Duurzaam met water omgaan

“Drink veel water!” is absoluut waar. Het lichaam bestaat voor 70 procent uit water. We verliezen dagelijks vocht en dat moet weer aangevuld worden. Door water te drinken voer je afval stoffen uit het lichaam. De hoeveelheid water die je moet drinken is afhankelijk van de leeftijd, gewicht en lichamelijke inspanning maar laten we een gemiddelde nemen van 1,5 tot 2 liter per dag. Dat is ruim voldoende want teveel water is niet goed; het verstoort de balans in het lichaam en de verhouding tussen natrium in het bloed. 8 Koppen vocht per dag verdeeld over de dag is dus prima. Frisdrank, koffie en thee mag hierbij inbegrepen worden dus de keus is aan jou om troep te laten staan en gewoon voor een gezond, verhelderend glas water te gaan. Saai? Met een schijfje citroen, komkommer of muntblaadjes heb je in een hand omdraai een fris drankje.

What’s the deal met kraan water? Het kraanwater in Nederland is perfect drinkbaar! We hoeven niet als verwende nesten uit Evian flesjes te drinken want behalve dat het de portemonnee ten nadele is, zit het milieu niet te wachten op onnodig plastic en vrachtwagens die Panna water uit Italië komen transporteren omdat madame gelooft dat dat beter is. Kraanwater is prima!

Waterfilter

Mocht je niet overtuigd zijn, kun je al voor 9,95 euro een waterfilter kan aanschaffen. Het water stroomt door het filtertje die de mogelijke verontreinigingen uit het kraanwater verwijdert en je houdt er praktisch spa blauw aan over.

Waterbobble

Voor onderweg is er de Water Bobble, in verschillende vrolijke kleuren te verkrijgen dus een lust voor het lijf en voor het oog. Een herbruikbaar flesje met een drinkdop die het water filtert terwijl je drinkt. Na 2 maanden moet je de drinkdop vervangen maar ga maar na hoeveel plastic waterflesjes je hiermee bespaard hebt!

Keep cup

Voor de warme (en tevens ook koude) drankjes zijn De Groene Meisjes dol op de vrolijke Keep Cups. Verkrijgbaar in 4 standaard Cupmaten en een tal van kleurencombinaties mogelijk. Als ik een soya latte to go haal bij de Coffee Company, handig ik met trots mijn Keep cup over om hem goed te laten vullen. Ook op school in de kantine laat ik de papieren bekertjes voor wat het is en wandel vrolijk door de gangen met kopje thee die door de Keep Cup ook nog lekker heet blijft!

Join the pipe

Stichting Join the Pipe is het eerste sociale netwerk van kraanwaterdrinkers. Terwijl wij dagelijks zo een 70 liter schoondrinkwater door het toilet spoelen zijn er meer dan een miljard mensen die geen toegang hebben tot schoon drinkwater. Join the pipe heeft de droom om drinkwater in de wereld op een eerlijke manier te verdelen. Er wordt gebouwd aan de langste waterleiding ter wereld door special ontworpen flessen, karaffen (van duurzaam plastic) en drinkwatertappunten in de vorm van stukjes waterleiding te verkopen en d.m.v donaties. Ik heb mijn Join the pipe flesje al in huis en heb ondertussen al 2 Tappunten gespot op het Leidse plein en in het vondelpark.

Hebben jullie al een join the pipe punt gespot? en gebruik jij één van bovenstaande dingen?

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

25 gedachten over “Duurzaam met water omgaan

 1. Wat een leuke tips! Ik was al wel bekend met de Water Bobble, maar nog niet met de Keep Cup. Van Join the Pipe had ik ook nog niet gehoord, wat een goed initiatief!

  Ik koop eigenlijk nooit flesjes water. Thuis heb ik een of twee statiegeldflessen met kraanwater in de koelkast die dagelijks hervuld worden. Op het werk vul ik vaak een maatbeker of kan met water en drink ik uit een glas. Veel beter en lekkerder dan uit zo’n kartonnen bekertje. Ik vind het op deze manier ook makkelijker bij te houden hoeveel water ik drink, want zoals je al schrijft, teveel water is ook niet goed!

  Voor onderweg zou ik nog heel graag een Water Bobble willen, maar ik vind het best prijzig om elke twee maanden het filter te vervangen. Staat dus nog op mijn wish-list ;)

  1. Loulou Groene Meisjes schreef:

   de feestdagen komen eraan dus sla je slag met de wishlist haha ;)

 2. Ik heb nu zo’n twee jaar een Bobble en ik wilde even zeggen dat je op zich langer dan 2 maanden met het filter kunt doen hoor! Op het doosje van de Bobble staat dat je de filter moet/kunt vervangen na 2 maanden of na 150 liter water. De mediumfles van Bobble, daar kan 0,5 liter in. Dus je kunt 300x met een filter doen (staat ook op de website van Bobble)! Ik doe daar toch echt wel langer over dan 2 maanden!

 3. Ik wil wel zo’n Bobble omdat ik altijd een flesje met me meesleep! En ik drink altijd lekker kraanwater, niets mis mee!

 4. Ik heb een tijd geleden gekozen voor een fles van Dobber. Deze is van wat harder plastic en je kunt hem halverwege open schroeven, zodat het makkelijk schoon te maken is. Ook kun je er een kopje, op staand voetje, van maken, handig voor kleine kindjes die moeilijk uit een fles drinken. Je kunt hem dus oneindig lang gebruiken. Dit vind ik een voordeel ten opzichte van de wat zachtere Bobble een nadeel is dan weer dat er geen filter in zit.
  De Dopper wordt klimaat neutraal in Nederland geproduceerd, is vrij van BPA en draagt bij aan drinkwaterprojecten in Azië en Afrika.

  check http://nl.dopper.com/nl/

  1. Ik heb ook een dopper, ideaal ding. Neem hem ook mee naar de sportschool.

   1. Yes, de Dopper is top!
    Hij zit standaard in mijn tas en hij kan gewoon in de vaatwasser, ideaal.

    Voor in de winter heb ik nu een thermoskan. Lekker thee zetten van kraanwater en losse thee en dan meenemen naar college. Geen plastic/papieren bekertjes, geen theezakje plus papiertje er omheen voor elke portie thee.

  2. Loulou Groene Meisjes schreef:

   waaaauw wat een super mooi ding en nog te customizen ook! like!

  3. Ik heb ook een Dopper, ideaal ding met een kopje erop. En ideaal dat je hem af en toe goed kunt reinigen in de vaatwasser.

 5. De waterbobble vind ik een onding. Ik wilde hem een keer schoonmaken en het water was iets te warm en hij misvormde. Ik kreeg een nieuwe vd waterbobble company maar de nieuwe lekte. Deze heb ik dus opgegeven. Op het werk gebruik ik nu kinderdrinkbekers, lekker vrolijk, deksel erop, geen leerling die een geintje kan uithalen met mijn drinken, want die deksel geeft mij tijd ;)
  Ik ben benieuwd naar de keep cup.

  1. Loulou Groene Meisjes schreef:

   oh ik heb er geen slechte ervaring mee maar de kinderbekers blijven ook goed!

 6. I love this article! :D

  Eén klein dingetje, overhandigen kun je niet opsplitsen in ‘handig ik over’, het blijft gewoon ik overhandig. Maar dat terzijde, ik vind het al supervet dat je dat doet! Zelf drink ik bijna nooit koffie, thee of iets anders warms buiten de deur, maar anders zou het de moeite waard zijn, zo’n keep cup.

  1. Loulou Groene Meisjes schreef:

   whoops! bedankt hihi ik gebruik mn keep cup ook om overnight oats mee te nemen naar school :)

 7. Leuk artikel :-)
  Ik heb toevallig van de week een Bobble aangeschaft en zag toen ook de Keep Cups staan. Heb de Bobble overigens niet per se vanwege het filter gekocht, ik vond het concept en het ontwerp van de flesjes leuk.

  Wel vraag ik me af of het klopt dat water zuurder wordt. Ik heb de link bekeken, maar zie alleen staan dat ze dit ‘geleerd heeft in haar studie’.

 8. Als je mineralen uit het water filtert, wordt het zuurder. Dat heb ik geleerd op mijn zesjarige opleidingHogeschool voor Natuurgeneeskunde. Veel dingen die je leert, leer je toch in eerste instantie op school?

 9. Ik ben ook helemaal blij met de Keep Cup. Gebruik hem op de fiets, in de auto en op het werk tijdens meetings. Gaat dus iedere dag met mij mee :-).

 10. Wat een leuk artikel! Ik word ook horendol van al die mensen die alleen maar flessenwater willen drinken. Van familie in Frankrijk snap ik het wel, die zijn gewend dat het kraanwater zwaar ge-chloreerd is, maar in Nederland… Onbegrijpelijk!

  Meestal gebruik ik een Nalgene fles (een liter of kleiner) met een drinkinzet voor mijn dagelijkse drinkwater (zonder zo’n inzet bestaat de kans dat het water je mond in gaat, maar ook als waterval over je kleding heen stroomt…). Op het werk heb ik een mok voor de koffie/thee automaat. Mok 2.0 inmiddels, de eerste besloot de tegels leuker te vinden dan mijn handen… *sip*. Voor onderweg heb ik zo’n reisbeker van de Starbucks en eentje om met losse theeblaadjes/koffie te gebruiken (type cafetière). Krijg je bij SB zelfs korting mee ;)

  Filters vind ik in Nederland een grote geldverspilling. Als je in Utrecht woont, komt er Bar le Duc uit de kraan, ja, dat water dat ze ook in pakken in de supermarkt verkopen! De rest van Nederland heeft ook gewoon heel goed kraanwater. Filteren maakt het er niet gezonder op! Wel kun je een brita filter goed gebruiken om goedkope wodka een paar keer te filteren, wordt het lekker zacht van ;) (dit van de thuis-likeur-maakster).

  Trouwens, toen ik laatst in Groningen was, zag ik daar ook een drinkwatertappunt! Zouden er eigenlijk op veel meer plaatsen moeten komen. In Frankrijk zie je bijvoorbeeld in veel grote steden op elk pleintje een drinkwaterpunt (drukkraantjes, pompen of fonteintjes)!

 11. ik wilde al gaan commenten met “EN DE BOBBLE!” toen ik zag dat jullie hem onder de cut van het artikel toch al noemden ^^ het is ook belachelijk dat we bronwater drinken terwijl het water hier helemaal prima is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *