Dumpster Diving

tumblr_n42b5diRFG1rpcg18o1_1280

Hoe zou jij het vinden om na sluitingstijd van de supermarkten op pad te gaan voor weggegooide producten? Van mango’s tot blokken kaas en van trossen bananen tot hele broden, je schijnt het allemaal tegen te kunnen komen. Je moet het alleen wel uit een vuilnisbak vissen. Of misschien ligt het gewoon op straat, in een doos, wachtend om op gehaald te worden en naar de vuilnisbelt te worden gebracht.

Zoals iedereen wel weet wordt er énorm veel voedsel weggegooid en dat is natuurlijk te bizar voor woorden. Zo lang er nog mensen zijn (ook in Nederland!) die honger lijden, zou het niet zo moeten kunnen zijn dat er duizenden kilo’s goede producten in een prullenbak verdwijnen. Dumpster divers – zoals de mensen die aan dumpster diving doen worden genoemd – komen op hun manier in actie. Hoe? Door een deel van al die duizenden kilo’s eten gewoon op te halen!

We keken een stukje van het programma Tegenlicht, waarin dumpster diver Robin (die zelfs workshops in dumpster diven geeft!) wordt gevolgd. Het duurt maar een paar minuten, kijk het eventjes als je het leuk vindt. (vanaf 17:28 min.)

En als je nog even twee minuten hebt; kijk dit filmpje ook eventjes. Deze Amerikaanse dame heeft een onwaarschijnlijke hoeveelheid groente en fruit (en verpakte producten) gescoord tijdens een dumpster dive sessie.

Wat denk jij? Zou jij aan dumpster diving willen doen? Zou je het durven? Zie jij dumpster diving als een oplossing? We zijn ontzettend benieuwd naar jullie ideeën over dit onderwerp!

bron afbeelding

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

29 gedachten over “Dumpster Diving

 1. Een kennis van mij doet dit. Tenminste, met enige voorkennis want hij werkt zelf bij de supermarkt waar hij de spullen uit de container. Er wordt enorm veel voedsel verspilt en dat is vreselijk zonde. Toch zou ik ook zelf niet snel aan dumpster diving doen.

 2. Een paar vrienden van me doen dit, en zijn er heel erg goed in. Zij kopen haast nooit iets te eten. Maar het is ontzettend lastig, omdat veel supermarkten hun containers achter slot en grendel hebben staan. Ze mogen die spullen immers niet meer verkopen en ook niet weggeven aan de voedselbank (wat ik echt heel stom vind!!) en willen dus echt voorkomen dat mensen de weggegooide etenswaren in handen krijgen. Mijn vrienden weten precies bij welke winkel je wel en niet makkelijk op het terrein kunt komen, maar ze voelen zich haast een stel inbrekers. Terwijl het gaat om dingen die worden weggegooid!

  1. Beste Marieke,

   Ik ben student Journalistiek en werk momenteel aan een artikel over voedselverspilling. Hiervoor zou ik graag een keer gaan dumpster diven, samen met iemand die hier ervaring mee heeft. Denk je dat je me hiervoor in contact kunt brengen met een van je vrienden? Je kunt me ook mailen op eva-salomon@live.nl. Ik hoor graag van je :) Groetjes, Eva

 3. Ik vind het héél erg dat er zoveel wordt weggegooid, maar dumpster diving zou ik toch niet snel doen…
  Ik hoorde laatst trouwens iets dat me wel (blij) verraste: ik werk parttime bij de AH en was altijd in de veronderstelling dat dingen als netten sinaasappels waar dan één rotte tussen zit, worden weggegooid, en dat soort dingen, echt heel erg vond ik dat altijd… maar ik sprak laatst een vriendin (leidinggevende bij een ander filiaal) en die zei dat er veel toch naar de voedselbank gaat, of naar dierentuinen e.d… dat het bij hun filiaal in ieder geval niet zomaar de vuilcontainer in gaat. Dat viel me dan wel weer mee! Maar ik weet nauurlijk nioet of dit overal gebeurt…

 4. Ik ben zelf wel van op het laatste moment naar de markt gaan om voor een lage prijs een goede hoeveelheid groente en fruit mee naar huis te kunnen nemen. Vorig jaar zelfs meloenen gratis mee mogen nemen.
  Dumpster Diving lijkt mij ook erg leuk eigenlijk, volgens mij kan het een heel trots gevoel geven.. een volle koelkast zonder iets uit te geven. Alleen zoals al beschreven, ik vind het niet echt gemakkelijk een plek te vinden om zo eten mee te krijgen. En bij een bakker aankloppen om te vragen naar het overgebleven brood, dit zou ik dan weer niet durven…

 5. Oeh…. interessant! Ik heb in ieder geval jullie blogbericht geretweet. Het is wel echt even buiten de kaders denken, maar ja daar gaat het juist mis natuurlijk, binnen die kaders….

 6. Mijn vriend en ik doen dit weleens.
  In ons dorp worden nu helaas (waarschijnlijk ivm zomer) de bakken binnen gezet.
  In het begin lijkt het iets smerigs, maar eigenlijk is bijna alles dubbel verpakt. en soms ook nog per vuilnisbak gescheiden. Eigenlijk is het gewoon heel leuk! Het gaat ook veel sneller dan gewoon boodschappen doen. Je hebt minder keus en je hoeft niet in de rij te staan ;)
  In de supermarkt kopen lijkt eigenlijk nog gekker. Binnen betaal je steeds meer voor je producten, omdat het er allemaal mooi uit moet zien, zodat alles wat niet meer zo mooi is gewoon weggegooid kan worden. Dan loop ik na sluitingstijd wel even achterlangs..

 7. Ik zou het wel willen doen, maar de meeste supermarkten hebben hun containers achter slot en grendel staan. Het is echt zo enorm zonde hoeveel er weggegooid wordt wat nog gewoon goed te eten is!!

 8. Inspirerende blogpost en mooie filmpjes, bedankt voor het delen!

 9. Jarenlang heb ik bij een supermarkt gewerkt, en op een gegeven moment ging het me wel tegenstaan dat zoveel voedingswaren retour gingen (terwijl er vaak weinig tot niks mis mee was).
  Toch werden deze producten niet zonder meer weggegooid; ze werden verwerkt tot bijvoorbeeld paneermeel of dienden als grondstof voor biogas. Het was in elk geval niet zo dat er na sluitingstijd containers met nog bruikbare producten buiten stonden.

 10. Jaaaaa, ik deed dit in mijn studententijd weleens. We hadden heel vaak pasta/rijst e.d.; daarbij is de datum natuurlijk niet echt relevant. Ook wel vaak fruit en groenten waar niets mis mee was (bijvoorbeeld bananen die bruin aan het worden waren). En heel veel toetjes, die dan op de overdatum datum in de container belandde. Die kan je nog best een paar dagen eten.

 11. Ik zou zelf nooit iets uit een container halen, puur omdat ik er de energie er niet voor heb en het nou eenmaal een bepaald beeld met zich meebrengt. (en ook omdat ik een gigantische fobie voor insecten heb :S) Ik vind het wel erg om te zien hoeveel eten er wordt weggegooid. Ik snap niet dat winkels dat niet gewoon weggeven. Zo lastig is het niet om voor de winkel een kast te hebben en daar ’s avonds voor sluit het overgebleven eten in te leggen. Het zou ze eigenlijk alleen maar goede publiciteit opleveren.

 12. Ik heb vrienden die het een tijd geleden deden, maar de ah vond het vervelend en goot daarom wasmiddel over alle spullen in de containers. Verschrikkelijk!

 13. Bij de Belgische keten Colruyt staat op alles een ’te verkopen tot’ datum die meestal een dag of 2 voor de vervaldatum ligt. Waarom? Op die dag nemen de werknemers de producten uit de rekken en geven ze aan de voedselbanken. Mensen willen toch steeds het meest verse. Ipv te wachten tot die producten hun datum voorbij zijn, worden ze weggegeven wanneer het nog wél mag. Heel wat minder verspilling én heel wat minder honger. Gek toch dat ze dat ergens anders niet lijken ze doen…

 14. Wat vinden jullie hiervan en zouden jullie het zelf ook doen? :)

  1. Wij vinden het eigenlijk wel een geniale oplossing voor een groot probleem, maar we hebben ook begrepen dat het wat lastiger is uit te voeren dan je denkt. Zo hoorden we van de week uit de reacties hier boven dat er winkels zijn die hun bakken achter slot en grendel plaatsen, of het afval overgieten met wasmiddel. Dan wordt het bijna onmogelijk natuurlijk. Ik zou het een beetje spannend vinden en ook een beetje gek. Maar ik ben ook wel weer zo nieuwsgierig dat ik het een keer zou willen proberen. Maar dan wel met iemand samen die ervaring heeft! :)

 15. Bedankt voor het beantwoorden! Misschien wel een leuk idee voor een blogpost? Hah

 16. Steeds lees ik dat voedingswaren niet weggegeven mogen worden. In welke wet staat dat? Mijn leerlingen, en ik, willen het graag weten.

  1. Ik zou graag in contact komen met mensen die dit doen. Ik ben erg nieuwsgierig naar het concept en wil het wel eens uitproberen. :)

   1. Hoi R,
    Ik weet niet of je dit 1+ jaar later nog gaat zien, maar ik ben iemand die samen met mijn partner vaak gaat diven, wanneer onze schema’s en moeheid dit toelaat. Ik dive enerzijds uit principe, maar we merken het ook wel significant in onze portemonnee. Ik wil je uitnodigen als het lukt met waar/wanneer, of anders kan ik je nog een hoop vertellen over mijn eigen ervaringen :)

    1. Hey Gina, waar wonen jullie precies? Ik zou het graag willen doen met mijn partner maar het blijkt erg lastig te zijn omdat de meeste containers toch een slot hebben..heb je nog tips misschien?

     1. Sorry voor de late reactie!

      Precies kan ik niet zeggen, maar wij wonen in Tilburg ;-). Er zijn idd veel dumpsters met sloten erop. Deze zou je kunnen openbreken/secondelijm op gebruiken (zodat hij de volgende dag/nacht stuk is) of openen met een omhulsel van een batterij, of een blik dat vervormd is in dezelfde vorm. Youtube weet hier wel raad mee- ik ben persoonlijk niet van deze aanpak en heb hier geen ervaring mee.
      Bij ons was (inderdaad verleden tijd, helaas) er geen slot en geen camera. Dit was bij een Poolse supermarkt. Sinds daar het slot er hangt gaan we er niet meer heen. Erg jammer dat het er nu hangt want we ruimde alles goed op e.d.
      Stel dat je een container vindt, dan zijn een paar zaken wel praktisch:
      1: een partner met een licht (mobieltje werkt goed) dat je eventueel snel uit kan doen bij voetgangers/fietsers die langskomen.
      2: Plastic tassen, meerdere. Stel je vindt een open pak bloem, of een pak drinken heeft over je buit gelekt, dan kan je de buit meenemen zonder dat al te veel besmeurd wordt.
      3: Bij twijfel (wanneer je bijvoorbeeld een kilo tomaten vind en je weet niet of je het op gaat krijgen), neem het wel mee. Anders heb je achteraf spijt, en later kan je het opnieuw weggooien (of je kan het weggeven, of invriezen als pastasaus. Mijn partner had ooit zo’n spijt dat ze iets had laten liggen dat we achteraf terug zijn gegaan
      4: Snelheid is fijn. Dus denk aan 3, snel knopen doorhakken. Al is dit bij mij nooit gebeurd, mensen zouden in principe de politie kunnen bellen, al is diven (op het randje van) legaal. Persoonlijk vermijd ik dat liever.

      En een laatste tip! Bekijk TrashWiki. Misschien staat er iets over jouw woonplaats.

    2. Dag Gina,

     Hopelijk lees je mijn reactie 1.5 jaar later. Ik denk er al zeker een jaar over na om te gaan dumpster diven, maar uit onwennigheid en onzekerheid durf ik dit niet alleen aan. In mijn nabije sociale kringen ken ik niemand die erin geïnteresseerd zou zijn. Via het Googlen van ‘freegan’ + ‘Tilburg’ kwam ik uit op jouw reactie! Zou je het zien zitten mij een keer mee te nemen op dumpster-diving-tocht?

 17. Het is niet alleen voedsel wat wordt weggegooid, ik skip zelf regelmatig bij een niet nader te noemen kampeergigant en woonwinkel, heel mijn kennissenkring is door mij voorzien van minstens 1 paar schoenen/teva’s. Wat ik niet aan mijn kennissen slijt gaat de kledingcontainer in en dat zijn inmiddels zoveel paar dat ik de tel kwijt ben. Spullen uit de showroom die ze niet meer kunnen verkopen worden klakkeloos weggegooid. Ik heb zelf inmiddels 3 tenten in bezit waarvan de duurste een winkelwaarde heeft van €1200. Toppunt was afgelopen winter, toen had ik 2 rolcontainers vol met tenten en toebehoren van een bekend merk, totale winkelwaarde bedroeg meer dan €10.000 (….) Als ik mensen vertel dat ik met de handel in weggegooide spullen in 1 jaar tijd genoeg verdien om minstens een maand van op vakantie te kunnen gaan geloven zij mij niet, toch is het zo.

 18. Ik zou heel graag in de wereld van dumpster dive lid worden wie of waar is een link waar ik in contact kan komen? ik leef al jaren zo maar hier in zwolle ken ik weinig mede genoten groetjes marion

 19. Zelf werk ik als vrijwilligster bij een voedselbank en daar staat een meubelstuk die een vrijwilligers kast wordt genoemd met producten die soms 1 a 2 jaar over de datum zijn . Soms krijg ik dan bijna het gevoel of ik etenswaren uit een container haal,sommige mensen vinden dit maar vies.zelf heb ik daar geen moeite mee!ik kijk,ruik en proef .verder vind ik met grote regelmaat kleding en huisraad dat opgehaald word door de Spaarne landen en daar zitten zeer bruikbare zaken bij!zoals een boeddha die ik iemand cadeau had gedaan.en de koningsdagmarkt is voor mij nog het allerleukste aan het eind van de middag,omdat er een heleboel niet verkochte spullen zijn achtergelaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *