Culturele en groene hotspots in Berlijn

NSI7

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met NS International

Als je mijn blog al wat langer volgt, dan weet je dat ik een paar keer per jaar naar Berlijn afreis. Mensen vragen wel eens of dat niet verveelt, maar Berlijn voelt als thuiskomen en het verveelt me ook niet om in Rotterdam thuis te komen, dus nee. Wat het extra leuk maakt, is dat ik vrienden in Berlijn heb, die me altijd weer naar de leukste plekken sturen of meenemen, waardoor ik toffe dingen blijf ontdekken. En omdat Berlijn een stad is die altijd in ontwikkeling is, raak je nooit uitgekeken of uitgegeten. Er is altijd wel weer iets nieuws en dat is één van de redenen waarom ik met alle liefde een keer of drie per jaar in de internationale trein stap. Dat is best wel een ritje hoor, vanuit Rotterdam. Ik doe er al met al zo’n 7,5 uur over om in Berlijn te komen. In die tijd kan je ook naar New York vliegen, natuurlijk. Maar hey, groene meisjes kunnen niet drie keer per jaar naar New York vliegen natuurlijk. Los daarvan vind ik het heerlijk: ik reserveer een vaste stoel (bespaar hier die paar euro die het kost alsjeblieft niet op!) en installeer me met een boek, een podcast, muziek en lekker eten. Ik kom die uren makkelijk door, ik vind het heel fijn om op deze manier te reizen.

Onlangs schreef ik een blogpost over mijn favoriete musea en toen moest ik concluderen dat ik eigenlijk niet heel geregeld een Berlijns museumbezoek. En dat is best wel zonde, want er zijn genoeg erg mooie musea die heel erg de moeite waard zijn. Dus tijdens mijn laatste bezoek aan Berlijn, ergens in juni, besloot ik daar eens verandering in te brengen en bezocht ik twee mooie musea. Die adressen ga ik met je delen in deze blogpost. Maar goed, zou Merel niet zijn als ik niet ook nog een paar leuke koffie- en eettentjes voor je had, en wat andere vrolijke plaatjes die ik graag met je deel. Ik hoop dat je van deze blogpost net zo blij wordt als ik werd van mijn laatste bezoekje aan mijn favoriete stad.

Musea

NSI1

Het eerste museum dat ik bezoek was het Hamburger Bahnhof. Dat was er eentje op mijn lijstje, omdat ik gevoelig ben voor musea in bijzondere gebouwen en heel veel mensen mij getipt hadden dat ik hier dan zeker eens naartoe moest. Een bijzonder gebouw is het zeker, het is namelijk een oud treinstation. Je dwaalt van stationshal naar stationshal, en komt dan allerlei uiteenlopende exposities tegen.

In één van de hoofdhallen was op dit moment een expo over mensenrechten, met werk van onder andere Keith Haring en Warhol. Verder zag ik Koreaanse films en allerlei experimentele installaties – heel erg cool. In een andere hal kwam ik een kleinere expo met native American kunst tegen. Enorm kleurrijk was dit, echt heel erg mooi. Dit is kunst die ik niet vaak tegenkom in musea, dus dat vind ik extra leuk.

Je zou echt uren in dit museum kunnen ronddolen, want er is zóveel te zien en het is hartstikke groot. Voor een kaartje betaal je 14 euro en het museum ligt tegenover het Hauptbahnhof, wat maakt dat het ontzettend makkelijk te bereiken is. Ideaal dus!

Hamburger Bahnhof, Museum für Gegenwart
Invalidenstrasse 50-51

NSI2

Zoals ik ook al in mijn blogpost over mijn favoriete musea schreef, hou ik heel erg van moderne, experimentele kunst én van fotografie. Dat is misschien wel echt mijn favoriete kunstvorm en het verveelt me nooit. Grappig genoeg was ik nog nooit in een fotomuseum in Berlijn geweest, dus ook dat moest maar eens veranderen. Dus besloot ik C/O Berlin te bezoeken, want daarover had ik van vrienden al heel wat enthousiaste geluiden gehoord.

Het eerste dat me opviel, was dat het museum veel kleiner was dan ik verwachtte. Ik weet eerlijk gezegd niet per se waar ik die verwachting op had gebaseerd, want fotomusea in Nederland zijn ook niet groot, maar ik dacht waarschijnlijk: het is Berlijn. Hier zal het wel groot zijn. Dat is dus niet zo en dat vond ik wel prettig. Soms heb je musea waar je rustig drie dagen kan rondlopen en dan heb je nog niet alles gezien, C/O is meer een museum voor een bezoekje van een uur tot anderhalf uur. En eerlijk gezegd vind ik dat soms ook wel even helemaal prima!

Ik trof een heel mooie expo van Irving Penn, bestaande uit enorm divers werk: van modefotografie tot reisfotografie en van alles er tussenin. Zo was er bijvoorbeeld een gedeelte van de expo die over sigaretten ging. Ok, interessant :) Ik vermaakte me een uur lang prima in mijn eentje in dit museum en daarna was het tijd om de zon op te zoeken en vegan donuts te gaan eten. Want hey, we zijn tenslotte wel in Berlijn!

C/O Berlin 
Hardenbergstrasse 22/24

Een volgende keer wil ik graag naar de Sammlung Boros bunker, waar iedereen heel geheimzinnig over doet want je mag er geen foto’s maken, maar waarvan iedereen zegt: daar moét je heen. Helaas moet je dat heel erg op tijd reserveren, en dit keer was ik te laat. Je kunt niet alles hebben.

Eten en drinken

NSI3

Omdat ik zo geregeld in Berlijn ben, heb ik ook al heel vaak geschreven over allerlei plekken waar je lekker kunt eten en drinken als vegan. Als je de zoekfunctie op mijn blog gebruikt op ‘Berlijn’ vind je die vanzelf. Maar zoals na ieder bezoek kom ik ook wel weer thuis met iets nieuws, zo ook dit keer. Mijn vriendin Eva nam me namelijk mee naar Selig, in Neukolln, vlakbij Tempelhof, en dat was echt te gek. Een heel mooi restaurant, met heel veel planten en andere mooie aankleding en héél lekker eten. Ik at een salade met heel goed gemarineerde tofu en dat was echt fantastisch.

Selig 
Herrfurthplatz 14

NSI4

Als je dan toch bij Selig in de buurt bent, dan wil je ook een rondje Tempelhof wandelen. Tempelhof is dat oude vliegveld, wat nu in gebruik is als park. Je hebt er ook een grote urban garden, waar mensen biertjes zitten te drinken terwijl ze hun courgetteplanten water geven en hun aardbeien oogsten. Echt een heel fijne plek om te zijn. Voordat je het park inwandelt, moet je even een ijsje halen bij Mos Eisley om de hoek. Echt heel lekker ijs daar, ook genoeg bijzondere vegan smaken.

Mos Eisley 
Herrfurthplatz 6

NSI5

In de Weserstrasse, vlakbij mijn airbnb (ook in Neukolln), ontdekte ik een heel leuke natuurwijnbar. Ik heb er ’s middags alleen gezeten, met een ‘oranje’ wijn. Dat is dan weer iets anders dan een rosé en heel erg lekker. En daarna zijn Susanne en ik ’s avonds samen nog teruggegaan, want het was er zo fijn.
Helaas weet ik niet precies hoe de wijnbar heette – het was nogal ‘urban’ allemaal, dus niet helemaal duidelijk – en ik weet ook het nummer niet precies. Maar als je de Weserstrasse af wandelt, en dat is sowieso een aanrader, dan kom je het vanzelf tegen. Het is een klein zaakje met leuke schilderingen op het raam, veldbloemen op de tafels buiten en hipsterblauwe muren.

Airbnb

NSI6

Tot slot: ik kreeg héél veel vragen over de Airbnb waar ik verbleef. En terecht ook, want het was echt een paleisje. Ken je dat, dat je je ergens zo thuis en op je gemak voelt dat je eigenlijk de deur niet uit wil? Dat was dit huis. Met het risico dat ik nu nooit meer zelf naar deze Airbnb kan, omdat jullie hem allemaal gaan boeken, deel ik hierbij toch maar de link: klik!

Het is in Neukolln, op loopafstand van het openbaar vervoer en van allerlei fijne koffie- en eettentjes. Toen ik met de trein terug naar huis ging, heb ik vanaf het huis de rechtstreekse bus naar Hauptbahnhof gepakt. Echt ideaal!

Inmiddels ben ik alweer een paar weken thuis en kijk ik terug op ontzettend fijne herinneringen die ik weer heb opgedaan in Berlijn deze zomer. Stiekem zat ik eigenlijk in de trein naar huis alweer na te denken over wanneer ik weer terug kan. In gedachten plan ik mijn volgende bezoek altijd alweer, zo graag ben ik daar. Sowieso ga ik dan weer lekker met de internationale trein, want dat bevalt me nog altijd heel erg goed. Ik ga de tickets op NS International in de gaten houden!  Eigenlijk zou ik binnenkort ook wel weer eens een goede week in Berlijn willen zitten om lekker te schrijven en te werken, want op de één of andere manier blijft het toch de plek waar ik altijd heel veel inspiratie en ideeën heb. Als je nog tips hebt voor musea die ik dan zeker moet bezoeken: laat het me weten!  Mocht jij één van bovengenoemde adressen bezoeken en aan me willen laten weten hoe je het vond: tag me op instagram (stories)! Vind ik leuk. Heel veel plezier! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

17 gedachten over “Culturele en groene hotspots in Berlijn

 1. Berlijn is inderdaad zo’n stad waar je terug kunt blijven komen! Ik was er deze zomer en nu ik dit zie boek ik het liefst weer een tripje terug. Zo fijn is het daar.

 2. ik vind Berlijn ook heerlijk. Ben daar vorig jaar op huwelijksreis geweest. Normaal gesproken gaan we altijd de bergen in en zoeken we de mooiste watervallen op, dus toen we lazen dat er in Berlijn ook een waterval was moesten we er heen. Was niet de meest bijzondere waterval maar er werd PIANO gespeeld in dat park en dat was zo mooi en bijzonder. Ook een rondvaart op de Spree is een aanrader..En al die artistieke winkeltjes!! Een stad om verliefd op te worden!!! En om samen verliefd te zijn natuurlijk! ;p

 3. Ja, eigenlijk maken sanseveria”s ook een soort uitlopers inderdaad. Ik laat ze juist bij elkaar staan, omdat ik een volle pot mooier vind, maar ik heb ook gehoord dat ze je pot kunnen breken als het te druk wordt. Je bent gewaarschuwd 😉 Avocadoplantje lukt niet bij elke pit, maar des te leuker als het dan wel lukt om er een plantje uit te krijgen. Ik vind hem ook erg mooi met zijn veel te grote bladeren aan een ielig stammetje, haha.

 4. Ik wil zooo graag eens naar Berlijn! Staat al erg lang op mijn lijstje. Lijkt me een geweldige, bruisende stad. ♥

 5. Ik ben net 5 dagen terug uit Berlijn en wil ook zo graag terug. Ik kan er niet precies mijn vinger op leggen maar ik voel me zo thuis in Berlijn.

   1. Mede door jou bericht een weekend Berlijn geboekt eind september ( en voor het eerst helemaal alleen!!)

 6. Ja heerlijk Berlijn.
  Misschien ligt het aan mij, maar als ik op de link klink van jouw geweldige Airbnb, kan ik de woning niet vinden…

  1. Oh ik vrees dat ze de advertentie offline gehaald heeft… hij werkte namelijk eerst wel! Ik hoorde ook dat hij behoorlijk volgeboekt zat. Misschien te veel aanvragen?

 7. Door jouw enthousiaste blog nu plannen gemaakt met mijn zusje om hier in januari heen te gaan. Bedankt!

 8. Ik woon bijna een jaar in Berlijn en ben de overstap naar veganisme aan het maken, dus mocht je nog meer tips hebben..😁. Verder raad ik zeker het Unterweltenmuseum aan als je van geschiedenis houdt. Er zijn daar 9 verschillende rondleidingen. Ik heb zelf de Engelse rondleiding gedaan met de naam The Dark World

 9. Leuk, net mijn eertse reisje naar Berlijn. Nu eens uitzoeken waar we deze vier dagen allemaal heen willen en waarvan we willen genieten.

  Ga zeker even op je blog lezen waar jij allemaal geweest bent.

  Lieve groetjes
  Yvonne

 10. Oh yes Berlijn! Heerlijke stad en supergoed alleen te doen. Ben er twee keer geweest maar nu krijg ik meteen weer zin om te gaan. Lekker paar uurtjes in de trein, reist heerlijk! Leuke tips voor musea & eettentjes heb je gegeven.
  Ik ga trouwens pompoencake bakken volgens jouw recept (zo kwam ik op dit artikel), met eigen gekweekte pompoenen uit eigen tuin :-) De urban garden op Tempelhof was ook erg inspirerend.
  Nog een leuke plek is Prinzessinnengärten, daar kweken ze ook heel veel groenten op heel slimme wijze én ze hebben daar ook een heerlijke plek om te eten en drinken. Heerlijke Apfelschorle als je megadorst hebt :-) Beste tijd om te bezoeken, ergens in juli/augustus, als alles volgroeid is.

  Liefs, Nadine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *