DIY: lijnzaad gezichtsmasker

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dingen zelf maken is zó leuk! Vooral wanneer je alleen maar puur natuur ingrediënten nodig hebt. Dan realiseer ik me altijd weer dat je echt heel weinig nodig hebt om een fijn product te maken. Helaas ontbreekt het me meestal aan tijd om ideeën ook echt uit te voeren, maar toen ik dit ‘receptje’ las in de Happinez, moést ik wel. Dit kost namelijk echt maar heel weinig tijd en moeite en het resultaat mag er zijn! (trouwens, even tussendoor: de Happinez van deze maand is echt heel erg de moeite waard! Ik lees het tijdschrift niet maandelijks, maar dit keer trok de cover me aan en ik heb bijna alle artikelen met interesse gelezen)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Als je denkt dat alleen ‘fancy’ besjes als goji’s en mulberries superfoods zijn, dan heb je het mis. Lijnzaad is echt een wondermiddel, rechtstreeks uit de natuur. Het is gemaakt van vlas (vandaar ook de naam ‘flaxseed’ in het Engels,) en is een rijke bron aan omega 3 en 6. Verder zitten er stoffen als magnesium en calcium verstopt in de kleine zaadjes. We hebben begrepen dat het het beste is om gebroken lijnzaad te eten, omdat dit beter wordt opgenomen door de darmen. Wij kiezen ervoor om lijnzaad door smoothies en soja-yoghurt te mengen. MAAR! Lijnzaad is niet alleen om op te eten. Nee, je hebt ook lijnzaadolie en ik geloof dat er zelfs verf op basis van lijnzaad is. Daarbij komt dat je lijnzaad prima kan gebruiken bij je beautyritueel. Lijnzaad kan je huid namelijk een behoorlijke oppepper geven. Uit de zaadjes komt een voedende olie vrij en door de gebroken zaadjes over je huid te ‘rubben,’ krijgt je huid een natuurlijke glow. Voetenbadje, nagels lakken en een lijnzaadmaskertje op je gezicht. Ben je klaar om lekker puur natuur te gaan ontspannen?

Wat heb je nodig? 

 • 3 eetlepels gebroken lijnzaad (ik gebruik hier een heel fijn gemalen versie, die ik heb besteld op iHerb.com. Je kan ook gewoon gebroken lijnzaad – bijvoorbeeld bij de natuurwinkel – kopen en dit zelf nog iets fijner malen met een vijzel of een hakmolentje)
 • 1,5 eetlepel gekookt water
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat moet je doen?

 1. Reinig je gezicht.
 2. Voeg 1,5 lepel gekookt water bij het lijnzaad en roer goed door. Als het masker erg dik blijft, kan je nog een klein beetje extra water toevoegen.
 3. Laat dit mengsel staan tot het zover is afgekoeld dat je het op je gezicht kan smeren. Kijk uit: verbrand je gezicht niet!
 4. Breng het masker voorzichtig aan op je gezicht. Er zullen misschien hier en daar wat stukjes van je gezicht afvallen, dus leg een handdoek om je schouders.
 5. Laat een minuut of 10 tot 15 intrekken en haal het masker dan met een washandje van je gezicht. Je huid voelt nu, als het goed is, heerlijk zacht aan!

Tip 1: wees voorbereid op een ietwat merkwaardige lucht. Het is wast lastig uit te leggen, maar ik noem het maar even ‘gronderig’ en érg natuurlijk. (logisch ook, want je voegt verder niks toe!) Deze geur went snel en ben je sowieso snel vergeten als je voelt hoe lekker het masker voor je huid is.
Tip 2: neem lekker de tijd om achterover te leunen met een boek en een kaarsje aan. Enjoy!

Laat je ons weten wat je van dit maskertje vond? We horen het graag van je!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

13 gedachten over “DIY: lijnzaad gezichtsmasker

 1. Wat een handige tip! Heb het net gedaan, voelt heerlijk zacht. De geur deed mij een beetje denken aan banaan die nog niet helemaal rijp is. Een lekker los budget zenmomentje! Thanks voor de tip!

 2. Oké, ik had geen vijzel of hakmolentje bij de hand. Dus zelf een poging gewaagd om het lijnzaad wat fijner te malen….vorken, lepels, met m’n handen…. Maar was niet echt een succes. Eigenwijs als ik ben wel gewoon een papje ervan gemaakt en op m’n gezicht gekwakt. Even zorgen dat de zwaartekracht zijn werk niet kan doen en braaf met de bende op m’n hoofd gezeten. Het resultaat mag er zeker zijn. Maar dan ga ik nu wel eerst een vijzel kopen :)

 3. Jullie hebben een Vitamix toch? Daarmee kun je zelf heel makkelijk en snel lijnzaad fijnmalen. Ik maal meestal een cup per keer en bewaar dat in de koelkast. De vetten in het lijnzaad worden namelijk vrij snel ranzig als de zaadjes eenmaal gebroken zijn, dus ik koop liever geen voorgemalen lijnzaad als ik niet weet hoe lang het al (ongekoeld) op de plank heeft gelegen.

  1. Klopt, met een Vitamix lukt het inderdaad wel! Dit lijnzaad hadden we eens gekocht om uit te proberen en het bevalt goed. Maar idd, je kan het ook gewoon zelf fijnmalen!

 4. Ah, ik kan me heel goed voorstellen dat dit erg lekker is voor je huid! Ik heb zelf nog gewoon lijnzaad liggen, maar dat kan ik op zich ook zelf wel fijnmalen, bijvoorbeeld met mijn blender. Dit ga ik uitproberen!

 5. Wat leuk! Ik heb eigenlijk altijd wel lijnzaad in huis dus ik ga dit masker zeker proberen binnenkort.

 6. Ik sluit me aan bij Martine: je kunt veel beter heel lijnzaad kopen. Ik maal het altijd in een koffiemolentje. Om te eten vooralsnog. Maar dit masker ga ik zeker ook eens “bereiden”. Wordt overigens ook gedaan door schoonheidsspecialistes; onderdeel van acnebehandeling.

 7. Introduced in 2009, Debt Relief Orders are an alternative to bankruptcy for
  people on a low income and with few assets.

  Although the winter months are lacking in natural sunlight, find it where you can.
  Widespread warning signs consist of feeling as though you’re worn out as soon
  as you get out of bed, substantial daytime tiredness and not recollecting your dreams.

 8. […] Het fijne aan deze gel is dat het 100% natuurlijk is en goedkoop om te maken. Als je op een gegeven moment een beetje handigheid hebt is het zo gedaan. De gel is 2 weken houdbaar maar er zijn ook mensen genoeg die een deel in de diepvries doet. Ben je toch lekker bezig? Denk dan ook eens aan een gezichtsmasker van lijnzaad. […]

 9. Twee tot vier druppels pure lavendelolie of een andere fijne geur olie kan er evt ook aan toegevoegd worden

  1. Hoe die je dat dan, in een panty? Knijp je dan de gel eruit zonder de vliesjes?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *