Financiële detox – boekreview

financiële detox

Het komt zelden voor dat ik zó enthousiast ben over een boek dat ik er metéén iets over moet schrijven. De financiële detox is wel degelijk zo’n boek. Ik bezocht gisteren (donderdag) de boekpresentatie, daarna moésten er meteen foto’s worden gemaakt en ik kan het niet laten om er vandaag al iets over te delen met jullie. Dat is hoe enthousiast ik over dit gloednieuwe boek van Nathalie en Joëlla ben en ik ga je in deze post proberen uit te leggen waarom.

Money matters

Heel eerlijk? Ik heb stiekem een beetje een hekel aan alles wat maar met financiën te maken heeft. Of eigenlijk moet ik zeggen – maar dan klink ik wel echt als een sukkel – dat ik er zelfs een beetje bang voor ben. Het liefst houd ik me verre van mijn administratie, als het niet hoeft dan kijk ik liever niet naar het saldo op mijn rekeningen en praten over geld gaat me ook al niet heel erg makkelijk af. Het is niet dat ik het niet interessant vind, maar ik word er gewoon een beetje ongemakkelijk van. Ook ben ik van nature niet per se heel erg zakelijk ingesteld – wat nog wel eens onhandig is als je een eigen bedrijf hebt. Kortom: geld is niet helemaal mijn ding.

En hoewel ik het over het algemeen helemaal prima vind om te accepteren dat sommige dingen mijn ding zijn en andere dingen niet, besloot ik in december toch: het is tijd om een beetje meer inzichten te gaan krijgen. Want  heel hard roepen dat ik geen verstand heb van geld, of dat ik bang ben voor mijn administratie, dat is ook eigenlijk wel gewoon een beetje de makkelijkste weg. En het is niet helemaal mijn stijl om die weg al te lang te blijven bewandelen. Dus, tijd voor verandering. Ik besloot mijn administratie niet langer uit te besteden, maar alles zelf op te pakken. Een behoorlijk spannende stap, maar het gaat heel erg goed en dat maakt me trots. Mijn streven is om steeds meer inzicht te krijgen in mijn financiën en om mijn bedrijf financieel gezond te laten worden en blijven. Dat zijn wel mijn twee belangrijkste voornemens op financieel vlak en ik denk dat ik dit mooie boek daar heel goed bij kan gebruiken.

De financiële detox

financiële detox

Ik ben al tijden fan van alles wat Nathalie en Joëlla maken en doen. En nu we ook nog een werkplek delen bij #Workmode in Rotterdam, ben ik alleen nog maar meer fan geworden van deze leuke meiden. Bijna drie jaar geleden richtte dit toffe duo het platform How2SpendIt op en je raadt het al, hier kun je álles over financiën vinden. Nu denk je misschien dat dat wel een heel saaie website zal zijn, maar niks is minder waar. How2SpendIt richt zich op (jonge) vrouwen die op een positieve manier met geld willen omgaan. De insteek is daarom altijd optimistisch en vrolijk, maar wel met een nuchtere ondertoon.

Ondanks het feit dat het platform zich richt op vrouwen, is het absoluut geen ‘hoe-kun-je-zoveel-mogelijk-paar-schoenen-kopen-van-je-salaris?’-blog. How2SpendIt gaat over volwassen, volwaardige financiële en zakelijke onderwerpen. Ook vrouwen die eigen baas zijn – zoals ik – kunnen hier terecht voor de nodige nuttige info. Zelf heb ik al ontzettend veel aan het platform gehad. Zo heb ik van de week zitten lezen over hoe het zakelijk leasen van een auto nou eigenlijk werkt en ook vind ik alle stukken over hypotheken erg interessant.

financiële detox

De dames van How2SpendIt timmeren ontzettend hard aan de weg, dus een boek kon bijna niet uitblijven. Misschien zijn er nu toch nog mensen bang dat een boek over geld niet anders dan saai kan zijn, maar echt, geloof me, Joëlla en Nathalie hebben het gewoon voor elkaar gekregen dat ik zin heb gekregen om met financiële administratie aan de slag te gaan. Zó leuk is het boek. Het ziet er tof uit, het is lekker luchtig geschreven en de onderwerpen zijn interessant. Mij heb je dan hoor!

Jij en je geld

financiële detox

Hoewel het boek heel veel basinformatie over financiën verschaft, is het meer dan alleen een naslagwerk. Nog los van het zesweekse detoxprogramma – dat wordt beschreven en dat je dus op eigen houtje kunt volgen – gaat het boek vooral in op onderwerpen als jouw relatie tot geld, gezonde ‘spendeergewoonten’ en praten over geld – bijvoorbeeld met je partner. Ook kun je, voordat je begint aan het detoxprogramma, een test doen om te bepalen welk geldtype je bent, om wat meer inzicht te krijgen in hoe jij naar geld kijkt en wat voor jou belangrijk is. Wat ik bovendien heel tof vind, is dat je meteen aan het werk gezet wordt met kleine invuloefeningen. Het is daardoor een echt doe-boek en dat lijkt me bij dit onderwerp ook heel toepasselijk.

Jullie hebben het inmiddels denk ik wel door hè? Ik ben écht heel enthousiast over dit boek. De timing vind ik overigens ook briljant, zo in januari, nu velen met mij met dit onderwerp bezig zijn. Staat ‘iets met financiën’ ook op jouw lijstje met goede voornemens voor 2017, dan kan ik je De financiële detox van harte aanbevelen. Maar hetzelfde geldt voor mensen die net als ik een beetje geld-en administratievrees hebben. Lees dit boek en je zult zien dat het allemaal wat minder eng en moeilijk is dan het lijkt!

De financiële detox kost €19,99. Het Ebook kost €9,99. (Dit zijn affiliaitelinks. Dat betekent dat wanneer jij het boek koopt via deze link, ik hier een klein percentage voor krijg. Voor jou kost dit niks extra, dus je merkt er verder niks van. Dank voor je support!) 

Hoe is jouw relatie tot geld? Zijn er zaken rondom je financiën die je de komende tijd wilt oppakken? Laat het me weten bij de comments onder deze post!

Foto’s: Samantha van Rij 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

29 gedachten over “Financiële detox – boekreview

 1. Oh, alleen de titel spreekt me al heel erg aan! De meiden van How2SpendIt kende ik nog niet, daar ga ik eens een kijkje nemen. Ik geef altijd veel te veel geld uit. En dan voornamelijk aan spullen die ik totaal niet nodig heb. Ik ben begonnen met opruimen (lees: weggooien) dankzij het boek Opgeruimd! van Marie Kondo. En dit zou een mooi vervolg zijn. Bewuster met geld om gaan en eens goed bijhouden waar het allemaal naartoe gaat, staat namelijk ook op mijn lijstje voor 2017. Bedankt voor de tip!

  1. Graag gedaan :) Weet zeker dat je het heel interessant gaat vinden!

 2. Dit lijkt mij een tof en handig boek om te lezen! Zelf ben ik best handig met mijn financiën en heb ik alles goed in de gaten. Toch denk ik dat er handige tips in zullen staan waar ik iets aan zal hebben. De schrijfsters en hun platform kende ik nog niet, daar ga ik zeker even een kijkje nemen!
  Bedankt!

  1. Ik heb het in 1 ruk uitgelezen! Benieuwd wat jij ervan vindt :)

 3. Bedankt voor de tip. Ik wil een zo klein mogelijke ecologische footprint nalaten (daarom vind ik jullie blog zo leuk) en ik wil graag kunnen doen met mijn tijd wat ik wil. Daarom ben ik wel geïnteresseerd in financiën. Over 6 jaartjes verwacht ik te kunnen doen en laten wat ik wil zonder te hoeven werken voor geld. Op mijn blog deel ik de tips en trics hoe ik dit doe.

 4. Deze wil ik wel lezen! Als arme student merk ik dat ik vaak financiële stress ervaar terwijl dat niet altijd nodig is… Wat dingen leren om dit op orde te krijgen is dus wel welkom!

 5. Jaaa, wat leuk dit! Ik kende deze meiden en hun blog al wel en bekijk het ook regelmatig. Ikzelf ben heel overzichtelijk met geld en ik weet precies waar ik het aan uitgeef. Toch komen er altijd wel tips voorbij die altijd handig zijn, ik ben zeer geïnteresseerd in dit boek, tof!

 6. Ik koop al niet zo heel veel kledij, maar wel veel knutselgerief en spulletjes voor in huis. Ik ben bezig met consuminderen en ga nu proberen mijn keuken en badkamer om te toveren in allemaal selfmade producten. Ik hoop zo te gaan leven met minder en dus ook minder nodig te hebben en dus meer geld over te hebben op ’t einde van de maand. Mijn doel? Binnen een aantal jaar minder moeten werken, omdat ik met minder geld makkelijk rond kom :) en ik wil mijn eigen zaakje starten, dus misschien wel een interessant boekje! Ik ben alvast benieuwd geworden!

  1. Wat een prachtig voornemen! Met zo’n mooi doel voor ogen moet het zeker lukken!

 7. Ik ben ook niet zo’n held met financiën. En wat je zegt herken ik helemaal! Dit boek lijkt ook echt precies wat ik heel goed zou kunnen gebruiken! Thnx voor de enthousiaste review :)

 8. Ik heb thuis mijn persoonlijke budgetbeheerder, want dit is een van de taken die mijn man heeft in zijn job. Hoewel hij vaak werkt met mensen met financiële problemen (en veel schulden) heb ik ontzettend veel geleerd van hem wat budgetten beheren betreft. Dat is dan voornamelijk op huishoudelijk vlak, maar een bedrijf is ook een beetje een groot huishouden zeker.
  Toch interesseert dit boek me wel, want een andere visie kan gewoon soms heel verhelderend zijn!

 9. Sinds een jaar gebruik ik het programma YNAB (You Need A Budget) om zicht te houden op wat er met mijn geld gebeurt en dat is echt zo geweldig en het zorgt voor massa’s rust in mijn hoofd :-).

 10. Het klinkt heel leuk! Maar heb besloten de hele maand januari niets voor mezelf te kopen (over financiele detox gesproken. En het voelt zo goed!) maar je hebt me erg nieuwsgierig gemaakt, dus wie weet in februari?

  1. Goed voornemen dat ook helemaal in de financiele detox past ;) Toch is het boek echt een aanrader, dus onthoud het idd voor februari!

 11. Ik weet prima hoe ik met mijn geld om zou willen gaan en wat financieel verstandige keuzes zijn. Het probleem is echter dat ik soms toch voor de dure, makkelijke weg ga: als iets me heel veel stress oplevert, heb ik liever dat het probleem weg gaat als ik ervoor betaal. Maar soms is het wel een hoge prijs: ik verkocht mijn huis op het dieptepunt, omdat ik niet om kon gaan met de stress van een huurder die steeds maar vragen bleef stellen. Ik wilde gewoon écht geen verhuurder zijn. Natuurlijk was ik na ruim twee jaar ‘nee de prijzen gaan binnenkort echt weer stijgen hoor’ van mijn verkoopmakelaar een beetje sceptisch geworden en het aantal onverkochte huizen in de buurt bleef gelijk. Maar inderdaad, een jaar later is het dan echt waar. Ondertussen heb ik 18.000 euro verlies geleden, die ik niet helemaal kon ophoesten. Het geld an sich interesseert me niet zo; het enige wat ik erg vind is dat ik door mijn restschuld en gebrek aan spaargeld niet de vrijheid heb een huis tekopen dat wél naar mijn zin is en ik veroordeeld ben tot dure en vaak slecht onderhouden huurwoningen. Soms denk ik dat mijn neiging om ongemak af te kopen te ver gaat, maar tegelijk denk ik dat stress ook niet gezond is en je er ook bepaald niet gelukkiger van wordt. Ik weet niet goed waar ik de grens zou moeten trekken.

  Verder geef ik iedere maand meer uit dan ik zou willen. Voornamelijk omdat me altijd drie weken prima in kan houden, maar dan de week voor ik ongesteld ben opeens geen zelfbeheersing heb en alles koop (en opeet). Staan er daar ook tips voor in?

 12. Hoi!

  Ik ben juist heel sterk in geld overhouden aan het einde van de maand, en voor mijn zaak doe ik ook alle administratie zelf. Ik vind het juist heel leuk allemaal (ja, OOK al die belastingsregels vind ik leuk, kun je je ’t voorstellen? Hahahaha!) Maar dit boek lijkt me ook wel wat, benieuwd hoe zij het beschrijven, ik steek er vast nog wel wat van op!

  1. Oja misschien nog wel een tip vanuit mij:

   Voor mijn persoonlijke administratie heb ik een excelsheet met daarin alle inkomsten en uitgaven.
   ALLES wat ik pin staat daar in, om het overzichtelijk te houden “krijg” ik van mezelf 50 euro “fun money” elke maand, en 80 euro “food money”, ik pin dat, stop het in een portemonneetje en daar moet het allemaal binnen blijven. Nu kan ik me voorstellen dat dat voor veel mensen belachelijk weinig is, maar hoe hoog je dat budget zet, moet je zelf weten. Maar zo heb je wel veel meer in de hand wat je uitgeeft, en je ziet op het excel-sheet terug hoe het is gegaan in vergelijking met vorige maand.

   Ook handig: Ik kan terugscrollen en zien wanneer de gemeentelijke belastingen er ook alweer aankomen! :P

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *