De Groene Meisjes waren te gast bij: De Volkskruidentuin

Een tijdje geleden waren wij op zoek naar Ras-el-Hanout, om couscousgerechten lekker mee te kruiden. Nu hoorden we van verschillende lezers dat het gewoon bij de plaatselijke supermarkt moest liggen, maar helaas, dat bleek hier niet het geval te zijn. Uiteindelijk kregen we de gouden tip om eens bij De Volkskruidentuin in Oud West te kijken, want als ze het daar niet hadden… dan hebben ze het nergens! Dit klinkt als: een winkel met heel veel keuze. Klinkt als: iets voor de Groene Meisjes. Betekent: hier moesten we naartoe. And so we did!

Als je voor de winkel aan de Kinkerstraat staat, zou je kunnen denken: yeah right, dit is het? Het heeft, laten we zeggen, niet zoveel sfeer. Of eigenlijk, het ziet er gewoon een beetje treurig uit. Niet mooier dan een ‘gewone’ Turkse supermarkt, waar we hier in de buurt een stuk of vijftien van hebben. En ook niet groter, denk je. Totdat je naar binnengaat. 

Deze winkel, die als je binnenkomt toch wel groter blijkt te zijn dan je eerst denkt, staat van onder tot boven en van links tot rechts VOL met kruiden, rijst, couscous, linzen, meel, nootjes, gedroogd fruit, Indiase producten, kokosmelk en nog ontelbaar veel andere voedingswaren. Het is ongelooflijk, je weet niet waar je moet kijken en beginnen. De geuren van de kruiden geven je het instant vakantiegevoel, dus mocht je dit jaar op een budget vakantie willen vieren: de Kinkerstraat it is.

Het is bijna ondenkbaar dat je hier een kruidensoort niet zou kunnen krijgen, maar het zou natuurlijk een leuke uitdaging kunnen zijn. Wij hielden het vrij eenvoudig met zwart sesamzaad en knoflookzout, braaf als wij zijn. Verder kochten we drie pakjes (check de te gekke verpakkingen met psycho konijnen!) papadums, ons favoriete bijgerecht bij salades, soepen en curry’s. We kochten de smaken knoflook, green chili en komijn. De pakjes kosten 1 euro 50 per stuk en er zijn nog drie andere smaken om uit te proberen. Dat wordt papadums eten voor ons leven, de komende tijd. Als bonus kochten we een waanzinnig kitscherig pakje wierrook, voor maar 1 euro. En eigenlijk ruikt het niet zo lekker, maarja, er zit een logo van een kat op. En het is pastelkleurig. Zoiets moeten groene meisjes kopen. En ach, eigenlijk ruikt de jasmijn best wel oké…kuch.

Dat waren onze aankopen, de schade viel dus best mee. Je vraagt je misschien af: waarom hebben ze, na al dat gezeur op Twitter, nou geen Ras-el-Hanout gekocht? Wel, die hadden we in ons vertrouwde Oost, bij onze eigen Turske super, al gekocht. Dus nog heel erg bedankt voor de tips, we zijn er blij mee!

Houd je van kruiden en lekker eten? Dan moet je hier echt een keer naartoe. De Volkskruidentuin zit om de hoek bij de Ten Kate markt, een supergoedkope markt, en leuke tentjes als Sap&Zo en Sugarless. Voor als je het vakantiegevoel nog een beetje vast wilt houden. Veel plezier!

De Volkskruidentuin vind je hier: Kinkerstraat 142, 1053 EG Amsterdam. Open: maandag t/m zaterdag, van 09.00 tot 17.00 uur.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

6 gedachten over “De Groene Meisjes waren te gast bij: De Volkskruidentuin

  1. Aahhww ik had die wierook ook niet kunnen laten liggen hoor! haha.
    Goeie tip, dit winkeltje! Ik weet niet of ik er ooit zal komen gezien de zuidelijke ligging van mijn woning, maar wanneer ik nog eens naar Amsterdam ga houd ik het in gedachte.
    (de spelfout op het doosje sesamzaadjes is ook zo schattig trouwens)

  2. Sinds een aantal jaar is mijn liefde voor koken uitgegroeid tot een meer dan serieuze hobby. Toen ik een bepaald kruid zocht dat ik zelfs niet in een grote kruidenwinkel in de Amsterdamse Pijp kon vinden, kreeg ik van iemand de tip om naar de Volkskruidentuin te gaan. Ik woon al meer dan 25 jaar in het oostelijke deel van Amsterdam, dus het was tot dan toe niet echt logisch om meer dan een half uur te fietsen om een paar boodschappen te doen. Sinds de ontdekking van deze winkel is het ineens wel logisch! Tegenwoordig stap ik vrij vaak op de fiets, me vrolijk bewegend van oost naar west, om daar kruiden en andere lekkernijen te kopen zelfs ik alleen kruiden wil hebben die ook in de naast mij gelegen supermarkt te koop zijn, Gewoon omdat de Volkskruidentuin een van de bijzondere winkels in de stad is waar je je inderdaad even op vakantie waant. Ook al is het maar voor een paar luttele minuten.

  3. Al sinds jaar en dag mijn favo winkel, en dat vlak om de hoek!

  4. Ik kom er zeker 1x per maand, ik maak en meng mijn kruiden zelf tegen de meest voorkomende aandoeningen. Dus heerlijk door de winkel te wandelen op naar nieuwe kruiden te zoeken. Geweldig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *