Dat jaar dat ik 100 boeken las – deel 1

Eind november 2018 besloot ik alle titels van de boeken die ik las bij te gaan houden in mijn notitieboek. Ik bedacht daarvoor een eenvoudig systeem: een genummerde lijst, de titel van het boek, een V voor als het boek door een vrouw geschreven is en een hartje voor als ik het boek erg goed vond. Inmiddels zitten er negen maanden van lezen op en schreef ik zondag de 70e titel op. Zeventig boeken in negen maanden. Tijd voor een update.

Misschien vraag je je eerst af: waarom lees je zoveel boeken? Of misschien denk je: hoe lees je zoveel boeken? Over dat eerste kan ik zeggen dat ik altijd heel veel van lezen heb gehouden. Ik ben een introvert en mijn beste, of favoriete, manier om op te laden en tot mezelf te komen is door een boek te lezen. Daarbij komt dat ik altijd wel een lijst heb van titels die ik nog wil lezen, omdat er gewoon ongelooflijk veel goede boeken in de wereld zijn – en er komen er elke dag ook weer nieuwe bij. Waar ik bij andere zaken nog wel eens angst voor eindeloosheid heb, heb ik dat bij lezen nooit. Ik kijk er naar uit om voor altijd heel veel te blijven lezen, want het is wat ik het liefste doe.

Ik heb mezelf al van jongs af aan een goede leesconcentratie aangeleerd. En doordat ik inmiddels zo’n geoefende lezer ben, ben ik ook een heel snelle lezer geworden. Ik had recensent bij een krant moeten worden, dan was deze skill echt handig geweest. Al betwijfel ik het wel of ik lezen nog steeds zo leuk zou vinden als het zou moeten, omdat mijn salaris er vanaf zou hangen.

Maar hoe lees ik dan zoveel? Heb ik dan niks anders te doen in mijn leven? Oh, zeker wel. Ik heb het druk genoeg met andere dingen. Maar voor lezen weet ik altijd tijd te maken. Ten eerste door het overal en nergens te doen. Ik heb áltijd iets te lezen mee. Er zit letterlijk altijd een boek in mijn tas. Ik lees als ik ergens moet wachten op een afspraak, ik lees in het openbaar vervoer, ik lees in bed, op de bank, aan tafel, ik lees in koffietentjes, ik lees op mijn balkon – soms maar kort, soms voor uren achtereen. Het komt niet voor dat ik een dag niet lees en er zijn ook weinig plekken te bedenken waar ik nog geen boek in mijn handen heb gehad. Lezen is dus echt een wezenlijk onderdeel van mijn leven. Het is niet zomaar een hobby of iets wat ik zo af en toe eens doe. Ik kan me echt geen leven zonder boeken (in welke vorm dan ook,) voorstellen. Of zoals Marja Pruis zegt: ‘mijn leven verboekt nog eens.’ Girl, same.

Een vraag die ik vaak krijg is: hoeveel geld geef jij uit aan boeken? Nou, best wel aardig wat, inderdaad. Maar: ik heb ook een plusabonnement bij de bibliotheek, mijn vrienden en ik lenen elkaar vaak boeken én ik krijg geregeld boeken opgestuurd door uitgeverijen. Een andere leuke vraag die ik geregeld gesteld krijg is: waar láát je al die boeken?! Logisch ook, want jullie weten allemaal dat ik niet in een villa woon. Het is heel simpel: ik heb een klein boekenkastje en wat daar in past, mag blijven. De rest doneer ik aan de buurtbieb, geef ik cadeau of leen ik uit aan vrienden met de boodschap ‘geef maar weer door aan iemand anders.’ En natuurlijk geef ik geleende boeken sowieso weer terug. Dus eigenlijk heb ik helemaal niet zóveel boeken in bezit :)

Lees een vrouw

Misschien vraag je je ook af: waarom houd je bij hoeveel vrouwen (met een V’tje in mijn lijst) je leest? Nou, vorig jaar nam ik me voor om meer vrouwen te lezen. Ik weet eigenlijk niet precies of ik nou meer mannen of vrouwen las, want heel actief hield ik het niet bij, maar ik had het idee dat ik me er op kon toeleggen om meer vrouwen te lezen. Het is niet zo dat ik boeken geschreven door mannen per definitie niet leuk of niet goed vind – zeker niet. Wel valt me op dat ik me in veel boeken geschreven door vrouwen beter kan verplaatsen dan in boeken die zijn geschreven door mannen. Maar los daarvan vind ik het leuk en een goed idee om vrouwelijke schrijvers te steunen. Als je kijkt naar ‘onze’ Nederlandse auteurs, dan komen daar nu steeds meer jonge vrouwelijke schrijvers bij – en dat is maar goed ook, want decennia lang waren het praktisch alleen maar (oude, witte) mannen. Schrijven werd vroeger gezien als een mannenberoep, gelukkig verandert dat nu. Echter, als je naar de wereldliteratuur kijkt, dan staan er nog altijd meer mannen dan vrouwen in de hitlijsten. Ook worden nog steeds de grote literatuurprijzen vaker door mannen dan door vrouwen gewonnen. Kortom: lees een vrouw! Lees die vrouwen omhoog naar de literaire top. Een volgende uitdaging zou kunnen zijn om meer vrouwen van kleur te lezen. En: geef queer auteurs ook eens een kans!

Van de 70 boeken die ik tot nu toe las, zijn er 62 door een vrouw geschreven. Best een mooie score, toch? :)

 100 boeken in een jaar

Als ik zeventig boeken in negen maanden kan lezen, dan kan ik er ook honderd in een jaar lezen. Voor die laatste dertig titels zou ik dan nog de maanden augustus, september en oktober hebben. En een gedeelte van november, want ik ben pas eind november begonnen met het bijhouden van de titels. Wat ik eraan heb om de honderd boeken in een jaar te halen? Precies niks. Wat ik ermee win als ik het doel haal? Ook helemaal niks. Maar het idee lijkt me gewoon leuk: dat jaar dat ik honderd boeken las.

Nou, bij dezen dan: ik daag mezelf uit!

De tien beste boeken tot nu toe

Ik kies nu tien boeken uit de lijst van boeken die ik tot nu toe heb gelezen. Tien boeken die ik het allerbeste vond – fictie, non-fictie, Nederlands en Engels. En: allemaal vrouw. Als ik dan straks de honderd titels aantik, dan doe ik dat opnieuw. Ik ben benieuwd of ik door de dertig titels die ik nog ga lezen opeens een heel andere top 10 ga hebben of niet. We gaan het zien!

De tien boeken die ik je nu in ieder geval zou willen aanraden zijn:

Drift – Bregje Hofstede. Fictie.

The Argonauts – Maggie Nelson. Fictie. Engelstalig.

De ontembare vrouw – Clarissa Pinkola Estes. Non-fictie.

Nachtouders – Saskia de Coster. Fictie.

Jij zegt het – Connie Palmen. Fictie.

Archief van verloren kinderen – Valeria Luiselli. Fictie.

Dennie is een star – Maartje Wortel. Fictie.

The Body is not an apology – Sonya Renee Taylor. Non-fictie.

Misschien moet je eens met iemand praten – Lori Gotlieb. Non-fictie.

Drie vrouwen – Lisa Taddeo. Fictie.

En? Zit er iets voor je tussen? Houd jij bij welke boeken je leest? Ik kan het je echt aanraden. Niet omdat het gaat om aantallen – het is geen wedstrijd. Ik ben misschien een beetje een neuroot hoor, met mijn lijstjes. Het liefste houd ik álles bij: films, podcasts, boeken, musea, theater…omdat het gewoon heel leuk is om terug te bladeren in je notitieboek en nog eens stil te staan bij datgene je gelezen, gezien of gehoord hebt. Andere Yung Matilda’s in the house? Laat van je horen in de comments! :)

Deze blog bevat partnerlinks naar bol.com. Wanneer je een bestelling doet via deze webshop, krijg ik daar een klein percentage voor. Jij betaalt niet meer voor je bestelling dan normaal. Dit is een manier om mijn blog te kunnen onderhouden. Dank voor je begrip en je support! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

52 gedachten over “Dat jaar dat ik 100 boeken las – deel 1

 1. 2018 was voor mij het jaar waarin ik 100 boeken las (102 om precies te zijn) en ik ben hard op weg om dat aantal in 2019 ook te bereiken, tot dusver las ik er 69. Lezen is zó fijn! Ik ga in je lijstje neuzen of er iets voor mij bij zit!

 2. Jammer dat geen enkele van jouw suggesties bij bol.com in het kobo plus abonnement zitten :( Misschien kun je ze tippen gezien jullie samenwerking!

   1. Heel goed! Ik ben blij met m’n kobo+ maar het is soms wat beperkt. Veel uitgeverijen willen de samenwerking (nog) niet aan en dat is jammer!

 3. Geweldig dat het zo’n onderdeel van je leven is! Luister je ook veel of vooral zelf lezen?
  De beste boeken voor mij dit jaar waren met stipt Sapiens en Homo Deus, die hebben echt mijn wereld vergroot

  1. Ik luister wel graag, maar dan naar podcasts. (interviews zijn mijn favoriet) Luisterboeken luister ik maar zelden. Ik heb er nog niet helemaal aan kunnen wennen.

 4. Jaa, zo fijn een lijstje bijhouden met wat je leest! En lezen zelf natuurlijk haha. Naast goodreads en instagram schrijf ik (sinds 2013) in een mooi boekje wat ik gelezen heb en het is zo leuk om terug te bladeren. Hoeveel meer ik ben gaan lezen maar ook hoe diverser ik ben gaan lezen. Dit laatste jaar ben ik ook steeds meer Nederlandse vrouwen gaan lezen, regelmatig na een tip die ik bij jou voorbij zag komen, dus bedankt!

 5. En je doet aan leesdates met je vrienden zodat die ook hun leesdoel halen 💕🥰

  1. Omg I love onze leesdates <3 (het is bijna jammer dat we altijd zoveel te bespreken hebben, zodat we minder tijd hebben om te lezen)

 6. Tof! Ik zou het eigenlijk ook eens moeten bijhouden. Misschien begin ik volgend jaar. Zo’n neuroot ben ik dan ook wel weer, haha.

 7. Ik zit nu op 83 boeken sinds januari, 104 is mijn streven – dat vind ik veel logischer dan 100 ;) Ik houd een Pinterest-bord bij en heb dit jaar veel ‘zwarte literatuur’ gelezen.
  Archief van verloren kinderen staat ook in mijn top 10 en ik koop nóóit bij Bol (leve de boekhandel!).

 8. Ik hou het zelf bij op Goodreads, ik ben echt gek op die site!

  1. Ja ik ga me daar misschien volgend jaar eens in verdiepen, als ik de 100 boeken challenge heb afgerond :)

 9. Ik denk vooral: wat schattig/grappig dat je dat in een schriftje bij houdt, in deze tijden. Ik hou zoals hierboven nog een paar keer vermeld bij wat ik lees mbv goodreads, echt een aanrader! Vanaf dat je een bepaald aantal boeken gelezen hebt, geeft hij suggesties. Daarnaast kan je ook heel makkelijk bijhouden welke boeken je graag nog wil lezen en een challenge instellen voor jezelf. Ik lees ook elke dag maar met 18 boeken sinds januari kom ik verre van in jouw buurt ;-).

  1. Ja maar notitieboekjes zijn mijn tweede zwakte na leesboeken, hihi :) Vandaar!

 10. Ik ben dol op boeken, ik heb er tot nu toe 43 gelezen dit jaar. Mijn doel is een boek per week en dat gaat dus hartstikke prima. Jij zegt het van Connie palmen las ik een paar jaar terug voor literatuur op de middelbare (das dus al 4 jaar geleden) en ik was zo verliefd! Echt een aanrader. Ik kan me zo in je verhaal herkennen, ik heb ook altijd een boek mee en dat lijstje te lezen boeken lijkt alleen maar te groeien

 11. Wat een fijne post om te lezen! Net als jij, kan ik me geen leven zonder boeken voorstellen! Ik houd ook al een aantal jaar lijsten bij met welke boeken ik heb gelezen. Zelf let ik dan ook op het land waar de auteur vandaan komt. Zo probeer ik wat diverser te lezen. Ik had als doel om in 2019 elke week een boek te lezen. Maar ik ben nu al in mijn 56ste boek bezig. Het gaat natuurlijk helemaal niet om de hoeveelheid boeken die je leest, maar ik ben er toch wel een soort van trots op :)

  1. Wow, wat goed en leuk! Divers lezen is echt hartstikke interessant en leerzaam!

 12. Zo leuk! Je had het er op je blog al ooit eerder over gehad dat je vooral boeken geschreven door vrouwen wilde lezen, en toen viel het me pas op dat inderdaad bijna alle boeken die ik lees door (witte) mannen zijn geschreven, dus ik probeer er nu ook iets meer op te letten :) Mijn doel van dit jaar is 68 boeken (het aantal boeken dat ik vorig jaar had gelezen) en ik ben nu op 46, dus dat zou ook goed moeten komen. Ik ben echt fan van al deze boekenblogs van je, nog heel veel leesplezier in de laatste drie maanden (en daarna natuurlijk :))

  1. Ah dat vind ik echt zo tof om te horen! En: lekker bezig ook met je 46 boeken!

  1. Ah zo leuk om te horen! Ben benieuwd wat je ervan zult vinden :)

 13. Zo leuk dat iemand zo positief is over lezen. Sommige mensen in mijn omgeving snappen niet hoe ik me daarmee kan bezig houden. Goed bezig met het aantal boeken! Zelf ben ik nu bezig in boek 18 en 19 en het aantal stijgt jaar na jaar. Sinds ik in de zomer de app Vakantiebieb heb ontdekt, maak ik daar gretig gebruik van. Ik houd alles bij via de site van Goodreads. Vind het wel fijn om ook tijdens het lezen het “progress” te zien.

  1. Wat super leuk om te horen! En wat bedoel je dan met progress? (ik denk dat ik je snap hoor, maar ben toch benieuwd)

   1. In Goodreads kun je bij currently reading ingeven op welke pagina je gebleven bent en dan zie je bijvoorbeeld dat je op dat moment 45% ver bent in het aantal bladzijden dat het boek telt. Vind ik wel leuk en motiverend om te zien.

 14. Ik heb ook ‘leesprojecten’, zoals jij van vrouwelijke auteurs een project lijkt te hebben gemaakt :). Een zomer Russen, Amerikaanse literatuur… mijn laatste project gaat nu al ruim anderhalf jaar mee: boeken geschreven door niet-westerse auteurs, met als extra uitdaging ‘zoveel mogelijk uit de koloniale context/reflectie op koloniale context’ te vermijden. Vooral dat laatste blijkt echt lastig. Zoveel (goede) Afrikaanse en Aziatische schrijvers komen voort uit koloniale onderwijssystemen of reflecteren op de ‘strijd/overgang’ tussen westerse en inheemse cultuur – zeker omdat je deze boeken vaak in Engelse/Franse vertaling moet lezen. Verschrikkelijk interessant project omdat het je wereld echt vergroot; ben nog wel even bezig (en wil elk leesbeest uitdagen dit ook eens te proberen). Aanraders tot nu toe: Egyptische schrijver Nihad Siris (tip: The Silence and The Roar) en Afgaans auteur Jamil Ahmed (tip: The wandeling Falcon). Mannen ja, dat wel. Vrouwen zijn in dit genre nog moeilijker te vinden, zeker met de door mij opgelegde beperking.

  1. Hey wat tof zeg! Leuk dat je zo bewust bezig bent met wat je leest! heel interessant en leerzaam, lijkt me.

 15. Wat tof dat je zo lekker op dreef bent met lezen! Mooie toevoeging ook voor jouw werk in de fysieke bieb, een persoon die liefde voor lezen uitstraalt én daarbij wellicht kan adviseren of inspireren.

  Ook ben ik het wel eens met Paul. Leeslijsten bijhouden kan motiveren maar kwantiteit zegt ook niet alles. Kwaliteit is ook grotendeels subjectief natuurlijk (dan denk ik aan het boek van Lidewij dat ik ‘op jouw indirecte aanraden’ heb gelezen…:)). Objectieve zaken als aantal bladzijden, lettergrootte en bladspiegel bepalen de leessnelheid ook. Zo ben ik nu El corazón helado aan het lezen…een dikke (maar zeer goed te slikken;))pil. Soms moet ik mezelf er even aan herinneren dat ik mezelf niet hoef te/moet bewijzen in een wedstrijdje met mezelf jeje.

  Cool om boekentips en zo perspectieven uit te wisselen.

  Momenteel lees ik ook ‘Gelukkig zonder kinderen’ van Lisette Schuitemaker. Leest als een soepele sneltrein:)

  1. Oh nee, maar daarom zeg ik ook: word je er beter van? nee. Absoluut niet zelfs. Ik vind het gewoon leuk en ik lees veel en graag, dus dan vind ik 100 een mooi aantal. Maar voor volgend jaar bijvoorbeeld ga ik mezelf een uitdaging stellen die meer inhoudelijk is (bijv: meer wereldliteratuur lezen, of: meer vrouwen van kleur lezen, of: meer queer auteurs lezen) ipv eentje die om aantallen gaat :)

 16. Ik had zeer lang geleden ( 35 jaar of zo) een leerkracht die ons zei dat we voor haar alle boeken moesten opschrijven die we dat jaar lazen . Dat was in de prédigitale tijd en ik las toen – als prille tiener – héél erg veel. Ik kwam aan een lijst van meer dan 300 boeken!
  Ik denk niet dat er nog veel jaren zijn geweest dat ik er zoveel las. Maar in mijn kindertijd, pubertijd, tot een stuk in de 20 las ik dus zeer veel. Tegenwoordig kom ik aan max 2 boeken per maand (en dan heb ik veel gelezen hoor). Ik doe het nog altijd graag maar ik heb niet meer zoveel tijd om te lezen.

  1. Maar dat is nog steeds een mooie score toch! :)
   En wat een goed idee van je leerkracht. Erg leuk om dat bij te houden!

 17. Leuk, Merel, ik probeer dit jaar ook 100 boeken te lezen! Ik sta nu op 40/79 vrouwen (en voor zover ik weet 1 non-binair), dus dat valt me alleszins mee. Ik had ooit het plan om een boek uit elk land te lezen, wat ik eigenlijk zou moeten hervatten. :)

  1. Oh dat vind ik ook een heel goed idee, uit allemaal verschillende landen!
   En die nb-schrijver, bedoel je daarmee toevallig Jill Soloway? Of iemand anders?

   1. Haha, ja, dat boek dat ik van jou heb geleend! Al sluit ik eigenlijk niet uit dat er wel meer non-binaire auteurs tussen zitten, ik ga nu maar een beetje op de naam af.

 18. Ik zit ongeveer op hetzelfde aantal als jou denk ik. Ik ga tellen van de week. Ik vind het altijd erg leuk om te zien wat jij leest. Soms staan er goede tips bij, boeken die ik daarna zelf met veel plezier lees

  1. Leuk! En ik vind het op mijn beurt dan weer leuk om te zien wat jullie lezen, dus deel die lijstjes vooral!

 19. Ik heb in heel dit jaar volgens mij nog maar 1 boek gelezen. Eentje die ik al jaren op de plank had liggen, maar gewoon nooit aan toe kwam. Maar nu kan ik dan toch eindelijk zeggen dat ik het boek van ‘De groene meisjes’ heb gelezen! Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen ;)

 20. Hallo Merel, Ken je Hebban.nl? De Nederlandse versie van Goodreads. Vroeger hield ik ook in een schrift bij welke boeken ik gelezen had en welke ik nog wilde lezen. Op hebban.nl kun je dit veel overzichtelijker doen. Daarnaast kun je andere lezers volgen, recensies schrijven en lezen, krijg je heel veel tips etc. Mijn favoriete website. Ik kan hier uren op ‘ronddwalen’.
  Ik zou jou dan zeker volgen want volgens mij lees jij veel interessante boeken.

 21. Ik mik elk jaar op 52 boeken, gewoon, omdat het kan :-) Eén jaar had ik er 75, maar dat is het hoogst behaalde aantal sinds ik werk. Als student en tiener las ik véél meer… Ook voor mijn introverte-ik is het de ideale ontspanningsactiviteit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *