Deze boeken wil jij in 2017 lezen

boeken

In 2016 verslond ik weer een aardige stapel boeken. Ik las en luisterde, ik las digitaal en old fashioned op papier. Fictie, non-fictie, zelfhulp, business, noem het en ik lees het. Ik krijg wel eens de vraag hoe ik het voor elkaar krijg om zoveel boeken te lezen. Het antwoord? Ik probeer er een prioriteit van te maken, omdat ik heel goed kan ontspannen als ik lees. Daarbij komt dat ik het zie als investeren in mezelf en in mijn blog, omdat ik vaak een hoop inspiratie opdoe. Ik lees en luister overal waar ik ben: onderweg in de trein naar Amsterdam, in het vliegtuig onderweg naar een internationale bestemming, of gewoon thuis op de bank.

Misschien heb jij wat minder tijd of rust om te lezen. Geen probleem. Ik heb vier boeken voor je geselecteerd, waarvan ik denk dat jij ze in 2017 wilt lezen. Ieder kwartaal één boek. Dat zou moeten lukken, toch? 

Deze blogpost bevat affiliaitelinks. Dat betekent dat wanneer jij een boek via één van deze links bestelt, ik daar een klein percentage van betaald krijg. Dat is één van de manieren waarop ik mijn blog draaiende houd :)

You are a badass

boeken

Yes you are! Je wilt van alles, je weet ook dat je dingen kunt, maar tegelijkertijd zijn er altijd dingen die je tegenhouden en waarmee je jezelf in de weg zit. En dat terwijl je een badass bent, of kunt zijn, en de wereld wel wat meer badassheid kan gebruiken. Ik las dit boek grotendeels in Berlijn en het heeft mijn ogen daar weer geopend. De neiging om altijd te kijken naar wat anderen heel goed doen, en waar jij in tekort schiet is groot – misschien herken je dat wel? In Berlijn omring ik me graag met mensen die allerlei toffe dingen doen en ik ga dan heel erg twijfelen aan of dat wat ik doe wel tof genoeg is. Onzin natuurlijk!

Ik zit mezelf namelijk ook veel te vaak in de weg, voornamelijk met allerlei negatieve gedachten en beren die ik op allerlei wegen zie. Dit boek heeft me niet alleen aan het lachen gemaakt (het is serieus heel erg grappig,) maar heeft me ook genoeg actiepunten aangereikt om aan de slag te gaan. Ik denk dat ik dit boek wel mijn nummer 1 zelfhulpaanrader van dit moment mag noemen. Lezen dus, badasses!

You Are A Badass – paperback (€15,99)
You Are A Badass – eBook (€7,99)

Big Magic

boeken

Soms komt er zomaar iets op je pad waarvan je het gevoel hebt: hier moet ik iets mee. Dat kan een groot gevoel van belangrijkheid zijn over een bepaald onderwerp, waarvan je denkt: ik wil hier meer over leren en ik wil dit laten groeien. Misschien denkt je omgeving: waarom zou je dat doen? Wat is het doel? Maar er hoeft niet eens altijd een doel te zijn. Als je je leven als een creatief proces ziet, dan is er iedere dag iets te leren en te ontdekken.

Gilbert gaat er vanuit dat een idee bij je komt aanwaaien en dat jij vervolgens de kans krijgt om hier iets mee te doen. Doe je dat niet, dan kan het idee ook weer overwaaien naar een ander. Hoe zou jij je voelen als je door iemand wordt vastgeklampt en vervolgens in een doosje zou worden gestopt, misschien wel voor jaren? Na een tijdje heb je er geen zin meer in en neem je de benen. Gilbert gelooft dat dit met ideeën ook gebeurt. En zo kan het dus gebeuren dat iemand er met jouw idee vandoor gaat – zonder dat je er ook maar iemand over hebt verteld. Omdat ideeën hun eigen weg gaan.

Heb jij wel eens het idee dat je vast zit in standaard patronen of dat je eigenlijk veel meer in je hebt, maar dat het er maar niet uitkomt? Big Magic zou je echt kunnen helpen. Hoewel de theorie over de ideeën die komen aanwaaien en soms verder waaien naar anderen misschien wat zweverig klinkt, is het een nuchter boek en heb ik af en toe hardop moeten lachen. Ik heb er bovenal veel inspiratie uit opgedaan en ik hoop dat anderen er net zoveel aan zullen hebben.

Big Magic – paperback (€17,44)
Big Magic – eBook (€9,79)

The crossroads of should and must / Op de tweesprong van moeten en willen

boeken

The crossroads of should and must gaat over het vinden van je passie. En het vinden van een middenweg tussen wat moet en wat je zou willen doen. Ook behandelt het allerlei drempels waar je tegenaan kunt lopen (‘maar hoe doe ik dat dan met geld?’ en ‘hoe doe ik dat als ik een gezin heb?’ en ‘hoe weet ik dan wat mijn passie is?’) en hoe je daarmee om kunt gaan. Ik ben enorm onder de indruk van dit boek. En als ik zeg enorm, dan bedoel ik eigenlijk ENORM en dan zou ik willen toevoegen dat iedereen dit boek zou moeten lezen!

Het boek is nuchter en oprecht. Het is geen ‘glorie Halleluja, doe waar je zin in hebt en zoek het verder lekker uit!’ boek. Het laat heel duidelijk zien dat we allemaal onze twijfels hebben en dat we allemaal met dezelfde zorgen rondlopen. Waar die zorgen vandaan komen? Grotendeels vanuit een perceptie die ons al van jong af aan wordt opgedrongen. We moeten van alles en we moeten vooral ook altijd maar verstandige keuzes maken. En het liefst doen we ook nog een beetje gewoon – zoals iedereen.

Dit boek zet je niet alleen aan het denken, het zet je ook aan tot actie. En daarom vind ik dat het niet mag ontbreken op je leeslijst voor 2017. Ik weet zeker dat nog heel veel mensen geïnspireerd gaan worden door The Crossroads!

The Crossroads of should and must (Engelstalig) €13,01)
Op de tweesprong van moeten en willen (Nederlandstalig) (€19,99)

Do less, get more

test2

Dit boek ben ik as we speak aan het lezen. En ook al heb ik het nog niet uit ik wil het toch alvast met je delen. Zó goed vind ik het dus. Hoewel ik wel tijd vind om te lezen, heb ik de laatste maanden toch heel erg het gevoel gehad dat ik erg haastig aan het leven was. Ik kwam niet echt aan mezelf toe en ik merkte ook dat ik minder kon genieten van dingen die ik normaal gesproken heel leuk vind. Daar maakte ik me zorgen om. Ik probeerde geforceerd te ontspannen – dat is dus echt heel erg lastig, kan ik je vertellen. Ik voelde me de hele tijd schuldig, tegenover alles en iedereen (zelfs tegenover mezelf,) en ik merkte dat dat dus echt niet de manier was.

In een aflevering van de SelfHelpHipster podcast hoorde ik over het boek ‘Do less, get more.’ Nou moet ik zeggen dat ik de titel nog niet eens zó aantrekkelijk vind. Ik ben niet heel gevoelig voor boeken die dingen zeggen als ‘werk maar 4 uur per week, maar verdien 4 keer zoveel!’  Maar wat me wél aansprak, is de ondertitel van het boek: “Guilt-free ways to make time for the things (and people) that matter.” Dát is precies waar ik naar opzoek ben.

En dat is ook precies wat het boek je biedt. Manieren om rekening met jezelf te houden, zonder anderen uit het oog te verliezen. Tijd voor dingen maken die echt belangrijk zijn door te kiezen voor kwaliteit en simplicity. Dat betekent heel veel focussen en filteren, maar dat kán echt. En het hoeft niet eens heel moeilijk te zijn. Dit boek geeft me echt het vertrouwen dat ik al op de goede weg ben en dat het alleen maar beter kan worden.

Do less, Get more – paperback (€11,44)
Do less, Get more – eBook (€9,49)
Minder doen, meer bereiken (Nederlandstalig) (Nederlandstalig, €19,99)

En? Welke boeken komen er op jouw leeslijst? Of heb je misschien nog titels gezien die je aan je verlanglijstje voor kerst wilt toevoegen? Ik ben heel benieuwd, dus laat het me weten! Ik wens je alvast de rust en tijd om lekker te gaan lezen. 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

42 gedachten over “Deze boeken wil jij in 2017 lezen

 1. Ik heb de Crossroads net gelezen en ik vond hem fantastisch. Heel inspirerend! Do less, get more klinkt goed, die gaat op m’n lijstje!

  1. Als je de Crossroads net zo goed vond als ik het vond, dan vind je Do Less, get more ook heel goed. Zeker weten!

 2. Een aantal stonden al op mijn lijstje maar bij dezen allemaal. Wauw, ik heb er echt zin in om het allemaal te lezen! Nu het nog doen!

 3. Het zou zo’n goed voornemen zijn om meer boeken (of eigenlijk, nu lees ik er geen) te lezen volgend jaar. Meestal vind ik er alleen op vakantie de gelegenheid voor – en laat ik dat nu net al een tijdje niet hebben gehad!

  1. Nou, dat vind ik inderdaad een heel mooi goed voornemen! Leuk :)

 4. Op de tweesprong van moeten en willen heb ik ook gelezen. Heel inspirerend!! Het eerste boek spreekt mij heel erg aan en zet ik op mijn lijstje.

  1. denk zeker dat dat een boek voor je is! (ik ken je niet zo goed, maar zover ik het kan beoordelen… ;))

 5. You are a badass was ook mijn favoriete boek van 2016. Do less, get more komt op mijn lijstje voor 2017. Ik had dit jaar continue het gevoel dat ik te veel dingen had die ik wilde doen en te weinig tijd om ze allemaal te doen en daar kan ik me soms heel druk om maken. Dus ik denk dat dit boek een goede voor mij is ;)

 6. Hee,

  Altijd leuk deze blogpost! Ik ben zelf weer lid van de bieb en tegenwoordig kan je (ook in de kleinere biebs) de boeken gratis reserveren. Deze boeken ga ik dan ook zeker lezen 2017. Vooral you are badass lijkt mij inspirerend.

  Liefs,
  Wendy

  1. Oh wat een goed idee! Lekker meteen daad bij het woord ook, hou ik van :) Veel leesplezier!

 7. Ik las nog geen enkel en kende alleen de tweede. Het eerste zou ik moet lezen, ik kan wel eens een schop onder mijn kont gebruiken.

 8. Dat laatste boek is echt fantastisch inderdaad; het is een van m’n favoriete boeken zelfs! Ook een heel interessant boek is Master your mindset van Michalael Pilarzcyk, kan ik je zeker aanraden!

  1. Oh die heb ik ook nog liggen! Ik weet niet waarom, maar de cover spreekt me niet heel erg aan… Maar toch maar een kans geven dus :)

 9. Ik vind ‘dromen, durven, doen’ van Ben Tiggelaar een aanrader. Mijn interesse werd vooral gewekt door de subtitel ‘het managen van de lastigste persoon op aarde: jezelf’. Het is prettig geschreven en bevat veel praktische tips.

 10. Het boek Do less, get more is besproken bij The self help hipster podcast!

 11. Dank je wel voor je tips. Ik heb er ook nog een. De boeken van Ingeborg Bosch. Ze heeft een methode ontwikkeld; PRI Past Reality Integration. Met deze methode krijg je een concreet handvat hoe je angst, negatieve oordelen over jezelf, boosheid, gedrevenheid en lusteloosheid, stopt. Ze legt helder uit wat de functie is van deze gevoelens en wat je kunt doen om, onbelast, in het hier en nu te zijn. Inmiddels weet ik uit ervaring dat dit werkt áls ik er werk van maak. In: PRI en De Kunst van bewust leven, legt ze de methode uit. In: Illusies, gaat ze ook uitgebreid in op de achtergronden. Onze Liefde, is haar laatste boek en reikt handvatten aan hoe elkaar (terug) te vinden en niet (meer) los te laten. Wil je je bewust worden hoe het komt dat je steeds terugvalt in emoties en gedachtes die niet goed zijn dan vind je hier een helder en concreet antwoord waarmee je aan de slag kunt. Ik raad het van harte aan!

 12. Ik ben nu The Life Changing Magic of not giving a f*ck aan het lezen en daarna ga ik de Maakbaarheid van Geluk lezen, allebei gekregen voor Sinterklaas haha :) En dat eerste boek lijkt me ook best interessant!

 13. Ik heb toevallig 2 van de 4 boeken gelezen! Aangezien de 2 die ik gelezen heb (Big magic & crossroad…) echte aanraders zijn, komen de andere 2 hoe dan ook op mijn lijstje! Thx!

 14. Oh, ik vind ze alle vier goed klinken! Big Magic past denk ik wel in mijn straatje, ik loop vaak met ideeën rond waar ik niets mee doe, dus misschien is dit de schop onder mijn kont die ik nodig heb.
  Mijn favoriete boek dit jaar was ‘Mind over medicine’ van Dr. Lissa Rankin, een echte eyeopener. Maar als ik het me goed herinner dan had ik die tip van jou gekregen, dus echt een tip terug aan jou kan je dit niet noemen!

  1. Klinkt goed zeg! Nee, dat boek heb je niet van mij getipt gekregen hoor, ik ken het niet :)

 15. Oeh ik denk dat ik You Are A Badass ga bestellen. Ik heb alleen echt nog tig boeken liggen die ik wil lezen. :’) Maar als ik ‘m koop, dan via jou natuurlijk.

 16. ik heb het boek Op de tweesprong van moeten en willen gelezen
  en mij lijkt het boek Minder doen, meer bereiken ook interessant om te lezen.
  Alleen vroeg ik me af of dat veel op elkaar lijkt of dat het erg verschillend is.

  Groetjes Merlin

 17. Ik vind dat iedereen Year of Yes van Shonda Rhimes moet lezen. Momenteel lees ik hem voor de tweede keer en highlight ik de stukken die ik echt heel belangrijk vind. Shonda Rhimes is de bedenkster van een aantal grote tv shows (greys anatomy bijvoorbeeld) en zij is voor mij, iemand die in de tvwereld zit, al een heldin. Maar dit boek heeft ZO veel wijsheid zonder zweverig te zijn. Ik heb hem al een paar keer cadeau gegeven. Ze heeft nu ook een journal uitgebracht waarbij je zelf dus oefeningen kan gaan doen, die moet ik ook nog lezen.

  Hij is overigens net ook in het Nederlands uitgebracht, mochten mensen liever in het Nederlands lezen.

 18. Do less with more klinkt echt super! Ik besteed echt zoveel tijd aan dingen die eigenlijk de moeite neit waard zijn. zoals piekeren.. zucht

  1. Ja, echt een heel goed boek. Het is er ook in het Nederlands, mocht je dat prettiger vinden lezen :)

 19. Wat is dit een prachtig lijstje! Sinds de ontdekking van de serie en netflix ben ik geen boekenwurm meer en dat vind k heel jammer. Heb je aanbevelingen voor een luisterboekenapp? Dan kan ik mijn oude gewoontes weer terug proberen te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *