Echt zijn

random01tweeluik

De laatste tijd heb ik wat te hard mijn best gedaan iets of iemand te zijn, in plaats van gewoon eens te zíjn. Dat betekende heel veel buitenkant, heel veel lachen, roepen, feesten, katers en vooral heel weinig voelen, of praten over gevoelens en verdriet of angsten tonen doen we al helemaal niet. Ik heb, om heel eerlijk te zijn, mezelf flink verwaarloosd de afgelopen tijd en ik ben er klaar mee.

Met alle winden meewaaien, eigenlijk vooral om leuk gevonden te worden. Goh, wat is ze sterk en wat doet ze het goed allemaal. En dan komen er nog eens wat mensen op je pad, die je positief, maar ook zeker negatief, kunnen beïnvloeden (dat gebeurt niet alleen bij pubers nee,) en ja, dan kan het hek een beetje van de figuurlijke dam zijn.

Dan word je vluchterig, vliegerig en ga je van hot naar her. De hele tijd maar op zoek naar iets. Avonturen in de avonduren. Allemaal leuk en aardig voor een tijdje, totdat je beseft dat je eigenlijk helemaal niet meer echt iets voélt, ofzo. Laat staan geniet. Weinig in het moment zijn. (Dit zou rechtstreeks uit de 33-delige serie ‘Mindfulnes voor beginners’ kunnen komen, ik weet het.) Als je zo slecht voor je lichaam en geest zorgt, omdat je drukker bent met overal en nergens bewijzen hoe oké je bent, hoe gelukkig word je daar dan eigenlijk nog van?

Nou, ik niet zo heel gelukkig. Vooral niet toen ik afgelopen vrijdagavond thuis kwam uit de stad en met mijn jas nog aan op de bank ging zitten en in huilen uitbarstte. Ik zat daar een uur, heb mijn jas uiteindelijk uitgetrokken en ben onder een dekentje gaan liggen. De plannen voor de avond heb ik gecanceld – gelukkig waren vrienden erg begripvol. Ik trok het echt even niet meer.

Zaterdagochtend werd ik vroeg wakker, stond ik op, heb ik mijn hele huis opgeruimd en schoongemaakt. Alles even fris. Ik moest naar Den Haag voor een afspraak. Daarna kocht ik wat leuke dingen voor mezelf, deed ik boodschappen en kookte ik een gezonde maaltijd. Ik besloot naar de film te gaan en ging daarna thuis op de bank hangen, met een kaarsje en een muziekje aan.  Ik realiseerde me dat dit de eerste avond in wéken was, dat ik hier gewoon eens zat met mezelf. En dat terwijl ik eigenlijk zo graag thuizig ben.

Lieve vrienden appen om te vragen of we morgen zullen afspreken en ik zeg nee, sorry. Ik voel dat ik echt even niet wil praten, niet te veel wil nadenken mét iemand, maar gewoon even alleen wil zijn met mijn eigen gedachten. Ik denk na over een paar dagen zon. Ik zou weer een week naar Berlijn om op een huis te passen, maar dat doe ik even niet. Want ook daar ben ik weer constant on the road. Van feestje naar etentje en van zakelijke bijeenkomst naar borrel. Nee, dat moet nu allemaal even niet. Een beetje zon zou me denk ik wel goed doen, dus misschien doe ik dat wel. (maar dit is dus wel iets serieus he, want ik zou Berlijn nooit zomaar laten lopen)

DW8A4348

Op dit moment wil ik vooral weer een beetje ritme vinden, onder ander in mijn werk. Gewone werkdagen en niet om 11 uur ’s avonds nog een blogpost schrijven voor de volgende dag. Geen dágen vol met zakelijke afspraken. Niet naar alle events willen gaan. Maar ook op sociaal niveau: niet elke avond in een andere bar met een ander persoon en een ander drankje zitten. Ook gewoon thuis zijn en op die bank hangen. Series kijken, boeken lezen. Voor mezelf koken – en dan ook echt normale maaltijden en geen smoothies als avondeten. Hardlopen. Goed zorgen voor mijn lichaam en geest.

Ik schrijf dit omdat ik veel vragen van lezers krijg over hoe het gaat met het in mijn eentje runnen van de Groene Meisjes (nou, zoals je ziet, dat gaat niet altijd vanzelf,) en omdat ik wat minder actief ben op bijvoorbeeld Snapchat. Misschien stop ik daar wel even voor een tijdje mee. Ik trek het even niet zo goed om de hele dag door ook nog na te moeten denken over wat ik moet vertellen, delen, showen, enzovoorts. In een ‘normale’ situatie, waarin ik me top voel, vind ik dat echt heel leuk om te doen. Er zijn ook zoveel social kanalen te onderhouden – soms ben ik gewoon even uitgedeeld. (ik ben maar even heel eerlijk met jullie)

Ik wil niet doen alsof. Ik wil alleen maar echt. Als ik gesprekken wil, dan wil ik echte gesprekken, met echte mensen. En als ik iets leuks wil doen, dan wil ik dat het echt iets leuks is, ontspannen, iets wat iets toevoegt. Ik wil geen bullshit, geen drama – dat heb ik de afgelopen tijd echt wel eventjes voorbij zien trekken en het kost alleen maar heel veel tijd en energie. Ik heb de afgelopen tijd wel geleerd dat je zelf heel goed kunt bepalen in welke mate je dit toelaat of niet.

Ik kijk uit naar een vrolijke lente en een heerlijke zomer. Met veel plezier, maar ook veel rust. Graag een flinke portie onbezorgdheid. Verliefdheid zou trouwens ook heel welkom zijn, hoor. Lekker eten, maar ook rondjes park. Oh en een festivalletje misschien? Maar er moet ook gewoon gewerkt worden en er zijn deadlines te halen. Dat kan alleen als alles in evenwicht is. Sowieso is dat het hele ding met echt zijn: evenwicht is vrij essentieel. Volgens mij is het een mooi moment om daar aan te gaan werken. 

PS Iets anders waar ik veel inboxberichten over krijg : is het waar dat je onlangs uit de kast bent gekomen (op Instagram nota bene) ? Ja, dat klopt. Ik val op vrouwen, dat weet ik al sinds mijn vijftiende hoor, dus voor mij is dat allemaal geen wereldschokkend nieuws. Het verleden is alleen wat complex geweest, waardoor ik nooit echt mezelf kon zijn. Daar ga je al – écht mezelf zijn. Dat wil ik nu graag wel doen. Dus ja, het klopt en het is geen geheim. Het is alleen dat ik daarover ook geen drama wil, ik wil gewoon echt zijn. Geen YouTube video’s met coming out stories van mijn kant dus, het is oké zo. :) Dankjewel voor je begrip. <3

 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

111 gedachten over “Echt zijn

 1. Dit gevoel ken ik heel goed. Daarom heb ik een paar jaar geleden besloten om gewoon lekker voor mezelf te zorgen. Dan vinden mensen me maar saai en een oma, ik lig gewoon in het weekend liever op de bank onder een dekentje te Netflixen dan dat ik in een kroeg sta. Ga voor waar jij je goed bij voelt, en go with the flow. Heel veel succes en sterkte.

 2. Moeilijk blijft dat toch he, een balans te vinden dus wat je omgeving / de maatschappij van je verwacht enerzijds en doen wat je zelf wilt anderzijds. Stoei er zelf ook nog wel eens mee.

  En wat betreft je ‘coming out’; gelijk heb je dat je dat gewoon laat zien en er geen extra aandacht aan besteedt. Als we willen dat het meer geaccepteerd wordt en gewoon wordt gevonden door meer mensen, dan zouden coming outs niet zo’n big deal moeten zijn. Hetero’s doen toch ook geen coming out?
  Mmm, lastig om de juiste woorden te vinden, aar hopelijk snap je wat ik bedoel.

  Succes in elk geval met jezelf terug te vinden en echt te zijn.

 3. Heel mooi en eerlijk geschreven. Herkenbaar ook. Zorg goed voor jezelf, jij bent je beste vriend(in).

 4. Wat een mooi stuk! Ik vind het heel bijzonder hoe open jij bent op je blog, heel dapper. dat lijkt me met zulke kwetsbare stukken best lastig. Hopelijk krijg je alles snel weer op de rit met meer aandacht voor ontspanning en jezelf – maar nu je je er bewust van bent zal dat vast snel goedkomen. Het is heel herkenbaar iig, zeker voor onze generatie denk ik. En wat goed dat je nu open bent over je liefdesleven, ik kan me voorstellen dat de mailtjes nu binnen gaan stromen van geheime aanbidder die al jaren aan het hopen waren op dit nieuws ;)

 5. Zo mooi en eerlijk geschreven. Je bent een kanjer Merel. Neem vooral de tijd voor jezelf, als je dat niet doet zijn de lessen soms wat hard. Uit ervaring weet ik dat want ik had “ineens” een burn-out. Jij bent het belangrijkste! Liefs.

 6. Ik ben altijd heel voorzichtig met waar en vooral wie ik mijn energie aan uitgeef. Als introvert heb ik veel tijd nodig om lekker alleen te zijn, maar dat is niet altijd makkelijk als er zo veel verwachtingen zijn en er eigenlijk te weinig uren in een week zitten om te doen wat je wil/moet doen. Dus ik herken het gevoel maar al te goed. Ga er lekker even een paar dagen tussen uit zonder laptop en zonder social media. Alleen even in het moment zijn en genieten van de stilte en je omgeving, en de zon! Zal je goed doen.

  P.S. en wat betreft de “coming out”.. NO WORRIES MAN! wie doet dat nu nog these days?

 7. Heel mooi geschreven en gezegd Merel. Ik begrijp wel wat je bedoelt en hoe belangrijk het is om regelmatig echt voor jezelf te kiezen. Want het is waar dat je alleen dan echt kunt genieten van het leven. Een paar stappen terug is dus helemaal geen slecht idee. Heel veel sterkte en geniet! <3

 8. Mooi geschreven! Ik vind het kano dat je zo eerlijk over jezelf schrijft. Naar jezelf luisteren is volgens mij een van de beste dingen die je kunt doen. Daar ben ik sinds een paar jaar geleden, met vallen en opstaan, achter gekomen. Ik geniet meer van de dingen die ik echt leuk vindt en heb meer energie wanneer ik lekker in mijn vel zit en keuzes maak in wat ik wel en niet doe. Uiteindelijk wil je niet opbranden en dat gebeurt uiteindelijk als je maar door gaat en niet naar jezelf luistert.

 9. Het is zo knap hoe open en eerlijk je altijd bent op je blog! En zo herkenbaar ook, ik kan ook zo moeilijk ‘nee’ zeggen. Want die ene vriendin heb je al zo lang niet gezien en dat ene bandje is toch echt heel gaaf. Totdat je inderdaad erachterkomt dat je in een maand tijd maar een paar keer thuis bent geweest ’s avonds. En dan lig ik vervolgens standaard een week met griep op de bank.
  Ik probeer er ook echt op te letten, niet meer alles willen doen en alleen dingen waar ik oprecht blij van wordt. Gelukkig heb ik ook een man die me soms in het gareel houdt door te zeggen dat ik misschien beter thuis kan blijven. :)
  Heel veel sterkte in ieder geval en zorg goed voor jezelf! En misschien is het tijd voor een communicatie stagiair die de social dingen van je over kan nemen? ;)

 10. Zet m op! Zo herkenbaar dit, soms denk ik dat ik alleen ben met mijn behoefte om Thuis te zonder grote sociale activiteiten. En dan is het toch fijn een stukje als dit te lezen!

 11. Mooi en open. Het is best lastig om in deze prestatie maatschappij waarin wij altijd maar “aan” moeten staan lijkt het wel om daarin jezelf te blijven. Maar je hebt het soms nodig om terug te keren naar jezelf en te kiezen voor jezelf. Dat is wat je nu ook doet en nu even trouw blijven aan jezelf en doen wat je kunt.

  Maak er een geweldige dag van!

 12. Oh zo herkenbaar met je jas nog aan op de bank ploffen en even een potje huilen, die bewijsdrang “kijk mij het eens leuk hebben”. Lief zijn voor andere geen probleem, maar soms moet je ook gewoon lief zijn voor jezelf en je eigen weg blijven volgen. Ook is dat soms een moeilijkere weg. Succes!

 13. Wat mooi en eerlijk gesproken . Soms moet je gewoon voor jezelf kiezen en een paar stappen terug doen. Het is niet niks om deze blog in je eentje te moeten runnen, met alles wat daarbij komt kijken en dan ook nog eens je sociaal netwerk te onderhouden. Gelukkig ben je er op tijd achter, want een burn out ligt zo op de loer en dan kan je helemaal niets meer. Mediteren is super om alles eens los te laten en tot rust te komen. En dat kan gewoon als je aan het hardlopen bent of op een ligbedje in de zon. En meis gewoon lekker jezelf zijn hoor, dat is ook de reden dat ik dit blog zo leuk vind, zo heerlijk altijd jezelf!

 14. Mooi mens! <3 Ik hou zo van je open schrijfwijze. Het voelt aan als een naknetterende openhaard op een koele lenteavond.

  Wat ik fijn vind is de herkenning. Zelf ben ik een jaar bezig met voor mezelf kiezen. Vegetarisch eten, geen alcohol met drinken, het werk doen waar ik dagelijks gelukkig van word en avonden voor mezelf inplannen. Een fijn boek, een avondwandeling in mijn eentje; ik ben er dol op. Ik ben dol op mijn grote liefde en vrienden, maar ook dol op mezelf.

  Ik wens je een mooie zondag!

 15. Hoi Merel,

  Misschien een beetje gek, maar eigenlijk zat ik te wachten op dit verhaal, want het viel me op dat je de laatste tijd zo druk was en zoveel deed en zoveel weg van huis was, terwijl je dat anders meer gedoseerd deed naar mijn gevoel dan. Ik vind je persoonlijke verhalen over gevoelens en dergelijke zaken altijd de mooiste stukken op je blog. Tuurlijk de recepten en hotspots e.d. zijn natuurlijk ook leuk om te volgen maar dit soort stukken maken je blog interessant en echt. Dus neem de tijd en keer weer tot jezelf, zodat je met plezier de dingen kan doen die jij echt graag wilt en niet de dingen gaat doen alleen omdat mensen verwachten dat je die gaat doen. Ik vind je een supermooi mens en wil graag benadrukken blijf jezelf want je bent goed zoals je bent. Groetjes Rianne
  (misschien raar omdat zomaar van een vreemde te horen en van mijn kant tegen iemand te zeggen die ik persoonlijk niet ken, maar toch wilde ik het je graag zeggen)

  1. Ik had eigenlijk precies hetzelfde en ik ben het helemaal met Rianne eens! Ik vind het heel knap dat je hier zo eerlijk over bent en ik hoop dat je door het allemaal op papier (of beeldscherm) te zetten weer wat duidelijkheid voor jezelf kan scheppen.

  2. Ik wilde een heel verhaal typen, terwijl het hierboven zo goed verwoord staat wat ik wilde zeggen. ;-)
   Merel, denk vooral aan jezelf, dat voelt zo fijn, echt :-)

 16. Respect voor jou en voor je openheid! Ik vind het heel begrijpelijk dat je nu nog zoekend bent naar een balans nu je net begonnen bent aan een nieuwe fase van de Groene Meisjes. Neem vooral de tijd om uit te zoeken wat jij daarin nodig hebt en wat het beste voor jou werkt! Dat lijkt me nu het belangrijkste. :) Sterkte!

 17. Mooi geschreven Merel! En voor mij heel herkenbaar :) Ik doe zo’n beetje hetzelfde als ik niet lekker in mijn vel zit en op een bepaald punt is dat gewoon klaar en tijd om terug te gaan naar jezelf, ofzo.

 18. Hallo Merel!
  Hoewel onze levens totaal niet op elkaar lijken, herken ik dit zo goed! Het is precies waar ik op het moment mee worstel. Ik heb besloten me even terug te trekken en ga met m’n zoontje een paar dagen naar Vlieland, omdat dan inderdaad even niets hoeft!
  Wat goed dat je hier zo eerlijk over schrijft!

 19. Heel herkenbaar Merel! Terug naar je innerlijke kracht of te wel KI. Kijk maar eens of het jou kan helpen. Hoop wel te kunnen blijven lezen over jou als het groene meisje. Sterkte en liefs!

 20. Ah.. Veel liefde en knuffels van mij. Doe het rustig aan en zorg goed voor jezelf. Ik heb echt heel veel respect voor jou, je bent een prachtig mens Merel!

 21. Ik vind jouw openheid en de manier waarop je stukken schrijft zo mooi. Ik mis dat bij mezelf eigenlijk best wel. Ik kan mezelf totaal niet meer openstellen op het Internet, ik ben voornamelijk alleen maar heel hard en zit vanachter mijn olifantenhuid maar een beetje naar andere mensen die kijken die ook net doen alsof ze geen kwetsbaarheden hebben.

  En dan lees ik dit, en dan breek ik weer een beetje open. Dank je wel daarvoor.

 22. Oh wat vind ik zo’n posts leuk om te lezen. Ze geven me die extra boost! Ik heb daar ook last van gehad. Sinds mijn nieuwe job, die in echt leuk vind, ben ik ook mezelf tegengekomen. En dat is leuk. Ik begin meer naar mijn lichaam te luisteren en te doen wat ik echt wil doen. En dat is zo veel rustgevender! Nu nog af en toe een iPhone-loze week inlassen en ik ga me weer helemaal zen voelen. Zoals vroeger! Dat gevoel van toen ik kind was, dat wil ik nog terug af en toe.

 23. Herkenbaar….betreft coming out ( het “nota bene” op instagram vertellen, alsof je hier een boek aan moet uitwijden oid ) maar ook het happy zijn naar de buitenwereld. Hier doe je uiteindelijk niemand plezier mee en als je denkt dat je daar een ander plezier mee doet, please niet doen. Je weet wat er gezegd wordt; zodra jij zelf echt happy bent, kun je dit ook uiten naar de buitenwereld. Er zijn zoveel mensen waarmee je kunt praten, maar ook echt gesprekken voeren? Valt toch best tegen he? Koester deze mensen en geef deze mensen energie, die zul je gegarandeerd ook weer terug krijgen.
  Ik volg je ( jullie ) al een tijdje en het klinkt misschien gek, maar je lijkt me echt tof! Dat je van Berlijn en Rotterdam houdt is al helemaal een plus punt ;) Misschien dat dit soort dingen je ook wat meer positieve energie geven..
  In ieder geval, heel veel succes. You can do it.

  1. Plaatsen.
   Persoonlijk vroeg ik me soms af of je samen was met Jamie, dat dus niet ;) . Ik hoop dat er een leuke vrouw jou en mijn pad mag kruisen. Take care Shannen

 24. Lieve Merel, DANKJEWEL voor dit stukje. Zonder helemaal te kunnen of willen uitleggen waarom wil je ik vertellen dat dit me even heel erg helpt en inspireert. Take care

 25. Mooi geschreven Merel! Ik vind het tof dat je er zo eerlijk over bent. Vergeet vooral jezelf niet :)
  Liefs

 26. Wat ben je toch een awesome mens!!!

  Dikke virtuele hug voor jou ?

 27. Hoi Merel,

  Wat mooi dat je je intentie om ‘echt’ te zijn en terug te keren naar jezelf deelt. In kwetsbaarheid schuilt zoveel kracht! Ik wens je een fijn thuiskomen bij jezelf toe en het gevoel dat ‘zijn’ genoeg is, gewoon omdat je goed bent zoals je bent.

  Als coach begeleid ik mensen om hun zijn te omarmen. Mocht je interesse hebben: http://www.hartenzielcoaching.nl (in Den Haag).

  Warme groet, Jojanneke

 28. Zoals bij zo velen is je verhaal heel herkenbaar. Even een paar stappen terug doen om de rust, het plezier en vooral je zelf terug vinden is helemaal niets mis mee. Zet ons gewoon een week of 14 dagen op uit en ga lekker opladen in de zon en geniet van de rust en het niets moeten. Wij overleven het echt wel als je even een welverdiende break neemt en voor een ieder die dat niet snapt dat je ook nog een persoon bent met een prive leven, helaas pindakaas. Niemand kan 365 dagen per jaar op aan staan ook al willen we dat nog zo graag.

 29. Wat (h)eerlijk om dit te lezen! Ik ren vaak ook te hard, wil te veel tegelijkertijd. Ik probeer sinds een tijd meer te kijken naar wat ik echt graag wil. Waar ik het meest bly van word. Wat is dat fijn! gewoon iets afzeggen, omdat je er niet bly genoeg van wordt, zonder dat het uitmaakt wat een ander ervan vind. Niet altijd makkelijk, maar het is wel echt voor jezelf kiezen. en door dit te doen geef je anderen ook een soort van toestemming meer zo te zijn. Ik ben een halfjaar geleden begonnen met SelfloveSunday, Die dag gebruik ik steeds als nieuwe start om nog meer en beter voor mezelf te zorgen..
  wat grappig dat je dit vandaag post ;) <3

 30. War heb je je gevoelens mooi beschreven. Heel eerlijk en oprecht. Natuurlijk is het logisch dat je rust nodig hebt om de balans terug te vinden. Heel veel sterkte! Het komt goed. Liefs!

 31. Wat een herkenbaar verhaal en respect dat je dit zo openlijk deelt. Jezelf op 1 zetten is soms het moeilijkste wat er is – en tegelijkertijd het meest waardevolle en liefdevolste wat je voor jezelf kan doen. De eerste stap is gezet (en er lopen veel vrouwen op hetzelfde pad)!

 32. Wat vervelend dat je je zo voelt, Merel! Evenwicht is echt essentieel en ik vind het heel dapper van je dat je op de rem trapt. Het is voor jou niet makkelijk om Berlijn te laten schieten, maar ik denk dat het momenteel wel de verstandigste keuze is. Geef jezelf rust en aandacht en geef jezelf de tijd om een nieuwe balans te vinden. Dat is niet makkelijk maar wel nodig. En geniet van het zonnetje dat de komende dagen heel hard zijn best gaat doen :)

 33. Knap dat je dit zo met ons wilt delen. Het siert je enorm! Ik heb oneindig veel respect voor jou… En dankzij je blog ga ik misschien deze zomer naar Berlijn ;) Je enthousiasme over deze stad is aanstekelijk.

  Wat betreft je “coming out” vind ik dat je het goed hebt aangepakt. Je had er van mij ook geen heisa met een filmpje over hoeven te maken.

 34. De balans vinden tussen rust (yin) en actie (yang), ik vind het ook maar lastig. Lieve Merel, wat fijn dat je je gedachten en gevoelens zo openlijk deelt op je blog, je inspireert me!

 35. Heel veel sterkte en succes. Fijn dat je zo open over je gevoelens hebt geschreven, ik kan me voorstellen dat dat ook niet makkelijk is. Ik wens je die mooie zomer van harte toe!
  Het steekt wel een beetje (niet iets dat ik je kwalijk neem uiteraard), want de andere kant van het spectrum is bijna elke avond alleen thuis zijn en juist zo graag willen dat er eens iemand was om gezellig een drankje mee te gaan drinken :(

 36. Superstoer om voor jezelf te kiezen, het klinkt heel makkelijk maar dat is het niet. Succes met alles, je kan het :) xx

 37. Lieve Merel, wat heb je dit mooi omschreven en goed dat je voor jezelf kiest. Op sommige momenten gaat het gewoon niet en heb je alles wat uitbundig is even niet nodig. Ik herken het heel erg en heb dit jaar voor het eerst ook eens voor mijzelf gekozen. En dat is moeilijk, maar uiteindelijk denk ik dat we er veel aan gaan hebben. Rustig aan meid en heel veel knuffels!

 38. Wauw wat een goede open en eerlijke blog. Heel goed dat je hebt besloten wat beter voor je te zelf te zorgen. Ik herken wel het een en ander van wat je schrijft. Het gebeurt zo makkelijk dat je je leven laat leiden door wat je denkt dat moet omdat anderen verwachtingen van je hebben, vergeten wat je echt blij maakt sluipt er soms zo makkelijk in. Ik hoop dat het je lukt en je snel weer gelukkig bent.

 39. Pfff, zo herkenbaar. Als counselor zou ik hier een roman online kunnen gooien als response op je post, maar point is, jij en ik zouden nodig eens moeten bankhangen. Bankzaken doen, noemt een goede vriendin dat. ‘Want dat klinkt belangrijk’… en dat is het ook. Tijd voor jezelf nemen is het belangrijkste want wat heb je anders straks nog te delen.

  Succes, Lieve Merel.

  XO Jayne

 40. Je wordt steeds leuker Merel ♥
  Hoe meer je jezelf laat zien, gewoon zoals je bent, hoe leuker je wordt voor jezelf en de wereld om je heen.
  ♥ Je hoeft niets speciaals te doen om speciaal te zijn ♥

 41. Wat een goed stuk om te lezen! En ik denk dat dit voor zoveel vrouwen herkenbaar is. Ondanks dat wij steeds bezig zijn met het niet hoeven voldoen aan het perfecte plaatje, bijvoorbeeld op lichamelijk gebied, blijven we keihard onze grenzen overgaan om wel te voldoen aan dat plaatje op andere vlakken. We moeten leuke vrienden hebben, een boeiende baan, sporten in je vrije tijd, tomeloze hoeveelheden aan energie en al die dingen moeten ook nog goed gecombineerd worden dus elke avond op stap en de volgende dag zonder al te veel last van de kater te hebben weer stralend presteren op je werk. En dat alles zonder je hand er voor om te draaien. Ik ben inmiddels 38 en worstel al jaren met proberen bij mezelf te blijven en inderdaad mezelf tijd met mijn eigen gedachten te gunnen zonder alle afleiding van buitenaf. Het klinkt als een luxeprobleem maar je kan jezelf echt kwijtraken als je niet genoeg tijd met jezelf doorbrengt.
  Ik merk dat ik jou collumns steeds boeiender ga vinden en het feit dat je je zo kwetsbaar opstelt vind ik krachtig! Fijn om zoveel herkenbare dingen te lezen! Geniet van tijd met jezelf en weer in je element komen. En ik kijk uit naar je volgende collumns!

 42. Wat goed van je dat je zo open bent! En ik denk dat we allemaal deze periodes in ons leven hebben. Uit deze periodes leer je natuurlijk ook weer veel. Pas als je zwak mag zijn kun je sterk worden! Als ik het zo lees ben je heel goed op weg. Doe waar jij blij van wordt!Lees altijd graag je blogs! Favoriete is leuke dingen! En naar de zo’n islam altijd een goed idee!

 43. Hoi meis,
  Dikke knuf en goed dat je voor jezelf kiest. Zorg je goed voor jezelf dan ben je het beste voorbeeld en inspiratiebron voor een ander en je mag fijn zelf kiezen hoe je dit invult.
  Ik wens je veel voorspoed

 44. Ik heb dit moment een jaar geleden ongeveer gehad. Sindsdien doe ik wat ík wil en zorg ik voor mezelf, op allerlei manieren. Wat een openbaring. Het leverde me allerlei soorten liefde, rust en een te gekke nieuwe baan op. Ik raakte ook mensen kwijt, maar waren dit niet mensen die in eerste instantie niet eens in mijn leven hadden moeten zijn?

  Ik kan niet anders dan héél hard “ja” zeggen bij dit artikel. Geniet van je beslissing.

 45. Merel !
  Goed dat je open bent dat miste ik een beetje in je verhaal over dat je alleen verder gaat met ‘de Groene meisjes’ (?!)
  Je BENT geen meisje dus doe iets aan de naam en je bent wel krachtig dus gebruik je lieve energie en enorme kracht
  om je nieuwe weg ferm en zeker te gaan. Je verdient een knuffel Merel.

 46. Amen – lekker voor jezelf zorgen babe en jij bent de enige die weet hoe dat er voor jou uit ziet. Follow your feelings! Liefs

 47. Ik raak een beetje emotioneel door deze post. (ik ben net terug uit Berlijn en alles voelt in Nederland zo vreemd en anders door 6 dagen continue op de road te zijn, ook weinig slaap speelt mee). Omdat het zo waar is en zo puur.
  Je doet het goed, vergeet dat alsjeblieft niet <3

 48. Erg herkenbaar hoor! Heel belangrijk om je grenzen te bepalen en te doen wat goed is voor joú. Een weekje naar de zon doet wonderen. Heb je wel eens gehoord van hoog sensitief? Dan moet je extra goed letten op tijd voor jou alleen en niet constant allerlei indrukken te verwerken. Sterkte en komt vast weer helemaal goed!

 49. Merel, wat hou ik van jou manier van schrijven. Jij schrijft vaak wat ik voel op dat moment, ik was heel actief maar zitten midden in een enorme burn-out. De meest waardevolle periode uit mijn leven maar door mensen zoals jij heb ik het gevoel dat ik niet alleen sta. Je bent een echt mens, geweldig! Ik ben geen vegan, nog niet eens vegetarisch maar ik volg elk artikel om jou als mens.
  Ik zou graag leren schrijven, juist om dit soort gevoelens op papier te zetten om zo een naslag werk te maken na mijn burn-out om hier nooit meer te belanden.
  Vind je rust en balans, maak de keuzes die jij nodig acht en ik zou het fijn vinden als je ons meeneemt in deze reis maar als je dat graag alleen doet dan is dat ook logisch.
  Hier in het noorden schijnt de zon, lente komt eraan! Xoxo

 50. Lieve lieve Merel! Wat vervelend dat het je zo enorm raakt en ik hoop echt dat je jezelf weer terug kunt vinden in z’n optimale vorm. Leuke dingen doen met mensen, maar ook zeker genieten van jezelf en dingen alleen doen. Ik ben een hele grote voorstander van alleen zijn en gewoon lekker een plaat draaien en nadenken. Uiteraard confronterend af en toe, maar ik heb geleerd dat ik daar alleen maar beter van wordt!
  Ik hoop dat je een fijn ritme kunt vinden en weer helemaal lekker in je vel zit!! Neem vooral lekker tijd voor jezelf, heb je alleen maar meer stof om over de praten met lieve vrienden.

  Fijne zondag Merel!
  Ik gooi bij deze even een fijne plaat op de platenspeler :)

  Liefs, Marlon

 51. Hoi Merel,

  besef je 1 ding: dit is a POSITIVE thing, ook al voelt het nu wellicht – helemaal in het licht van alle verwachtingen of zelfgebouwde plaatjes – als tegenvaller. Misschien volgen er zelfs nog veel meer huilbuien, nu je dat hek eenmaal hebt opengezet. Maar dat is opruimen opruimen opruimen. Je bent niet alleen sterk door dit te delen (dat is jouw gave), maar vooral door het aan jezelf toe te geven. Geef het de tijd en sta open wat hier uit volgt. You will be amazed!
  P.S. ook ik ben ervaringsdeskundige en ben blij met jouw post en alle herkenningsreacties daar op. Het bevestigt voor mij alleen maar dat er kosmisch iets heel moois aan de gang is: terug naar puur licht en pure liefde!

 52. Het gaat me niets aan, maar ik vraag me af of eigenlijk het hele moraal van het verhaal is; hou het klein.
  Het blog was ook superleuk toen het nog wat kneuteriger was. Je hoeft niet super perfectionistisch te zijn en groter is niet altijd beter. Hou het bij jezelf en hou het misschien wat kleiner, zodat je wat tijd hebt om er van te genieten.
  Take care!

 53. Dit doet me meteen denken aan die post waarin je schreef over loslaten, niet te moeilijk doen over dingen als alcohol etc. Dat had je blijkbaar nodig, dus het was vast ook ergens goed voor, maar nu is het de grens. Dan ga je weer terug naar t midden, balans weer vinden.
  Zo vind ik het klinken iig. Take care, liefs!

 54. Lieve Merel, wat een mooie blogpost <3 Neem de tijd voor jezelf, je bent het waard! Je bent zo'n lieverd =]

 55. Als opmerking wil ik een duim.omhoog plaatsen.
  Als tweede: de titel van deze website van meervoud naar enkelvoud te maken?

 56. Heel mooi geschreven, Merel. Knap dat je zo open durft te zijn. Zorg maar goed voor jezelf.

  En wat maakt het uit of je op jongens of meisjes (of allebei) valt? Liefde is liefde. Wees maar lekker jezelf.

 57. Gewoon doen waar je zin in hebt, Merel! Heerlijke vrijheid, zonder te hoeven verantwoorden waarom je liever op de bank ligt ipv te feesten of eender wat. Investeren in jezelf loont. Out & Proud, op alle vlakken. Liefs.

 58. Zo ontzettend herkenbaar, op bijna alle fronten. Dank voor het delen en pas goed op jezelf!

 59. Hai lieve Merel,
  Als je zo veel geeft, zoals jij doet op je blog en op social media kanalen, is het des te belangrijker en lekkerder om rust te nemen. Om lekker alleen te zijn en jezelf op te laden. Ik wens je veel rust toe!
  Knuffel, Linda

 60. Gewoon een knuffel voor jou: *knuffel* (er is tenslotte al veel gezegd ;) )

 61. Jeetje… Ik ben zo waanzinnig trots op je Merel. Wat schrijf je dit mooi. En wat ben je een mooi mens, van binnen en van buiten. Ik schiet zelfs een beetje vol, vanaf de alinea waarin je vertelt over die vrijdagavond op de bank… Altijd goed voor jezelf blijven zorgen alsjeblieft en anders is een beetje hulp vragen aan vriendinnetjes (zoals wij ?) ook niet erg he. Veel liefs, Jaimie

 62. Succes Merel, ik snap dat het heel zwaar kan zijn, zoveel indrukken. Grappig is wel dat ik, als ik aan ‘echt zijn’ denk, ik juist het tegenovergestelde denk. Ik heb weinig vrienden en kom daardoor (?) weinig buiten in het “echte” leven, heb weinig “echte” ervaringen. Weinig dansen, weinig lachen.

 63. Heel mooi, heel eerlijk en heel menselijk. Ik “voelde” de afgelopen tijd in je stukjes dat de Begeisterung veranderd was maar nu ben je er weer…WELKOM!
  Ook ik merk dat ik alleen maar echt kan zijn als ik echt mezelf ben, alles wat hier tegenin gaat sloopt je gezondheid. Authenticiteit is zo belangrijk, durf het nu pas te zijn en met mijn 53 ben ik heel wat jaren ouder dan jij bent.
  Merel, ik hoop dat je deze ontwikkeling door kunt blijven zetten want makkelijk is het niet, vooral niet als je een mens bent voor wie de goedkeuring van anderen in het sociale Umfeld belangrijk is.
  Knuf van mij!

 64. Wat een mooi en dapper artikel heb je geschreven. Neem lekker je tijd en rust en zorg goed voor jezelf. Ik gun je het beste!
  Liefs xx

 65. Soms hob ich angst soms hob ich verdreet
  Soms lach ich en weit ich t neet
  Soms geniet ich van de kleine dinge
  Soms wil ich zo mer ins zinge
  Soms wool ich det ins t angers waas
  Mer gelokkig bon ich zelf miene baas

 66. Wauw wat stoer dag je dit zo deelt en opschrijft, knap! Goed de tijd nemen en ook die lekkere rustige daagjes en avonden alleen thuis plannen, die zijn ook belangrijk om op te laden! ;)
  Ik vind het echt knap dat je dit zo allemaal opschrijft en ook deelt!

 67. Hi!! Nog zo’n gay chick hier. Nog wel een Turks Nederlandse. Ik heb lang niet willen toegeven dat ik ook op vrouwen val en zelfs een relatie kan hebben met een vrouw. Vandaag dacht ik aan je en toen ik deze post las en vroeg ik me wederom af of jij ook niet gay bent… Yesss!!! Leuk, leuk, leuk :D *bloos*

 68. Lieverd! Je kent mij niet, maar wilde even zeggen: een hele dikke vette kus op je mooie hoofdje ❤️ Go get your GLITTER back, Soul Beauty ! Liefs Guusje

 69. Hier ff een online knuff! Goed om even bij stil te staan. Je bent leuk zoals je bent. Echt. Liefs X

 70. Ik zou heel veel kunnen zeggen, maar ik houd het kort. Neem de tijd. Alle begrip en warmte van mijn kant. Hopelijk voel je je snel iets beter, wat dat ook precies in houdt. Liefs.

 71. Wat mooi verwoord en ik snap het ook zo goed. Zeker nu je alleen verder bent gegaan, de drukte die dat met zich mee moet brengen. De balans tussen jezelf en de maatschappij. Hierboven is al veel moois gezegd, dat ga ik niet herhalen. Vooral heel veel sterkte, je bent een heel mooi mens!

 72. Wat ben je toch een mooi mens Merel! Ik geniet altijd van je Snapstories hoor, maar het is inderdaad goed om die rust te pakken. ;) En wanneer het weer goed voelt begin je er gewoon weer lekker mee! Mensen denken vaak dat je zo veel vrij kunt nemen en rust pakken als je wilt wanneer je eigen baas bent, maar in feite ben je voor jezelf vaak de slechtste werkgever die je je kunt bedenken… ;) al helemaal in combinatie met een druk, social leven en een agenda vol leuke evenementen. Veel liefs digitaal jouw kant op en neem de tijd om weer tot jezelf te komen en van het huidige moment te genieten!

 73. We moeten al te veel online lijkt het wel, zodanig dat het IRL erbij inschiet.
  Ik wens je veel tijd voor jezelf, voor je dekentje, voor een boek, voor stilte of voor het geluid dat je ZELF mag kiezen …

 74. Oh Merel dit is echt zo herkenbaar. De online wereld raast soms ook teveel door mijn leven heen. Vooral als online ondernemer is de scheiding tussen werk en prive zo flinterdun. Goed dat je aan jezelf denkt en zo open erover durft te zijn. Dat vind ik zo mooi aan jou. Ik merk zelf dat ik door alles soms niet meer weet of mijn blog nog bij mij past. Of dit nog wel is wat ik wil omdat er gevoelsmatig door alle social media en afspraken, druk op ligt. Dat terwijl ik al die dingen wél heel leuk vindt. Lastige dingen.

 75. Warme knuf. Schijn je eigen licht, die kent alle kleuren – en daar herkennen wij als lezers onze eigen regenboog in terug :)

 76. Trouw blijven aan jezelf! Je eerlijkheid is bewonderenswaardig!
  Warme groet uit België!

 77. Erg mooi geschreven, ik heb hier heel veel begrip voor.
  Soms krijg ik het gevoel dat social media je een beetje dwingen om een interessant en spannend leven te lijden…

 78. Wat een geweldig stuk. Eerlijk, open, niet bang wat anderen vinden, naar jezelf luisteren. Je motiveert mij om hetzelfde te doen. En dat heb ik op het moment ontzettend nodig. Niet na mijn werk nog naar die vriendin gaan omdat zij dat zo graag wil, maar mij dat midden in de week eigenlijk teveel energie kost. Me niet schuldig voelen tegenover mijn vriend omdat ik niet altijd samen kan zijn, maar echt tijd voor mij nodig heb. Dank je voor deze post. Nu blijf ik nog liever je site lezen.

 79. Precies dat. Onbezorgd gelukkig zijn met jezelf en lekker veel me time hebben thuis zodat je op een eigen tempo kan doen wat jou gelukkig maakt!

 80. Mooi artikel! En ook best herkenbaar voor mij, hoewel in mindere mate. Het lijkt tegenwoordig zo belangrijk om leuke dingen te doen, waardoor je het eigenlijk niet meer doet omdat het leuk is, maar omdat het zo belangrijk lijkt te zijn. Goed om te lezen dat ik niet de enige ben!

  Iets heel anders, dat eigenlijk niet zoveel met dit artikel te maken heeft: Het valt me op dat jij (en veel andere bloggers) de voltooid verleden tijd een beetje verwaarloost. “Ik kocht leuke dingen.” “Ik kookte voor mezelf”. In de context van dit artikel zou het naar mijn mening moeten zijn: “Ik heb leuke dingen gekocht” en “Ik heb voor mezelf gekookt”. Het is iets wat je gedaan hebt en niet meer aan het doen bent. Ik weet dat ik een taalpurist ben en misschien vinden veel mensen het overdreven, maar ik vraag me af of je dit bewust doet! Los van dit vind ik je schrijfstijl namelijk heel fijn lezen, dus daarom valt het extra op.

  Verder vind ik je blog altijd superleuk en ik volg je trouw!

  1. dankjewel voor je reactie, maar dat is hoe ik bewust schrijf :)

 81. Precies dit is echt zijn! Klemtoon even iets anders maar goed.. Met vallen en opstaan, eerlijk zijn over je gevoel. Dit is waarom ik jou volg! Succes met aan jezelf denken.. Is niet voor iedereen makkelijk :)

 82. Dank je wel voor je openheid <3
  Net als anderen volgens mij, kom ik hier vooral voor de 'echte' (niet dat hotspots en recepten niet echt zijn … maar je snapt vast wat ik bedoel), persoonlijke artikelen. Je hóéft wat mij betreft niet steeds de hort op om mij vast te kunnen houden, want interessant ben je toch wel ;-) Gewoon, omdat je nadenkt over dingen. Dat mag. Natuurlijk ben je drukker nu je De Groene Meisjes alleen draait, maar het betekent ook dat je het nog meer je eigen draai mag geven. Natuurlijk spreken mensen jou graag (volgens mij ben je een fantastisch persoon), maar je mag ook dicht bij jezelf blijven.

 83. Knap dat je hier zo eerlijk en open over schrijft. Dat is sowieso al een grote stap naar het “echt” zijn. Je houdt geen mooier plaatje voor dan dat t is en dat zegt veel over je persoonlijkheid. En t is echt oké om even tijd voor jezelf te nemen, niet van hot naar her te gaan en er achter komen wat de balans is voor jou. Heb er een paar jaar terug precies zo bij gezeten op een gegeven moment had ik er allemaal geen zin meer in t sociale elke week afspreken en verplichte verjaardagen. Vanaf toen lekker voor mezelf gekozen en vaker nee gezegd en tijd voor mezelf ingepland. Feestje gemist… Jammer dan t was toch elke x beetje t zelfde. Lieve merel ren je zelf niet voorbij, t is niet erg om een stukje te joggen ipv hard te lopen;)

 84. Lieve Merel,

  Ik had mezelf 3 jaar lang helemaal verloren in mijn studie aan de kunstacademie, die je hele nemen overneemt.
  Toen ik overspannen werd kwam ik erachter dat je onbewust bepaald waar je focus op ligt in het leven.
  Nu ik EINDELIJK klaar ben met de chaos, en stage mag lopen kom ik erachter wat allemaal om gaat in mijn hoofd.
  Ik ben ontzettend op zoek naar mezelf en hoe ik wil leven, en het enige wat ik je mee kan geven (en mezelf) is dat je eerst vanalles moet proberen en alles gaat doen wat je normaal niet mocht, om jezelf terug te vinden.
  Ik denk dat alles wat je hebt meegemaakt heel belangrijk is!

  Ik vind het vooral lastig dat ik altijd veel wil en moet, maar wat ik eigenlijk wil is rust. Vooral in mijn hoofd. Ook hoort hierbij accepteren, omdat ik ook add heb, dus mijn hoofd is altijd vol met stoplichten en flitsen van gedachten.

  Ik ben gestopt met de pil, eet gezonder, probeer ’s avonds nu even niet thuis series te kijken (hier heb ik nu teveel gezeten op tijden dat ik heel even rust wilde met school), en ik ga juist naar de film, of ergens een hele avond eten of wat drinken met iemand om even in het moment te zijn en te ontspannen op een andere manier. Om dan de week erop weer uit te vinden dat ik thuis wil zijn en niks doen. Ik probeer dus uit te vinden om gewoon op gevoel af te gaan en in de flow te komen, en te accepteren dat ‘leven’ geen regel is, en als ik een keer wel wil zuipen dat oké is.

  Liefs, en ik leef met je mee (letterlijk, of juist figuurlijk)

 85. Wat sterk dat je dit zegt! Je moet inderdaad gewoon nu en dan eens rust nemen voor jezelf! Het is geen schande, integendeel. Ik heb daar ook veel behoefte aan, ik ben nu niet elke avond weg en ik werk parttime maar 4 dingen op één weekend en een avond uit tijdens de week was voor mij ook teveel. Dus nu even rustiger aan doen weer.

  Onlangs kreeg ik de opmerking dat ik depressief overkom op mijn facebook. Toen ik vroeg waarom dit gezegd werd, zei ze omdat ik gepost had dat mijn honden in mijn huis leven en dat ik dus beslis of ze in de zetel mogen (het was een quote) én via een introvert-pagina had ik gedeeld dat ik alleen gelaten wilde worden omdat ik nood had aan me-time. Ik was hier toch van geschrokken, want ik voel me helemaal niet depressief maar ik maak wel een periode door waar ik moeilijke momenten heb. Maar ik heb meer leuke, goeie dagen dan slecht.

  Kortom, ik ben zeer blij met jouw post, zo voel ik me niet alleen omdat ik af en toe graag alleen ben. Ik ben altijd blij om dit te lezen bij anderen. Het kwam trouwens ook van extraverte mensen :)

 86. Lieve Merel toch. Prachtig hoe jij zo open durft te schrijven, want ikzelf en ongetwijfeld vele anderen herkennen zich hierin, maar durven dat niet zo openlijk toe te geven. Dank je wel!

 87. Wat mooi geschreven! En wat mooi dat je ‘uit’ bent gekomen! (oke dat klinkt echt heel vreemd in het NL) (een beetje alsof je een kip bent). Ik ben gelijk even die IG post van je op gaan zoeken (stalker als ik dan ook wel weer ben), en echt, wat fijn!

  Ik vond jouw/jullie blog altijd al leuk, maar zulke persoonlijke inzichten en deze vorm van open- en eerlijkheid, daar word ik zo blij van. Echt heel erg tof. Bedankt! <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *