De ‘ik-hou-van-meuk’ tag

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op het schattige blog Ooh La Lau (want: katten en kringloopvondsten) verscheen de door Laura bedachte ‘ik-hou-van-meuk’ tag. En toen ik (Merel) zag dat Iris de tag ook had ingevuld, kon ik het niet laten om het ook te doen. Want ik hou van meuk! En dat is precies waar deze tag over gaat. Daar gaan we!

Hoe vaak ga je naar de kringloop?

Helaas op dit moment bijna nooit. Terwijl ik tot voor een half jaar geleden nog praktisch iedere week ging. Hoe dat komt? Ik heb geen auto meer. Ik woon in Amsterdam en de kringloopwinkels zijn hier 1) heel erg duur en 2) geplunderd door hippe mensen die bereid zijn om heel hoge prijzen voor meuk te betalen. Dat betekent dat de kringloopwinkel in Amsterdam voor mij een beetje een no-go area geworden is. ‘Vroeger’ ging ik dan onderweg naar mijn werk (in Haarlem) langs de kringloop in Heemstede. Of ik ging op donderdagavond naar de koopavond van Noppes in Zaandam, voor kleding. Of ik reed een enkele keer in het weekend naar Antwerpen, om daar de kringloop praktisch leeg te kopen. (ok, ik overdrijf, maar goed scoren deed ik daar zeker wel!) Maar nu ik geen auto meer heb gaat het allemaal niet meer zo gemakkelijk. Kringloopwinkels zitten toch vaak op industrieterreinen buiten het centrum en dat is gewoon op de fiets vanuit Amsterdam allemaal niet zo handig. Erg jammer, want ik mis het enorm. Ik zit er zelfs aan te denken om een Green Wheels (of iets dergelijks) abonnement te nemen, puur om weer te kunnen kringlopen.

Wat is je favoriete kringloop?

Ohjee, mag ik er een paar noemen? De Kringloper in Naarden – prachtige spullen, prima prijzen en de spullen staan erg goed geselecteerd uitgestald in de winkel. Opnieuw&Co in Mortsel, net iets buiten Antwerpen. Fantastische winkel. Groot, heel veel spullen en heel erg goedkoop. Ook erg goede kleding! Noppes in Zaandam, puur voor de kleding. Hier kom ik niet voor spullen, maar echt alleen voor kleding. En The Vintage Store in Heemstede. Iets luxer, maar ook hier kom ik erg graag voor kleding. Ze hebben naast een kringloopkleding-afdeling ook een vintagekleding-afdeling. Deze vintage kleding is wat duurder, maar ook echt mooier, en nog steeds goedkoper dan de kleding bij bijvoorbeeld Zipper of Episode. (populaire vintagewinkels in Amsterdam)

IMG_9756-1024x1024

Excuses voor de crappy foto – ik heb lang moeten zoeken om hem terug te vinden in mijn enorme foto archief – maar deze Instagram foto maakte ik bij The Vintage Store in Heemstede. Je raadt het al: in de kersttijd. 

Wat is je grootste tweedehands aankoop?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eigenlijk is het een vintage aankoop en geen tweedehands aankoop, want ik kocht hem bij een vintage meubelzaak. Mijn retro dressoir. Deze kast gaat never never nooit meer weg. Ik stond op het punt om een IKEA kast te kopen, want ik had na mijn verhuizing heel dringend iets nodig om mijn boeken en andere prullaria in kwijt te kunnen. Wat ben ik blij dat ik de IKEA kast heb laten staan, vijftig euro meer heb uitgegeven dan ik van plan was en toen toch voor deze kast ben gaan! Hij kostte €200 en dat vond ik toen echt enorm veel geld, maar ik ben er al drie jaar lang iedere dag blij mee. En dat zal de komende tientallen jaren (hopelijk) ook zo blijven.

Op welke tweedehands aankoop ben je het meest trots?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deze hond kocht ik tijdens mijn eerste keer kringlopen in Antwerpen. Ik weet nog dat ik dacht: ik ga nooit meer ergens anders kringlopen dan in Antwerpen. Zo’n mooi beeldje was ik nog nooit ergens anders tegengekomen. Hij kostte misschien drie euro, dus ook dat was goed te overzien. Ik heb hem nu een paar jaar en ik zou hem zeker niet weg kunnen doen.

Het blik, met de katjes erop, naast de hond kreeg ik van mijn vriendinnetje Merlin cadeau. Het is dus niet iets wat ik zelf heb gescoord, maar wel een item dat ik koester. We vonden hem samen bij een kringloop (in Naarden of in Aalsmeer, dat weet ik niet meer) en ik weet nog dat hij 1 euro kostte. Cadeaus hoeven dus absoluut niet duur te zijn. Soms geldt echt: hoe goedkoper, hoe leuker.

Oh! En ook het vintage behang (dat je ziet achter het dressoir) is iets waar ik heel erg blij mee ben. Ik kocht het online, via een retro-behangshop uit België. Het was niet per se heel goedkoop, maar wel heel erg mooi en ik heb nog nooit een ander huis gezien waar exact hetzelfde behang op de muur zat.

Wat was het beste koopje ooit?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

het kruidenkastje in mijn knaloranje keuken

Ook hiervoor geldt weer: moeilijk om te kiezen. Maar ik ga toch voor dit kruidenkastje. Hij kostte maar een paar euro (€3,50 geloof ik) en ik heb er iedere dag plezier van. Ik heb nog veel meer kruidenpotjes hoor, maar in dit kastje staan de kruiden die ik meerdere keren per week nodig heb. Erg handig en het staat zo gezellig! Het kastje hangt op ‘grijpafstand’ van het gasfornuis. Dus als ik sta te koken, kan ik in één beweging bij de kruiden. Ideaal! Daarbij komt dat je dit soort kastjes eigenlijk nooit meer tegenkomt in moderne winkels, dus daar moet je gewoon tegenaan lopen bij de kringloop.

Wat was je slechtste koop ooit?

Zowel Laura als Iris zeggen het ook al: boeken. Vroeger kocht ik regelmatig tweedehands boeken, maar daar ben ik op een gegeven moment echt mee opgehouden. Ik vind het niet prettig lezen, die oude, stoffige boeken. Vaak ruiken ze ook zo muf en het papier voelt niet fijn. Het kwam erop neer dat ik de boeken gewoon nooit las. Tsja, waarom koop je ze dan? Soms omdat ik de kaft mooi vond, maar dat was het dan ook wel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De platenhoezen hangen inmiddels maar aan de muur. Maar de platen worden eigenlijk nooit gedraaid. Zonde!

Hetzelfde heb ik een tijdje gehad met platen. Toen ik vorig jaar een platenspeler kocht (niet tweedehands) ging ik helemaal los bij de kringloop. Ik kocht alle platen die een mooie cover hadden. Maar het kwam erop neer dat ik eigenlijk maar een enkele plaat ook echt draaide. En dat waren dan of nieuwe platen, of platen die ik bij echte tweedehands platenzaken had gekocht. Echte, mooie platen dus. Ook voor platen geldt weer: hier in Amsterdam hoef je niet te gaan kijken bij de kringloop, want de kans is groot dat je alleen maar rommel tegenkomt. En ook al ben ik gek op meuk, ik wil geen onnodige rommel meer kopen. Tegenwoordig koop ik alleen nog items (en dat geldt dus ook voor platen) waarvan ik weet dat ik er echt iets aan ga hebben.

We krijgen regelmatig mailtjes van lezers die schrijven dat ze het jammer vinden dat we niet meer zo vaak artikelen over tweedehands spullen en onze liefde voor vintage schrijven. Dat klopt en dat vinden we zelf ook jammer. Het ding is: we hebben weinig tijd. Naast ons werk (Jamie en ik werken beide vier dagen in de week buiten de deur) en het schrijven voor ons blog, hebben we bijvoorbeeld geen tijd meer om in het hele land bij mensen huizen te bekijken voor de rubriek ‘Tweedehandsliefde in huis.’ Er is ook heel veel vraag naar recepten en het kost gewoon enorm veel tijd om recepten te maken. Soms moet je dus keuzes maken en prioriteiten stellen. Dat vinden wij ook heel erg jammer, maar het is (even) niet anders. En doordat ik geen auto meer heb, kom ik dus niet meer zo vaak bij een kringloop. Wat ook meteen betekent dat ik niet meer zo vaak een tweedehands catch te showen heb. Wie weet kom het in de toekomst weer. We hopen zelf van wel. Maar dan weet je voor dit moment eventjes hoe het zit en waarom we er minder over schrijven. We hopen dat jullie dat begrijpen.

Voel je vrij om de tag over te nemen! Uiteraard wel met vermeldingen naar Ooh La Lau, de bedenkster van de tag. Ik ben erg benieuwd om jullie verhalen te lezen, dus plaats de link naar je artikel dan even bij de comments! 

 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

23 gedachten over “De ‘ik-hou-van-meuk’ tag

 1. Ik begrijp je liefde voor het dressoir, wat een prachtding! En grappig, ik zie volgens mij een koektrommeltje daarin staan die één van mijn cliënten ook heeft en die ik echt geweldig vind. :)

 2. Dat kruidenkastje is echt mooi!! Krijg na het lezen van de blog gelijk weer zin om op tweedehandsjacht te gaan :)

 3. Hé jammer dames, dat er zo weinig tijd overblijft voor dit leuke fenomeen.
  Ik wilde jullie net contacten, ik heb namelijk een nieuwe woning.
  Nieuwe kans, voor tweedehandsliefde.

  Stiekem ook wel een beetje voor nieuwe liefdes..

 4. Leuk!
  Ik koop trouwens vaak boeken in de kringloop winkel. Maar dit zijn niet van die oude stoffige boeken maar vrij recente boeken die mensen gewoon weg doen. Ik heb al aardig wat boeken zo gekocht en heb bijna elk boek gelezen =)

 5. Mochten jullie ooit kans zien om naar Gelderland af te reizen voor kringloopzaken, dan zijn deze twee echt de moeite waard: http://www.snuffelhal.com/ en http://www.stichtingsamenverder.com/nl/bartje/ De snuffelhal heeft vaak leuke vintage- of merkkleding die zeer betaalbaar zijn. De meubels zijn er prachtig en ze verkopen ook antiek. Bartje is voor mij jeugdsentiment, daar kwam ik als kind al met mijn oma. Ik koop daar nu typische oma soepjurken. En er is een prachtige speelgoed afdeling waar ze bordspellen verkopen die zo goed als nieuw zijn.

 6. Dat dressoir! Die knaloranje keukenmuur! Dat kruidenkastje! Naast kringloopkriebels ben ik nu in een klap verliefd op je interieur. Bedankt voor jullie diverse en groene inspiratie :)

 7. Hey, keileuk om te lezen !
  Ik hou dus ook zeerr veel van de kringvondsten die ik doe ik en ik zet de resultaten van mijn “geupcycle” op mijn fb pagina om anderen te inspireren…Ideereesiklee als jullie interesse hebben om eens te piepen?
  Groetjes Brigitte

 8. Hoi!

  Leuk artikel!! In Amsterdam zijn er ook leuke kringloopwinkels binnen de ring hoor! Ik ging vaak naar Juttersdok, die zitten in west en in oost. Naast het Westerpark heb je ook een Rataplan kringloop. Dit zijn wel typische kringloopwinkels, niet gestyled en matig geselecteerd. Dus goed zoeken naar iets moois is een vereiste; maar de zoektocht maakt het juist leuk toch?!

  Liefs, Suzanne

 9. Hoe leuk! Ik hou ook van meuk, ga meteen wat foto’s maken. Jouw vondsten zijn trouwens ook heel super!
  Ik vind vooral het kastje prachtig…

  Groetjes,
  Sacha

 10. Je dressoir is echt fantastisch. Ik ben al tijden op zoek naar iets vergelijkbaars maar ik kan nergens een enigszins betaalbare vinden.

 11. hoi..wat leuk om te lezen..en ik ben nu mega nieuwschierig naar die winkel in antwerpen..ik ga binnenkort met mijn vriendin een dagje naar antwerpen..dus tell me..waar moeten we zijn? Hoe heet die kringloop en waar zit hij??
  Groetjessss Janneke

  1. Dat staat in het artikel! Opnieuw&Co en ik link naar het artikel waar je alle info kan vinden. Veel plezier!

  1. Ik vind je meuk heel erg leuk!!! :) Prachtig kastje ook en heel toffe spulletjes. I like!

 12. Het wordt hoog tijd dat er een filiaal van Jouw Marktkraam komt in Amsterdam! Mensen beslissen op die manier zelf wat de prijzen van hun producten zijn, juweeltjes zijn bij ons dus nog wel te vinden! Niet alleen in Amsterdam, maar zelfs hier in Twente worden de kringlopen steeds duurder! :(

 13. Hoi, ben nieuw op deze blog en vind hem geweldig. Ikzelf hou ook erg van meuk.
  Soortgelijk retro dressoir gekocht bij Sabs Place in de Goorn (nh) voor 125 euro !!!.
  Zeker een aanrader deze winkel en niet eens zover verwijderd van Amsterdam (voor wanneer je weer eens een auto tot je beschikking hebt). Ik geloof een kilometer of 30, 35.
  En leuke prijzen.
  Ik ga jullie blog zeker volgen.
  gr
  gabrielle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *