DIY ketting met strik

We kregen veel vraag naar een DIY post over de strijkkralen kettingen die wij graag dragen. Strijkkralen zijn voor ons echt  jeugdsentiment. We hebben hier allen veel plezier aan beleefd. Maar sinds kort zijn we opnieuw weer helemaal verslaafd! We beginnen dit keer met een kleine strik maar je kunt de strik zelf ook groter maken.Wil je nu meer inspiratie op doen voor verschillende patronen? Google ‘perler beads pattern’ of volg ons (@lottegroenemeisjes en @merelgroenemeisjes) via Instagram!

Dit heb je nodig:
-Strijkkralen; wij gebruiken het liefst de Hama strijkkralen omdat deze een goede kwaliteit hebben en stevig zijn. Kijk voordat je nieuwe strijkkralen wilt gaan kopen eens op Marktplaats. Daar worden namelijk veel Hama spullen aangeboden door mensen die klaar zijn met hun hobby. Ook op rommelmarkten en in kringloopwinkels kom je ze vaak tegen. Dit geldt niet alleen voor de kralen, maar ook voor de grondplaten en andere benodigdheden!

-Strijkkralen mal
-Bakpapier
-Strijkijzer
-Strijkplank (dit is eventueel, hoeft niet per se)
-Stappel boeken of tijdschriften (gebruik je als gewicht)
-Kettingen; wij gebruiken hiervoor oude kettingen die we kochten bij de kringloop.
-Kleine zilveren oogjes; kun je in de kralenwinkel kopen of bij Pipoos (hobbywinkel.)
-Een smalle tang; deze wordt vaak gebruikt om knijpkraaltjes mee dicht te maken.

Stap 1
Ik heb een knutselhoekje waar ik al mijn Hama kralen bewaar. Ik gebruik hiervoor oude potjes. Zo houd ik bepaalde kleuren apart. Dat vind ik makkelijker in het gebruik.

Stap 2
We nemen een strijkkralen mal. Deze wordt ook wel de ‘grondplaat’ genoemd.

Stap 3
Ik begin altijd met de outline, deze doe ik nu zwart.

Stap 4
Ik vul de outline met een deel fel roze en een deel met mintgroen.

Stap 5
Ik zet de strijkbout aan (zonder stoom!) op de hoogste stand. Ik weet niet of dit bij elke strijkbout op die stand kan, dat zul je even uit moeten proberen. En dan doe je het stukje bakpapier over de kralen heen. Nu ga ik er met de strijkbout een paar keer overheen. Dan leg ik er een stapel tijdschriften op zodat de strijkkralen plat blijven. Ik laat de tijdschriften een paar minuten liggen.

Stap 6

Nu haal je voorzichtig de strik van de mal af.

Stap 7
Ik leg de strik op de strijkplank neer met het bakpapier erop en ga er nogmaals met de strijkbout overheen. Ik druk de strik een beetje aan, maar dat hoef je niet te doen als je de strik niet helemaal dicht wilt hebben. Ik zelf probeer de gaatjes helemaal dicht te smelten. Daarna doe ik ook altijd nog even de achterkant voor extra stevigheid. En ook dan, als laatst stap, leg ik weer wat tijdschriften op de strik zodat deze goed plat blijft.

Stap 8
Zodra de strik bijna is afgekoeld maak ik er met het tangetje voorzichtig gaatjes in. Doe dit aan beiden kanten door de zelfde plek, anders hangt je strik straks schuin. Nu kunnen erna de ringetjes er doorheen.

Stap 9
Als je de ringetjes nog even open houdt kan erna de ketting er aan gemaakt worden. Daarna kun je de ringetjes dicht knijpen. Je kan verschillende soorten kettingen gebruiken en je kan ook zelf bepalen waar het slotje komt, aan de bovenkant, of bij de strik. Beide kan!

Je kan de strik natuurlijk in alle mogelijke kleurcombinaties maken!

Welke kleur strik gaan jullie als eerst maken? Veel plezier met het maken en dragen!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

27 gedachten over “DIY ketting met strik

 1. Leuk, leuk, leuk, leuk, leuk! Ik ben al even weer druk met de strijkkralen, maar ik moet toch ook maar ècht eens aan de strik!

  1. Oh, en nog een tip voor mensen die de grondplaten tweedehands kopen: let goed op of de pinnetjes op de grondplaten niet gesmolten zijn. Ik heb dit met een aantal grondplaten die ik via MP heb gekocht en heb toen niet goed opgelet.

   1. Dat is idd een hele goede tip!! De mijne beginnen nu aan de buiten kant ook te smelten.

 2. I luv’it!! Ik heb wat te doen op deze regenachtige woensdag! Enne..als we nu allemaal eens een foto insturen van het resultaat..(hahaha..sprak zij overmoedig!)

 3. Ahh super leuk. Mijn kindjes vinden strijkkralen geweldig, dus mijn huis ligt vol met kraaltjes en grondplaten. Ik kan straks dus meteen aan de slag! :D

  1. Ja heerlijke hobby! En vooral leuk als de kids het ook leuk vinden dan kan je het echt samen doen. Veel beter dan alleen aan de keuken tafel zitten;)

 4. Dank je wel voor deze DIY! Ik zat ook al steeds te kijken naar de leuke kettingen en heb zelfs vorige week met een groep meisjes uit mijn wijk, waar we elke woensdagmiddag club voor hebben, kettingen gemaakt n.a.v. jullie fotootjes. Gaaf idee dus!

  1. Wat een goed en gezellig idee! Dus nu lopen er overal meiden met gekleurde kettingen:)

 5. Aw, wat een cute strikje. Echt een leuke DIY. Ik haal ook veel strijkkralen inspiratie van ouderwetse DOLLZ websites. Omdat dat pixelart is vertaald het erg goed naar strijkkralen.

 6. Heeft niks met de strik te maken maarre…GEWELDIG LEUKE JURK, vintage van waar?

  1. Dankje! Het is een vintage blousje van Laura Dolls

 7. Superleuk idee! Ik hou zelf niet zo van grote kleurige kettingen, dus deze DIY is niet aan mij besteed. Maar het lijkt me wel ontzettend leuk om weer een keer iets te maken met strijkkralen, jeugdsentiment inderdaad!

 8. Hoi Iris!
  Je kunt er ook een met rustigere kleuren maken? Licht roze met grijs, zwart met wit of beige met donker bruin:)

 9. Nog een tip: deze week zijn de strijkkralen bij de Kruidvat in de aanbieding :)

 10. Heel tof! Volgens mij moet ik ook nog een doos hebben staan met strijkkralen! Overigens verkoopt Ikea ook benodigdheden!

  1. Dankje! Ja dat hoorden wij al maar begrepen ook dat de kwaliteit minder is?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *