De verborgen impact

IMG_0336

Als groen meisje ben ik dagelijks wel bezig met allerlei ‘groene onderwerpen,’ maar ik kom er daardoor ook dagelijks achter dat ik nog lang niet alles weet. Dat is niet meer dan logisch, want er is zóveel om te moeten weten in dit hele duurzaamheidsverhaal. Ik heb eigenlijk alleen al 40 uur in de week nodig om alles te onderzoeken. Helaas, dat lukt niet, want dan zou het hier erg stil worden. Gelukkig ontdekte ik een week of drie geleden het boek ‘De verborgen impact,’ en ik moet zeggen: dit boek is een aardige hulp.

Het is waar, er wordt al heel veel over duurzaamheid geschreven. Je hoeft maar op Blendle te kijken en de artikelen vliegen je om de oren. Soms zijn het er zoveel dat ik niet eens weet waar ik moet beginnen. Ook zijn er meer dan genoeg boeken over het thema te vinden. Nieuw is het onderwerp dus zeker niet, maar de aanpak daarentegen, die vind ik wel vernieuwend.

IMG_0341

Waarom is dat? Ten eerste omdat het boek dusdanig laagdrempelig is geschreven en geïllustreerd dat het niet meteen afschrikt voor mensen die nog niet helemaal balls deep in het groene wereldje zitten. Iemand zoals ik dus bijvoorbeeld. Wanneer ik namelijk een ander boek opensla en ik alleen maar grafieken en kruistabellen over CO2-uitstoot berekeningen voorbij zie komen, dan haak ik af. Dat is bij dit boek absoluut niet het geval. Sterker nog, het ziet er zelfs leuk en interessant uit. Dat maakt het – voor mij – aantrekkelijker om überhaupt aan het boek te beginnen. Ik weet bijna zeker dat dat voor meer mensen geldt.

Los van hoe het eruit ziet, vind ik de schrijfstijl erg prettig. Het is luchtig, hier en daar zelfs grappig, en de voorbeelden die worden aangehaald zijn herkenbaar. Dat maakt dat het boek lekker vlot wegleest en ik niet het gevoel heb dat ik een 200-pagina’s-tellend wetenschappelijk rapport zit te lezen. Maar vergis je niet: luchtig betekent absoluut niet minder interessant of niet legitiem. De informatie is on point, actueel en helder. En dit is zéker geen roman, die je in één adem uitleest. Sterker nog, ik lees steeds korte stukken, omdat ik anders echt te veel informatie te verwerken heb. Je zou kunnen zeggen dat ik het boek gebruik als een naslagwerk. Wanneer ik iets over een specifiek onderwerp wil weten, pak ik het erbij. Prettig om in mijn kast te hebben staan!

IMG_0348

De verborgen impact laat je nadenken vóórdat je keuzes maakt. Dus niet: hoe ga ik om met dit apparaat? Maar: moet ik dit apparaat wel kopen? (en daarna: als ik het dan wel heb gekocht, hoe ga ik er dan mee om?) Het is zeker niet belerend, maar wel kritisch. Porcelijn, de auteur van het boek, draait nergens omheen: vliegen is gewoon heel erg slecht. Steeds nieuwe elektrische apparaten kopen ook. En ze legt je dan haarfijn uit waarom. Wat je met die informatie doet, is aan jou. Maar ze laat je er wel over nadenken en dat is een goed ding. We zouden allemaal mogen nadenken over hoe we wat klimaatneutraler kunnen leven – toch?

IMG_0344 IMG_0347 IMG_0352 IMG_0356

Voor mij is de grootste eye-opener geweest: er is écht heel erg veel verborgen impact. Dat wil zeggen dat ik natuurlijk wel weet dat ik mijn kraan niet open moet laten staan en dat ik mijn opladers uit de stopcontacten moet halen. Maar wist ik ook dat de meeste waterverspilling zit in het maken van onze kleding? En heb ik er wel eens over nagedacht welke grondstoffen er nodig zijn om zo’n nieuwe oplader voor mijn iPhone te maken? (om nog maar te zwijgen over wie die lader gemaakt heeft en onder welke omstandigheden) Natuurlijk, ik heb er mijn gedachten wel eens over laten gaan. Maar nooit eerder zag ik dit soort informatie zo helder uiteen gezet, gebundeld en gepresenteerd. Je zou kunnen zeggen dat je na het lezen van dit boek wel beter moét nadenken over je keuzes. Volgens mij een mooi uitgangspunt.

IMG_0358

Ik denk dat De verborgen impact een heel interessant boek is voor iedereen die zich, op wat voor manier dan ook, bezighoudt met duurzaamheid. Of je nou net komt kijken in het groene wereld, of net als ik gewoon behoefte hebt aan wat meer verdieping en wat meer achtergrondinfo. Dit boek ga je interessant vinden!

De verborgen impact kost €22,50 en is onder andere te bestellen via bol.com. Goed om te weten: dit is een affiliatelink. Dat wil zeggen dat wanneer je het boek bestelt via deze link, ik een klein percentage van het verkoopbedrag krijg. Oh en ook goed om te weten: het boek is zo ecofriendly mogelijk geproduceerd.

Was jij al bekend met het boek? Lijkt het je interessant? Ik hoor het graag van je bij de comments! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

18 gedachten over “De verborgen impact

 1. Ik ken dit boek nog niet, maar het klinkt wel heel interessant. Dat je je stekkers uit het stopcontact moet halen weet ik bijvoorbeeld wel, maar anderen dingen die in dit boek staan ongetwijfeld nog niet. Ik ga hem eens opzoeken in de boekhandel!

 2. Dat ziet er een interessant boek uit. Veel dingen weet ik wel, maar vaak niet waarom en als mensen er dan over doorvragen, moet ik ze het antwoord schuldig blijven. Dit lijkt me een ideale tip voor mijn verjaardag over een maand. Dank je!

 3. Erg fijn dat er boeken bestaan waarin – zeker voor beginners – lastige en zeer uitgebreide onderwerpen besproken worden. Het lijkt me fijn om er op zo’n manier in te stappen. Met een puur wetenschappelijk-achtig verhaal, zou ik het waarschijnlijk echt drie keer moeten lezen voor ik het zou begrijpen. Interessant!

 4. Dit klinkt echt super interessant! Ik ben altijd op zoek naar manieren om nog duurzamer te leven.

 5. Dit lijkt me echt zo’n interessant boek (en heftig, ondanks dat het luchtig geschreven is)! Ik las er laatst al iets over en was toen al tot de conclusie gekomen dat ik dit wil lezen, dus ik ga dit meteen eens even op mijn TBR list zetten. (:

 6. Oeh, ben heel benieuwd naar dit boek. Alleen jammer dat hij niet digitaal te krijgen is? Lijkt me nog milieuvriendelijker!

  1. Dat valt dus nog te betwisten, want daar heb je weer een apparaat voor nodig… ;)

   1. Haha inderdaad! Maar als je ook maar 1 tip overneemt uit het boek (of PDF) dan heb je de negatieve impact al gecompenseerd :-)

 7. Staan er ook alternatieve suggesties in van hoe dan wel? Bijv. Vliegen is slecht, dus dan maar niet naar Bali?

  1. Ja daar staat het vol mee ;-) Er staan acht cases in en die sluiten steeds af met een pagina ‘wat kan ik doen?’

 8. Dit klinkt idd als een zeer interessant boek. Ik ben met veel van die dingen ook al bezig maar het is idd soms fijn om alles op een rijtje te zien!

 9. Thanks voor de tip! Dit boek kende ook ik nog niet. Zeker een aanrader voor op de koffietafel. Ik heb inderdaad ook wel eens dat ik bepaalde onderwerpen wil opfrissen omdat ze al zo lang vanzelfsprekend zijn dat ik niet meer precies aan anderen kan uitleggen hoe iets nu ook alweer zat. En je zult maar Porcelijn heten; wat een mooie naam ! Ook die heb ik nog nooit gehoord.

 10. Dit klinkt mij als een heel prettig boek in de oren. Wat je zegt; niet alleen interessant maar ook fijn om hem als naslagwerk in je boekenkast te hebben staan. Ik ga hem op mijn lijstje zetten, dankjewel!

 11. Ik heb dit boek ook, “gekocht” tijdens de crowfunding campagne ervan.
  Het is super interessant, absoluut een aanrader. Zelfs mijn niet-lezende, niet-proberen-de-wereld-te-verbeterende man heeft er al een avond in gesnuffeld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *