Culturele en groene hotspots in Parijs


Parijs5

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met NS International – 

Vorig week maakte ik een fantastisch tripje naar het mooie Parijs. En ik deed dat niet alleen, ik nam mijn nicht (Hannah) en beste vriend (Dirk Jan) mee. Nog nooit zó gezellig in de trein gezeten, kan ik je vertellen. Het is bijna jammer dat Thalys zo snel is. Vanaf Rotterdam ben je namelijk in zo’n 2,5 uur in de Franse hoofdstad!

Treintickets via NS International en een airbnb, heel veel meer heb je eigenlijk niet nodig voor een paar fijne dagen in deze mooie stad. Ja oké, misschien ook een paar goede schoenen. Parijs is het leukste te voet. Natuurlijk, het metrostelsel is erg goed, maar je ziet op de manier niks van de stad. En daar is Parijs toch echt te mooi voor.

Onderweg naar huis, terwijl ik heerlijk comfortabel in de trein zit, schrijf ik alvast wat gedachten op die ik in deze blogpost wil verwerken. We hebben het zó leuk gehad. Ik was al wel twee of drie keer eerder in Parijs geweest, maar deze stad verveelt nooit. Er is zoveel te zien – letterlijk álles is er een kunstwerk. Ik bedoel, ik vind zelfs de lantaarnpalen, de metrotegeltjes en de Franse balkonnetjes nog mooi, dus je blijft je ogen maar uitkijken. En hoewel het een grote stad is, voelde het toen we door de straten van Le Marais liepen alsof we in een dorp waren. We ontdekten een andere culturele kant van de stad. Met moderne kunst en prachtige tuinen, en heel veel lekker vegan eten. Op de tweede dag zeggen we tegen elkaar dat we hier eigenlijk een traditie van moeten maken. Ieder jaar een retourtje Parijs met de trein, gewoon om je even te omringen met fijne, mooie dingen en verse stokbroden. Maar laten we nog niet naar volgend jaar kijken en eerst maar eens nagenieten van deze twee dagen waarin we al zóveel zagen en deden. Ik verzamelde enkele leuke adressen voor je en ik denk dat ze heel erg de moeite waard zijn.

Lekker de kunst afkijken in Parijs

Parijs3

Dat Parijs een heleboel mooie musea rijk is hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen. De stad staat wel bekend om een paar heel mooie en bekende musea. Het ding is alleen een beetje met die plekken: het is er altijd heel erg druk. En: je kent ze al. Niet dat ik niet graag naar dat soort plekken ga, maar ik vind het toch nóg leuker om de wat minder ontdekte musea op te zoeken en me te laten verrassen door de collecties. Dat doe ik eigenlijk in alle steden die ik bezoek en Parijs leent zich daar bij uitstek voor.

Zo bezochten we op de eerste dag MAC VAL. Dit is het museum voor moderne kunst in een buitenwijk ten zuiden van Parijs. Een rit van een minuut of 30 met de metro, een wandeling van een minuut of 20 en dan ben je er. Dat is best goed te doen hoor, vooral als je de tijd hebt. Er stopt trouwens ook een bus voor de deur, maar wij gingen wandelen. Helaas is de wijk niet per se heel erg de moeite van het rondkijken waard. Er is weinig bijzonders te zien, dus we kunnen je de bus wel aanraden. Maar wat in iedere geval één ding dat zeker is, is dat we je het museum absoluut willen aanraden. Wat een toffe plek was dit! Er waren een paar toffe expo’s te zien en het museum heeft een prachtige tuin. Als je van moderne kunst houdt, en van een beetje experimentele kunst bovendien, dan moet je hier zijn hoor! Een bijkomend voordeel: de entreeprijs is maar €5. Voor studenten en senioren zelfs maar €2,50. Maak je overigens geen zorgen, dit zegt niks over de kwaliteit van het museum of over dat het niet leuk genoeg is. Ik denk dat het museum gewoon heel goed gesubsidieerd is en een beetje een functie in de (buiten-)wijk heeft. Het MAC VAL is meer dan de moeite waard en de perfecte manier om toch van een museum te genieten als je niet van drukte houdt, of als je Parijs op een wat kleiner budget wil bezoeken.

MAC VAL 
Place de la Libération
94400 Vitry-sur-Seine
Website

Parijs4

Trouwens, ik maak die opmerking over dat niet van drukte houden omdat dat precies op mij slaat. Ik heb een hekel aan drukte, en zeker aan drukke musea. Ik herinner me die keer nog goed dat ik diep ongelukkig door het MOMA in New York schuifelde, wachtend om  twee seconden in mijn eentje voor een portret van Frida Kahlo te mogen staan. Of die keer dat ik dacht de Nachtwacht even te gaan bekijken in het Rijks. Zó niet mijn ding om daar met honderden andere mensen naar hetzelfde te staan kijken. Het liefst zoek ik de rust in een stad op en dat kan prima. Bijvoorbeeld in een botanische tuin! Ik zoek vaker tuinen op in andere steden, maar in Parijs had ik dat nog nooit eerder gedaan. We bezochten de Jardin des Plantes en dit bleek echt een schitterende plek te zijn. En eigenlijk is dat ook een museum, maar dan met levende planten en buiten.

De tuin is vrij toegankelijk en een kaartje voor de palmenkas (die er waanzinnig mooi uitzag) kost €7. Dat is in termen van museumbezoek natuurlijk ook nog heel goed te doen. Overigens heb ik het zelf bij de tuinen gelaten, omdat het zo mooi weer was dat het voor mij voldoende was om lekker buiten rond te wandelen. Het leukste dat ik heb gezien? Een paar kikkers bij de lotusbloemen, zwierige bloesems die heerlijk roken, natuurkundestudenten met hun opschrijfboekjes op hun hurken bij de planten en klaprozen in allerlei kleuren die ik nog niet kende. Wat een prachtige, rustige plek.

Op het terrein vind je naast de tuinen en de palmenkas ook een natuurhistorisch museum dat er erg mooi uitziet. Aanrader dus!

Jardin des Plantes 
(het terrein heeft meerdere ingangen, en het is maar net waar je wil zijn, dus voor het adres verwijs ik je graag door naar Google Maps)
Website 

Vorige week was ik ook in Brussel (het was een druk weekje met twee trips!) en daar bezocht ik onder andere KANAL, wat een culturele broedplaats (in een oude, mega grote garage) is die samenwerking met Centre Pompidou in Parijs. Zelf ben ik helaas nog nooit in het Pompidou geweest, en dit keer hadden we er ook te weinig tijd voor, maar dat museum staat zeker nog op mijn lijstje. Volgens mij is het een heel bijzondere plek met moderne kunst. De vorige keer dat ik met Dirk Jan Parijs bezocht, gingen we naar het Louvre. Dat was een ontzettend indrukwekkende plek en ik heb vooral heel erg gelachen om alle honderden mensen die zich rondom de Mona Lisa ophielden met hun selfiesticks. Op Twitter kreeg ik nog de tip om naar Palais de Tokyo te gaan en ook Musée d’Orsay scoorde hoog toen ik om culturele tips voor Parijs vroeg. Maar ook daarvoor geldt: zoveel tijd hadden we niet, zeker omdat we graag naar het MAC VAL wilden en omdat dat een beetje buiten de stad lag, kostte dat wat meer tijd. Maar dat geeft niet, want we komen zeker nog eens terug in Parijs om de rest te bekijken!

Je suis vegan

Ik ben al vaak gewaarschuwd: in Parijs is vegan eten praktisch onmogelijk. Nu was ik ongeveer twee jaar geleden ook al met Dirk Jan in Parijs en toen kwamen we ook al tot de conclusie dat dat niet helemaal waar is. Maar oké, wat wel waar is, is dat de traditionele Franse eetcultuur natuurlijk niet heel erg plantaardig is. Fransen zijn dol op hun kazen, vlees, vis en room. Het is gewoon waar dat er ook genoeg tentjes zijn waar ze je aankijken met een blik van ‘ben jij wel helemaal lekker?’ als je vraagt om plantaardige melk. Even goede vrienden, ga ik niet moeilijk over doen. Inmiddels weet ik gelukkig dat je óók heel goed vegan kunt eten in Parijs.

Parijs1

Persoonlijk vind ik dat je koffie moét gaan drinken bij Peonies. Nog los van het feit dat ze er plantaardige melk voor in je koffie hebben en dat ze vegan taart en ontbijtjes serveren: deze winkel is een droom. Of laat ik het bij mezelf houden: deze winkel is míjn droom. Het is namelijk een koffietentje, lunchroom en bloemenwinkel (BLOEMENWINKEL) in één. Tijdens het drinken van je koffie een bos bloemen uitzoeken. Dat is toch fantastisch? De koffie was er niet per se geweldig. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik nog nooit een heel lekkere koffie heb gedronken in Parijs. Het lijkt erop dat je daarvoor toch in Rotterdam of Italië moet zijn. Maar goed, de vegan cake met eetbare bloemen on top maakte een hoop goed.

Peonies 
81 Rue de Faubourg Saint-Denis (loopafstand van Gare du Nord, dus geschikt als eerste plek om te stoppen als je bent aangekomen met de trein)
Website

Parijs2

Wij maakten een reservering bij het 100% plantaardige Gentle Gourmet. Ze zijn hier enorm creatief met groenten, dat ten eerste. We kregen bijvoorbeeld een gazpacho van gele courgette met ananas en chilipeper geserveerd als voorgerecht. Het dessert was iets met cheesecake met allemaal bloemetjes (rozen, lavendel, viooltjes) en het was héérlijk. Ik zou niet willen zeggen dat het het allerbeste of allerleukste vegan restaurant is waar ik ooit heb gegeten, maar het geeft die Franse haute cuisine vibe en alles is veganistisch, dus dat vind ik best wel bijzonder. Een lunchmenu kost rond de €30 voor drie gangen en dat is dan voor Parijse begrippen weer erg goed te doen. Aanrader dus!

Gentle Gourmet
24 Boulevard de la Bastille
Website 

Parijs6

Na al het rondlopen door de stad – we hebben wat kilometers gemaakt kan ik je vertellen – waren we ’s avonds echt kapot en hadden we geen zin meer om uitgebreid ergens te gaan eten. Letterlijk om de hoek van onze airbnb zat Hank Pizza. Dat is grappig, want Dirk Jan en ik zijn twee jaar geleden ook naar Hank Burgers geweest. Hank is een vegan restaurant, met in het ene filiaal dus burgers en in het andere pizza’s. Zo simpel kan het dan toch blijkbaar zijn. Kies je voor een groot menu, dan krijg je een enorme hoeveelheid pizza, een salade, een drankje en een dessert. Daar betaal je dan €15 voor, wat ik heel weinig vond. Maar het was ook veel te veel, dus ga liever voor een kleiner menu. Het was echt héél veel pizza. Maar wat een leuke tent is Hank! De burgertent ook, trouwens. Beide aanraders.

Hank Pizza
18 Rue des Gravilliers (in de mooie wijk Le Marais, wat sowieso een aanrader is)
Website 

Het mag duidelijk zijn dat Parijs voor ieder iets te bieden heeft. Of je nu houdt van de traditionele Franse keuken of de plantaardige, van eeuwenoude kunst in mooie paleizen of van moderne kunst in buitenwijken, van rust of van rumoer – je kunt gewoon opzoeken wat jou het meeste aanspreekt. Parijs is altijd in beweging en daarom vind ik het echt de moeite waard om af en toe eens de trein te boeken. Het is zó dichtbij! Waarom zou je het ook niet doen? 

Wat is jouw favoriete museum in Parijs? En bij welk restaurant zou jij graag gaan eten? Ik lees het graag in de comments! 

Dankjewel Hannah en Dirk Jan voor de foto’s! (en voor de gezelligheid natuurlijk)

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

15 gedachten over “Culturele en groene hotspots in Parijs

 1. He Merel,

  Super leuke tips over Parijs.
  Ik woon zelf al 2 jaar in deze mooie stad en wist nog niet van het moderne museum af. Zeker de moeite waard om te gaan bezoeken.
  Er zijn sinds een paar jaar een aantal hele goeie koffietentjes bijgekomen die amandelmelk of havermelk serveren. Mijn favorieten zijn KB cafe in Pigalle, Cafe Berry, Shakespeare & co (mooi uitzicht op Notre Dame), Radiodays
  Wild & the Moon is een vegan health bar met veel smoothie & jus opties maar ook lavendel latte’s en goeie golden latte’s. Ze hebben nu ook meerdere locaties.
  The Home of the Planteaters is ook zeker de moeite waard om volgende x te bezoeken. Alles vegan & een hele goeie vegaburger.

  Zelf werk ik in de keuken in Cafe Oberkampf, hele goeie koffies met soja melk optie en binnenkort Oatly. We zijn helaas vegetarisch qua menu. Maar hele goeie chiapudding op menu & een Instagram waardig avocado toast ☺️
  Altijd welkom de volgende x als je in Parijs bent?!

  En dacht deel mijn andere tips misschien voor je volgende trip in Parijs of stuur me anders een mailtje voor meer Parijs tips.

  Hele fijne dag!

  1. Hey Do, hoop dat je m’n berichtje leest… ik ga nov en dec 2 maanden in Parijs studeren (bij gentle gourmet) en vroeg me af of je zin had om zomaar, gewoon omdat het kan, een caffee aux lait vegetale met me te drinken ergens?

 2. Wat een mooie foto’s! En wat tof dat er in Parijs ook vegan tentjes te vinden zijn, zo langzamerhand verandert de wereld wel. Mijn lievelingsmuseum in Parijs is de Orangerie in de Jardins des Tuileries, daar hangen de waterlelies van Monet, zooo mooi. En botanische tuinen zijn inderdaad altijd fijn om op te zoeken in grote steden.

  1. Oeh, ja, de waterlelies van Monet wil ik nog eens in het echt zien. Goed idee om daar volgende keer naartoe te gaan!

 3. Dankjewel voor de goede tips. Hoewel ik Parijs best goed ken, ben ik nog nooit in Mac Val geweest en Peonies lijkt me heerlijk voor cake.
  Als je in de Jardin des Plantes bent, moet je zeker ook eens in de theetuin van de Grote Moskee langsgaan voor een lekkere muntthee. Mijn nieuwe favoriete buurt is Butte-aux-Cailles. Hier vind je heel veel street art en kan je goede koffie drinken bij Les tanneurs de la butte. Op mijn blog lees je trouwens nog meer tips…

  1. Oeh, dat klinkt als een prachtige plek! Die onthoud ik voor volgende keer :)

 4. Ik ga de laatste jaren een paar keer per jaar naar Parijs: mijn schoonzusje woont er meestal en als ze vakantie heeft mag ik in haar appartement. En ik krijg er maar niet genoeg van! Ik doe wel alles met de metro want ik kan al dat stappen – ik ga meestal minimum een week en als het kan langer – fysiek helaas gewoon niet meer aan. Ik spaar mijn fysieke energie voor de dingen die ik echt wil zien en musea horen daar zeker bij.
  Jouw museum kende ik nog niet dus dat komt zeker op mijn te doenlijstje voor komende zomer. Op vlak van musea hou ik erg van Fondation Louis Vuitton in bois de Boulogne: alleen al voor het gebouw! In de kerstperiode bezocht ik het musee des arts foraines en dat vond ik ook erg plezant. Het is enkel tijdens de kerstperiode open. Maar ook de gekende kleppers zijn goed hoor.
  OP vlak van koffie kom ik goed aan mijn trekken in het café van de boekenwinkel Shakespeare and co. Ik weet alleen niet of ze ook plantaardige melk hebben. (want idd, aan goede koffie geraken in Parijs is niet evident). Heb je zin om nog eens te gaan? Kom dan gerust eens kijken voor tips op mijn blog. Ik schreef al 94 (ik schrik er zelf van!) blogposts vol over leuke plekken in deze stad!

  1. Wat heerlijk zeg, dat je zo’n plek hebt om altijd naar terug te keren! Klinkt heel fijn :)

 5. Oh ik hou van Parijs! Ik heb er zelfs een paar jaar gewoond, als je 27 of jonger bent zijn veel musea gratis! Vorige keer was ik bij Hank burger geweest, de burger variant van Hank Pizza. En natuurlijk bij Cloudcakes!
  Beetje flauw, maar ik moet toch ff wel kwijt, dat je waarschijnlijk biologie studenten zag en geen natuurkundigen in de Jardin des plants. Sorry als natuurkundige gaat me dat natuurlijk aan het hart :D

 6. Leuke tips! Cloud Cakes is ook een aanrader, 100% vegan met heerlijke taartjes, cakejes, ontbijt, lunch en koffie! :)

  1. Oh ja wat leuk, daar ben ik vorige keer geweest! Inderdaad lekkere koffie en goede vegan taartjes!

 7. Dag Merel, en heb je een goede tip voor een hotel? groet en dank Jessica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *