De leukste koffietentjes

IMG_9221

In 2014 schreef ik al eerder een stuk over mijn favoriete koffietentjes in Nederland. Maar aangezien 2014 voelt als een vorig leven, werd het wel weer eens een tijd voor een update. Dit keer deel ik mijn favoriete koffieadressen in Amsterdam – aangezien ik hier woon en ik zo’n vijf keer per week ergens in een koffietentje te vinden ben. De criteria waarop ik let? Er moet plantaardige melk worden geschonken en natuurlijk is het extra leuk als er vegan gebak wordt geserveerd. Maar dat laatste is soms ook maar beter van niet.

Allereerst: waarom vind ik koffietentjes zo leuk? Nou gewoon, ze hebben iets gezelligs. Ik zit er gewoon graag. Of alleen, of met mijn laptop (of juist zonder laptop,) of met een goed boek, of juist met vrienden om bij te praten. En natuurlijk heb ik ook nog de categorie ‘zakelijke afspraken’ en ook die doe ik organiseer ik bij koffietentjes. Kortom: ik ben of thuis, of onderweg, of in een koffietentje.

Of ik dan nooit thuis koffie drink? Ja wel, want ik heb een fantastische roze Moccamaster waarmee ik graag koffie zet. Maar heel eerlijk? Ik hou er gewoon van als er een latte voor me wordt gemaakt. Het liefste met latte art. En ik vind in mijn eentje thuis koffie drinken nou eenmaal gewoon saai.

Goed, tijd voor de adressen. Ik lette op een paar dingen: goede koffie, plantaardige melk, vegan eten. Er moet echt plantaardige melk worden geserveerd en het allerbeste is het nog als je kunt kiezen. In Berlijn ken ik koffietentjes waar ze zeven (!) soorten plantaardige melk schenken en dat is toch wel echt een droom voor veganisten – maar goed, voor Amsterdamse begrippen is het al heel fijn als je bijvoorbeeld kunt kiezen tussen sojamelk en amandelmelk.

De Jonge Admiraal

IMG_3158-1024x682

Ofwel: het verlengde van mijn woonkamer, want praktisch bij mij in de straat. Ik hou van de Jonge Admiraal en vooral op maandagochtend, wanneer het nog zo vroeg is dat er bijna niemand is. Of op Eerste Paasdag, als er alleen maar mensen met laptops zitten, die gewoon geen Pasen aan het vieren zijn – net als ik. De sojalatte smaakt er erg goed, het broodje hummus is een aanrader en zo nu en dan staan er ook nog vegan taartjes en cake op het menu. Dirk en Danny zijn altijd in voor een praatje en ik voel me er welkom.

De Jonge Admiraal 
Javastraat 149

Toki

IMG_9220

Op dit moment is mijn nummer 1 plek in het centrum absoluut Toki. Wat een fantastische, gezellige en stijlvolle plek is dit. Niet alleen de koffie (die met soja en amandel kan,) is fantastisch, ook de matcha latte (met amandel) is een grote aanrader. Bij Toki is het personeel altijd vrolijk en vriendelijk en men doet lekker rustig aan. ‘Take it slow’ hangt er dan ook als spreuk aan de muur en dat is hoe het werkt bij Toki. Slow coffee, slow tea, gewoon, lekker rustig aan. Het interieur is prachtig en de styling is waanzinnig goed gedaan. Ik denk dat dit de meest Instagramable koffietent van Amsterdam is.

Toki 
Binnen Dommersstraat 15

Koffie ende Koeck

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Dit is een 100% vegan plek, dus je kunt hier helemaal los op alle taartjes, koekjes en broodjes. Dat is ook echt van harte aan te raden, want het is ZO lekker allemaal. Maar dat is nog niet alles, want Koffie ende Koeck is denk ik de enige plek in Amsterdam waar je echt uit een aantal soorten plantaardige melk kunt kiezen. Ik heb van Maartje, de eigenaresse, begrepen dat speltmelk het beste werkt voor latte art, dus daar kies ik dan maar standaard voor. Het oog wil ook wat.

Koffie ende Koeck 
Haarlemmerweg 175

Koko Coffee & Design

IMG_4985-1024x683

Dit is zo’n ontzettend leuke plek aan de gracht, die niet iedereen weet te vinden. En dat terwijl het eigenlijk enorm centraal ligt, zo tussen de Dam en het Waterlooplein in. Koko is eigenlijk meer een winkel dan een koffietentje, maar omdat er achterin de winkel een gezellige plek gemaakt is met stoelen en banken, noemen we het toch maar zo. De koffie is er prima, maar vooral: het is er mooi en er zijn lekkere vegan gebakjes. Zoals bananenbrood en cupcakes. Ondertussen kun je je vergapen aan mooie kleding of accessoires voor in huis. Geen vervelende bezigheid.

Koko Coffee & Design
Oudezijds Achterburgwal 145

Berry

IMG_3165-1024x682

Om er ook nog een toffe plek in Amsterdam West in te gooien: Berry, in de Kinkerbuurt, is leuk! Berry zit vast aan het kantoor van Strawberry Earth (zie je wat ze daar met de naam hebben gedaan?) Doordeweeks is het kantoor in gebruik en is Berry een kleine, gezellige plek met slechts enkele plekken. In het weekend is het kantoor gesloten en wordt het gebruikt door Berry. Ik vind het een erg leuke oplossing!
De koffie is er goed, het interieur helemaal mijn smaak, maar helaas zijn er geen keuzes uit verschillende soorten plantaardige melk en ook geen vegan gebakjes. Kortom: je moet hier echt naartoe voor het toffe interieur en die sojalatte – die je opzich overal kunt krijgen tegenwoordig.

Berry
Bilderdijkkade 27

Zo, nu weet je waar je mij en goede koffie kunt vinden! Voel je vrij om dit lijstje van leuke koffietentjes in Amsterdam verder aan te vullen – je kunt nooit genoeg leuke koffietentjes kennen. Dankjewel alvast! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

24 gedachten over “De leukste koffietentjes

 1. Ah dank je wel voor het delen. Ik drink ook het liefst mijn koffie met plantaardige melk vanwege intolerantie. Die matcha latte ziet er geweldig uit. Ik had hem al voorbij zien komen en ik kreeg er gelijk trek in! Ik ga de adresjes onthouden!

 2. Berry en Toki staan ook al een hele tijd op mijn lijstje! Maar ik heb echt al twee keer bij Berry voor een dichte deur gestaan (twee keer op maandag, heel stom, haha!). KOKO vind ik ook een echte aanrader, Koffie ende Koeck daarentegen kende ik nog niet, dus die komt nu ook op mijn lijstje te staan! ^^

  1. Oh en ik heb nog een blogvraagje m.b.t. dit artikel. Ik vraag me namelijk altijd af of, als jullie of een andere blogger, uit jezelf iets schrijven over een koffietentje of hotspot, dit dan vervolgens laten weten aan de betreffende plek. Als in, hé Toki, we hebben vandaag iets over jullie geschreven op onze blog. Ik weet namelijk nooit zo goed of ik dat moet doen of niet. Ben benieuwd of jullie dat doen. (:

   1. Niet altijd :) In dit geval bijvoorbeeld niet. Maar soms ook wel ,dan deel ik het op hun Facebookpagina bijvoorbeeld. Over het algemeen vinden bedrijven/merken/cafees/restaurants het erg leuk om te lezen als er iets over ze is geschreven!

    1. Bedankt voor je antwoord! Fijn om te weten dat bedrijven daar toch altijd wel blij mij zijn (mits het positief is natuurlijk, haha). (:

 3. Oh nee, mijn lijst met ‘leuke koffietentjes die ik nog moet proberen’ wordt nu alleen maar langer. Ik dacht dat ik al aardig wat koffietentjes kende, maar bij al deze ben ik nog nooit geweest. Daar moet maar snel verandering in komen.

  1. Ik kan het niet laten om even zo te reageren :P Dan gaan we toch snel naar nummer 1 in dit lijstje!! Die ligt ook bij mij om de hoek :D

 4. Super leuk. Ik ga meestal naar dezelfde tentjes en daardoor vergeet ik soms dat er zoveel andere leuke plekken in Amsterdam zijn. Gekkigheid. Binnenkort eens naar de Jonge Admiraal, want dat is immers om de hoek. :)

 5. Ooit bij Yay geweest op de Albert cyup? Doen hoor. Heel veel lekkere vegan dingen!

 6. keuze tussen zeven verschillende soorten melk een droom? een nachtmerrie noem ik dat ! keuzestress :) zijn we als vegans niet meer gewend (en ook niet vegans kiezen eigenlijk maar tussen halfvol en mager ;) ) maar ik vind het ook wel jammer dat op veel plaatsen enkel sojamelk is, dat gerbuik ik nooit (en dat je er dan 30 tot 50 ct voor moet bij betalen!)
  meestal eindig ik trouwens toch eerder bij thee dan bij een melkdrankje maar zo’n mooie matcha latte wil ik wel eens proberen.

 7. Die vegan cupcake bij Koko heb ik laatst ook op en die is zoo lekker! Dame achter de kassa vertelde me dat de cupcakes door De Dikke Lepel uit Amsterdam worden gemaakt. If only I could make coconut whipped cream so perfect :)

 8. zo, als ik ooit eens in Amsterdam geraak ( en dat moet er echt eens van komen, ben er niet meer geweest sinds mijn kindertijd en die is al effe voorbij ) weet ik waar ik koffie moet gaan zoeken :) .
  Merci !

 9. Cool, dank! Misschien kunnen we de rest van NL bij elkaar crowdsourcen? Ik wil Haarlem wel op me nemen. :-)

 10. Ik keek naar de lepel op de foto: ha Toki!
  Fijne spot inderdaad, licht en rustig. En op grote tafel liggen altijd toffe magazines, dat maakt mij als mag-fanaat ook heel blij :)

 11. […] jou beter is. Volgens mij wordt iedereen er een beetje beter van. Wanneer ik koffie drink bij Toki, mijn favoriete koffiespot van dit moment, valt het me elke keer weer op hoe ontzettend vriendelijk (en dan op een […]

 12. Goed om te weten, ik zou de zomer graag een dagje Amsterdam herontdekken!
  Ben je al naar caffenation gegaan? Die is overgewaaid vanuit België, super lekkere koffie en leuke eigenaar ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *