DE GOUDEN KRINGLOOP TIPS

Regelmatig krijgen wij van collega’s, klasgenoten of vrienden de vraag: hoe vinden jullie toch al die leuke dingen tussen al die meuk in de kringloopwinkel?! Toegegeven, kringwinkelen is iets wat je even moet leren. Vaak ligt en staat een kringloopwinkel van onder tot boven vol met spullen, meubels en kleding. Je moet leren om door alle rotzooi heen te kijken, zodat je de ware kringloopschatten kan vinden.

Hieronder volgen De Gouden Kringlooptips van de Groene Meisjes:

1. Weet naar welke kringloopwinkels je moet gaan. Doe nazoekwerk op internet. Vaak zijn er meer mogelijkheden bij jou in de buurt dan je denkt. Bezoek ze gewoon allemaal eens, bij voorkeur op een doordeweekse dag. Dan is het er namelijk lekker rustig.  Vergeet ook vooral kringloopwinkels in afgelegen oorden/dorpen niet. Hier zijn wij regelmatig heel bijzondere dingen tegengekomen. In de grotere steden is kringlopen ‘een ding’, in dorpen nog niet zo. Doe daar je voordeel mee!

2. Neem je tijd en heb geduld. Aan een kwartiertje kringlopen heb je niet genoeg. Neem de tijd om rustig rond te kijken. Wij zijn rustig een uur tot anderhalf uur bezig in een winkel. En in echt grote winkels, zoals Opnieuw&Co in België, zijn we zo een middagje zoet. Vooral als we kleding gaan passen!

3a. Bij grote kringloopwinkels kan je vaak met een karretje rondlopen. Neem altijd een karretje.  Leg alles in je karretje wat je ook maar een beetje de moeite waard vindt. Straks gaan we bekijken wat er mee naar huis mag en wat niet.

3b. Je karretje ligt aan het einde van de shopsessie misschien tot de rand toe vol met spullen en kleding. Bekijk alles grondig. Koop geen dingen alleen maar omdat ze goedkoop zijn. Koop het omdat je het echt leuk vindt, of nodig hebt. Bedenk je goed dat je, waarschijnlijk, bij een ‘normale’ winkel ook niet alles zou kopen.

4. Als je op zoek gaat naar kleding: pas alle kleding. Maten zeggen niks. Controleer ook de kleding op gaten of vlekken. In dat geval; neem het niet mee. In het geval van afgevallen knopen (en je wilt dit item echt heeeeeel graag hebben); vraag korting bij de kassa of vraag of ze knopen verkopen die je er zelf weer aan kan zetten. (misschien krijg je deze dan gratis mee)

5. Weet ongeveer waar je naar op zoek gaat. De Groene Meisjes maken soms van tevoren een lijstje met daarop waar we globaal naar willen kijken. Bijvoorbeeld: ‘pastelkleurig lamp voor op nachtkastje, 4 mooie gebaksbordjes en 2 milkshake glazen.’ Vooral voor beginners is dit echt een tip, want je kunt nogal ‘overwhelmed’ zijn door wat er allemaal in de kringloopwinkel staat!

6.  Op zoek naar spullen in een specifieke stijl? Houd websites en facebookpagina’s van grote kringloopwinkels goed in de gaten. De Kringwinkel in Antwerpen heeft bijvoorbeeld wel eens themadagen. In het onderstaande filmpje kan je zien hoe het er op een ‘retrodag’ aan toeging. (De Groene Meisjes zijn nog altijd verdrietig over het feit dat we hier niet bij aanwezig waren.)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=-pRpqgRADr8&feature=related]

7. Stel: je komt iets heel bijzonders tegen. Twijfel niet te lang en neem het gewoon mee. (mits de prijs redelijk is natuurlijk) Kringloopschatten kom je vaak maar 1 keer tegen. Een tweede keer dat je de winkel bezoekt is het weg! Daarbij komt: je weet maar nooit of je dit item ooit nog een keer bij een andere kringloopwinkel tegenkomt…

8. Voor de gevorderden: zoek naar meubels die je zelf kunt opknappen. Deze zijn vaak nog goedkoper, maar hebben wel een verfje of een stofje nodig. Maar, dat is voor jou als gevorderde natuurlijk geen probleem.

9. Als het op kleding aankomt: zoek naar leuke accesoires waarmee je je kleding kunt opleuken. Denk aan mooie ouderwetse broches, riemen (vaak in alle kleuren van de regenboog) of draag meerdere gekleurde kettingen om je nek, over een effen blouse. Kettingen, (clip-)oorbellen en broches heb je vaak al voor een paar centen op de sieradenafdeling.

10. De belangrijkste tip , volgens ons: durf origineel te zijn! Denk maar zo: iedereen kan naar H&M voor kleding, of naar Leen Bakker voor een compleet interieur. Maar een ware schat vinden in de kringloopwinkel, dat is een kunst. Je mag er dan ook trots op zijn als je erin bent geslaagd een mooi kledingsetje of een bijzonder meubelstuk te vinden!

Hieronder zie je een filmpje van Sammy D.; een ware kringloopheldin uit New York. (Even tussendoor: de Groene Meisjes zoeken nog een sponsor om ons naar New York te laten gaan. Zowel op vegan als op vintage-gebied moet dit toch het hoogst haalbare zijn.)
Sammy hanteert bij het ’thriften’, zoals kringlopen in het Amerikaans genoemd wordt, een leuke tactiek. Ze zoekt een foto van een mooie outfit en gaat dan in de thriftstore opzoek naar een vergelijkbare combinatie. Hierbij houdt ze voor zichzelf een bepaald budget in gedachten. Erg leuk! Dit gaan de Groene Meisjes binnenkort ook eens proberen en we zullen de resultaten met jullie delen.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=rRMAIEQr__I&feature=fvsr]

 

Tot slot willen wij onze laatste kringloopvondsten met jullie delen. Deze kwamen we afgelopen zaterdag tegen bij De Kringloper in Hilversum.

1

Vintage Radio: 10 euro
Uiltje: 30 cent
Hertenkaars: gekregen van vriendin Merlin
Lamp: gekregen van de oma van Jamie

De Groene Meisjes wensen je heel veel plezier met kringlopen en we hopen dat je iets aan onze tips hebt! 
We zouden het heel leuk vinden als jullie in de comments hieronder zouden laten weten wat jullie favoriete kringloopwinkels zijn. Alvast bedankt :)

 

 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

27 gedachten over “DE GOUDEN KRINGLOOP TIPS

 1. Ik ga wel eens naar Het Warenhuis in Leiden. Alles staat goed gesorteerd, soms zelfs in vitrines en leuke huiskamerhoekjes. Het enige nadeel is dat ze volgens mij vrij prijsbewust zijn. Behalve de boeken, daar ga ik helemaal los!

  1. Bedankt voor de tip! Dat is dus wel de moeite waard om een keer langs te gaan! :)

  2. Leuke winkel inderdaad maar wat je zegt, best duur. Ik heb er, alweer 2 jaar geleden, 2 lange jurken gekocht. Vond ze eigenlijk te duur maar ja.

 2. Gisteren nog naar de Meerwinkel hier in Hoofddorp geweest om spullen weg te brengen. De winkel is pas vanaf dinsdag open dus ik was niet de enige er was echt een BERG spullen ingebracht!
  Ik scoorde nog 2 dozen met puzzels voor Niek van 0,60 ct. , en een allersnoezigst spaans Flamengo setje (poppetjes) voor de Groene Meisjes :-))
  Helaas is de waar in een Kringloopwinkel echt naar zijn omgeving en daardoor vind ik deze winkel zeer matig.

  1. Dat is altijd fijn, lekker rustig alles afstruinen. We zijn benieuwd!

  2. Ook ik vind deze winkel zeer matig, personeel is tot 2 keer onbeschoft geweest naar mij toe ivm spullen ophalen, de kleding is overpriced en de meeste schatten zijn al weg als je aan komt.. daar kunnen hun niets aan doen natuurlijk, maar toch ;) Verder kon ik daar heerlijk shoppen voor platen, maar daar zijn ze ook slimmer in geworden, de zeldzame platen hebben ze in een vage bak gestopt met een slot erop, zodat je wel er doorheen kunt bladeren maar er niet uit kunt halen.. staan ook dikke on-kringloopachtige prijzen op.. niet leuk meer.

 3. Leuk stuk en goede tips! Mijn tip is om vaak terug te gaan naar een winkel, vooral als je meubels zoekt. Soms heeft een winkel niets leuks, maar een week later plots wel. Mijn favo shop is die in A’dam Noord. Is het tripje waard, want zit vlak naast Neef Louis en Van Dijk & Ko, twee duurdere winkels met tweedehands design. Ook daar vind je koopjes, als je goed zoekt of een beetje onderhandelt :-)

  1. Bedoel je de Lokatie? Die vinden wij ook het beste in Amsterdam. Neef Louis en van Dijk & Ko zijn ook leuk maar daar kijken we alleen, want wat een prijzen! Maar inderdaad, met onderhandelen krijg je misschien nog iets voor elkaar.
   Wij zochten een tijdje terug 2 oude schoolstoelen. Bij Neef Louis waren ze €25,- per stuk. In Antwerpen hebben we ze voor €2,50 meegenomen!

 4. Leeuukk! Ik ga graag eens met jullie mee meisjes. Kan nog wel wat laarsjes gebruiken ;)
  Ik heb nog een leuk idee: hoe je dingen gemakkelijk verkoopt? Heb een bult schoenen die ik maar niet kan slijten (I need the money!)

  xx Mees

  1. Gezellig! :)
   Goede tip, leuk voor een volgend artikel!

 5. Ik heb vorige zomer voor een artikel over vrijwilligerswerk een medewerkster van Kringloop Zeist-Driebergen-Doorn geïnterviewd, en die vertelde dat in het filiaal in Zeist veel tweedehands designmeubelen te koop zijn voor hele sappige prijzen. Hoge kwaliteit mooie kringloopspullen. Tip : )! http://www.kringloopzeist.nl/nl/home/1-oranje

 6. Elk jaar is er een Retrodag in de Kringwinkels in Vlaanderen. Dit jaar zal het mijn vierde keer op rij zijn dat ik er zal naar toe gaan, mijn hele inboedel/uitzet komt uit de Kringwinkels (voornamelijk (ook wel van op rommelmarktjes ed) en voornamelijk van op zo’n Retrodagen). De Kringwinkels bewaren de retro spullen uit jaren 50 tot 80 speciaal voor deze dag! Dus zeker de moeite! Als ik me niet vergis is het dit jaar op 10 maart (een zaterdag). Vorig jaar heb ik 5 kringwinkels bezocht op de Retrodag (dus op één dag tijd ;-p) hier in Limburg (Sint-Truiden is ideaal voor kleding!!, Genk, Hasselt, Maasmechelen en Tongeren zijn ideaal voor meubels en servies ed).

  1. Wow Lore, dat klinkt indrukwekkend! We gaan er dit jaar bovenop zitten, want de Groene Meisjes ZULLEN naar de retrodag gaan!
   Dank verder ook voor je tips. Is jouw huis eigenlijk niet de moeite waard voor onze rubriek ”Tweedehands liefde in huis”?

   1. Ja ik dacht zelf ook al aan de rubriek “Tweedehands liefde in huis”, maar onze keuken en slaapkamer is nog ‘under construction’. Ik vermoed dat het ergens in februari klaar zal zijn, dan horen jullie nog van me ;-)

    1. Maar dat is prima Lore, aangezien we al wat aanmeldingen hebben voor de komende maanden. Wel maken we graag al de foto’s en artikelen vooruit, maar als dat ergens in het voorjaar is, is dat prima!

 7. Ik ben echt fan nu! ha!
  Dat arcopal, nooit geweten dat het zo heette maar ik zag het en voelde me weer een kleutertje aan tafel bij oma!

  1. Leuk! We kopen het allemaal bij de kringloop voor een paar centen en heel soms iets via Marktplaats. Het is een heuse collectie geworden hier :)

 8. Bedankt voor de goede tips! Bij ons in de buurt is het vol bezaaid met kringloopwinkels. In mijn dorp (Hendrik-Ido-Ambacht) heb je er wel 5 zitten en in de opgeving heb je Opnieuw & Co.. echter deze winkel is van de gemeente en zijn vaak erg duur.
  Een kringloopwinkel die echt de moeite waard is, is Nieuwe Hoop Kringloop.. ze steunen verschillende goede doelen in de buurt en heb ik het gevoel dat ik dan ook mijn steentje bijdraag aan de maatschappij en ik heb super schattige spullen gevonden! Hun link is: http://www.nieuwehoop.nl

  Ik voel me vaak wat gegeneerd om af te dingen. Heb je nog goede tips?

  Jippe

 9. Bedankt voor de tips. Ik zit zelf, als zelfonderzoekend tienermeisje, in een enorme stylecrisis. Binnenkort ga ik tweedehandswinkels afstruinen om leuke kleding te vinden die ik kan oppimpen. Als je inspiratie zoekt voor DIYs moet je echt op YouTube kijken :) Enorme inspiratiebron

 10. Ik schaam me er niet voor. Sterker nog, ik denk dat veel meer mensen dit eens zouden moeten overwegen: tweedehandskleding shoppen in de kringloopwinkel of op markten en vintagewinkels. Ongeveer de helft van mijn garderobe bestaat uit tweedehands kleding. Tijdens mijn studietijd had ik echt geen geld voor nieuwe kleding (ik had nauwelijks genoeg om te kunnen eten, dus laat staan voor een ”shopping spree”. Maar ik leerde mezelf daardoor een andere skill: zoeken naar tweedehands kledingschatten. Voor €10 (en heel vaak voor veel minder) scoor ik met gemak een outfit bij elkaar.

 11. Wat een leuke tips, dank! Ik ga voor goede en unieke tweedehandskleding altijd in het oosten van het land naar Nenini in Beek of in het westen naar Lemon Hill in Lisse.

 12. Ik ben een echte tweedehands-fan en kom veel in kringloopwinkels. Ik ben 4 maanden geleden verhuisd en heb veel spullen tweedehands gekocht, maar dat zou je niet zeggen als je hier komt kijken.

  Mijn favoriete kringloopwinkels:
  – Kringloper (Naarden, Weesp, Hilversum)
  – Rataplan (A’dam west, Almere)
  – Gooische Meuk in huizen
  – kringloopcentrum in Eemnes
  – Amstelveen

  Voor kleding slaag ik niet vaak bij de kringloop overigens, ik draag een grotere maat en dat is er niet veel te vinden.

 13. hier in de buurt heb je kringloopwinkels die verbonden zijn aan de kerk, vaak spotgoedkoop en veel unieke dingen. dit zijn ook nog echte kringloop winkels die tot het plafond vol staan met “troep”, veel beter dan bijvoorbeeld het goed in harderwijk, waar je beter naar de ikea kan gaan voor een nieuw kastje dan precies dezelfde tweedehands te kopen. (iemand die ik ken werkte er.) ik heb ook nog het voordeel dat in een andere kringloopwinkel een vriend van mijn ouders werkt: die past gerust de prijzen aan voor me, zo heb ik voor 50 cent een mooie nijptang gekocht die eigenlijk niet te koop was. (gereedschap uit het reparatie centrum)

 14. Omdat ik deze winkel met iedereen wil delen reageer ik ook hier op de site. Bij toeval moest ik wachten voor een open brug, en stond voor een bord met daarop kringloopwinkel de nieuwe start, ik dacht laat ik als echte kringloop liefhebber eens gaan kijken. Wat ik aantrof was een winkel zoals het vroeger was vol met allerlei spullen, lekker door elkaar niet gesorteerd of uitgezocht. Maar wat mij echt aantrok was de prijs wat er werdt gevraagd voor de spullen, echte kringloopprijzen en gezien het aantal klanten wist heel Leiden al dat he hier de koopjes kon halen. De winkel zit aan de Overrijn 3 in Leiden, ga eens langs en je zal zien dat hier een echte kringloopwinkel zit.

 15. Leuke reacties allemaal. Wij (man en ik) gaan zeker 2 x p.w. KRINGLOPEN. SAARTJE IN WIERINGENWERF IS ÉÉN van onze favorieten. Leuke eigenaar en vinden vaak aparte, leuke en goedkope artikelen van hebbedingetjes , kleding etc.
  Bart eigenaar van TWICE IN HYPPOLYTUSHOEF heeft veel kleding van € 1,00. Een winkel waar je lekker lang kan sneupen met veel rekken met hebbedingetjes. In MIJDRECHT zit ook nog een leuke kringloop winkel. Verder slagen wij ook altijd bij de kringloop in CASTRICUM. Af en toe komen we onderweg een leuke kringloop tegen. We hebben de kringloop app. op de telefoon en gebruiken hem vaak . Kringloopwinkels van de kerk zijn meestal wat goedkoper.
  Tot het laatst een tip. “Probeer altijd wat van de prijs af te krijgen , zeker als je veel gekocht hebt”.
  Ben nog één winkel vergeten De Snuffel mug in Haarlem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *