Over dierenleed en schuldgevoel

paardquotedgm

Gisteravond werd heel Nederland geschokt door een aflevering van Tros Radar, over paardenvlees. Gruwelijke beelden kregen we te zien. Binnen no-time stond heel Twitter vol met meelevende berichten van mensen die besloten never nooit meer paardenvlees te eten. Ik keek op PiepVandaag en zag dat er een petitie geopend werd. Op deze pagina wordt van alles uitgelegd over het leed in de slachtpaardenindustrie en er is ook een filmpje te bekijken. Ik heb het filmpje gekeken en heb zitten huilen als een klein kind. Het was ondraaglijk om te zien. Gewonde paarden, paarden die vel over been zijn, paarden die geslagen worden, niet mogen rusten, niks te drinken of te eten krijgen, paarden die dood in de wei liggen en niet geruimd worden, paarden met leed in hun ogen. Nu ik dit typ en er weer aan denk, stromen de tranen weer over mijn wangen. Ik deelde het bericht op Facebook, met het verzoek de petitie te tekenen, en  Hedy reageerde treffend: “Zoveel leed. Het is soms teveel allemaal te zien en voelen. Goed dat jullie dit delen.”

Heel Facebook staat dagelijks vol met plaatjes van dieren, groot en klein, die gemarteld, mishandeld en misbruikt worden. En hoewel wij al jaren geen vlees meer eten en sinds een paar jaar zelfs helemaal geen dierlijke producten meer gebruiken, blijft het schuldgevoel knagen. De plaatsvervangende schaamte voor het feit dat wij mensen zo ongelooflijk oneerbiedig met de dieren omgaan. Ook al weet ik dat ik mijn best doe om zoveel mogelijk dierenleed te voorkomen, het schuldgevoel blijft. Want je kan het niet oplossen. Althans, nooit helemaal. Soms kan ik zomaar ineens denken aan al die duizenden dieren die in stallen staan, op elkaar gepropt en dan breek ik. Dieren hebben liefde nodig, net als wij. Het is zo fucking oneerlijk allemaal.

_MG_2731

Deze foto’s maakte ik ongeveer vier jaar geleden op Terschelling. Ik kan gewoon níet begrijpen dat je zo’n prachtig dier pijn kan doen. Sowieso; hoe kan je een dier, dat ons niets misdaan heeft, pijn doen? 

Wij proberen op De Groene Meisjes altijd luchtig en positief te zijn. We willen niet overkomen als activisten of wereldverbeteraars. We zijn geen moraalridders of heilige boontjes. Maar soms is het ontzettend lastig om onze woede en ons verdriet om al het dierenleed in de wereld te uiten. Het enige wat we in dit geval kunnen doen, is de link delen naar de PiepVandaag pagina met het dringende verzoek aan jullie om de petitie te tekenen. Deel het bericht alsjeblieft met je vrienden via Twitter of Facebook. De gruwelijke lijdensweg voor deze paardjes moet stoppen.

Ondanks alle ellende werden onze groenemeisjesharten gisteren verwarmd door al jullie fantastische reacties op Facebook. ’s Ochtends plaatsten we een foto met de vraag wie er mee deden aan MeatFreeMonday. Het bericht werd 30 keer gedeeld, 212 keer geliked en er werd 47 keer gereageerd. Zóveel mensen die wél nadenken over hoe het anders kan. En al maak je kleine gebaren, elk gebaar is er één. Dankjulliewel daarvoor. Wij hebben de allertofste lezers die bloggers zich kunnen wensen.

Liefs,

De Groene Meisjes

PS Vanmiddag komt er een recept online. 100 procent vegan. Daar komt geen dierenleed aan te pas.

 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

56 gedachten over “Over dierenleed en schuldgevoel

 1. O, wat een erge beelden zeg! Ik heb het filmpje niet gekeken, maar alleen de foto’s die erboven staan al! Áls je dan nog vlees eet, doe het dan diervriendelijk, maar niet op deze manier…

 2. Ooh, ik weet het, ik ben een watje. Ik weet dat het gebeurt en zap bij de TV-spot van WSPA ook weg nadat ik mezelf 1x heb verplicht te kijken. Ik durf ook nu niet te kijken, ben dan heel de dag in de war. Petitie uiteraard getekend, en hoop dat het wat zal helpen. Voor mijn voeding hoeft er geen dier te worden gedood en manlief krijgt alleen biologisch vlees. Iedereen is vrij in zijn/haar keuze om wel of geen vlees/vis/gevogelte te eten, maar laat dan in ieder geval de kwaliteit van leven van het dier de doorslag geven welk vlees te kopen en niet de prijs.

 3. =( zo verdrietig. Ik ben blij dat ik vegetariër ben, bah voor mij hoeven er geen dieren geslacht te worden zodat ik ze kan eten, no way!

 4. Mooi geschreven en voel precies wat jullie voelen. Machteloos tegen al dat dierenleed!

 5. Goedemorgen, ik heb jullie stuk gedeeld op Facebook zodat m’n vrienden t lezen. T filmpje durf ik niet eens te kijken.. Heb al eerder dit soort beelden gezien :( ik ga zo kijken wat de petitie inhoud. Goed dat jullie ook hier aandacht aan geven zonder te zwaar/dwingend te schrijven!

 6. Mooi geschreven, ik heb radar gisteren niet gezien, maar heb wel het lef gehad om naar Eartlings te kijken en vanaf dat moment ben ik vegan! Vreselijk hoe mensen dieren kunnen behandelen en uitbuiten. Ik was er klaar mee, ik wil niet meer mee doen aan die lijdensweg voor de vele dieren in de dierenindustrie.Ik heb er een stukje over geschreven op mijn blog en ik moest er wel even over nadenken, maar heb toch besloten om de documentaire op mijn blog te plaatsen.Het heeft mijn ogen echt geopend(terwijl ik toentertijd toch al zo’n 10 jaar vegetariër was) en ben vegan geworden en ik hoopte door de documentaire te plaatsen meer mensen zouden nadenken om vegan te worden. Daarbij is het ook super goed voor je gezondheid, dus 2 vliegen in een klap! En door zulke leuke blogs zoals die van jullie word vegan zijn alleen maar leuker en hipper! Top dames, ga zo door!!!!

  1. Dank voor je reactie Yvonne. Ik heb die documentaire nog niet gezien (eet wel vegan hoor ;)) maar dat ga ik binnenkort doen. Dank voor de reminder.

   1. Earthlings is echt heel erg. Ik heb nog nooit zo erg gehuild als bij het kijken van die documentaire. Maar hij is wel verschrikkelijk goed.

 7. Wauw… Ja, ik heb ook even geschokt zitten kijken.
  Gatver, ik herinner me nog steeds de film die ik op school keek, waarin Pierre Wind lachend stond te vertellen over hoe kippen vermoord werden voor vlees. Met de kippen aan de lopende band op de achtergrond.. Ben jamlend de klas uit gelopen. Docent boos, want ik stelde me aan volgens.hem en ik miste info voor een werkstuk. nou hij heeft een mooi werkstuk over vegetarisme gekregen van me!

  Ik wil trouwens wel hele happy paardenfilmpjes sturen hoor :D

 8. Mooi geschreven en ik herken me er helemaal in. Eet geen vlees en vis en sinds kort ook geen zuivel meer. Inderdaad schaam ik me ook voor mijn soort DE MENS

 9. Ja verschrikkelijk, ik heb de petitie getekend. Maar ondertussen knaagt het altijd bij me. Opeens is er zo’n opleving van hoe verschrikkelijk men het vindt, en het is ook verschrikkelijk! maar het lijkt soms dat het voor het gemak (niet door de groenemeisjes en lezers trouwens ;-)) de rest van de tijd “vergeten” wordt dat alle koeien, varkens en kippen ook verschrikkelijk lijden..
  Van mensen die er al bewust mee bezig zijn kan ik het hebben, maar er zijn ook zoveel die dit lezen en huilen en vervolgens een stukje ham op brood doen zonder erbij na te denken.. En niet dat het verdriet dan minder gemeend is, maar ik wou dat het bewustzijn verder ging dan alleen dit zielige filmpje..

  Maar buiten dat fijn dat er nu wel even aandacht voor is.

 10. Heel erg mooi geschreven, zo laten jullie zien dat jullie echte dierenvrienden zijn en daarom vegan eten. Er zijn ook mensen die vegan eten zonder echte dierenvrienden te zijn, maar bij jullie is het puur oprecht en dat is super om te zien!

  1. Dankjewel :) Onze liefde voor dieren is absoluut onze nummer 1 motivatie om geen vlees, vis of andere dierlijke producten te eten!

  2. vegans die geen echte dierenvrienden zijn, moeten die er maar mee stoppen dat zonderzooi? wist niet dat er criteria waren om ‘bij de club’ te mogen horen. ik eet vega(n) uit milieuoverwegingen, hoop maar dat je niet boos bent.

   1. Volgens mij zegt Zonderzooi dat niet Pieke, maar ik kan me vergissen?

    1. Ik vind het ook wel een beetje overkomen alsof de dierenvrienden de ‘beste vegans’ zijn. Maar wat maakt het uit waarom iemand besluit geen dierlijke producten te eten? Voor mijn part doen ze het om lekker hipster over te komen… Zolang ze vegan eten brengen ze stukken minder schade toe aan dieren, het milieu en zichzelf!

     1. Ik zou net zeggen.. laten we daarover nou geen discussies voeren. Daarvoor is dit artikel niet bedoeld :)

 11. Ik kan zulke dingen nieteens kijken omdat ik bij de gedachte al moet huilen! Ga de petitie zeker tekenen! En echt nog meer vlees uit mijn leven schrappen. Zijn er boeken over geleidelijk aan minder dieren eten? Want cold-turkey ben ik al heel vaak gefaald :(

 12. Wat mooi geschreven, zo herkenbaar. Ben zo blij dat ik het grootste deel van mijn leven vegetariër ben en uiteindelijk plantaardig ben gaan eten (en leven). Bedankt voor jullie fijne weblog, haal er veel inspiratie uit en ik voel me minder eenzaam met mijn opvattingen.

 13. Ik kan er ook helemaal niet tegen, dierenleed. Ik vind het verschrikkelijk en kan er dan ook niet naar kijken. En toch eet ik nog steeds vlees. Die stap, om het niet meer te eten, is voor mij erg groot. Ik probeer me iets minder schuldig te voelen door biologisch vlees te kopen, maar feit is dat er voor mij een dier sterft. Niet te verkroppen eigenlijk… Bedankt voor je stukje, dit maakt de stap voor mij weer iets kleiner! En de motivatie om vegan te gaan eten groter.

 14. Lieve meisjes, ook bij mij liepen de tranen over mijn wangen gisteren. Door soortgelijke beelden heb ik destijds toen ik 17 was de keuze gemaakt om vegetariër te worden. Dat was in een tijd dat er nog veel onbegrip was voor het vegetarisme. Mijn naasten vonden het verschrikkelijk (want nu konden we niet meer gourmetten met feestdagen) en ik zou het toch niet volhouden. Nu was dat laatste toch alleen maar olie op het vuur: ik was er des te meer op gebrand vegetariër te blijven. Hoe wij met dieren omgaan voor ons dagelijks portie vlees… Ik schaam mij kapot voor alle mensen die zich gedragen als struisvogels. Na het zien van dit soort beelden vinden mensen het zielig, maar kennelijk niet zielig genoeg om er zelf echt iets aan te doen. Binnen no time eten de meesten toch gewoon weer hun dagelijks portie gemarteld vlees. En sorry mensen, maar voor de prijzen dat vlees in de supermarkt in de schappen ligt kun je toch ook niet verwachten dat het zonder dierenleed is geproduceerd? Nog even daargelaten dat het ook helemaal niets doet voor je gezondheid. Stop toch met dat vlees. Je hebt het niet nodig en de dieren zullen je dankbaar zijn.

 15. Ik heb ook werkelijk zitten huilen, mijn moeder vroeg mij waarom. Toen ik het liet zien was ik niet de enige.. Ik at al weinig tot geen vlees, maar dit.. laat maar voor mij hoeft het niet meer. Ik krijg nu gewoon alweer de rillingen er van op mijn rug.

 16. Op de vroege ochtend al gehuild door de vreselijke zielige foto’s die ik op mijn facebookpagina zag van wakkerdier en piepvandaag. Ik ben meteen de petitie gaan tekenen en dat zou iedereen moeten doen! Ik ben zo verdrietig en voel me zo machteloos dat dit gebeurd en dat mensen zo met dieren om kunnen gaan. Ik ben wel heel erg gevoelig voor dieren maar ik snap niet dat mensen soms nog geen sprankje gevoel in hun donder hebben voor hoe ze met dieren omgaan. Ik wou dat ik al het dierenleed in de wereld kon stoppen want ik vind dat wij als mens de taak hebben om het voor de weerloze dieren op te nemen! En ik wil jullie echt een flink compliment geven want ik vind het ZO goed hoe jullie hier aandacht aan besteden en dat maakt me blij, dat er meer mensen zijn die er zo over denken! Liefs Kayleigh

 17. Petitie ondertekend.
  Elke keer als ik denk dat ik het ergste gezien heb met betrekking tot dierenleed, komen er nieuwe, nog vreselijkere, dingen boven water drijven…

 18. Ik heb het gezien gister en het was echt verschrikkelijk. Over dat schuldgevoel gesproken, ik schaam mij de laatste tijd steeds meer omdat ik werk in één van de genoemde supermarkten. Ik probeer dat goed te maken door de posters met plofkipaanbiedingen doodleuk in de prullenbak te gooien en die van worteltjes op te hangen maar dat maakt het natuurlijk niet goed. Heel erg fijn dat jullie hier aandacht aan besteden en ik heb de petitie ook ondertekend!

 19. Wat treffend..en hoe waar…! Ik voel je en ik hoor je! Ik heb deze bewuste aflevering niet gezien en ga het ook maar niet opzoeken. Vanochtend voelde ik ook al zo’n pijnsteek toen ik las over die zwerfhonden in Roemenië. Het feit dat je weet dat er zoveel leed en onrecht is..al word je er niet direct mee geconfronteerd..dat is toch een gevoel van diepe onmacht en onbegrip. Gelukkig zijn mensen steeds bewuster, wakker aan het worden..het geeft toch wat hoop en daar richt ik me dan maar op. Maar ik snap je verhaal helemaal, fijn dat het wordt belicht. Sons is er helaas geen ontkennen aan:-(

 20. Jaren geleden was er ook zo’n soort documentaire geweest over koeien. Vreselijk leed en vanaf dat moment ben ik vegetariër geworden. Toen ik gister Radar keek, keerde mijn maag drie keer om. Maar helaas vergeten mensen dat ook kipjes, varkens, kalfjes, (melk)koeien, wilde haas(eigenlijk plofkonijn) ook verschrikkelijk lijden. Denk maar niet dat een stukje vlees uit de supermarkt met 1 ster van beter leven ook echt staat voor een beter leven voor de dieren. Boven dat is het ook nog eens slecht voor je gezondheid. Wie wil er nou paardenpijnstillers/medicijnen binnenkrijgen zodra ze broodje kroket of frikandel speciaal bestellen bij de snackbar? Of antibiotica van de kippen etc. Als je het niet voor de dieren doet, doe het dan voor jezelf! Heb op z’n minst jezelf een beetje lief en koop biologisch en eet eens vegetarisch!

 21. Ik heb het gister ook gezien en barste in tranen uit. Ik snap ook echt niet dat je een dier kan doden en mishandelen.

 22. Zit ik dan.. te huilen op kantoor. Ik was gisterenavond niet thuis, kreeg wel wat mee via Twitter maar zie het nu voor het eerst. En echt het allereerst: dat er veel dierenleed is op de wereld is mij niet vreemd, maar deze beelden zijn heftiger dan ik ooit had kunnen bedenken. Ik snap er niks van. Kippenvel en tranen over m’n wangen. Weet echt niet wat ik hier nog op moet zeggen.

  1. Ah gossie! Het was niet de bedoeling om je aan het huilen te maken op je werk :(

 23. Dank je wel dat jullie hierover bloggen. Alle mogelijke aandacht voor dierenleed is nodig om mensen de ogen te openen.
  En dank je wel voor alle heerlijke vegan recepten die jullie delen, zodat steeds meer mensen inzien dat je echt geen dierlijke producten hoeft te gebruiken om lekker en veelzijdig te eten.
  Een dier is een medeziel, geen gebruiksvoorwerp!!

 24. Ik heb geen tv gezien, maar ik kan me er – helaas – enigszins iets bij voorstellen, na alle schandalen rondom slachthuizen, gemartelde konijnen etc.
  Ik denk niet dat alle vega(n)s ‘dierenknuffelaars’ zijn, ik ben bijv. vegetariër uit milieuoverwegingen en niet omdat ik paarden zo leuk vind. Sterker nog, ik vind paarden best eng omdat ze zo groot zijn. Maar ik ben wel weer tegenstander van paardrijden omdat ik echt niet denk dat ‘de paarden het leuk vinden als ze bereden worden’. Alleen voor het nut zouden mensen op paarden mogen zitten, bijv. als ze cowboy zijn.

 25. Jullie gevoel hierbij is voor mij heel herkenbaar. Ik ben ook vegan en wil geen moraalridder zijn. Ik vind het belangrijk om iedereen in zijn/haar waarde te laten wat keuzes betreft. Ik heb geen andere vegans of vega’s in mijn directe omgeving. Daarom voelt het bij mij van binnen vaak als een steeds heter wordende bom vol verdriet, schaamte, machteloosheid, boosheid en onbegrip. Een keer in de zoveel tijd komt de bom tot ontploffing en huil ik bijna een hele dag. Vervolgens herpak ik mijn positieve blik op de toekomst en de mensheid en kan ik er weer even tegenaan.
  Goed dat jullie in sommige gevallen wel aandacht besteden aan de ellende. Ik houd van jullie positiviteit meiden! Bedankt daarvoor!

 26. Ondertekend. Het filmpje heb ik niet gekeken, de tekst en uitleg gaf de gruwel al weer. Die hoefde ik niet in beeld en geluid verder mee te maken. Ik ben geen vegetariër en houd wel van een lekker stukje vlees.

  Maar dit soort berichten zorgen er wel voor dat er toch meer aandacht aan het etiket wordt besteed om te kijken naar de inhoud en ,zover mogelijk, herkomst van het vlees.

  Even iets anders, nu ik toch een keer een reactie achter laat, wil ik jullie complimenteren met de site en de recepten. Erg leuk en lekkere recepten ook voor de niet vegetariër of veganist!

 27. Hear hear ;-), helemaal mee eens! Alle dieren zijn zo geweldig, die moeten we met respect behandelen…superblog dus…Hopelijk brengt het nog meer mensen tot hun bewustzijn lekker vegetarier of vegan te worden en als ze al vlees eten, dat doen van een biologisch-dynamische boerderij.
  Ga zo door, jullie blogs en recepten zijn geweldig!

 28. Het zag er inderdaad afschuwelijk uit. Maar ja, dat weten wij toch al lang? Daarom eet ik geen vlees en dierlijke producten meer. Laten we hopen dat dit ook eens de ogen opent van de onwetenden en van de mensen die denken dat dit enkel met paarden gebeurd… Huilen is begrijpelijk dames, maar heeft geen enkele zin. Er moet duidelijk meer gebeuren!

  1. We weten het inderdaad al lang. En alleen maar huilen heeft geen zin. Maar daarom heb ik toch ook dit artikel geschreven? :)

 29. En zelfs bij de eigen ‘geliefde’ huisdieren weten mensen niet wat ze doen… Te kleine kooien eenzame groepsdieren… Ik kan me jammer genoeg goed voorstellen dat de ‘onzictbare’ diere er nog slechter aan toe zijn.

 30. Hoi dames, vandaag weer op het journaal dat vlees vaak niet veilig is….

 31. Ik vind het heel mooi dat jullie hier een blogpost aan wijden. Ik kan ook heel woedend en verdrietig worden over zo’n leed en onrecht… Waarom gebeurt dit toch?! Daarom is het belangrijk dat we hier blijven tegen vechten!!

 32. Jeej, ik heb de uitzending bewust niet gekeken maar zit nu jullie blog lees toch al weer met tranen in mijn ogen. Ik hoef en wil niet kijken, maar het is wel goed dat er aandacht voor is. Hoe meer hoe beter! Zodat misschien heel langzaamaan het besef dat we zo niet met onze dieren mogen omgaan doordringt. Ik ben zelf ook van ver gekomen…en ben er ook nog niet. Maar van iemand die als kind niets anders lustte dan appelmoes en een stukje vlees tot nu ca. 85% vegetarisch is al iets. De bewustwording is er dus zeker. En dat allemaal ook mede dankzij jullie inspirerende blog, met heerlijke recepten. Waarvoor dank, lieve groene meisjes!

 33. Ik voel me vaak zo machteloos wanneer dit soort zaken aan het licht komen… Ik heb de petitie daarom ondertekend, in de hoop dat het toch weer bijdraagt aan een beter leven voor de dieren.

 34. MeatFreeMonday, cool! Hier in Belgie hebben we Donderdag Veggiedag

 35. Het is te bizar voor woorden wat er allemaal gebeurt in de wereld, kiloknallers –m.a..w.–bio industrie, geplukte schreeuwend van de pijn angora konijnen, beren met afvoerpijpjes vanuit de galblaas, geïnfecteerd en ziek, opgesloten, honden en katten vreetfestijnen in China, waar de dieren levend gevild worden , omdat het levend gemakkelijker gaat !!!, dolfijnen walvissen, proefdieren , zeehonden, enz enz enz enz. Ik ben al ziek, ziekte van crohn, met stoma en 29 operaties, maar het dierenleed in de wereld raakt me het aller diepste. ik was vegetariër uit principe, ik snakte 16 jaar lang naar vlees, en werd ziek( bloedgroep0 MOET vlees eten helaas) Wat er allemaal met mij gebeurd is, was ’n hel, maar ik heb gevochten voor mn leven. Maar de onmacht die ik voel naar alle dieren , gemarteld, in gevangenschap ,uit de natuur geplukt en in ’n lab gefolterd tot de dood erop volgt, haalt me helemaal onderuit. Wat kan ik doen ? Vegetarisch eten alleen is niet genoeg, en voor bloedgroep o – mensen kan het fataal aflopen, eet dan biologisch vlees, zoals ik nu doe. Ik MOEST weer vlees gaan eten, om door m’n operaties heen te kunnen komen. Maar al het dierenleed in de wereld voor medicijnen , cosmetica , of voor de luxe is crimineel ! Ik vraag iedere dag aan Boven /God/Buddha/Ons Thuisfront of hoe die grote Kracht ook moge heten ; “help de arme dieren” God, HELP de arme dieren in de hele wereld, laat mensen beseffen dat dieren en mensen gelijk zijn, we zijn levende wezens op de aarde. Er is geen hoger of lager. Alles wat leeft is gelijk. kim.

 36. Wat goed en fijn om te lezen dat er zoveel mensen (aan de blog en reacties te zien) echt betrokken zijn bij dieren!
  Ik heb altijd het idee dat ik de enige ben, iig in mijn omgeving en dat voelt best rot. Ik kan er wel echt mee zitten namelijk.
  Ik durf het filmpje trouwens niet eens te kijken, ik kan gewoon echt zoveel verdriet voelen om dierenleed dat ik me er een beetje voor af moet schermen, anders slaap ik niet. Ik doe wel wat ik kan, ben al sinds mijn 8e vegetarier en sinds kort een beetje meer richting veganist.

  Onbegrijpelijk wat mensen dieren aan kunnen doen, ik schaam me gewoon om mens te zijn soms. Ook als ik in de supermarkt al dat vlees zie liggen, daar word ik altijd een beetje verdrietig van en dan denk ik van… waarom maken mensen geen andere keuzes? Alternatieven genoeg…
  Wel heel goed dat de groene meisjes er zijn!

 37. Fijn om jullie reacties te lezen!
  Ik woon in zuid spanje, en hier is het helemaal een drama.
  Dan is het extra fijn om deze mooie reacties te lezen. Iets anders wat jullie waarschijnlijk al kennen, maar ik wil hem toch even toevoegen, is de DECLARATION – ANIMAL CONSCIOUSNESS CAMBRIDGE 2012

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Animal_consciousness

  Is ook een motiverend iets, wetende dat de belangrijkste wetenschappers ter wereld deze declaratie hebben geschreven en ondertekend, zelfs Stephen Hawking, en hij is door Obama en het Witte Huis geaccepteerd.
  We staan niet alleen……..

  Wij zijn ook bijna veganisten (alleen biologische producten en heel weinig), ik en mijn spaanse man.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *