Dal Bhat

Maak dit heerlijke recept voor Dal Bhat:  een traditioneel gerecht uit Nepal. Met knoflook, ui, gember, linzen, kurkumapoeder, korianderpoeder, currypoeder, gepelde tomaten. Combineer het met rijst. Het is eenvoudig te maken, vegan en overheerlijk!
Maak deze heerlijke Dal Bhat. Een traditioneel gerecht uit Nepal. Met knoflook, ui, gember, linzen, kurkumapoeder, korianderpoeder, currypoeder, gepelde tomaten. Combineer het met rijst. Het is eenvoudig te maken, overheerlijk en ook nog eens vegan!
dalbhat

Nog een maand en dan zit ik in Nepal. Ik kan me er echt nog helemaal niks bij voorstellen. Als ik in de herfstzon door Rotterdam wandel probeer ik me alvast in te beelden dat ik straks heel ergens anders zal zijn, maar echt lukken wil het nog niet. Mijn vaccinaties zijn gehaald, ik heb wat handige producten opgestuurd gekregen die ik kan meenemen op reis en de reis wordt as we speak uitgestippeld. Spannend is het! Jamie maakte voor de gelegenheid een Nepalees recept. Zo kan ik alvast een beetje wennen en kunnen jullie een beetje meedoen aan de voorpret ;)

Ik heb begrepen dat vegan eten in Nepal helemaal niet zo’n probleem hoeft te zijn, dus dat is mooi. In Zwitserland heb ik nota bene bij een Nepalees restaurant gegeten en dat was echt heel erg lekker. Ik bedoel, ze hadden er momos (dumplings,) en al zou ik dat de hele week moeten eten… geen zorgen, ik red me wel. Maar toen kwam Jamie met deze Dal Bhat. En nu denk ik: ja, momos en Dal Bhat en niks meer aan doen.

dalbhat

Recept

Wat heb je nodig voor 3-4 porties?

2 teentjes knoflook, fijn gesneden
1 ui, gesneden
1 stukje gember, zonder schil en in blokjes gesneden
200 gram linzen (ik gebruikte bruine linzen)
1 theelepel kurkumapoeder
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel currypoeder
snufje cayennepeper
1 blik gepelde tomaten

gekookte rijst voor 3-4 personen
verse koriander
limoen partjes

Wat ga je doen?

1. Bak de knoflook, ui en gember in een scheutje olie voor 3 minuten.
2. Was de linzen en voeg ze toe aan de pan en bak deze voor 2 minuten mee.
3. Doe 750 ml water bij de linzen, breng aan de kook, doe de deksel op de pan en kook zachtjes voor 15-20 minuten totdat het meeste water weg is.
4. Voeg de kruiden en het blik tomaten toe. Roer goed door, breng aan de kook en laat zachtjes voor 10 minuten koken. Voeg eventueel wat extra water toe als het te droog wordt.
5. Serveer met de rijst, verse koriander en een partje limoen.

dalbhat dalbhat

Het kan aan mij liggen, maar dit ziet er toch gewoon echt veel te lekker uit? Zo eenvoudig, maar zΓ³ goed. Echt, ik snap heus wel dat mensen ook weer zin hebben in boerenkoolstamppot en zo. Maar als je ook dit kunt eten…. kom op!

De komende tijd zal ik jullie nog van alles gaan vertellen over mijn reisje naar Nepal. Misschien ben je benieuwd naar wat ik daar zoal ga doen? Heel toffe dingen voor Social Vitamins, dat kan ik je al wel vertellen. Maar meer info volgt, dus houd mijn blog goed in de gaten :)

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

35 gedachten over “Dal Bhat

  1. Maar dal is ook gewoon veel te lekker! :D Het is echt één van mijn favoriete (comfort) foods, zoiets wat je lekker met een lepel kunt eten. Met bruine linzen heb ik het nog nooit gemaakt, dus dit receptje ga ik snel opvolgen! En ja, ik ben heel benieuwd wat je allemaal gaat doen in Nepal Merel! ^^

  2. Ahhh dit ziet er zo lekker uit! Comfort food! Yum! Ok ben heel benieuwd wat je allemaal in Nepal gaat doen :-)

  3. Mijn favorieten zijn dry wai wai sadeko, uiteraard momos , mushroom datchi (ema datchi is lekkerder maar met kaas) en thukpa. Zeker proberen als je de kans hebt :)

    1. Oke, nu heb ik honger, haha! Snel maar weer eens naar mijn favo restaurant gaan om dit allemaal te eten.

  4. En de echte Dhal Bhaat is nog lekkerder :). Ik heb 5 maanden in Nepal gewoond, en normaal gesproken krijg je er ook nog iets van groentencurry bij (de ‘spinazie’ is echt superlekker, de bloemkool met aardappels ook!), en een of twee pickles. Meestal kun je ook nog eens een of twee refills krijgen in kleine restaurantjes. Dan loopt er iemand rond met een soort carrousel om je nog eens op te scheppen. Maar dan zit ik al lang vol hoor!
    Enige puntje om aan te wennen: dit is ook je ontbijt, althans, dat was het voor mij bij mijn gastgezin. Maar daar wen je aan hoor :)

  5. Mmmm ik heb het een tijdje terug ook gemaakt, maar dit recept ziet er beter uit!! Ga ik zeker uitproberen!

  6. Een geluk dat dahl bat zo belachelijk lekker (die pickles die erbij zitten! nomnomnom) is, want je zit er mogelijks wel drie keer per dag aan :) (afhankelijk van waar je precies verblijft; in plaatsen als Kathmandu en Pokhara kan je uiteraard evengoed aan de soy lattes en falafel wraps). Oooooh Nepal. Veel plezier!!

  7. Is dit niet gewoon precies hetzelfde als de dahl, maar dan zonder kokosmelk?
    Ik had het leuk gevonden om weer een nieuw receptje te proberen, omdat ik tot nu toe jullie recepten erg lekker vind, maar dit voelt een klein beetje als hetzelfde met een nieuwe naam..

    1. Gelukkig hebben we een receptenindex met een paar honderd recepten ;)

  8. Lekkerrrr, ziet er goed uit, en simpel om te maken if I’m not mistaking.
    Ik vraag me af, wat maakt dit gerecht nou echt Nepalaas? Qua kruiden is het ook wel echt Indiaas, maar dat is logisch natuurlijk in die regio.
    Je voegt deze kruiden pas nadat de linzen het water hebben geabsorbeerd, ik ben gewend droge kruiden altijd al meteen toe te voegen, ik zou ze dus waarschijnlijk al met de ui enzo er in hebben gedaan. Is jouw manier beter voor de smaak denk je?

  9. Je gaat het er erg naar je zinh ebben denk ik. Ik ben er zelf nog nooit geweest maar mijn ouders al heel veel. Ze zijn er ook eens een half jaar gaan vrijwilligerswerk doen. En ja, dal bath zal je er heel vaak eten geloof ik als ik aan al hun verhalen denk :).

  10. Dit ziet er echt megalekker uit. Ik ga ‘m opslaan en binnenkort eens proberen. En wat vet dat je naar Nepal gaat!

  11. Dacht o dat ziet er goed uit als comfi food de naam ken ik niet dus Probeeren. Ik lees het recept is dat wat ik laats voor het grootst gedeelt at omdat ik niks anders in huis had :) inderdaad heel lekker.

  12. Dit ziet er goed uit! Kende dit nog niet dus dit gaat op mijn to-cook lijstje, zo te zien ook makkelijk voor doordeweeks. :-) Ben benieuwd naar alle avonturen in Nepal!

  13. Wat gaaf dat je naar Nepal gaat! Ik ben er afgelopen jaar in mijn tussen jaar geweest en het is evht een ongelofelijk bijzonder land! Super jaloer op je haha. Op mijn blog heb ik trouwens allerlei verhalen en foto’s van Nepal staan, mocht je interesse hebben ☺️

  14. Heb je wel eens djeera (komijn) rijst gemaakt?
    Dat is een lekkere combi met gele erwten daal :)

  15. Heel veel plezier in Nepal! Ik heb 3 maanden in Nepal vrijwilligerswerk gedaan en at dit 2x per dag. Heel lekker en leuk dat overal waar je het eet weer net iets anders smaakt. Love Momo’s

  16. Oh ja, ik heb toen ik in Nepal was (bijna 2 maanden) ook héél veel dal bhat gegeten. Vaak heerlijk, al was ik het op een gegeven moment wel beu hoor (omdat het ook echt het enige voor handen was, als ontbijt en avondeten en als we pech hadden ook zonder groentes). Ik was wel eventjes klaar met linzen toen ik weer thuis kwam ;) Maar ik heb echt genoten van het eten daar! Paratha’s waren ook favo, net als chana masala (pittige kikkererwten curry) en inderdaad ook momo’s (zelfs met zoete vulling als toetje te krijgen!). En wat een fijn land en mensen. Geniet ervan, het is een prachtig land!

  17. Oh wat is dit vreselijk lekker. Ik heb het nu al 5x gemaakt en Γ©lke keer geniet ik er zo van. <3

  18. Lijkt me super lekker! Ik heb alleen van te voren de linzen al gekookt. kan ik het dan nog wel maken? Of moet het echt met ongekookte linzen. Ik hoor het graag, want wil het graag uit proberen!

  19. Ja heeeeerlijk!!

    Mag ik jullie graag 1 keuken geheim verklapoen uit de nepali/ indiase keuken?

    Je doet eerst de olie in de pan, daarin doe je de kruiden, behalve evt verse koriander, dan komt de smaak beter vrij. Als de zaadjes vd komijn springen, doe je de ui gember en knoflook er pas in….

    Trust me on this one. En vergeet de linzen en de rijst niet te wassen :-)

  20. Hallo groene meisjes,

    Ik ga het zeker proberen!! dank jullie wel voor het recept! Ik vraag mij trouwen af waarom de partjes limoen? en hoe gebruik je het? pers je het uit boven het gerecht? of is het meer voor de look?

    Liefs Amber.

  21. Heerlijk recept hoor maar zo krijg je mniet in Nepal
    Dan wil ik je nog wel eens horen
    Daar eten ze m niet zo luxe
    Flauw en saai

  22. Ik ben hiermee opgegroeid omdat ik van Indiase afkomst ben :D
    Dahl (=wat ze hier in het westen linzensoep noemen) Bhat (=rijst) is de basis van de Indiase keuken. De Noord-Indiase en Nepalese keuken zijn nagenoeg hetzelfde. Wat je hier in dit gerecht wel mist is de Bhadjie = de groenten(!!)… dat hoort er namelijk wel echt bij. Spinazie met paneer of bloemkool in curry maar je kan ook prima fijn gesneden sperziebonen roerbakken met een uitje en wat zout. Of broccoli of snijbonen :) Heerlijk!
    (En natuurlijk is het zo in Nepal als je ergens langs de weg of in een restaurantje eet, krijg je niet de “luxe versie”. Ze hebben geen geld voor groenten. Dahl Bhat is basis voedsel. 1 op de 3 mensen leven in extreme armoede in Nepal…)

  23. Ik ben hiermee opgegroeid omdat ik van Indiase afkomst ben :D
    Dahl (=wat ze hier in het westen linzensoep noemen) Bhat (=rijst) is de basis van de Indiase keuken. De Noord-Indiase en Nepalese keuken zijn nagenoeg hetzelfde. Wat je hier in dit gerecht wel mist is de Bhadjie = de groenten(!!)… dat hoort er namelijk wel echt bij. Spinazie met paneer of bloemkool in curry maar je kan ook prima fijn gesneden sperziebonen roerbakken met een uitje en wat zout. Of broccoli of snijbonen :) Heerlijk!
    (En natuurlijk is het zo in Nepal als je ergens langs de weg of in een restaurantje eet, krijg je niet de “luxe versie”. Ze hebben geen geld voor groenten. Dahl Bhat is basis voedsel. 1 op de 3 mensen leven in extreme armoede in Nepal…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *