Een bezoek aan de tuinen van A.Vogel (inclusief winactie!)

In de Veluwse bossen van Landgoed Zwaluwenburg liggen de A.Vogel tuinen met talloze geneeskrachtige kruiden en planten. Het is dé plek voor een gezellig en gezond dagje uit midden in de natuur.
Op Landgoed Zwaluwenburg liggen de A.Vogel tuinen met talloze geneeskrachtige kruiden en planten. Het is dé plek voor een gezellig en gezond dagje uit midden in de natuur.
In de Veluwse bossen van Landgoed Zwaluwenburg liggen de A.Vogel tuinen met talloze geneeskrachtige kruiden en planten. Het is dé plek voor een gezellig en gezond dagje uit midden in de natuur.
In de Veluwse bossen van Landgoed Zwaluwenburg liggen de A.Vogel tuinen met talloze geneeskrachtige kruiden en planten. Het is dé plek voor een gezellig en gezond dagje uit midden in de natuur.
In de Veluwse bossen van Landgoed Zwaluwenburg liggen de A.Vogel tuinen met talloze geneeskrachtige kruiden en planten. Het is dé plek voor een gezellig en gezond dagje uit midden in de natuur.
A.Vogel

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met A.Vogel / Foto’s: Aline Bouma 

Het is een beetje een thema voor me momenteel: meer naar buiten willen. En daarmee bedoel ik letterlijk naar buiten, om te genieten van het mooie weer, maar ook: de stad uit. Zo ga ik komend weekend zelfs kamperen, omdat ik dat nou toch echt ook eens wil doen, maar daarover later meer. Maar vandaag wil ik jullie eerst vertellen over het uitstapje dat we vorige week maakten, naar de tuinen van A.Vogel in ’t Harde. Want wat was dit LEUK!

Terug naar mijn roots

A.Vogel

Als je mijn blog al wat langer volgt, dan heb je misschien wel eens ergens gelezen dat ik oorspronkelijk niet uit de Randstad kom. Hoewel ik de afgelopen tien jaar al in Hoofddorp, Amsterdam en nu in Rotterdam heb gewoond, kom ik hier helemaal niet vandaan! Ik ben namelijk geboren in Friesland – waar ik in een dorp woonde – en daarna ben ik naar het oosten verhuisd. Daar woonde ik met mijn ouders en ging ik naar school. In Zutphen, waar ik woonde,  kreeg ik veel mee van de ‘holistische lifestyle’ om het zo maar te noemen. Groen leven is daar doodnormaal. Je kinderen naar de Vrije School? Misschien wel de eerste keuze, veganistisch eten is daar niks hips en ik grap altijd dat er in Zutphen meer biologische bakkers dan normale bakkers zijn. Eigenlijk alles wat nu hip is in de Randstad – en waar je een hoop geld voor betaalt – is in die omgeving doodnormaal. Iets met de wijzen komen uit het oosten, denk ik dan?

Misschien heeft die manier van leven me toch wel meer gevormd dan ik me in die tijd kon voorstellen. Waar ik toen ik een jaar of zeventien was niet kon wáchten om naar De Grote Stad te verhuizen – wat ik dus ook heb gedaan – heb ik nu juist een sterke hang naar de dingen die in het oosten zo gewoon waren. Zo ben ik de natuur meer gaan waarderen nu ik er niet meer middenin woon en is mijn lifestyle door de jaren heen steeds groener geworden. Toen ik een uitnodiging kreeg om de tuinen van A.Vogel te bezoeken, maakte me dat spontaan heel erg blij. Het is grappig, want ook het gebruiken van de producten van A.Vogel was in de tijd dat ik in Zutphen woonde iets vanzelfsprekends. Dat deed iedereen en ik denk dat iedereen in mijn omgeving minimaal één product van het merk in zijn keuken-en/of badkamerkastjes had staan. Ik zelf vind bijvoorbeeld de oogdruppels van A.Vogel ontzettend fijn, zeker in de zomer, als ik veel last heb van prikkende ogen. En ken je het kruidenzout? Herbamare? Zó lekker op een broodje avocado!

Echter, waar ik geen flauw idee van had, was dat A.Vogel zijn eigen tuinen heeft in Nederland. Nu blijkt dat A.Vogel 70% van de ingrediënten die in de producten verwerkt zijn uit die eigen tuinen haalt, voel ik me wel een beetje onnozel over het feit dat ik hier geen idee van had. Dus, ik ging maar wat graag in op de uitnodiging om naar ’t Harde – toch een beetje richting mijn roots (want, Gelderland,) ook in letterlijke zin – te komen, voor een rondleiding door de tuinen.

Stadsmeisje op excursie

A.Vogel

Om twee dingen tijdens het bezoek aan de tuinen heb ik om mezelf gelachen. Het eerste is dat ik een rokje met een panty aan had. Lekker praktisch als je kruiden moet gaan plukken.   Lekker passend bij het thema ook. Well done, Merel. Het tweede is dat toen we aankwamen bij de tuin, en onze Greenwheels geparkeerd hadden, mijn eerste reactie was: “in dit tuintje hebben we een rondleiding van anderhalf uur? Hoe dan?” Ik keek namelijk uit over een aangelegd veldje, met al aardig wat variaties aan plantjes, en ik nam meteen aan dat dit ‘de tuinen van A.Vogel’ dan wel zouden zijn. Toen onze super leuke gids, Wilfred, aan kwam rijden met een elektrische golfkar, dacht ik: hmm, waar zouden we die dan voor nodig hebben? Vervolgens bleken de tuinen eigenlijk gewoon één heel groot landgoed te zijn, waar ik dus nog niks van had gezien. Daar zouden we die anderhalf uur wel voor nodig hebben. Goed, ik ben ook zo ontzettend ongeduldig hè? Ik ben te stads geworden. Dat is het gewoon. (laat ik het zelf maar zeggen, dan hoeven jullie het niet meer te doen ;))

A.Vogel

Wat hadden we een geluk met Wilfred. Echt, wát een vrolijke, aardige en bevlogen man is dit. Met heel veel plezier reed hij ons rond over het landgoed en vertelde hij honderduit over alle bloemen, kruiden en groenten die hier groeien. Het gaat echt om honderdduizenden planten – van ik-weet-niet-hoeveel soorten. Echt fantastisch. Over iedere plant heeft Wilfred wel iets te vertellen: wat voor plant is het? Hoe groeit hij? Waar wordt hij voor gebruikt? Welke kruiden of bloemen vind je terug in welke producten van A.Vogel? Te gek, als je hier zoveel vanaf weet!

Wat onze eigen omgeving te bieden heeft

A.Vogel

Het leukste was dat we ook zelf dingen mochten proeven in de tuinen. Zo stelde ik mijn eigen theemelange samen van citroenmelisse, salie en tijm (heerlijk was dat!) en mochten we van alles plukken om te proeven. Ook proefden we heerlijke rucola en vertelde Wilfred ons dat de smaak van rucola afhankelijk is van de stand van de zon – en dus de tijd van de dag. In de ochtend smaakt het anders dan in de middag. Och man, na dit dagje A.Vogel tuinen kan ik weer eens niet wáchten om een eigen moestuintje te hebben!

avogel

Thuis gekomen, en helemaal geïnspireerd, maakten we meteen dit lekkere broodje met avocado, rucola, tomaat en Herbamare (kruidenzout van A.Vogel.) Zo simpel, maar zó lekker!

A.Vogel

Zoals ik in de inleiding al vertelde, komt 70% van de ingrediënten die in de producten van A.Vogel verwerkt zitten uit Nederland. Het merk heeft ook in Zwitserland een soortgelijke tuin, waar kruiden groeien die het hier in Nederland minder goed doen. Ook zijn er nog een paar andere plekken ter wereld waar bepaalde bloemen groeien, die hier in Nederland te weinig zon krijgen. Maar die 70%, ik vind dat veel. Als ik er dan over nadenk hoeveel onze Nederlandse bodem te bieden heeft, dan maakt me dat best wel weer bewust van het feit dat ik eigenlijk veel te weinig bezig ben met de natuur en zo weinig weet van mijn eigen leefomgeving. Ik denk niet dat ik heel lang zou overleven in de natuur, omdat ik niet eens weet wat je wel of niet kunt eten. ;)

Winactie – De Bloemen Suite (GESLOTEN)

A.Vogel

Ik kan gemakkelijk nóg duizend woorden schrijven over hoe leuk en leerzaam ik het vond in de tuinen van A.Vogel, maar ik hoop dat de foto’s dat al wel een beetje overbrengen. En… ik wil jullie vooral wijzen op een geweldige winactie.

Het is zo: A.Vogel organiseert een waanzinnig en mega exclusief kampeerarrangement. Eén heel gelukkige winnaar wint een overnachting in de A.Vogel tuinen, in de nacht van 24 op 25 juni 2017. En de winnaar mag één ook heel gelukkig iemand meenemen. Stel je even voor: je slaapt in een doorzichtige koepel (de ‘Bloemen Suite’,) onder de sterrenhemel, middenin een bloemenveld. De koepel is ingericht door een stylist, er is een mindfulness programma, er is een hottub, een massage, een chefkok die een compleet diner voor jullie kookt en… je mag met de tuinmannen van A.Vogel mee om te helpen met de oogst. Eén woord: WOW. Wij vielen echt bijna uit de elektrische golfkar toen we hoorden hoe ongelooflijk fantastisch dit arrangement in elkaar zit. We zijn eigenlijk gewoon stikjaloers op de winnaars. Ik zeg het maar eerlijk. Dit klinkt beter dan een vakantie naar een all-inclusive resort in het buitenland, als je het mij vraagt.

Hoe maak je kans op een nachtje in de Bloemen Suite? Via deze speciale actiepagina op de website van A.Vogel kun je je aanmelden. Dat is alles dat je hoeft te doen. Heel veel succes gewenst!

Let op: de winactie is inmiddels gesloten en er is een winnaar gekozen! 

Ook naar de tuinen van A.Vogel?

A.Vogel

Stel, je doet mee aan bovenstaande winactie, maar je wint niet. Dat is natuurlijk jammer, maar geen grote ramp. Iedereen is namelijk van harte uitgenodigd om de tuinen van A.Vogel te bezoeken. En wanneer kan dat nou beter dan tijdens de Oogstdagen die er in de tuinen worden georganiseerd in juli en augustus? Ik kan me voorstellen hoe prachtig de tuinen er dan bij moeten liggen, met alle bloemen die in bloei staan! Je kunt je via de website van A.Vogel aanmelden voor een bezoek aan de tuin.

En je snapt: dat kan ik je alleen maar van harte aanraden, want wat een heerlijke dag was dit. Lekker buiten zijn, dingen leren, gezelligheid, even geen telefoon (ok, ik heb wel een Insta-story gemaakt, maar ja, ik was dan ook ‘aan het werk’ ;)) … volgens mij kunnen we dat allemaal op z’n tijd wel gebruiken. Wie van jullie heeft de tuinen wel eens bezocht? En bij wie komt het op het lijstje voor de komende zomer te staan? Laat het me weten bij de comments! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

30 gedachten over “Een bezoek aan de tuinen van A.Vogel (inclusief winactie!)

 1. Hé, wat gaaf zeg! Die komt zeker op m’n lijstje voor komende zomer. De overnachting gun ik iemand anders, tijdens dat weekend sta ik zelf keihard op een festival mee te zingen (maar wát een toffe actie idd!).

  1. Same! Ik zat wel jaloers te doen, maar ondertussen ga ik dan zelf gewoon naar festival Mundial :) Jij ook?
   Dus niks te klagen en wie weet komt er nog eens een andere kans om te kamperen in deze tuinen!

 2. Wat supergaaf! Leuke samenwerking ook met A. Vogel :-) Ik had ook geen idee dat 70% van Hollandse bodem komt, dat is echt heel erg goed! Je hebt mij erg enthousiast gemaakt over de tuinen, dus wie weet ga ik er deze zomer een keer naartoe met man en dochtertje. Lijkt me echt heel leuk :-) Heb zelf een moestuintje, maar moet nog een hoop leren, dus wie weet krijg ik daar ook nog goede tips!

 3. Oooh wat leuk!! Het lijkt me heerlijk en over roots gesproken: ik kom dus uit een dorp naast ’t Harde en ben daar ook regelmatig geweest. Nostalgie ;)

  Maar als ik op de link klik dan doet ie het niet? :(

  1. Wat leuk om te horen! Grappig :)

   Ik heb het even gecheckt, maar bij mij werkt de link wel… je hebt het over de link naar de winactie, toch?

   1. Ja, wat gek! Hij opent en dan sluit ie meteen weer. Heb het ook al geprobeerd om te openen in een apart scherm of op een nieuw tabblad maar dat werkt ook niet. Ik ga nog eens kijken, misschien is het een plugin die iets blokkeert :)

     1. oh jee! ik ga het doorgeven! dankjewel voor het melden meiden!

 4. Wat een onwijs leuk uitje en gave winactie! Dit past ook zoooooo goed bij je! Nooit verwacht dat A. Vogel een eigen tuin heeft die gewoon voor bezoekers toegankelijk is. Ik ben super benieuwd! De foto’s zien er in ieder geval indrukwekkend en erg mooi uit. Leuk, leuk, leuk!

 5. Wat ontzettend leuk! Ik wist ook niet dat A. Vogel hier eigen tuinen had. Tof om daar eens rond te kijken ( en dat van een onhandig rokje aan doen, had mij ook kunnen overkomen, haha :P)

  Inderdaad bijzonder hoe weinig de meesten van ons eigenlijk over verschillende eetbare planten en kruiden in de Nederlandse natuur weten. Zo was ik zelf gisteren bij de Natuurbeleefdag in natuurgebied de Zwarte Dennen (bij Staphorst) en daar heb ik sparrenthee geproefd. Van die boom dus, hé? Daar kun je blijkbaar gewoon thee van maken! =D

  Diegene die trouwens deze winactie wint, gaat waarschijnlijk de gaafste overnachting ooit hebben! Het klinkt fantastisch!

  1. sparrenthee klinkt awesome, haha! dat wil ik wel eens proberen!

 6. Ik ben al van af jongs af aan opgegroeid met de producten van A.Vogel en ik kon gewoon uit Rotterdam ;) , maar misschien waren wij ook wel een beetje een apart gezin haha :P. Ik ga zeker met deze geweldige win-actie meedoen :D!

  1. hahah nee joh, daar wil ik niks ‘aparts’ mee zeggen hoor ;) ik vind het gewoon grappig om te zien dat die dingen nu weer zo ‘in’ zijn, al die wat alternatievere dingen, toch?

   1. Klopt! Mijn vader was in de jaren 70/80 zijn tijd al ver vooruit blijkbaar ;)

 7. Oooh dit is zo tof. Ik wil hier al heel lang eens naartoe! Maar ik doe niet mee met de winactie, want ik heb niemand om mee te nemen haha! :’D

 8. Ik ben 2 maanden geleden van Friesland naar Gelderland verhuisd en daar is mijn buurman niemand minder dan… Wilfred! Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt!

 9. Oh wat ziet het er mooi uit! Ik ken de producten van A. Vogel al sinds mijn kinderjaren, ze hebben zulke fijne producten. Maar ik moet zeggen dat het sinds ik niet meer bij mijn ouders woon (holy moly dat is ook alweer zeven jaar) er eigenlijk nooit meer aan gedacht heb. Ik ga weer even op zoek, want er zitten fijne én goede producten tussen. Dankjewel voor het helpen herinneren ;)
  Ik zou heel graag meedoen met de winactie want halloooo, hoe tof?! Maar ik ga dat weekend naar Mundial. Ook heel leuk :) Fijne avond nog! X

 10. Wauw, wat een leuke ervaring!! Jullie hebben het ook echt getroffen met het weer! Wat een geluksvogel ben je!

  De winactie vind ik ook superleuk, dus ik heb natuurlijk meteen gereageerd! Fingers crossed!

  x
  Sytse

  PS. Veel uitroeptekens. I know ;-)

 11. Gave actie, ga zeker een poging wagen. En wat leuk om te lezen dat je uit Zutphen komt (ik ook – de ‘omstreken’ dan). En erg herkenbaar allemaal. De bio-winkels vliegen je inderdaad om de oren daar.

 12. Wat leuk zeg, ik had er inderdaad ook nooit bij stil gestaan dat ze gewoon 70% Nederlandse producten gebruiken en prachtige tuinen hebben.
  Heb meegedaan met de actie, mijn beste vriendin zou dit zeker kunnen gebruiken. En misschien eens met mijn eigen gezin een bezoekje brengen aan de tuinen..

 13. Jeetjemina wat een geweldige winactie zeg, haha!!! En trouwens, ik wist helemaal niet dat je uit Zutphen komt?!?!?! Even fangirlen hiero, want ik kom ook uit Zutphen haha. Ik snap zo goed wat je zegt over ‘daar is alles normaal’, vooral in de vrije school community (om het maar even zo te noemen) is het inderdaad zo super normaal. Net als dat je daar al eeuwig linzen, kikkererwten en tofu eet.. En ik snap ook helemaal dat je soms buiten mist, ik ben net uit huis gegaan en woon nu in Utrecht. Allemaal leuk en aardig, maar ik mis de IJssel en de weilanden gewoon écht!

 14. Oh wauw, wat een prachtige foto’s ook er bij! Lijkt me trouwens echt heel mooi om die tuin te bezoeken (of daar een nachtje te slapen natuurlijk haha).

 15. Ooh daar is het zo mooi!

  Ik woonde daar in de buurt maar was er nooit geweest tot een familieuitje. Wat een heerlijke plek, en wat een fijne mensen werken daar! Superleuke uitleg gehad, veel kennis en al die geuren en kleuren…Stiekem heeft die dag uit mijn toekomstplannen op tuingebied goed beinvloed ;) Vanaf toen wilde ik vooral veel bloemen en planten die eetbaar zijn, geneeskrachtig zijn of waar je op een andere manier gebruik van kunt maken. Al een eindje op weg, ik heb de euchinea (zonnehoed) al staan als reminder!

 16. Wauwie wat een prachtige foto’s! Wil wel overnachten in zo een mooie tuin. Leuk om te lezen over Zutphen, een broeiplaats voor biologische en veganistisch. Al moet dat laatste nog wel een beetje groeien hoor😉 Er is nu wel een vegan taartenwinkel in Zutphen 🤗🙌 Een tuin wil ik ook weer, helaas nu even niet maar is iets moois om naar uit te kijken 😀
  Heb je zelf ook op de vrije school gezeten?

  Liefs Sifra

 17. Wat een bloemenpracht en inderdaad, wat bijzonder dat dit allemaal van zo dichtbij komt, dat zou ik ook niet gedacht hebben. Die nacht heb ik mijn housewarming, dus die brengen we door op ons eigen terras mét geranium. Je moet ergens beginnen, toch?

 18. Lijkt me geweldig!! Ik zou graag mee doen, maar ook ik kan de link niet openen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *