Duurzaam wonen: collectieve inkoop van energie

duurzaam wonen

In 2016 ben ik me steeds meer gaan bezighouden met het onderwerp duurzaam wonen. Ik ging op bezoek bij mensen die op verschillende manieren groen wonen en daar heb ik ontzettend veel van geleerd tot nu toe. In 2017 hoop ik dit onderzoek voort te zetten, want ik heb ook ontdekt dat er nog heel veel meer te leren is op dit gebied. Misschien is 2017 wel het jaar waarin ik een huis (in mijn nieuwe geliefde stad Rotterdam,) koop en ik zelf duurzamer zou kunnen gaan wonen. Ik zou het wel heel graag willen! Maar voordat het zover is, wil ik me eerst nog verdiepen in van alles. Ik wil natuurlijk niks overhaasten.

Ik ben een ‘sleeper’

Als ik een huis wil kopen, dan weet ik wel dat er één belangrijk ding moet veranderen voor mij. En dat is dat ik wat actiever moet worden met uitzoeken wat de meest duurzame, maar ook de financieel meest gunstige opties zijn. Ik ben wat ze in de marketingwereld een ‘sleeper’ noemen.  Ik zit al mijn hele leven bij dezelfde zorgverzekeraar (gewoon die mijn ouders ooit voor ons kozen,) en als het gaat om dingen als televisie, internet, telefoon en energie, dan ben ik ook gewoon heel gemakkelijk: al járen hetzelfde pakket.

Nou, het is misschien niet per se dat ik te makkelijk of misschien zelfs lui ben, het is vooral dat ik bang ben dat het een enorm gedoe is om over te stappen. Door verschillende mensen uit mijn omgeving heb ik me laten overtuigen dat dat allemaal wel een beetje meevalt. Sterker nog, toen ik van vrienden hoorde dat overstappen naar een andere vorm van energie inkopen maar een paar minuten tijd kost en dat het je zo €300 oplevert, dacht ik: hier moet ik nu toch écht mee aan de slag. Ik probeer wat bewuster met mijn financiën om te gaan de laatste tijd en dit hoort er ook gewoon bij. (#grotemensendingen)

duurzaam wonen

Collectief energie inkopen

Vorige week werd ik geattendeerd op het collectief inkopen van energie. Heel eerlijk? Ik had er nog nooit van gehoord en ik kon me er ook niet echt een beeld bij vormen. Een tijdje geleden was ik op bezoek bij mensen de zonnepanelen op hun dak hebben liggen, maar eigenlijk nog meer energie zelf zouden willen opwekken. Hun idee was om een stukje dak van de buren te leasen, waarop ze dan nog meer zonnepanelen konden aanleggen. Wat een goed idee! Maar dat is natuurlijk niet voor iedereen haalbaar. Echter: collectief (groene) stroom inkopen is dat wel!

Het idee is: hoe meer mensen (en dat kunnen je letterlijke buren zijn, maar dat hoeft niet per se,) deelnemen, hoe scherper het aanbod. Je schrijft je samen met de andere deelnemers in, via de Vereniging Eigen Huis, en met de inschrijvingen wordt een veiling voor de energieleveranciers georganiseerd. Vervolgens ontvangen deelnemers een vrijblijvend aanbod, afgestemd op het persoonlijke energieverbruik. Overigens hoef je hiervoor niet per se lid te zijn van de Vereniging Eigen Huis. Het aanbod geldt dus voor iedereen – zo lang je maar een woning hebt of huurt, waarbij je vrije keuze hebt van energieleverancier.

En het allermooiste? De overstap wordt voor jou geregeld. Gratis. Dat maakt het wel héél aantrekkelijk, moet ik zeggen. Als ik samen met andere deelnemers de scherpste prijs voor groene stroom kan krijgen en alles wordt ook nog voor je geregeld… daar zou ik voor tekenen. Wat me hierin ook aanspreekt, is dat je in een collectief zit en je dus samen sterk(er) staat, mocht er eens iets aan de hand zijn, of iets geregeld moeten worden. Ik vind het een mooi systeem.

Sowieso geloof ik heel erg in het delen van dingen en meer op communitybasis doen. Letterlijk geloof ik in delen als het gaat om het hebben van apparaten en voertuigen, en in de minder letterlijke zin van het woord vind ik het belangrijk om het gevoel te hebben dat er een community is waarop je kunt bouwen, wanneer dat nodig is. Waarom zouden we alles zelf in ons eentje moeten regelen? Nergens voor nodig!

duurzaam wonen

Al ruim een half miljoen huishoudens in Nederland maakt gebruik van collectief ingekochte energie. Wow, dat is best wel veel, voor iets waar ik nog nooit van had gehoord! Ik heb wat recensies gelezen op de website van Vereniging Eigen Huis en los van de positieve ervaringen met de goed aansluitende deals die mensen hebben gekregen, vond ik het ook interessant om te lezen hoeveel mensen besparen op hun energierekeningen. Bij sommige deelnemers loopt dat op tot wel €500! Moet je nagaan, zulke bedragen loop ik als ‘sleeper’ misschien wel mis, omdat ik nooit tijd heb vrijgemaakt om me een beetje te verdiepen in dit soort zaken. Grote kans dat ik mijn energie nu al groener en goedkoper kan inkopen, dus het wordt tijd dat ik eens wat actiever met dat soort zaken aan de slag ga.

Zitten er tussen mijn lezers toevallig mensen die tot de half miljoen huishoudens behoren die al collectief energie inkopen? En wie van jullie zou het overwegen? Ik ben erg benieuwd! Check voor meer informatie en de verdere voorwaarden de website van Vereniging Eigen Huis.

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Vereniging Eigen Huis / Foto’s: Aline Bouma – 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

19 gedachten over “Duurzaam wonen: collectieve inkoop van energie

 1. Ik bekijk zelf ongeveer elke 2 jaar of overstappen naar een andere energieleverancier interessant is. Tip: dat is het eigenlijk altijd wel! Collectief inkopen heb ik me nog niet in verdiept, ik weet wel dat het ook kan via bv de consumentenbond. Tegenwoordig stap je via internet geruisloos over, je nieuwe leverancier regelt de opzeg voor je. Wij wonen nu bijna 8 jaar in ons huisje, al 4x van energieleverancier gewisseld en nog nooit gedoe gehad. Het loont ook zeker de moeite eens naar andere dingen te kijken als verzekeringen en telefonie/tv/internet. Zeker als je al jaren en jaren bij dezelfde partij zit. Al moet ik toegeven: service is ook een boel waard.

  1. Dat ben ik zeker met je eens. En daarom ben ik ook een beetje een sleeper, omdat ik eigenlijk veel waarde hecht aan iets als het gewoon goed is en weinig gedoe geeft. Maar dan nog is het de moeite waard om het goed te checken en kijken naar wat je mogelijkheden zijn.

 2. Ik ben net als jij een sleeper omdat ik denk dat het teveel gedoe is. M’n broertje wisselt ieder jaar van energieleverancier en zorgverzekeraar en het scheelt hem telkens zo’n € 300,=. Hij verklaart me voor gek dat ik er niets mee doe. Misschien is jouw artikel het laatste zetje voor me. Dank en alvast een fijn weekend!

  1. Ja moet je nagaan! Graag gedaan en voor jou ook een fijn weekend :)

 3. Let op: heel veel stroom die als groen wordt verkocht, is dat in feite niet! Ik werk zelf bij een groene energiemaatschappij, vandaar dat ik even waarschuw. Kort gezegd wordt gewone grijze stroom ‘groen geverfd’ met buitenlandse groencertificaten. Helaas heeft de overheid hier nog niets tegen overnomen. Wil je er zeker van zijn dat je écht groene stroom afneemt, dan moet dit dus uit Nederland komen. Kijk bijvoorbeeld op deze onafhankelijke website om per leverancier te checken of de stroom wel zo groen is als gezegd wordt: https://hier.nu/hier/pagina/groene-stroom-tool

  1. Goed dat je ons daar op attendeert. Het mooie van dit systeem is dat er eerst een voorstel wordt gedaan en dat je dan kunt kijken of het bij jouw normen en wensen past. En omdat ze écht groene stroom alleen maar aantrekkelijker willen maken, ben ik niet verbaasd als er bij zo’n collectief steeds vaker voor een Van De Bron, Greenchoice of Qurrent wordt gekozen. Ik ga het zelf in ieder geval goed uitzoeken :)

 4. Wat Kim hierboven zegt! Je hebt groen, en Groen ;) Ik vind trouwens ook dat je bij een groene keuze niet per se voor het voordeligste alternatief hoeft te zoeken, je kan ook kijken waar je het mee eens bent en daar dan misschien een tientje per maand meer voor over hebben. Wij zitten naar volle tevredenheid bij Vandebron, schreef ik al eens wat over: http://ockelsenco.nl/stroom/

  1. Dat is ook weer waar. Het mooiste is het als je het beste van twee werelden hebt :)

 5. In België bestaan die groepsaankopen al een aantal jaar. Twee jaar geleden schakelden wij over (al bleven we bij dezelfde energieleverancier), maar ik denk dat je best jaarlijks overschakeld, want dat tarief wordt aangepast na het eerste jaar.

  1. Ah ok, dat is goed om te weten! Volgens mij is het in Nederland wel ieder jaar.. ook als je het collectief inkoopt. (maar ik kan me vergissen)

 6. Wat betreft zorgverzekering: ik stap elk jaar over. Bij Consumentenbond of Independer even aanvinken wat je nodig hebt, de goedkoopste rolt er uit en je klikt op “overstappen”. De rest regelen zij. Ja echt! Kwestie van 5 minuten dus en het scheelt echt veel geld (plus dat je zo elk jaar weer even kijkt naar wat je nodig hebt en dus niet oververzekerd bent)

  Alvast in de agenda voor december zetten dus :-)

 7. Heel interessant. Waar heb je trouwens die fantastische bank vandaan? :-D

 8. Als milieukundige ben ik de hele dag met duurzaamheid bezig, oa ook met duurzame energie. Overstappen naar groene stroom is een supermakkelijke manier om een bijdrage te leveren aan een duurzamere maatschappij. Echt doen dus. Het is wel goed om te weten dat niet alle groene stroom even goed / even groen is – zie bijvoorbeeld alle berichten van de laatste jaren over sjoemelstroom. Stichting natuur en milieu vergelijkt elk jaar alle stroomleveranciers op duurzaamheid. Dus als je echt goede groene stroom wil kopen, ga dan bijvoorbeeld in zee Van de bron of Qurrent. Die scoren het beste en de tarieven zijn prima.

 9. Jaaaa ik zie dat het al genoemd is, maar wij zitten dus bij Qurrent en zijn enorm tevreden! Enerzijds om de prijs (je betaalt de inkoopprijs) & kwaliteit, maar ook zeker het communitygevoel waar jij het over hebt. Qurrent is een federatie waarbij de klant wel goed verzekerd is, maar hierdoor beslissen de klanten (leden) mee over de toekomst en het voortbestaan van Qurrent. Mijn vriend en ik zijn naar de ALV geweest en kwamen vol inspiratie terug! Ik ben fan :)

 10. Ik was zelf ook nooit bezig met uitzoeken en overstappen; wat een gedoe! Totdat ik mijn vriend leerde kennen die werkzaam is in de ‘wereld van de duurzame energie’. Hij helpt kleine energiecoöperaties met de opzet en de aanvraag van verschillende subsidies. Een heel nieuwe wereld ging voor me open!
  Het saamhorigheidsgevoel is enorm en de resultaten heel interessant voor particulieren! Heel goed dus dat je je hier in verdiept :)

  1. Wat handig! En inderdaad, er gaat een heel nieuwe wereld voor je open. Maar dat heb ik eigenlijk met alle nieuwe onderwerpen die op mijn pad komen!

 11. Wij hebben 10 zonnepanelen op het dak liggen en betaalden vorig jaar maar 18kWh aan de leverancier. Wij blijven bij dezelfde, stappen niet over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *