Culturele en groene hotspots in Den Haag

den haag

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met de NS / Foto’s: Bette de Wit

Het is grappig dat wanneer je ergens anders gaat wonen (ik verhuisde twee jaar geleden van Amsterdam naar Rotterdam), je ook weer heel andere steden gaat ontdekken naast je eigen woonplaats. Toen ik in Amsterdam woonde, kwam ik bijvoorbeeld nog wel eens in Haarlem. Nu nooit meer. Ik ben nu vaker in Antwerpen of in Den Haag te vinden – simpelweg omdat het dichterbij en dus logischer is. Den Haag bereik in een half uur met de trein. En dan kan ik nog kiezen: met een Intercity duurt het 25 en met een Sprinter 31 minuten. Er gaat dus ook ieder kwartier wel een trein die kant op: hoera voor de NS! Een paar weken geleden gingen Bette (mijn fotografie stagiaire) en ik er een dagje op uit in de koninklijke stad en we bezochten wat fijne adressen die ik voor jullie op een rijtje zet in deze blogpost. Bette en ik kijken terug op een ontzettend leuke dag en halen graag wat herinneringen met jullie op.

Musea

den haag

Als je net als ik ervan houdt om af en toe naar het museum te gaan, dan is Den Haag sowieso de moeite van je bezoekje waard. Er zijn nogal wat mooie musea te vinden. Dit keer koos ik voor Escher in het Paleis, omdat ik daar positieve verhalen over had gehoord en omdat het zo mooi centraal gelegen is. Je wandelt er binnen tien minuten vanaf Den Haag CS naartoe.

Zoals je hierboven op de foto’s ziet: dit museum heeft echt iets statigs. Je wandelt er over een laan met prachtig herfstgekleurde bomen naartoe – heel geschikt voor mensen die graag een entree maken als een vorst of vorstin. Dat had Koningin-moeder Emma goed bekeken toen ze dit paleis kocht in 1896 en het als winterpaleis ging gebruiken. Den Haag is sowieso een mooie stad, maar dit is wel een heel bijzondere locatie.

Zoals de naam van het museum al doet vermoeden, draait het hier allemaal om de kunst van Escher. En om eerlijk te zijn wist ik daar eigenlijk helemaal niet zoveel vanaf. Natuurlijk ken ik, zoals iedereen waarschijnlijk wel, het idee van de optische illusie en dat veel van Eschers werk daarom draait. Maar ik had verder niet echt een beeld, dus het was één grote (aangename) verrassing en ik heb voor mijn gevoel ook echt weer iets geleerd over kunstgeschiedenis. Wat een boeiende man was die Escher. Eigenzinnig ook.

Ik denk dat het museum ook heel geschikt is om met kinderen of tieners te bezoeken, want bovenin het museum is een hele afdeling waar je zelf aan de slag kunt met optische illusies. Er zijn allerlei toffe grafische projecties in het donker, je kunt op de foto ín een optische illusie, enzovoorts. Het is echt heel leuk en mooi gedaan. Dit museum is dus zeker niet alleen maar ‘oude schilderijen’ kijken. (zeg dat maar tegen je puber als je hem of haar mee wil nemen).

Escher in het Paleis
Lange Voorhout 74
Website museum
Goed om te weten: de museumkaart is hier niet geldig. 

Andere fantastische musea in Den Haag die ik eerder bezocht:

– Het Kinderboekenmuseum/Literatuurmuseum. Ook voor volwassenen die van jeugdliteratuur houden heel erg de moeite waard.
Humanity House. Leer hier alles op het gebied van mensenrechten en conflictsituaties en ervaar hoe het is om vluchteling te zijn. Zeker geen museum om ‘gewoon mooie kunst te gaan kijken’, maar daardoor juist heel bijzonder.
Het Gemeentemuseum. Alleen al vanwege het prachtige gebouw waar het in huist.
– Bezoek je het Gemeentemuseum? Maak dan de combinatie met het Fotomuseum, dat daar ook onderdeel van is. Er worden ook combinatietickets verkocht.
Museum Voorlinden ligt niet in Den Haag maar in Wassenaar, maar goed, dat is wel te combineren. En omdat Voorlinden zo fantastisch is, kan ik het toch niet laten om het hier te tippen. Niet alleen het museum is de moeite waard, ook de wandeling die je na afloop door de duinen kan maken.

Eten en drinken

Donuts_DonutenKo

Bette is inmiddels wel gewend dat een dagje met Merel op pad betekent dat er eerst gekeken wordt naar waar er goede koffie gedronken kan worden. Sorry not sorry. En zo belandden we na een tip van vriendin Ilona – koffiemeisje pur sang – bij Filtro. Wat een fijne zaak is dit! Nog los van de lekkere flatwhite met havermelk: wat is het personeel hier lief en wat draaien ze er chille muziek. En dan heb ik het nog niet over de mooie kunst (fotografie) aan de muren. Echt een heel goed begin van je dag!

Filtro Speciality Coffee Bar 
Papestraat 11
Instagram Filtro 

Schuin tegenover Filtro vind je Donuts&Co en daar werd ik echt door íedereen naartoe gestuurd. Terecht hoor, want ze hebben er vegan donuts. En lekkere ook. Dus ik heb absoluut geen spijt dat ik naar jullie heb geluisterd. De lavendel-citroen en hibiscus donuts hebben ons goed gesmaakt.

Donuts&Co 
Papestraat 10
Facebook Donuts&Co

den haag

Na het bezoek aan het museum was het tijd voor een goede lunch. Ik had van Alex de tip gekregen om bij Bartine te gaan eten en ook daarvan heb ik geen spijt gekregen. Wat een goede kaart hebben ze hier! Het was geen enkel probleem om een gerecht een beetje aan te passen zodat het vegan kon. Ik at gepofte aubergine met zuurdesemtoast en het was echt goddelijk. Verder vind ik Bartine echt zo’n fijne plek om lekker buiten te zitten en mensen te kijken. Het heeft ook iets sjieks, zoals Den Haag dat als stad zelf ook heeft. De koffie schijnt er ook heel goed te zijn, dus je kunt ook hier je dag beginnen en bij Filtro eindigen. Het is maar wat jij wil!

Bartine
Herengracht 11
Facebook Bartine

den haag

Onderweg in de trein naar huis maakte ik alvast wat aantekeningen voor deze blogpost die ik voor jullie wilde schrijven. Bette en ik vonden het een heel fijne en relaxte dag in Den Haag. De zon scheen, het museum was verrassend leuk, de koffie was goed, het eten lekker – best wel perfect eigenlijk, concludeerden we. Het is voor mij ook erg gezellig om Bette mee te nemen op zo’n dag, omdat ik mijn werk toch meestal alleen doe. Nu zit ik samen met Bette in de trein terug naar huis en kan ik samen met haar terugkijken op een leuke dag (in dit geval) Den Haag. We plannen alweer nieuwe tripjes, want het blijft toch wel erg leuk om met camera en notitieboek in aanslag op pad te gaan.

Ook maakte ik alweer plannen om terug te treinen naar Den Haag, want het eerste weekend van november vindt het Crossing Border festival plaats. Ik denk wel dat ik dit het leukste festival van Den Haag vind. Crossing Border draait om muziek en literatuur en vooral over dat laatste ben ik weer heel excited, want er komen een paar heel interessante sprekers en voordrachten die ik niet wil missen. Nu moet ik zeggen dat ook de muziekprogrammering altijd fantastisch is. Zo zag ik vorig jaar Nick Mulvey (ben ik al jaren fan van) spelen in een kerk en dat was één van de mooiste en meest intieme optredens die ik ooit heb gezien. Maar ook voor de literatuur, de poëzie en de graphic novels zou je echt naar Crossing Border moeten komen.

Dus houd de website van het festival in de gaten, check het programma en koop alvast kaarten! Misschien kun je er een mooie combinatie van maken met mijn tips uit dit artikel en maak je er gewoon een hele dag of zelfs een weekendje van. Pak gewoon eens de trein en laat je verrassen!

Wat zijn jouw favoriete adressen in Den Haag? Laat het weten in de comments! En zijn er adressen uit deze blogpost die je ook eens wil gaan bezoeken? Ik ben benieuwd! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

7 gedachten over “Culturele en groene hotspots in Den Haag

 1. Wow ik woon in Den Haag en kende bartine nog niet, ziet er heerlijk uit!
  Als je nog eens terug bent ook even door het zeeheldenkwartier lopen. De piet heijnstraat en prins hendrikstraat zijn fantastisch met een hoop gezonde hippe koffietentjes en lunchplekjes!

  1. Jaa ook zo’n fijne buurt inderdaad! Daar heb ik een andere keer een blogpost over geschreven :)

 2. De foto’s en het verhaal , nodigen uit tot een bezoekje aan Den Haag.

  1. Wat leuk om te horen! :) En ik kan je niet anders aanraden dan: doen!

 3. Ik ken alleen de vegan donuts van Vegabond, aan de Leliegracht te Amsterdam. Ik ga binnenkort m’n beste vriendin meeslepen naar Den Haag dus. Ze vindt de vegan donuts zelfs lekkerder dan de andere die ze kent!

  1. Die van Donuts&co zijn echt goed! lekker groot en duidelijk zoals gewone (niet cake-achtig ofzo!) Veel plezier, geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *