De Buiten Beter App

Beeld: Bette de Wit 

Het was gisteren zondag en dus was het weer tijd voor een duurzame tip van mij aan jullie. Helaas lukte het me door omstandigheden even niet om de blog gisteren online te zetten, maar gelukkig hielden jullie hem vandaag van mij tegoed. En het is een lekker praktische (en dit keer ook écht korte ;)) tip, dus laten we beginnen. De credits voor deze duurzame tip gaan niet naar mij, maar naar mijn vriendin Alida. Thanks Ali!

Zen blijven in de stad

Laatst kreeg ik via Instagram de vraag: ‘hoe blijf je zen in de stad?’ Daar moest ik stiekem een beetje om lachen, omdat ik mezelf alweer met mijn yogamatje op mijn rug door de stad zag fietsen, onderweg naar een yin les. En ook betrap ik mezelf er steeds vaker op dat ik mijn noise cancelling headphones op wil, omdat ik het overal te lawaaierig vind. Iets met ouder en gevoeliger worden misschien? Hoe dan ook, wonen in een grote stad (zoals Amsterdam of Rotterdam, waar ik beide parttime ben,) kan soms best wel wat van je vragen. Het is er bijna nooit echt stil, je in het verkeer voortbewegen kan een uitdaging zijn, naar ‘iets van natuur’ moet je actief op zoek, mensen zijn druk met zichzelf én; het is lastig om je niet voortdurend te ergeren aan al het zwerfvuil dat je óveral tegenkomt. Ik vind dat we vrij onzorgvuldig met onze leefomgeving omgaan.

Zoals jullie weten wandel ik dagelijks en dagelijks verbaas ik me erover hoeveel zooi je overal tegenkomt. En dan heb ik niet alleen over een plastic tasje dat van een fiets afgewaaid is, de berm in, maar ook over de enorme bergen afval die er náást containers liggen, omdat die containers uitpuilen en niet op tijd geleegd worden. Mensen leggen hun hele huisraad op straat (ik bedoel, leuk als je MarieKondoot, maar breng je spullen even naar de kringloop joh) en om even een ander vrij triest voorbeeld te noemen: het is vandaag 17 februari en ik zag vanmorgen nóg ergens vuurwerkresten liggen. Los daarvan zijn er ook andere dingen waaraan je je zou kunnen ergeren (of erger: waar je je onveilig bij zou kunnen voelen) in de stad, zoals bijvoorbeeld straatverlichting die niet werkt, stoeptegels die er half uit liggen en waar je ’s avonds makkelijk over zou kunnen struikelen of toestellen in speeltuinen die niet meer veilig lijken te zijn. Het lijkt soms wel alsof niemand zich verantwoordelijk voelt en dat betekent soms ook dat er niemand in actie komt.

Downloaden maar!

Goed, ik wil hier helemaal geen pessimistisch ‘de wereld gaat ten onder en niemand doet iets’ verhaal van maken, dus laat ik over de brug komen met die duurzame tip van me. Ik stel voor dat we vandaag allemaal de ‘Buiten Beter’ app downloaden. Dit is een gratis app* die in heel Nederland werkt, dus ook als je niet in één van de grote steden woont, kun je hiermee aan de slag. Met Buiten Beter kun je allerhande meldingen doen bij de gemeente waar je woont. En je snapt: hoe meer mensen dezelfde melding doen, hoe duidelijker het signaal aan de gemeente dat er in actie gekomen moet worden.

*Let op: het is een gratis app én ik heb géén aandelen. Dit is geen gesponsorde post!

Dit is de top 10 van problemen die je kunt melden via de Buiten Beter app:

-Naastplaatsing
-Container vol
– Straatverlichting defect of ontbrekend
-Zwerfvuil
-Hinder door bomen, blad of onkruid
-Wegdek, voetpad of rijweg (gaten scheuren, verzakkingen)
-Wateroverlast (verstopt riool, stankoverlast)
-Wrakken (van fietsen of auto’s)
-Graffiti en beplakking
-Ongedierte
-Straatmeubilair (kapotte bankjes of speeltoestellen)

Zoals ik al zei is de app in heel Nederland te gebruiken, met als extra voordeel voor mensen die in de gemeente Eindhoven, Tilburg, Haarlem, Zeewolde, Veghel, Hengelo, Schiedam of Huizen wonen. Als je namelijk in deze gemeenten meldingen doet via de Buiten Beter app, kun je de voortgang van jouw meldingen volgen. Handig! Ik hoop dat dit over een tijdje voor alle gemeenten in Nederland geldt!

Ook is de app te downloaden in de App Store (dus op je iPhone,) en op Android toestellen.

Dus stel, je wandelt vanmiddag door je buurtje en je ziet dat er zwerfvuil naast de containers ligt, open dan je app en maak een foto (dit kan gewoon in de app,) leg je locatie vast (dit kan handmatig of automatisch, het is maar net hoe jij je instellingen hebt staan,) kies een categorie (‘naastplaatsing’, in dit geval) en tik een korte omschrijving. Je melding is nu klaar om te verzenden. Zo simpel is het. Zo zet je je ergenis tijdens je wandeling om naar iets constructiefs en als je het mij vraagt dan zou dát precies kunnen helpen bij het ‘zen blijven in de stad.’ :)

Zoals beloofd: ik houd het kort, dan kunnen we aan de slag! Kende jij de Buiten Beter app al en heb je hem al gebruikt? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen! Wie gaat er met de app aan de slag? Ik hoor het graag bij de comments onder deze post! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

22 gedachten over “De Buiten Beter App

 1. oh ik gebruik deze app regelmatig! vooral als ik naar de stad (Rotterdam Centrum) wandel is een melding zo gepiept. idd onvoorstelbaar he hoeveel troep er zwerft😫 . ik meld vooral volle containers en naastplaatsingen, daar erger ik me het meest aan
  ik hoop dat het doordringt dat er niet frequent genoeg geleegd wordt.

 2. Goeie tip! De vergelijkbare app Verbeter de buurt is fijn voor Amsterdam want daar kun je de voortgang ook volgen. Je krijgt zelfs mails over de voortgang. Werkt heel goed en snel!

 3. Is een fijn initiatief, maar wel gemeente-afhankelijk hoe goed het werkt. Zo worden in mijn gemeente bijvoorbeeld de meldingen over straatverlichting niet goed opgepakt. Het advies daarvoor is om dat via een andere weg te melden. En daar schuurt het dus met de gebruiksvriendelijkheid van de app (of nou ja, de app werkt wel, maar de opvolging dus niet altijd). Voor andere dingen werkt het prima hoor. Zulke onvolkomenheden werpen alleen voor veel mensen wel drempels op in het gebruik, en dat is jammer. Ondertussen blijven we gewoon melden wat we tegenkomen :)

 4. In Schiedam werkt deze app reuze goed. Ik gebruik hem regelmatig, zo’n twee keer oer week wanneer er spullen naast de vuilcontainer staan. Meestal is het binnen het uur opgeruimd, maar zeker altijd dezelfde dag, ook in het weekend! E toen een grote klok op de Koemarkt stil stond werd dit na mijn Appje geverifieerd door een medewerker en was het eind van de dag ook opgelost. Echt heel goede app!

 5. Dankjewel Merel! Ik ben hier super enthousiast over. Ik heb de app gelijk gedownload, en ik ga kijken of ik hem kan gebruiken.
  De afgelopen tijd was ik al wel actief bezig met kapotte lantaarnpalen melden bij de gemeente, omdat ik het akelig vind om in het donker te lopen als vrouw alleen.
  Wat fijn dat er een app is waar je allerlei verschillende dingen kan melden.

 6. Goede tip! Ik gebruik Verbeter de Buurt af en toe. En ik probeer dagelijks wat klein zwerfvuil op te rapen. Hoop daarmee het goede voorbeeld te geven en gaat om zaken die te klein zijn om een melding van te maken. Als je het goed vindt om bedrijven daarmee te wijzen op hun zwerfafval kun je de Litterati app gebruiken, waarmee je een merk zoals Coca-Cola of Redbull kunt taggen om ze te wijzen op de schade die hun producten toebrengen… Happy cleaning! :-)

 7. Fijne tip, ik kende de app nog niet. (Maar zoals hierboven al een paar keer genoemd, hier in België weet ik ook nog geen alternatief).

  Wat ik er ook bij dacht, is dat het eigenlijk gaat om actie. Dus niet alleen je ergeren of iets opmerken, maar er ook iets mee doen en het zo ‘afschudden’. Met dat idee ben ik ook maar weer begonnen met soms zwerfafval op te raken. Niet veel. Niet altijd. Geen doel. Maar wel iets doen als ik iets zie wat stoort. Ik vind het verrassend hoe prettig dat werkt.

  En waar ik ook aan dacht (en dan houd ik echt op), er is een initiatief van vier bejaarde vrouwen die elke week/maand(? Ik kon het niet meer terugvinden, ik denk dat het stond in Stop met klagen van Steven Vromman) in Antwerpen een bushokje blinkend schoonpoetsen. En daarna koffie drinken. Om op een positieve manier actie te ondernemen.
  Vond ik heel inspirerend!

  Jou trouwens ook!

 8. Wat een goeie tip! Ik weet dat mijn vriend wel eens dingen ‘meldt’ en dat er daardoor oa een stel fietswrakken bij ons om de hoek zijn opgeruimd. Maar ik wist niet dat het om deze app ging. Dank voor je artikel en de uitleg! Ik heb de app nu ook :-).

 9. Is er ook een app waar je hondenpoep overlast kan melden want in sommige delen van Amsterdam is het gewoon ranzig vooral als het wat donker is of regent.

  Ik ga van het weekend deze app even proberen bedankt voor de tip !

  1. Goeie! Ik denk eerlijk gezegd wel dat je dat gewoon bij 1 van de andere categorieën kan onder verdelen hoor. Is idd heel erg vies!

 10. Goede tip! Ik gebruik hiervoor de MijnGemeente app die werkt eigenlijk hetzelfde en is volgens mij ook bijna in heel Nederland te gebruiken.

 11. De app werkt goed, alleen one gemeente Breda werkt niet zo snel. Sommige meldingen meoten meermaals gedaan worden. En actie vanuit de gemeente zelf om bepaalde personen aan te spreken gebeurd naar mijn idee al helemaal niet. Jammer, vooral dat laatste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *