Docu: Fat, sick and nearly dead

fat-sick-and-nearly-daed

Jep, ik ben helemaal into de documentaires over voeding. Ik vind ze interessant en ze motiveren en inspireren me enorm. Nu moet je niet denken dat ik alleen maar naar informatieve televisie wil kijken hoor. Ik geniet ook enorm van binge-watching Orange Is The New Black. Maar als dat dan weer afgelopen is (HUIL!) dan ga ik weer over op de interessante documentaires. Zo keek ik Supersize Me en de dag daarna Fat, sick and nearly dead. Alweer zo’n ontzettende eye-opener!

Waar gaat de documentaire over? In het kort: over twee heel dikke mannen die enorm veel afvallen door een juicefast te volgen. Heb je een beeld? Nu iets uitgebreider. De docu begint met het volgen van de Australische Joe. Joe is veel te zwaar (en ziek) en wil hier iets aan doen. Om zijn change of lifestyle drastisch aan te pakken gaat hij voor een maand naar het land van het eten: Amerika. Met zijn slowjuicer achterin de auto trekt hij door het hele land. Hij heeft een missie: een juicefast van 40 dagen volgen om van de overtollige kilo’s af te komen. Maar dat is niet zijn enige doel. Joe is ook op zoek naar antwoorden op vragen als: waarom zijn zoveel mensen te zwaar? Waarom weten we wel wat we zouden moeten eten, maar doen we het niet? En: hoe kan ik andere mensen inspireren om ook een gezondere lifestyle aan te nemen?

Dat zoeken naar antwoorden op vragen levert grappige beelden op. Je ziet Joe bij mensen in restaurants aan tafel aanschuiven om te praten over wat er op de borden ligt. Ook zie je hoe hij met een tafel met zijn slowjuicer erop op straat sapjes staat uit te delen. Hij raakt in gesprek met mensen van allerlei leeftijden en het onderwerp is altijd: voeding en gezondheid.

Wat ik schrijnend vond, is dat hij ook een aantal heel zware mensen spreekt die hem vertellen dat ze denken de 55 amper te gaan halen. 55 jaar en dan doodgaan, omdat je lijf het niet meer trekt. Als Joe vraagt of deze mensen dit dan niet heel erg vinden, krijgt hij een paar keer het antwoord: “ik wil gewoon lekker eten. Dan leef ik maar ‘wat’ korter.” Ik schrok hier echt enorm van. 55, dat is ongeveer de leeftijd van mijn ouders. Ik moet er niet aan denken dat zij zouden zeggen: ach, binnenkort gaan we dood, maar we hebben lekker gegeten. Ik krijg daar nachtmerries van.

En wat verstaan we onder dat ‘lekkere eten?’ The real American deal. En ja, ik weet het, gezonde voeding is duur in Amerika. Fastfood is overal en erg betaalbaar. Maar toch geloof ik niet dat dat moet betekenen dat je je dus maar volpropt met burgermeals. Dat kan gewoon niet waar zijn. Je ziet hoe Joe de ingrediënten voor een juice scoort op een lokaal marktje. Hij is 4 dollar kwijt en hier kan hij juice voor een hele dag van maken. Ik weet niet precies wat een burgermeal in Amerika kost, maar het zou me niet verbazen als de prijs ook rond de 4 dollar ligt. Ik weet wel wat ik liever heb!

Op zijn rondtoer door het land komt Joe een vrachtwagenchauffeur tegen: Phil. Phil is echt veel en veel te zwaar en ook hij heeft er genoeg van. Maar om nou ook een juicefast van 40 dagen te gaan doen? Dat lijkt hem nog een te grote stap. Joe geeft Phil zijn telefoonnummer en verzekerd hem ervan dat hij Joe altijd mag bellen. Je raadt het al: Joe is nog niet zo lang terug in Australië als hij gebeld wordt door Phil. Hij heeft dringend hulp nodig. Joe vliegt terug naar Amerika en neemt Phil mee naar een arts. Ze starten het heel traject: Phil moet in ieder geval 100 kilo afvallen. Kan je je daar iets bij voorstellen? 100 kilo is insane veel.
Maar Phil is enorm dapper en gaat de uitdaging aan. De juicefast, het sporten, alles. Het kost hem een enorme strijd, maar het lukt hem. Sterker nog: hij zegt zijn baan als vrachtwagenchauffeur op en start bij een lokale biowinkel een community om anderen te helpen met juicefasten en alles wat erbij komt kijken.

Joe en Phil zijn beide enorm veel afgevallen. Het zijn slanke, sportieve mannen geworden. Je weet niet wat je ziet. Hier is een Tell Sell reclame helemaal niks bij. Hoe dat komt? Ten eerste maakten ze beide met de juicefast een heel goed begin. Beide vielen ze hiermee enorm veel (zo’n 30 kilo in een maand) af. Maar daarna moesten ze een gezond en plantaardig voedingspatroon vol zien te houden. En natuurlijk: sporten. Want je kan wel zoveel afvallen, maar in shape komen doe je dan nog niet. Door te sporten lukte dit wel. Echt geloof me, je weet niet wat je ziet. Je herkent de beide mannen niet meer terug.

Niet alleen in Amerika, maar ook in Europa en ja ook in Nederland zijn er heel veel mensen die gevaarlijk zwaar te zijn. Misschien ken je wel iemand in je omgeving die dit probleem heeft. Ik heb er altijd al een hekel aan gehad als mensen neerbuigend over zware mensen spraken, maar na het zien van deze documentaire weet ik nog zekerder: obesitas is een zeer serieus probleem. Het is een ziekte waarvan je moet genezen. Een verslaving die je moet afleren. Een aandoening waar je nooit helemaal vanaf zult komen – het ligt altijd op de loer. Ben jij zelf te zwaar? Wees niet zo hard voor jezelf en gún jezelf een gezonde lifestyle. En ja, dat begint met voeding. Kijk deze documentaire als je jezelf of iemand in je omgeving wilt inspireren een mooie start te maken. Als Phil 100 kilo kan afvallen, dan kunnen anderen ook een (kleiner) doel behalen.

Fat, sick and nearly dead heeft me geraakt. Ik heb af en toe met tranen in mijn ogen zitten kijken, ook omdat sommige dingen zo herkenbaar waren. De oplossing voor dit probleem lijkt zo simpel: gezonde voeding en beweging, dat zou de trick moeten doen. Maar helaas is dat niet genoeg. Wat je écht nodig hebt is een enorme dosis wilskracht…en dat komt je helaas niet aanwaaien.

Je kan de documentaire op Youtube bekijken:

Wie van jullie gaat de documentaire ook kijken? Heb je nog titels van andere docu’s voor me die jij interessant vond?

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

68 gedachten over “Docu: Fat, sick and nearly dead

 1. Wat goed dat die Phil toch de stap heeft genomen! Ik ben benieuwd hoe het nu met ze gaat, kunnen ze het volhouden? En naast wilskracht ligt er natuurlijk meer ten grondslag, psychisch moet er ook hard gewerkt worden. Dat zag je ook wel bij de biggest loser, de meeste hadden toch ook wel behoorlijke psychische problemen.

 2. Wow, dat verschil na die juice fast! Ik ben best wel benieuwd naar deze docu, toch bijzonder wat eten met je lichaam kan doen! Ik heb de documentaire SuperSize Me al eerder gekeken, ook heel apart. Thanks voor de tip!

 3. The truth about food, is een BBC serie waarin de waarheid over voedsel wetenschappelijk wordt aangetoond. Op een humoristische manier. Een aanrader.

 4. Ik ben wel benieuwd geworden na jullie stukje. Zal het later op de dag bekijken. Is Supersize me ook via Youtube te bekijken?

  1. Ja, ik geloof dat Supersize me ook via YouTube te kijken is. Ik zou googelen op ‘Supersize me, full film’ oid!

   1. Dank je wel! Deze docu nu net gezien, echt heel mooi en ontroerend om te zien hoeveel het met iemand doet en hoe ze weer anderen inspireren. Welke slowjuicer/ sapcentrifuge hebben jullie of raad je aan?

 5. Wat is ook een goeie docu vind is De wereld van monsanto staat ook op YouTube en is in het Vlaams. Het is zelfs een beetje eng als je weet wat we eten.

 6. Ik ga deze ook kijken! Wederom erg interessant want het blijft een fascinerend onderwerp. Je vraagt je soms af hoe het komt dat mensen het zo ver laten komen. Die uitspraak van ‘dan heb ik maar lekker gegeten’ vind ik ook echt schokkend. Hoe kan je zoiets zeggen? Ik kijk ook graag naar Jamie Oliver die dan naar Amerika gaat (en in Engeland ook) en probeert het eetpatroon van kinderen te veranderen door via de scholen betere schoollunches te bereiden. Hij komt zo veel hypocrisie tegen! De regels in Amerika zijn werkelijk belachelijk. Ze tellen ketchup als een groente (echt waar!) en hij komt nog meer onzin tegen. Hij stelt zelf een schoolteam samen om gezonder eten te promoten, kinderen die zelf een verandering willen zien. En daar zit een meisje in dat al weet dat als het zo door blijft gaan, ze binnenkort zelf dood zal gaan. Ze had al enorm veel mensen verloren aan obesitas. Dat is toch verschrikkelijk? Want mensen denken misschien wel: Ik heb een prima leven gehad en dan sterf ik maar wat vroeger. Maar staan ze er bij stil wie ze allemaal alleen en verdrietig achterlaten dankzij hun keuzes?

  1. Ik wil dat van Jamie Oliver ook kijken! Ik hoorde dat het op Netflix te vinden is?

 7. De film Food Inc.
  (maar wellicht al bekend bij jullie)

  De video op YouTube ben ik zeker van plan te gaan kijken.

 8. Food Inc. en TED Talk van Jamie Oliver over eten zijn aanraders, staan allebei op Netflix!

  1. Oh die van Jamie Oliver heb ik nog niet gezien! Hoe heet die op Netflix?

 9. Toch vind ik de denkwijzen die in deze docu gepresenteerd worden een beetje gevaarlijk.
  “If the body can heal itself on the outside, why can’t it do the same on the inside?”
  Echt, ik ben al van kinds af aan een heel gezonde eter, ik verkies een zak frisse zoete worteltjes met liefde boven een zak chips, en hoewel ik maatje 38 draag ben ik ook niet dun en mega-super-dupersterk.
  Sterker nog: ik ben best vaak ziek. Zwak slijmvlies, zorgt voor bronchitis, eczeem, keelontsteking etc.
  Ik heb niet de illusie dat voedsel je kan genezen: de helft van de superfood mythes is heel makkelijk te debunken. Tuurlijk is gezond eten een goede bijdrage, maar het is niet zaligmakend. Je bent niet wat je eet: je bent wie je bent, full stop. Kies gewoon voor eten dat je voedingsstoffen oplevert en als het zonder rotzooi kan dan is het het allermooist, maar ga niet denken dat je met gezond eten de 230 haalt.

  ps: excuses voor de ergernis, maar ik word een beetje moe van de hele OMG DIK IS ZO ONGEZOND dialoog. Lots of stuff is unhealthy and we do it anyway. Dit is trouwens geen kritiek op de groenemeisjes, maar op de video :)

  1. :) Nee natuurlijk haal je met gezond eten de 230 niet. En natuurlijk kan het zijn dat je iets mankeert dat bijvoorbeeld erfelijk is of niet met voeding is te genezen. Toch geloof ik heel sterk in de genezende kracht van voeding. Toevallig had ik exact dezelfde klachten zoals jij ze beschrijft. Ik ben gestopt met het eten van zuivel en die klachten zijn verdwenen als sneeuw voor de zon. Voor mij was er geen ontkennen meer aan. Ook merk ik dat ik sinds ik geen vlees meer eet, veel minder vaak ziek ben…. dus ja, ik geloof er wel in. Niet in superfoods en ook niet per se in juicefasten. Maar wel echt in de genezende kracht die voeding kán hebben.

  2. Sanne, ben het met je eens dat er wel heel erg dik = ongezond wordt gepredikt. Maar niemand is er dik geworden van te veel wortels!! Eigenlijk zouden ze moeten zeggen: vermijd suiker en zout! Maatje mager door een cola-dieet is minstens even slecht als de hele dag dubbele porties :-).

  3. Ik ben het helemaal met je eens, Sanne. Ik heb toevallig deze docu ook gezien en was er aanvankelijk best van onder de indruk. Maar na een tijdje inzinken dacht ik precies wat jij ook zegt: zo veel van de uitspraken zoals ze gedaan worden in deze film zijn even makkelijk weer te debunken. Er komen veel anekdotische bewijzen langs, maar daaruit kun je nooit algemene conclusies trekken.

  4. Goed punt. Voeding is ontzettend belangrijk. Helaas zijn er ook heel veel ANDERE ziekten dan obesitas, waarvoor je ‘echte’ medicijnen nodig hebt. Soms kan goede voeding je iets beter laten voelen. Maar ‘genezen’, nee, dat kan het niet. Wel heel veel voorkomen.

   P.s. minifoutje: verzekerd –> verzekert ;-)

 10. Vorig jaar heb ik deze documentaire gezien, en ik vind je recensie/artikel goed! Het is inderdaad indrukweekend om te zien hoe Joe en Phil hun houding en leven veranderen. En het is natuurlijk leuk verpakt: de Australiër in Amerika, die über-Amerikanen interviewt. Zeker de moeite van het kijken waard inderdaad!

 11. Hebben jullie Bag It gezien? Is uitgezonden in het kader van de reeks over plastic bij Kassa Groen. ik heb het helaas gemist…

 12. deze kende ik nog niet, fijne recensie :-)!! Op een of andere manier vind ik dit soort docu’s zo intrigerend. Misschien omdat ik zelf periodes heb van extreem gezond en extreem ongezond eten/leven.

  Ben ook ontzettend fan van de BBC series:

  ‘supersize vs. superskinny’
  (dik en dun persoon wisselen van dieet voor een week)

  ‘secret eaters’
  (mensen krijgen inzicht in alle kCal die ze onbewust binnen krijgen)

  ’the Food hospital’
  (hoe kan voeding symptomen van chronische ziekten verminderen)

  en het eerder genoemde ‘The truth about food’
  (eerlijk & leerzame weetjes over gedrag en voeding gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek (ook in boekvorm!))

 13. Bedankt voor de tip, erg mooie inspirerende film. Wat de critici echter altijd tegen mij zeggen als ik weer eens een weekje ga “sappen” is dat je geen eiwitten binnen krijgt. Dat zijn heel belangrijke bouwstoffen en zonder breek je met name spierweefsel hard af. Ik vraag me af hoe dat dan zit na 60 dagen sappen

 14. Wouw, wat een prachtige documentaire en wat een fijne, mooie mensen!Bedankt voor de tip.

 15. Die moet ik binnenkort maar eens kijken. Ik vind zelf de documentaire: A farm for the future ook wel interessant, die gaat over groente en fruit telen op een manier die samen gaat met de natuur. Staat ook op YouTube.

 16. Oh Merel, op minuut 50:29 kreeg ik gewoon tranen in mijn ogen. Om die reden ben ik ook even gestopt met kijken om dit berichtje te schrijven. Deze documentaire raakt me zó! Ik ben helemaal van slag omdat ik het zo bijzonder vind. Joe ziet er echt veel beter uit en zal zich ook zoveel beter voelen! Ik zou dit aan zoveel mensen om mij heen willen aanraden… Ik ga nu weer verder met kijken én genieten!

  1. Mooi he? Had ik ook. Echt enorm inspirerend en touching. Fijn dat jij de docu ook zo kon waarderen!!

 17. Ik heb hem net gekeken, ik wil ook juicen! Ik denk dat 4x per jaar 10 dagen me sowieso al heel goed zou doen.
  Ik moet er maar eens aan.

 18. Jeetje, dat beeld van Phil, hardlopend op het eind van de docu! Tranen over mijn wangen wat is dit ongelooflijk! Dit heeft me echt zo ontzettend geraakt, groene meisjes! Ik ga sparen, sparen en sparen want ik geloof hier ontzettend in. Ik heb niet het streven om dun of super slank te zijn, all i want is to live healthy. En het lijkt me eigenlijk ook gewoon heel erg lekker om heerlijke Juices te drinken, zeker met het mooie weer dat (hopelijk) voor de deur staat, deze zomer. Bedankt voor dit artikel en het plaatsen van de documentaire, want het geeft mij een positief gevoel.

 19. Net de film gekeken…en het versterkt wel mijn wens om sapjes te gaan maken. Maar ik heb twee vragen daarover aan (slow)juicers: Ik ben niet dol op (understatement) velletjes en pulp in m’n sap. Ik heb ’t liefst een waterige substantie om te drinken. Nu las ik ergens dat slowjuicers een dunner sap geven dan reguliere sapcentrifuges. Klopt dat? En mijn tweede vraag is: hoewel ik graag groenten eet, staat het drinken ervan me toch een beetje tegen. In de documentaire zegt iemand ‘it grows on me’. Is dat zo? Wen je er aan?

  1. Hi Mandy, fijn dat je de docu interessant vond! Een slowjuicer maakt sapjes heel dun. En als je het nog niet dun genoeg vindt (maar dat kan ik me bijna niet voorstellen,) dan kan je ze door een vergiet halen. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze slowjuicer: http://www.degroenemeisjes.nl/win-een-slowjuicer

   En ja, het went echt heel erg. Daarbij komt dat ik heel veel groente veel lekkerder vind in een juice, omdat je het kan combineren met andere soorten groenten en fruit, dan om ‘zo’ te eten. Neem venkel, bleekselderij en bieten: vind ik zo niet lekker, maar wel in een juice! Je kan allerlei dingen toevoegen om het sapje zoeter te maken, of minder zoet!

 20. *schrijft op to-watch lijstje* (samen met alle andere docu’s die hier in de comments worden genoemd, dankjewel allemaal!)

 21. Dat worden de komende toch-niet-zo-warme-‘zomeravonden’ fijn documentaires kijken. Iedereen bedankt voor de tips! Ik ga me volledig laten inspireren door deze (volgens jullie) mooie documentaires.

 22. Geweldige documentaire!
  Ik ga zeker zo’n juicefast proberen! (Moet nog wel even een juicer scoren;))
  Ik heb zelf last van allergieën, eczeem, spastische darm en overgewicht!
  Dat laatste gelukkig niet zo erg maar heb op het moment al een BMI van 26,5, ik schrok daar eigenlijk best van!
  Mijn vriend en ik zijn nu al meer aan het bewegen en ook gezonder aan het eten.
  Niet gezond genoeg want ik kom nog steeds aan, zucht:(
  Ben dankzij deze docu (vooral door Phil) echt geïnspireerd!

 23. Ik heb de vitamix blender waar ik groente smoothies mee maak, zou een slow juicer beter zijn?

  1. Er is niet zo zeer sprake van beter of minder goed. Een slowjuicer maakt gladde, dunne sapjes, een blender maakt een dikke smoothie. Over het algemeen zou je wel kunnen zeggen dat je in een slowjuice de meeste vitaminen bewaart, maar aan de andere kant: bij een smoothie blijft er weer meer over. (bij een slowjuicer heb je veel pulp dat je niet opeet/drinkt)

 24. De laatste minuten van deze docu: constante kippenvel! Geweldig!

  En wat een resultaat: na 31 dagen al 21 kg kwijt. Maar zou dit echt gezond zijn? Tja, dit is eigenlijk wel het bewijs dat het in elk geval geen kwaad kan.

  En wat werken onze hersenen toch als een robot. Want wat een eyeopener: eet je altijd voor de tv, dan worden je hersenen getriggerd zodra je voor de tv zit om, inderdaad, te eten!

  Voelden jullie ook aan je heupbot toen Joe trots vertelde dat hij eindelijk na jaren z’n heupbot weer kon voelen? Haha :).

  Moest ook hard lachen om het antwoord van een meisje toen Joe vroeg wat ze moest doen om 90 te worden. Haar antwoord: ‘proberen om niet te vermoord te worden’. Haha!

  Het zet je ook behoorlijk aan het denken. We slikken dus medicijnen (waar we dikker van worden – prednison) terwijl we met goede voeding zowel de ziekte als het overgewicht kunnen bestrijden.

  Hopelijk kan ik ook ooit een slowjuicer in mijn keuken neerzetten. Ben in elk geval gemotiveerd geworden om nog eens goed na te denken hoe ik sapjes makkelijk in mijn leefstijl (dus met een klein budget) toe kan passen.

  Ik heb genoten van deze documentaire! Bedankt voor de tip!

 25. Hier zit ik, met een lichte migraine vandaag omdat ik gister teveel kruiden en vlees heb gegeten. Deze docu inspireert! Ik weet het allemaal wel maar een peptalk/docu is wel erg fijn! Gisteren had ik al een rawfood menu voor de komende dagen gemaakt, maar zoals ik me nu voelde dacht ik, ach, ik eet nu toch niets..Boodschappen doen..bleh, geen zin. Na het zien van de deze docu ga ik zo hophop naar de groentenboer!
  Dank voor het delen!

  1. Wat vervelend van die migraine! Wel een wake-up call, al is het geen prettige. Heel veel succes!

 26. Ik kan niet wachten om hem te zien! Zoek hem met ondertiteling, maar nog niet gevonden. Dan kan ik iets makkelijker de kinderen mee laten kijken. Weet iemand waar te krijgen? Dank!

 27. Ik vond deze docu ook heel inspirerend, sowieso vind ik het heel interessant en belangrijk om docu’s te kijken! Zou heel graag ook een keer een juicefast doen, maar het lijkt me toch best een grote stap. Hebben jullie het boek Never be sick again van Raymond Francis wel eens gelezen? Vond ik erg interessant, ik geloof er sowieso heel erg in dat alle huidige ziekten met ons eetpatroon te maken hebben. Een aanrader!

 28. Ik ben een man van 47 al zeker 20 jaar mijn groentes en fruit niet gegeten.108 kg 1.86

  Problemen die ik heb is geen conditie ,hoge hartslag,vaak misselijk,altijd moe, futloos, slechte huid,al twee jaar te veel zuur in mijn benen waardoor ik haast niet meer kan lopen.

  Slik veel medicijnen en door deel 2 vorige week gezien te hebben begonnen er mee heel erg moeilijk… derde dag nu gisteren heel moeilijk gehad was tweede dag heel erge hoofdpijn hartkloppingen en niet kunnen slapen hartslag gaat tussen 130 en 80 heen en weer kan ik meten door mijn emwave2 die ik al een maand geleden gekocht heb om te mediteren.
  Dit gaat steeds beter zoek op op internet door de naam in te voeren en je weet hoe het werkt.

  vandaag dus derde dag nog wat hoofdpijn en hartslag naar 80 die normaal met mediteren 65 is.

  Hoofdpijn en hartkloppingen komen door het ontgiften van je lichaam hoop dat dit beter word want is martelgang .

  Ik wil minimaal 30 dagen volhouden en maak mijn sappen zelf.

  1. Beste Dirk,

   NA het zien van de ze film ben ik gewoon begonnen, ik heb een juicer geleend en draai elke ochtend voor het hele gezin juice. eerste week idd ook zwak ziek en misselijk, nu bijna 13 k afgevallen, voel me zeer energiek, gloei van energie en voel mij ook zeer vitaal. Ik hoop dat je bent doorgegaan en dat je fysieke problemen weg raken door deze lifestyle.

   Succes

 29. […] Deze luchtige documentaire over een plantaardig dieet is een aanrader als je geïnteresseerd bent in het gezondheidsaspect rondom veganisme. De film gaat dan ook niet per se over veganisme, maar echt over een plantbased diet. In de film, die hier en daar best wel grappig is, volg je Joe Cross, die besluit iets te doen aan zijn overgewicht. Dit doet hij door middel van een sapkuur van 40 dagen en ondertussen ontmoet hij inspirerende mensen die hem laten inzien dat een plantaardig dieet echt heel erg gezond voor hem is. Lees hier onze review. […]

 30. Je kan Crazy Sexy Cancer van Kris Carr ook proberen. Echt heel inspirerend

 31. Ik googlede even op “Fat, sick and nearly dead ervaringen” en kwam hier terecht. Haha, ik had moeten weten dat je hier iets over hebt geschreven.

  Ik ben nu zelf begonnen met een juicefast en probeer 40 dagen vol te maken. Vandaag is dag 3 en nu begint het echt lastig te worden. Maar ik moet even doorzetten. Deel 2 vond ik trouwens niet zo bijzonder. Voegde voor mij eigenlijk weinig toe. Behalve dat je het eten rustig weer moet opbouwen maar dat lijkt me logisch na zo’n lange tijd geen vast voedsel.

 32. Ik heb deze sapkuur dit jaar pas ontdek en kan me zelf nu een sapkuurspecialist noemen. Heb een kanttekening bij jullie artikel. GroeneMeisjes heeft het over een slowjuicer. Heb de docu drie keer gezien en als je goed kijkt gebruikt hij geen slowjuicer maar een normale juicer in de documentaire. De consumentenbond heeft de claims ontkracht dat een slowjuicer meer vitamines oplevert dan een normale juicer. Beiden sappen werden door Australische onderzoekers naar een lab gestuurd en kwamen met de conclusie dat beide sappen evenveel vitamines bevatten.
  Één reageerder hier beweert dat bij de sapkuur eiwitten ontbreken. Groene groentes zoals boerenkool en broccoli zitten vol eiwitten. Ik heb het twee maanden gedaan n. In het weekend had ik naast sap ‘vast fruit’ als snaai. Ben van 95 kilo naar 75 kilo gegaan. Nu ben ik flexitariër en dat bevalt me prima

 33. Nog dit even gezegd hebbend: Ik heb deze sapkuur puur gedaan om af te vallen. De gezondheidclaims die Joe Cross beweert zijn voor zijn rekening. Uit onderzoek is gebleken dat ‘sapkuren’ niet voor alle mensen met lichamelijke gebreken leidt tot een gezonder lichaam. Daarin mag er een gang naar de reguliere geneeskunde niet ontbreken.
  Om dun te worden ben ik gaan ‘kuren’. Om gezonder te leven ben ik pas nà de sapkuur gaan sporten. Sapkuur bevatte te weinig calorieën voor mij om er daarnaast ook nog te gaan sporten.

 34. Ik heb naar aanleiding van deze docu ook 9 dagen juice vasten gedaan. Wat was ik aangenaam verrast! Ik voelde me zo ontzettend goed en energiek! Wat een verschil! Ook viel ik 6 kilo af. Ik ga komende week weer beginnen; overdag juicen en s avonds een healthy dinner!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *