook heel erg aan vroeger denken. En wat heb je een fantastische, fotogenieke kat. :) Hele fijne kerstdagen!

 8. Een kerstster is giftig voor katten! Dus let op dat ze er niet aan gaat knabbelen.

 9. Wat fijn voor je dat je hebt besloten om kerst weer een plekje te geven in je leven/huis! Het blijft toch wel een heel mooi feest, ookal wordt het inmiddels een soort commercieel Sinterklaas 2.0. Toen ik nog in Nederland woonde was het met kerst altijd dubbel zo druk in de kerk, misschien een teken dat mensen behoefte hebben aan wat licht in donkere dagen? Ik wens je fijne feestdagen en alvast een gelukkig nieuw jaar toe Merel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *