Curry Bloemkool Bites

currybloemkoolbites2

Vanmiddag hebben we een lekker snel en makkelijk (en gezond!) receptje voor tussendoor. Letterlijk; want het zou een goed tussendoortje kunnen zijn. Maar dit gerecht doet het ook prima als bijgerecht, of als topping op een salade. Kortom: je kunt er allerlei kanten mee op en je hebt maar heel weinig nodig om deze curry bloemkool bites te maken!

Bloemkool is eigenlijk een ontzettend veelzijdige groente. Je kunt er van alles mee maken en je kunt het op allerlei manieren bereiden. Je kunt het koken, stoven, grillen, bakken, wokken of pureren – en het is allemaal even lekker. Althans, dat vinden wij dan. En een bijkomend voordeel is dat Hollandse bloemkolen ook nog eens lekker betaalbaar zijn – twee vliegen in één klap!

Wat heb je nodig voor curry bloemkool bites voor 2 personen? 

1 bloemkool
1 of 2 eetlepels sambal (gebruik wat minder als je niet van pittig houd)
1 eetlepel olie
2 eetlepels meel (wij gebruikte kokosmeel, maar het kan met elk soort meel)
1 eetlepel currypoeder

Wat moet je doen?
1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier.
2. Snijd de bloemkool in roosjes en doe in een kom.
3. Bedek de bloemkoolroosjes met de sambal en olie. Leg de roosjes op de bakplaat.
4. Mix het meel met de currypoeder en strooi over de bloemkool heen. Zorg dat de bloemkool goed bedekt is.
5. Zet voor 30 minuten in de oven en serveer met een dipsausje. Wij kozen hier – lekker makkelijk – voor ketchup, maar je zou je ook kunnen uitleven op een lekkere Indiase dip, bijvoorbeeld op basis van sojayoghurt.

currybloemkoolbites1

We denken dat dit wel een geschikt gerechtje zou kunnen zijn als je eigenlijk niet zo’n grote bloemkoolfan bent, maar het wel eens zou willen eten. (omdat het gezond en goedkoop is, bijvoorbeeld) Je eet het lekker weg als een snack en je hebt eigenlijk niet echt door dat je stiekem een hele bloemkool zit ‘weg te knagen.’ Ideaal dus als je het lastig vindt om genoeg veggies te eten!

Hoe eet jij bloemkool het liefste? Of vind je bloemkool niks en sla je deze groente liever over? We zijn benieuwd naar jullie variatietips, dus we horen je suggesties graag bij de comments! 

 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

26 gedachten over “Curry Bloemkool Bites

  1. Dit klinkt erg goed, thanks voor de inspiratie! Vind zelf gegratineerde bloemkool ook erg lekker (is alleen niet vegan) en maak ook wel eens bloemkoolrijst, maar veel verder dan dat kom ik niet.

  2. Kunnen jullie gedachten lezen? ;) Ik ben weer bezig om gezonder en goedkoper te koken en daarom had ik allemaal receptjes met bloemkool gepind! Deze gaat dus sowieso op het lijstje!

  3. Jammie, ook weer een lekker idee! Ik ben zelf erg fan van “rijst” van bloemkool maken waar je dan vervolgens een pizza bodem of tosti variant van kan maken (http://www.theironyou.com/2014/05/cauliflower-crust-grilled-cheese.html). De meeste recepten daarvoor geven aan om het met mozzarella te doen maar ik doe er amandelmeel doorheen en dat werkt net zo goed (of zelfs beter aangezien het wat steviger van wordt). En daarna kan je er alles op of tussen doen wat je lekker vindt. Het is wat werk maar ik vind het de moeite waard!

  4. Ha, weer een lekker ander recept met bloemkool! Dit ga ik binnenkort eens maken. Een ander recept wat ik errug smakelijk vind is geroosterde bloemkool volgens een recept van Jamie Oliver: http://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/whole-roasted-cauliflower/?utm_source=SilverpopMailing&utm_medium=email&utm_campaign=190315%20Meat%20Free%20Week%20(1)&utm_content=#Y6rdM9OA8lMvotxH.97 . Daar houd ik vaak van over, waar ik dan weer een heerlijke spread van maak. YUM!

  5. Oeh dit klinkt goed! Ga het zeker proberen :D Misschien is het ook wel lekker om edelgist door het meel met currypoeder te doen… Ben benieuwd!

  6. Dit wil ik zeker proberen !
    Maar welke sambal gebruiken jullie?
    Want sambal is vaak niet vegetarisch/veganistische.

    Groetjes

  7. Een perfect hapje bij een borrel of verjaardag als alternatief voor de traditionele bittergarnituur of nootjes!

    Dat ga ik zeker proberen!

  8. Oeh ja! Bloemkool! Echt favoriet hier… Lekker als romig soepje, geroosterd of als kleine burgers/koekjes met kerrie en yoghurtdipje

  9. Vandaag gemaakt en oi, dit is lekker hoor! Heb in plaats van 2 lepels sambal er 1 gedaan en voor de andere ketjap manis in de plaats gedaan. Is het net even iets minder pittig. Heb ook kokosmeel gebruikt, lijkt me gewoon echt wel het lekkerste erbij. Mijn (al oudere) kinderen zijn nooit zulke bloemkoolfans geweest maar vonden deze variant ook helemaal geslaagd. En nog eenvoudig klaar te maken en goedkoop ook. Top!

  10. Super lekker, ik heb ze al vaker gemaakt! Kun je dit ook in de middag maken, zodat je het in de avond kunt afbakken? Ik wil komende vrijdag namelijk niet tijdens mijn verjaardagsfeestje in de keuken staan te kokkerellen.. ;) Of verkleurt het dan al heel erg?

    Thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *