Dappere meisjes

dapperemeisjes1

Op aanraden van Naomi (hoe kan het ook anders? Naomi tipt mij altijd de beste boeken,) las ik vorige week The Gutsy Girl. Wat een tof, grappig en ook inspirerend boek is dit. Zoals de titel van het boek al doet vermoeden, gaat het over dappere en avontuurlijke meisjes die zichzelf wel redden. Na het lezen van het boek bleef het thema ‘dappere meisjes’ nog een tijdje in mijn hoofd hangen en ik besloot een aantal zaken op een rijtje te zetten, ter inspiratie voor jullie.

Zou ik mezelf een dapper meisje noemen? Hmm, op sommige dagen wel ja. Hoewel er genoeg is waar ik bang voor ben, zijn er ook heel veel dingen die ik gewoon doe, zonder er al te lang over na te denken. Ik ga bijvoorbeeld graag alleen op reis, en als ik dan op locatie ben, dan ga ik ook met gemak overal zelf naartoe. Ik weet dat er mensen zijn voor wie dat al als heel dapper in de oren klinkt, maar wanneer ik naar andere vrouwen kijk, stelt het weer niks voor. The Gutsy Girl haalt bijvoorbeeld allerlei voorbeelden aan van vrouwen die bergen beklimmen, oceanen overzeilen en hele dorpen bouwen, aan de andere kant van de wereld. Eh nee, zó dapper ben ik dan weer niet. Ik zou het wel willen zijn.

Maar dapper zijn kan ook in kleinere dingen zitten. Zoals in hoe je je uitspreekt over bepaalde onderwerpen, of hoe je je stem laat gelden. Het is ook hoe je je kleedt – naar je eigen stijl, of pas je je aan naar wat de maatschappij graag van je zou willen zien? Doe je alles samen met anderen, of durf je ook dingen alleen?

Er zijn zóveel manieren om dapper te zijn. The Gutsy Girl laat dat zien aan de hand van praktische voorbeelden, waarbij een link wordt gelegd naar een wat abstracter niveau. Bijvoorbeeld: letterlijke bergen beklimmen en hoe dat symbool staat voor je leven of misschien carriere naar een hoger niveau tillen. Het is echt een tof boek voor iedereen die graag een beetje dapperder zou willen zijn. En nog los van de inhoud, is het boek geweldig geïllustreerd. Kortom: een aanrader!

dapperemeisjes2

The Gutsy Girl kost €22,99 en is onder andere via deze link te bestellen. (dit is een affiliaitelink)

Zoals ik al zei, bleef het thema ‘dappere meisjes’ nog even in mijn hoofd hangen afgelopen week. Ik keek drie documentaires die ik mooi bij dit thema vind passen en die ik graag met jullie deel. Dit zijn:

Paradijs Glaswater

Over de doofstomme en spastische Marianne Schipaanboord, die, ondanks haar handicaps, het behoorlijk maakt in de internationale kunstwereld. Ik vind dit een ontzettend interessante docu omdat je, wanneer je de eerste minuten zit te kijken, toch de neiging hebt om te denken: jeetje, wat sneu. Gelukkig bewijst Marianne dat ze alles behalve sneu is. Wat een dapper meisje!

Driving with Selvi 

5609a59366b56

Selvi stal meteen mijn hart. Ze is één van de 700 miljoen vrouwen die voor hun achttiende worden uitgehuwelijkt. Ze loopt weg van haar man, die haar mishandelt, leert autorijden en wordt de eerste vrouwelijke taxichauffeur in het zuiden van India. Deze chick is zó inspirerend, je hebt geen idee. Ga het kijken!

Houdt God van vrouwen? 

Hilligje is misschien, gezien haar leeftijd, geen meisje meer te noemen, maar dat nemen we voor lief. Deze documentaire gaat over een vrouw die haar twijfels heeft bij de kerk waar ze al haar hele leven trouw bij is. Ze is het er niet mee eens dat je als vrouw weinig tot geen rechten hebt binnen de kerk en ook heeft ze er moeite mee dat haar zoon, homoseksueel en getrouwd met een man, niet wordt geaccepteerd. Ze verzet zich publiekelijke tegen het bestuur van de kerk en dat is niet zonder risico’s. Hilligje is een diepgelovige, oprechte vrouw en dat maakt deze documentaire alleen maar mooier – en een beetje pijnlijk. Ik vind haar erg dapper!

Mocht je af en toe even een reminder nodig om dapper te zijn, kijk dan zeker één van bovenstaande documentaires. Mij heeft het alleen maar geïnspireerd!

Zou jij jezelf omschrijven als een dapper meisje? (of als een dapper mens, want niet alleen mensen die zichzelf als meisjes identificeren kunnen dapper zijn, natuurlijk) Deel vooral je ervaringen bij de comments, dat vind ik leuk! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

18 gedachten over “Dappere meisjes

 1. Wat een interessant boek.

  Ik vind heel veel vrouwen dapper, misschien wel dapperder dan zij zelf denken. Ik vind het dapper als je je hart volgt, durft te gaan voor wie je bent, je dromen waar maakt en jezelf durft te zijn.

  Maak er een mooie dag van!

 2. Fijn artikel, ben wel erg benieuwd geworden naar het boek. Ik kan wel wat meer dapper worden, misschien ook maar die docu’s checken :)

 3. Wat een tof boek zeg! En die docus wil ik alle drie kijken! Ik hou zo van mensen die ergens voor staan en gaan!

  Ik vind mezelf denk ik wel een dapper meisje. Interessant om eens goed over na te denken!!

 4. Ben nu wel heel benieuwd naar het boek, terwijl ik er nog nooit van had gehoord! Een beetje extra dapperheid komt altijd wel van pas natuurlijk! (:

 5. Ah wat een inspirerend boek. Dat komt op mijn verlanglijstje voor mijn verjaardag! Hmm of ik dapper ben? Van nature ben ik geen schreeuwer maar de laatste tijd ben ik mezelf wel aan het overdenken. Om het zo maar te zeggen. En eigenlijk, ja ik ben best dapper. There i said it :-)

 6. Dat boek ziet er goed uit! Komt op mijn leeslijstje. En de docu’s op mijn kijklijstje (al heb ik meer moeite met dingen kijken dan lezen haha, ben nu ook al een week bezig met een film van twee uur… Heb daar niet zoveel concentratie voor). Ik vind iedereen (man of vrouw) die zijn dromen najaagt en zich daarbij weinig (want soms is het ook gewoon goed om naar iemand anders te luisteren) aantrekt van de rest van de wereld heel dapper.

 7. Ondanks dat ik (alleen) de wereld over heb gereisd en surf zou ik mezelf toch niet direct een dapper meisje noemen, het kan altijd dapperder;) haha. Maar ik vind deze boeken en docu’s wel heel tof klinken! Ga ze zeker lezen/kijken:) bedankt voor de tips!!

 8. Thanks voor de tip, ik heb weer heel wat te lezen en te kijken… maar nu eerst wat dappere dingen doen ;-)

 9. Dapper? Ik? Helemaal niet.
  Misschien moet ik maar wat inspiratie op doen bij de genoemde meisjes!

 10. Op Netflix staat de film (docu) Girl Rising, die past ook goed bij dit onderwerp. Echt een aanrader!

  1. Ohja die is zeker ook mooi! Heb ik een tijdje geleden gekeken op aanraden van een leerling, zo leuk!

 11. Een aantal van die documentaires zijn op TV geweest. Heb ze niet van a tot z gezien maar vond het wel interessant..
  Ik vind mezelf dapper al zal een ander dat niet zien. Als ze wisten wat er in mijn hoofd om gaat en hoe ik alles ervaar dan is dapper een understatement. Al weet ik zelf niet hóe, het lukt me wel en dat is het belangrijkst.
  W.

  1. Misschien is: een dapper meisje, wel een mooie naam voor een (ooit te beginnen blog)

 12. echt heel bizar dat ik dit nu net lees, haha. Het thema hupst de hele week al gezellig door mijn leven heen. Ik weet overigens niet of ik dapper ben hoor, misschien later als ik groot ben.

  ik wilde vooral even dank je wel zeggen voor de tip over Hilligje. Die ga ik heel erg kijken. Fijn weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *