Dit is WAAR

De Groene Meisjes zijn altijd opzoek naar winkels, restaurantjes en andere hotspots die het groene leven leuker, makkelijker en/of hipper maken. Zo kwamen we ook weer eens bij één van de WAAR-winkels terecht! We waren in het verleden al vaker bij deze winkels geweest, maar op de een of andere manier waren we WAAR een beetje vergeten. Maar, beste WAAR, we weten je weer te vinden en wat zijn we blij met je!

IMG_3635

Om te beginnen: WAAR is een duurzame (cadeau-)winkel met lifestyle artikelen. Hierbij moet je denken aan slaafvrije chocolade en fairtrade wijnen, tot ecofriendly woonaccessoires en organic cosmetica. Wij vinden dat de WAAR winkels er ontzettend aantrekkelijk uitzien. Vroeger ging je naar de Wereldwinkel, en natuurlijk zijn we blij dat zoiets bestaat. Maar zeg nou eerlijk: heel erg hip is de Wereldwinkel niet. WAAR is een winkel waar je op je gemak rondkijkt. Je ziet er allemaal mooie bekende en minder bekende merken voorbij komen en dat spreekt ons erg aan. WAAR straalt een bepaalde luxe uit. En niet dat wij per se voor luxe gaan, maar wij hechten wel waarde aan een bepaalde mate van comfort en kwaliteit. Juist nu we kiezen voor duurzame spullen en materialen, zijn we bereid er meer geld aan uit te geven maar dan verwachten we daar natuurlijk ook wel iets voor. WAAR kan dat waar-maken. We stelden WAAR een aantal vragen en de antwoorden op deze vragen delen we vandaag graag met jullie.

Hoe en wanneer is WAAR ontstaan?
“Het idee van WAAR is ergens rond 2007 ontstaan. Toen al zag je dat de belangstelling voor duurzaamheid groeide. Onder andere bij consumenten die op zoek gingen naar verantwoord eten of goede spullen voor in huis of iets duurzaams om cadeau te geven. Er zijn natuurlijk al heel lang leuke fairtrade artikelen op de markt, en het aanbod aan duurzame artikelen groeide ook. Producten die van recycled materiaal zijn gemaakt, artikelen die energie besparend werken of die hergebruik stimuleren, fairtrade artikelen met hedendaags design…het was er allemaal al wel. Maar een leuke moderne winkel waar je al die dingen kunt kopen, dat was er nog niet!”

Merken jullie dat de interesse voor eerlijke producten groter wordt?
“De interesse voor eerlijke producten wordt echt nog groter. Dat zie je overal om je heen. Het aanbod aan verantwoord gemaakte artikelen groeit, er is meer keuze dan een paar jaar geleden. En het is ook in meer winkels verkrijgbaar. Ook in de reguliere en grotere winkelketens. En uiteraard op internet: het aantal webshops dat groene producten aanbiedt groeit echt heel snel. Een ander leuk voorbeeld: We zijn onlangs naar de Ambiente in Frankurt geweest, een enorme beurs op het gebied van consumentengoederen. Stonden de fairtrade en groene bedrijven daar voorheen in een aparte hoek, nu staan ze gewoon tussen de overige stands. Vaak jonge mensen, met creatieve ideeën vertaald naar producten met mooi design.” We zijn blij om te horen dat wij niet de enigen zijn die zoveel waarde hechten aan dat mooie design. Zonder mooi design kopen wij het gewoon niet, als we heel eerlijk zijn.”

Waar ligt die toenemende interesse aan?
“Wij denken dat het toch iets te maken heeft met het huidige welvaartniveau. Mensen hebben eigenlijk alles al, veel artikelen worden weggegooid als ze stuk zijn in plaats van ze te repareren. We gooien ook veel eten weg, weten niet eens meer waar het eigenlijk van gemaakt is of waar het vandaan komt. Veel mensen geven daarom liever iets cadeau dat verantwoord is gemaakt, en dat zich daardoor onderscheidt. Bij alles wat je bij WAAR koopt, is een leuk verhaal te vertellen. En dat maakt het leuk en origineel om te geven. Tegelijkertijd moeten mensen onder invloed van de crisis zuiniger met hun budget omgaan. En kennelijk kopen ze dan liever iets ‘goeds’. WAAR heeft wel last van de crisis, net als de hele detailhandel. Minder klanten, maar wel een iets hogere besteding per klant. En dat wijst er volgens ons op dat mensen hun geld maar één keer kunnen uitgeven. Een deel van die mensen doet dat dan liever ‘goed’ en voor hen is dat duurzaam.”

Wat zijn de meest populaire producten die verkocht worden bij WAAR?
“Tony Chocolonely! De Dopper, de KeepCup (beker waar je koffie/thee langer in warm blijft en die je overal kunt laten vullen zodat je papieren bekers bespaart), alles van scrapwood uit India (Otentic). Meubels, dienbladen, spiegels van sloophout uit Indiase huizen. My Paper Bag, ontworpen door Ramon Middelkoop, met als voorbeeld de gewone bruine papieren tas waar hij ooit een zwerver mee inde metro zag zitten. Het ‘pondje papier’een notitieblok van recycled papier, bedacht door Jos Vermeulen. En nog steeds de kleine fairtrade gelukspoppetjes, geluksflesjes en kaarsjes. Die blijven we in grote hoeveelheden verkopen.” Hulde aan Tony Chocolonely en de KeepCup! Wij zijn er ook dol op. (Trouwens, op alle andere genoemde artikelen ook, hihi)

Zijn de mensen die bij WAAR werken zelf ook bezig met eerlijke, bewuste idealen in hun dagelijks leven?
“Ja de meeste werknemers wel. Het zijn allemaal mensen die bewust hebben gekozen om voor WAAR te gaan werken. Omdat ze de producten gewoon mooi vinden, maar ook omdat ze met de verkoop dat deze artikelen de wereld een beetje mooier en beter proberen te maken. Dat is toch wel de drijfveer bij iedereen hier. Maar we zijn nou ook weer geen hardcore fairtraders die alleen biologisch of vegetarisch eten, en die alleen met de trein reizen.” Klinkt awesome. Als groen meisje zou je zeker bij een WAAR winkel willen werken, volgens mij!

Kan je iets zeggen over de plannen voor WAAR op de korte termijn?
“We zijn op dit moment bezig met een kleine restyling in het logo en de winkelinrichting. Dat moet in mei ongeveer klaar zijn. Verder is het plan dit jaar een aantal nieuwe vestigingen te openen, het streven is vier dit jaar. We hebben eind vorig jaar/begin dit jaar twee vestigingen geopend in Eindhoven en Arnhem. We zijn met verschillende ondernemers in gesprek op dit moment. Best bijzonder in deze crisitijd!” Wow, jullie zijn goed bezig, WAAR!

Douwtje, dankjewel voor het beantwoorden van onze vragen. De Groene Meisjes zijn WAAR-fan. Heeft dit ‘interview’ jou genoeg overtuigd om eens een kijkje te gaan nemen bij één van de negen WAAR winkels? Dat kan in Den Haag, Haarlem, Utrecht, Amsterdam, Eindhoven, Nijmegen, Maastricht, Rotterdam of Arnhem.

Kijk voor alle adressen, openingstijden en overige informatie die je nodig hebt op de website: ditiswaar.nl.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

10 gedachten over “Dit is WAAR

  1. Goed interview! Deze winkel ken ik nog niet maar lijkt me leuk aangezien ik ook fan ben van de Wereldwinkel (ik ben er wel mee eens dat de wereldwinkel een beetje gepimpt moet worden). De chocola en gelukspoppetjes heb ik vorige week nog gehaald ;) Blij te horen dat deze winkel erg in trek is en er veel vraag naar is!! Hopelijk zet de bewustwordings trend door zodat we in ons welvaartlandje stil staan bij ons consumptiegedrag en meer omkijken naar het milieu.

  2. Bedankt voor je tip!
    Ik ga snel eens kijken bij de vestiging in Arnhem.

  3. Ik was twee dagen geleden toevallig in de WAAR in Den Haag, ze zijn onlangs verhuisd en hebben nu een hele mooie en vooral ruime winkel. Meteen 4 doosjes thee ingeslagen :D

  4. Nog nooit in een Waar-winkel geweest… Mocht ik ‘ns in een andere stad zijn, dan loop ik even binnen. Mijn interesse is gewekt!

  5. Ik loop heel af en toe wel is hun vestiging in Utrecht in en ze hebben altijd wel leuke artikelen. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *