DIY: Whipped Coconut Oil

Ik ben dol op kokosolie. Ik gebruik een geurloze variant om te bakken en te braden, en… ik smeer iedere ochtend en avond een extra vierge olie op mijn gezicht! Het ruikt lekker, het is zacht en het trekt lekker snel in. Het nadeel kan alleen zijn dat de kokosolie (die onder koele omstandigheden hard wordt) vrij lastig uit de pot komt. Op koudere dagen kan het zelfs behoorlijk veel moeite kosten. Op YouTube zag ik meerdere filmpjes voorbij komen van onder andere beautybloggers die zelf ‘whipped coconut oil’ maakten en ik dacht: dat kan ik ook! Het is supersimpel en echt de moeite van het proberen waard. De kokosolie wordt na het mixen lekker luchtig en creamy, waardoor het makkelijk smeerbaar is en veel gemakkelijker uit de pot komt.

Harde kokosolie in de pot

Wat heb je nodig? Kokosolie (ik gebruik hier extra vierge, omdat die lekker ruikt en wat ‘rijker’ is) en een (hand)mixer. That’s it!  Geloof je me niet? Check dan het filmpje hieronder maar ! Het mixen kost een minuut of 5 als je niet teveel in één keer maakt. Als je een hele pot kokosolie wilt mixen, dan ben je misschien iets langer bezig.

[youtube_sc url=http://www.youtube.com/watch?v=uoCNWcWssh4 rel=0 fs=1 autohide=1 modestbranding=1]

Klik hier als je het filmpje niet kan zien.

En dit is het resultaat: lekker romige kokoscrème die heerlijk soepel smeert. De goede kokosgeur blijft gewoon bewaard, dat vind ik prettig. Verder is het fijn om te bedenken dat je voor deze crème dus verder niks nodig hebt. Pure kokos, that’s it!

Ik gebruikte hier een pot extra vierge kokosolie die we gekregen hebben. Normaal gesproken kopen we een pot van extra vierge van Royal Green, bij de biowinkel. Zo’n pot kost ongeveer €6 tot €8. Bij de toko kom je nog wel eens goedkopere kokosolie tegen. Dan betaal je ongeveer €3,50, maar dan heb je geen biologische en ook geen extra vierge variant. Het resultaat (whipped) is echter wel hetzelfde, alleen ruikt het dan niet echt naar kokos.

De whipped kokosolie kan je in de koelkast bewaren, maar dan heb je wel de kans dat het weer een beetje hard wordt. Buiten de koelkast kan dus ook. Zorg er wel altijd voor dat de olie in een goed afgesloten pot of bakje zit. De whipped olie is lekker te gebruiken als dagcrème, maar natuurlijk kan je hem ook voor bijvoorbeeld je handen of je lippen gebruiken. Ik vind het gebruik van kokosolie sowieso een aanrader. Het is  natuurlijk, het is goed voor je huid en ook nog eens heel erg goedkoop. Vergelijk het maar eens met de prijzen van reguliere dagcrèmes! Deze whipped variant is leuk om te maken en makkelijk in het gebruik!

Wie van jullie duikt er straks de keuken in voor deze supereasy beauty-DIY? 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

57 gedachten over “DIY: Whipped Coconut Oil

 1. Yay! Ik heb het inderdaad al vaker voorbij zien komen en misschien dat ik bet nu ook maar eens moet proberen. Die harde kokosolie als je het nog uit de pot moet halen is ook niet echt alles.

 2. Goed idee..ga ik proberen!
  Alleen waar haal jij de kokosolie van aman prana voor 6 tot 8 euro? Hier kost zo’n potje rond de 12 euro…:-(

  1. Hi Loes, deze pot Aman Prana hebben we gekregen. Normaal gesproken kopen we die van Royal Green, die kopen we bij de Ekoplaza of de Tuinen. Laatst was de Extra Vierge in de aanbieding en hadden we een flinke pot voor 6 euro! (en wij vinden hem net zo goed als die van Aman Prana)

 3. Yep ik ga het ook proberen! Zet nu de pot kokosolie vaak even op de radiator waardoor het echt olie wordt en ook makkelijk smeert, maar dit is wellicht een beter idee! :)

 4. Super leuke DIY! Ik ga het proberen. Het is soms zo’n gehak in die pot om het eruit te krijgen.
  Ik vroeg me af, waarom is extra vierge variant beter dan de ‘gewone’ variant? Ben benieuwd :D

  1. Hij is wat ‘rijker’ (net als met extra vierge olijfolie) en heeft een betere kokossmaak en geur.

 5. Ga ik vandaag meteen proberen!! Eindelijk van die cremes af met die slechte ingredienten.

  1. Inderdaad. Dat vind ik dus ook. Sinds ik kokosolie gebruik weet ik zeker dat ik nooit meer bakken met geld ga uitgeven aan chemische rommel. Misschien wel aan een goede, natuurlijke gezichtscreme, maar zeker niet meer aan de grote merken.

 6. Zeker weten dat ik dit ga proberen! ik ben benieuwd…ik begin steeds meer te geloven dat kokos een wondermiddel is, je kunt het voor zoveel dingen gebruiken;-))))

  1. Mij lukt het niet om de kokosolie opgeklopt te krijgen. Ik heb handmixer en keukenmachine gebruikt, lage en hoge standen, olie op kamertemperatuur en gekoeld, maar de substantie wordt alleen maar dunner in plaats van dikker. Wat doe ik verkeerd?

 7. had laatst een hele diy workshop voor zelfgemaakte cosmetica. o.a. ook met kokosolie, amandelolie, gember. was erg tof! heb nu lippenbalsem, deodorant en scrub voor onder de douche. overigens was ik mijn haar met zuiveringszout en daarna met appelazijn, geen shampoo meer nodig!

  1. Wat cool! Mag ik vragen waar je die gevolgd hebt? Lijkt mij ook wel wat!

  2. Cool!
   Je smeert gewoon zout in je haar, wast het uit en daarna appelazijn en wast het uit?? Zo simpel?? Ruikt dat wel lekker na het douchen?

 8. Ik kocht van de week een grote pot in de aanbieding bij de tuinen voor 7 euro, die was 50% afgeprijsd! O, maar ik zie dat hij nu uitverkocht is. Wellicht als je het in de gaten houdt, dan je nog mee kan genieten van de goede deal :)

 9. Heerlijk he, ik ben ook alweer een tijdje in coco’s aan het bakken..
  Nu al een paar keer proberen te mixen, maar een dag later is het weer net zo hard, heel jammer want het is zo lekker…

 10. Ik maak nu al een aantal jaar altijd deodorant op basis van kokosolie (gemengd met bicarbonaat en enkele druppeltjes etherische olie) en wil echt niets anders meer!

  1. Oh wat leuk! Ik zou wel eens zo’n workshop beauty-DIY-en willen doen.

   1. Ik geef met regelmaat workshops. Voornamelijk deodorant en lipbalm maken.
    Maar ook parfumolie, geurwax, wasmiddel en bodyscrub.

 11. Heb het ook eens geprobeerd, maar helaas is het mislukt :( Denk dat ik niet lang genoeg gemixt heb!
  (en vervolgens heb ik het als conditioner in mijn haar gesmeerd, ook bepaald geen succes :P)

  1. ohnoooes echt? wat jammer! Dan misschien toch te kort gemixt inderdaad. He balen zeg!

 12. Ik heb het altijd met mijn pure shea boter. Dat is zo vreselijk hard dat het pijn doet als ik me ermee wil insmeren. Moet het dan eerst laten smelten tussen mijn handen bv.

  1. Zou je het niet ook met sheabutter kunnen doen? deze DIY?

 13. Hee dit klinkt fijn! Ik heb wel nogal een vette huid dus waarschijnlijk beter niet gebruiken als dagcreme?

  1. Op zich heb ik ook best snel last van een vette huid, maar dat is door het gebruik van kokosolie echt niet erger geworden. Ik smeer natuurlijk heel heel dun laagje (moet je sowieso doen) en laat het goed intrekken, maar heb dan verder nergens last van. Misschien gewoon eens een klein potje (je hebt ze in allerlei maten, van heel goedkoop tot heel duur) proberen van het merk Royal Green?

   1. Wel, ik ga het zeker eens testen! Als het me niet bevalt als dagcreme gebruik ik de rest wel voor op m’n lippen of zo :)

  2. Over het algemeen hoor ik juist van mensen met een vette huid dat reinigen en moisturizen met olie ze alleen maar heeft geholpen en ze if anything juist een minder vette huid hebben nu! Worth a shot zou ik zeggen ;)

 14. Kokosolie is echt super! Dat wisten jullie waarschijnlijk al ;-)
  Elke zondag doe ik kokosolie in mijn haar als haarmasker en daarna is het super zacht!
  Verder frituren wij zelfs met kokosolie, dus elke dag eten we patat (van biologische aardappelen) zonder aan te komen…heerlijk!

 15. Nou, het is niet gelukt! Doe ik iets fout?
  Ik heb eerst kokosolie (3/4 cup) die helemaal vloeibaar was in een bak gedaan en die iets van 11/12 min gemixt. Toen dat niet lukte heb ik het weer iets harder later worden. Toen heb ik weer 14/15 gemixt, maar lukte weer niet. Weet iemand hoe dat kan??

  1. Oeh nee, je moet het niet vloeibaar laten worden. Je moet het juist in harde vorm mixen!

   1. ok dank je… dan weet ik dus wat ik fout heb gedaan… dit weekend weer opnieuw proberen!

 16. Misschien kan ik zo mijn man zo gek krijgen om de ontgeurde versie zo als “boter” op zijn brood te smeren :D

  1. We gebruiken eigenlijk altijd het merk Royal Green (te koop bij de biowinkel) en dan afwisselend, de kokos vierge en de gewone.

 17. Ik heb het nu al enkele keren geprobeerd. Ik gebruik gewoon harde pure kokosolie. Wanneer ik klaar ben met mixen (voor 4 eetlepels ongeveer 7 minuten mixen) is het heerlijk zacht. Ik schep het verolgens over in een glazen pot en doe de deksel er stevig op. Maar met het uur word het harder… Het voelt niet meer zo lekker zacht aan als toen het net gemixt was en de volgende dag is het weer bijna helemaal hard. Niet zo hard als voor het mixen, maar ik moet het wel eerst weer laten smelten in mijn handen. Wat doe ik fout??

  1. Ik heb echt geen idee Ivy, bij mij blijft het gewoon boterzacht! zo vreemd…sorry, ik ben bang dat ik je niet verder kan helpen?

   1. Aaah oke! Toch bedankt! Misschien maar eens een ander merk kokosolie proberen!

 18. je zei dat je geurloze kokos olie had maar daarna zei je dat de kokos geur dan lekker ruiken blijft -__- wat is het nauw? wel geurloos of niet?

 19. Hoi!
  Ik heb hetzelfde probleem dat de volgende dag mijn opgeklopte bodybutter ook weer hard wordt.

 20. […] op kamerteperatuur hard is, is het soms wat onhandig om uit de pot te halen. Gelukkig kreeg ik van “de groene meisjes” de tip om er bodybutter van te maken. Dus whipp it up en bewaar het in een mooie pot in de […]

 21. Bij de Aldi is het 2,99 voor 500 gram, ik gebruik het om te bakken, op mijn boterham en voor cosmetisch gebruik. Het is geur- en smaakloos, dus het lekkere kokosgeurtje zit er niet aan.
  Maar des te beter te gebruiken, vind ik.

 22. De kokosolie van Aldi, AH, Jumbo zullen alle de ontgeurde kokosolie betreffen. Gemaakt van bedorven kokosnoten. Om de stank eraf te halen, moeten ze dus ontgeurd worden. Met chemicaliën.
  Alle geneeskrachtige en helende eigenschappen zijn daarmee ook weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *