De Groene Podcast: seizoen 1, aflevering 1

de groene podcast

Het is zover! Met gepaste trots presenteren Dennis Gaens en ik jullie: De Groene Podcast! Het is mijn allereerste podcast en ik kon niet blijer zijn! In deze blogpost vertel ik jullie meer over de Groene Podcast en het ontstaan daarvan en natuurlijk deel ik de eerste aflevering met jullie, zodat jullie die kunnen gaan luisteren.

Als je mijn blog al langer volgt dan weet je dat ik best wel een podcastjunkie ben. Ik luister alles wat los en vast zit. Zo ben ik bijvoorbeeld al een jaar of anderhalf fan van Ondercast – de literaire podcast van Dennis. Ik kwam met Dennis in contact omdat ik mijn inner fangirl soms een beetje liet gaan en dan berichtjes stuurde, of Ondercast de hele tijd maar liep te promoten op De Groene Meisjes. Dat had Dennis door. En toen nam hij contact met mij op. Of we niet eens koffie moesten drinken en praten over of ík niet ook een podcast wilde. Nou. Dat wilde ik heel erg graag! Zowel de koffie als de podcast.

Van het één kwam het ander. Dennis bleek in het echt net zo tof als ‘op de radio’ en de goede ideeën voor podcasts vlogen al gauw over tafel. Ik was er al gauw over uit dat als ik een podcast wilde maken het een verdiepende podcast moest zijn. Eindelijk stelde ik me voor dat ik een luisterdocumentaire zou willen maken, waarbij ik één onderwerp helemaal uit zou pluizen. Dennis kon zich in dit idee vinden en we waren het ook snel eens dat het verdiepend en informatief, maar ook vermakend moest worden. Maar… welk onderwerp kies je dan?

Het werd een onderwerp dat naast dat het zeer actueel en urgent is, ook iets is waar wij in ons dagelijks leven zelf tegenaan lopen. Namelijk: voedselverspilling. Om eerlijk te zijn gooide ik vóór het maken van deze podcast echt nog te veel eten weg en ik schaamde me daar best wel voor. Ik wilde daar iets mee en ik weet ook dat velen van jullie daar iets mee zouden willen. Dus hakten we de knoop door: seizoen 1 van De Groene Podcast zou gaan over voedselverspilling. En zo geschiedde.

De maanden mei, juni en juli namen Dennis en ik alles op. We interviewden allerlei mensen (van wetenschapper tot activist en van alles er tussenin) op allerlei locaties en na drie maanden van opnemen maakte Dennis er een prachtig geheel van. Het werden drie afleveringen van ieder ongeveer een half uur, om het lekker behapbaar te maken. Wat ik namelijk voor ogen had met deze podcast is dat het niet alleen informatief zou zijn, maar vooral ook enthousiasmerend en positief opbouwend. Ik hoop heel erg dat je na het luisteren van deze drie afleveringen niet alleen een goed beeld hebt gekregen van dit duurzame vraagstuk maar vooral ook dat je zin hebt gekregen om er – samen met ons – iets aan te gaan doen!

Ik vind het belangrijk om te benoemen dat ik de podcast geheel onafhankelijk heb gemaakt. Dat wil zeggen: het was ons eigen idee en ik heb het zelf gefinancierd. Ik heb het grote geluk dat Dennis op mijn pad is gekomen want het is niet alleen heel erg leuk om biertjes met hem te drinken en met hem te lunchen (dit hoor je ons in de podcast een paar keer doen), maar Dennis is ook gewoon dé man om mee samen te werken. Zo professioneel en zo bevlogen maak ik weinig mensen mee. Dus Dennis, heel erg dankjewel dat je mij belde destijds en laten we nog een paar seizoenen Groene Podcast opnemen samen.  Het maken van de Groene Podcast was het leukste dat ik in 2018 op werkgebied deed. En dat zegt wel iets, want ik doe een heleboel toffe dingen voor mijn werk. Maar dit project spande toch wel de kroon.

Ja, en daar komt ie dan. De eerste aflevering. Ik ga de player hieronder in de blogpost plakken, zodat je hem vanuit hier meteen kunt luisteren. Maar let wel, dit kan ook via andere kanalen. Je kunt ons gewoon opzoeken in je gebruikelijke podcast app of op iTunes. Je vindt ons door te zoeken op ‘De Groene Podcast’ en het zou handig zijn als je je meteen abonneert, zodat je op de hoogte wordt gehouden van nieuwe updates.  Overigens staan alle afleveringen stiekem al online en kun je dus alles in één keer luisteren als je wil. Maar ik zal hier, via de Groene Meisjes, iedere week een nieuwe aflevering met jullie delen. Dus als je de boel liever een beetje uitsmeert over de komende weken, dan mag dat ook gewoon!

Omdat Dennis en ik van mening zijn dat de podcast én heel erg de moeite waard is geworden én dat we een belangrijke boodschap over te brengen hebben namens alle mensen die we hebben geïnterviewd, zou het ons heel erg helpen als je ons zou willen helpen de podcast zoveel mogelijk te delen met anderen. Dit kan door je collega’s of je tante onze podcast subtiel op te dringen, maar je kunt ook een recensie achterlaten op iTunes, zodat heel veel mensen kunnen lezen wat jij van onze podcast vond. Wij zouden je heel dankbaar zijn!

Dan nu echt genoeg gepraat. Tijd voor wat het hier echt om draait: de podcast luisteren! In deze eerste aflevering kijken we naar het voedsel dat de supermarkt of de restaurants niet eens haalt. We praten met Diana en Arabella, die juist dat eten alsnog op ons bord proberen te krijgen, en met Chantal, die er soep van maakt. Ook ontmoeten we Toine, die een beetje ons kompas door het hele seizoen gaat zijn. Maar we beginnen bij de pruimen van Kees.

Ben je er klaar voor? Heel veel luisterplezier gewenst!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

21 gedachten over “De Groene Podcast: seizoen 1, aflevering 1

 1. Wat ontzettend interessant en leerzaam, thanks voor deze heerlijke podcast. Ik ben fan❤️

 2. Wauw! Ik luister niet vaak naar podcasts, maar deze sluit goed aan op mijn interesses. Ik ben benieuwd naar de volgende afleveringen! :)

  1. Wat tof om te horen dat je deze podcast wél wilde luisteren! :) Dankjewel!

 3. Ik ben echt superbenieuwd! Ik heb me gelijk geabonneerd en de eerste afleveringen gedownload om te luisteren in de trein.

 4. Wat goed zeg! Ik vond het ongelofelijk fascinerend om hier naar te luisteren, ik was wel al bekend met het proleem en initiatieven als kromkommer. Maar ik vind het echt super fascinerend om er meer over te weten te komen. Goed bezig Merel!

 5. Wat een leuke podcast! Interessant en actueel onderwerp ook. Ik kijk uit naar de volgende afleveringen!
  Ik weet nog dat je een paar jaar terug ook een paar podcasts (luisterverhalen) op je site had, maar toen ik die wilde luisteren waren ze verwijderd. Is er nog een manier om die te luisteren?

  1. Leuk om te horen, dankjewel voor het luisteren en je complimentje!
   Nee, die audioblogs zijn helaas weg. Misschien ga ik dat nog wel weer eens opnieuw doen :)

 6. Geluisterd tijdens het koken, heerlijk! Interessant onderwerp en kwalitatief goed gemaakt (belangrijk bij een podcast, anders dwalen mijn gedachten af).
  Ik vond je eerdere luisterblogs ook altijd al fijn :)
  Kijk nu al uit naar de volgende!

 7. Oeh, wat leuk! Lekkere vibe, vrolijk muziekje, interessante gasten. Tof!

 8. Vandaag de eerste geluisterd, heel inspirerend. Ik ben fan. Verheug me al op de andere twee. Heel inspirerend, top gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *