Duurzame kerstcadeaus

DuurzameKerst1

Foto’s: Bette de Wit 

Wij beginnen lekker in de kerstsfeer te komen. Jij ook? Heb je je kerstcadeautjes voor je geliefden al rond? Nee? Geen stress, ik heb een fijn lijstje met tips voor je. Mocht je geen kerst-met-cadeaus vieren, dan kan je deze tips natuurlijk op ieder ander moment in het jaar gebruiken. Ik heb rekening gehouden met een budget tot ongeveer twintig euro, dat leek me een leuk bedrag. Doe er je voordeel mee!

DuurzameKerst2

Maar voordat ik losbarst in een lijstje met cadeautips: bedenk eerst een paar dingen.

1. Het gaat áltijd om het gebaar, en niet om het cadeau. Wanneer je een cadeau krijgt van iemand, krijg je eigenlijk een stukje van diegene. Als jij een cadeau geeft, geef je dus ook een stukje van jou aan de ander. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar als je erover nadenkt slaat het toch wel echt ergens op. Het gaat veel meer om de tijd en moeite die je doet, om de aandacht en om het idee dat je aan een ander hebt gedacht. Wanneer je een cadeau me aandacht geeft, is dat altijd lief en wordt dat altijd gewaardeerd, wat het ook het is.

2. Het inpakken van cadeautjes is mogelijk nog het leukste onderdeel van dit hele gebeuren. Er eens goed voor gaan zitten met je ‘knutselspullen’, thee en kerstkoekjes erbij, dat idee. Oh, en vergeet geen kerstplaylist aan te zetten. Essentieel. Als ik je een fijne lijst mag aanraden? Ik vind de Indie Christmas list op Spotify erg goed. Goed voor ruim drie uur alternatieve kerstmuziek. In die tijd kun je een hóóp cadeaus inpakken.

3. Cadeaus kunnen ook tweedehands zijn. Uit de kringloop of uit een vintage winkel, bijvoorbeeld. Het zouden dingen kunnen zijn die jij gekregen hebt, maar niet wil houden. Het zou kunnen dat je je huis hebt opgeruimd en dingen tegenkwam waar je afscheid van wil nemen, maar waarvan je weet dat een ander er blij mee zou zijn. Het zouden tweedehands kleren kunnen zijn, noem maar op. Je hoeft absoluut geen nieuwe dingen te kopen, als je dat niet wil of niet kunt doen dit jaar. Nogmaals: het gaat altijd om het gebaar. En: wat voor iemand afval is, kan voor een ander een schat zijn.

Goed, laten we dan aan het lijstje beginnen.

DuurzameKerst4

Stel: iemand in je familie is net begonnen met vegetarisch of veganistisch eten. Of stel dat je vrienden allemaal mega enthousiast en nieuwsgierig zijn naar jouw vega(n) eetpatroon – hoe leuk zou het dan zijn om die mensen wat vega(n) kookinspiratie cadeau te doen? Bijvoorbeeld in de vorm van dit prachtige Vegan Christmas kookboek van Gaz Oakley of de mooie vega winterspecial van GoodFood’s! Het boek is hardcover en prachtig en kost €17,99. Het magazine is wat goedkoper (€5,99) maar zéker niet minder bruikbaar, en je vindt hem bij de supermarkt, in de boekhandel of kiosk. Ik vind het ook echt een bewaarnummer, waar je de hele winter nog plezier van hebt. Wie weet koken je vrienden of familieleden volgend jaar wel vega(n) voor jou uit het boek of magazine!

DuurzameKerst5

Dit vind ik nou een heel origineel, schattig én duurzaam cadeautje: de ‘bubble buddy.’ (probeer dat woord maar eens een paar eer uit te spreken, mij lukt het niet) De Bubble Buddy is een heel slim dingetje. Het is namelijk een zeepschaaltje/bakje en een rasp inéén. Het product komt met een stuk werfzeep (biologische zeep) en het toffe is: je kunt de zeep raspen en er volgens zelf schoonmaakmiddelen mee maken! Op de verpakking staat uitgelegd hoe het werkt. Ik vind het een behoorlijk briljante uitvinding en het ziet er nog heel erg leuk uit ook. De Bubble Buddy kocht ik voor €16,90 (dat is inclusief een stuk werfzeep) bij Bloemetje op tafel in Rotterdam. Nu is het zo: de Bubble Buddy is ook online te koop, op meerdere plekken, maar omdat het een mega populair dingetje is, is hij op veel plekken uitverkocht. Bol.com heeft hem nog wel, maar voor iets meer geld. Hij kost daar namelijk €20,80.  De Bubble Buddy is er overigens in een aantal heel mooie pastelkleuren, dus je hoeft alleen nog maar even te kiezen welke je het meest toepasselijk vindt voor de ontvanger.

DuurzameKerst3

Een ander prachtig, origineel en duurzaam artikel: de rockbooks van Paper on the rocks. Dit jaar heeft het merk een bijzondere samenwerking met ontwerpers Honorata. Het resultaat is een mooie collectie van drie notitieboeken (gemaakt van steenpapier) in een prachtige cadeauverpakking. Zo sjiek! Wat mij betreft is een notitieboek altijd een fijn cadeau, maar als het dan ook nog van zo’n mooi en duurzaam merk is, dan heb je me hoor. De Human vs Earth collectie is hier te bekijken. De boekjes kosten €14,95 per stuk. De collectie in de cadeauverpakking kost €39,95.

DuurzameKerst6

Geef iemand wat tijd voor zichzelf cadeau. Zoals bijvoorbeeld met een strippenkaart voor een fijne koffietent. Deze strippenkaart kocht ik bij Coffee Company en is goed voor vijf koffies. (de kaart kost €13,50 en is ook online te bestellen) Ik kan me zo voorstellen dat voor iemand met een heel druk leven het zo ongeveer een godsgeschenk is om vijf keer eventjes een half uurtje rustig te mogen zitten met een lekkere koffie en een krantje. Het is toch een fijn idee om iemand dat cadeau te doen? Andere manieren om iemand wat tijd voor zichzelf cadeau te doen is door een yogales vooruit te betalen (dat kost meestal rond de vijftien euro,) of door een bioscoopkaartje te kopen. Maar voor mij gaat er weinig boven vijf keer koffie drinken – maar goed, ik ben dan ook een groot liefhebber van in koffietentjes rondhangen, zoals jullie weten ;)

Nog een optie: geef in plaats van een (duur) cadeau een mooie donatie aan een goed doel dat je vindt passen bij de ontvanger. Lush heeft dit jaar bijvoorbeeld een samenwerking met SOS Sumatra, een goed doel dat chimpansees in Sumatra beschermt. Wanneer je een zeep (€9,50) of een shampoobar (€10,95) koopt, gaat de volledige opbrengst naar het goede doel. Ik weet vrij zeker dat een dierenvriend dit heel erg kan waarderen. Dit is toch eigenlijk wel twee spreekwoordelijke vliegen in één klap hè? Een fijn Lush product krijgen en weten dat er een goed doel is gesteund – ik zou dat heel attent vinden.

DuurzameKerst7

Omdat ik zelf heel erg van lezen hou, is het voor mij eigenlijk vrij logisch om mensen boeken cadeau te willen geven. Nou zijn er een heleboel boeken die ik cadeau zou willen geven, omdat ik dit jaar zelf een hoop goede boeken heb gelezen, dus dat maakt de keuze niet per se makkelijker. Maar! Wat je ook kunt doen, is een beetje in een thema denken. Op dit moment lees ik veel over vogels. Waarom precies? Weet ik niet. Ik heb soms van die tijdelijke obsessies. Ook ben ik bezig met Harry Potter, en omdat daar veel uilen in voorkomen, wil ik nu alles over die dieren weten. Daarom kocht ik dit mooie uilenboek. En moet je kijken hoe kerstig het is! Zo mooi! De achterliggende gedachte zou kunnen zijn dat ik iemand zou willen uitnodigen om met me mee naar buiten te gaan, de natuur in, zodat we op zoek kunnen naar vogels. In dat geval zou je trouwens ook een boek met natuurwandelingen cadeau kunnen doen. Of een boek over mindful wandelen. Het kan van alles zijn natuurlijk. Maar het idee van een boek geven met al een boodschap erbij (‘ga je mee wandelen?’) spreekt mij erg aan.

Misschien merk je al wel een beetje aan mijn blogpost dat ik altijd weer val voor bepaalde cadeaus. Ten eerste kijk ik naar duurzame artikelen. Ik wil alleen dingen van goede kwaliteit cadeau geven en mensen niet opzadelen met onzin. Ook wil ik dat het bruikbare cadeaus zijn. Dingen waar mensen echt iets aan hebben. Geen dingen die in de kast belanden en nooit aangeraakt worden. De symbolische cadeaus (tijd voor jezelf of een goed doel steunen) zijn misschien nog wel mijn favorieten. Kortom; ik probeer altijd goed na te denken over wat ik iemand geef. Er zijn al zoveel spullen in de wereld en mensen hebben vaak ook al zóveel, ik wil daar geen negatieve bijdrage aan leveren.

Ik hoop dat er iets voor je tussen zit! Veel plezier met nadenken over wat je iemand gaat geven en met welke aandacht. En veel plezier met het inpakken ook. Maak er een fijn ritueel van en geniet vooral van het gebaar :)

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

20 gedachten over “Duurzame kerstcadeaus

  1. Dat mag natuurlijk ook! :) Of misschien moet je even naar mijn stories kijken… want ik ga een winactie doen ;)

 1. Wat een fijne cadeau’s! En die bubble buddy is echt geweldig :D

 2. Harry Potter en dat uilenboek, fantastische combinatie :D Ik ben een echte Harry Potter nerd, dus ik begrijp je helemaal!

  Zo fijn dat je nadenkt over je cadeautjes, want een goed overdacht cadeau is zo veel leuker om te krijgen. Dan voel je echt dat de gever tijd en gedachten heeft geïnvesteerd in je!

  1. Dankjewel voor je compliment en: helemaal eens met het compliment over Bette’s foto’s. Wat is die meid goed he? :)

 3. De Bubble Buddy hebben ze volgens mij ook bij Pettr Zeep (even reclame maken voor een lokale ondernemer, hoor).

   1. En via Werfzeep en andere kleine ondernemers zoals Bag Again en Eigen Zinnig.

 4. Leuke cadeauideeën en vooral ook mooie foto’s. De ‘12 days of Christmas’ zijn alleen nog niet aangebroken hoor, dat is vanaf Kerst tot Driekoningen op 6 januari.

  1. oh huh! ik heb altijd begrepen dat het de dagen voor kerst waren! Zo dom. Ik heb het meteen uit mijn tekst gehaald. dankjewel :)

 5. Wat een goede tips weer! Ik vindt ervaringcadeaus ook altijd leuk om te krijgen, ik heb bijvoorbeeld soldaat van oranje gekregen en een uitje naar de sauna, heel leuk! Vaak vraag ik ook gewoon wat iemand wil hebben, als je iets nuttigs geeft is het nooit te veel zeg maar. En soms is het dan iets heel nuttigs, zoals een sneeuwschep:*)

  1. haha ja, een sneeuwschep zou binnenkort zomaar eens van pas kunnen komen! Dat zijn inderdaad van die dingen die je heel prima cadeau kunt vragen. En: ervaringen. Altijd goed en leuk!

 6. Die SOS Sumatra Shampoo Bar van Lush is zo fijn! Ik heb hem ook en schreef er pas een review over. :-) En de Orangutan Soap staat nog steeds te shinen in de keuken. We gebruiken hem als handzeep, je doet er een eeuwigheid mee!
  De Bubble Buddy staat toevallig op mijn Christmas wishlist. Mooie tips geef je. ♡

 7. Buiten wordt het weer kouder en de kerst komt er alweer aan! ♡ Leuke tips en ga ze voor dit jaar weer gebruiken, Bedankt! Komende week al de eerste cadeaus kopen in Roermond. Ga met een treinkaartje van https://goedkoop-treinkaartje.nl Shoppen bij de outlet en de eerste aankopen alvast doen. Weet dat ik er vroeg bij ben, maar leef er graag wat langer naartoe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *