Een podcastclub: wat is het en hoe richt je er één op?

In 2018 schreef ik de blogpost ‘Hoe begin je een leesclub?‘ Ik vind het zo leuk om te zien dat deze post nog altijd erg goed wordt gelezen. Ook krijg ik nog geregeld mailtjes met vragen over leesclubs en toen ik een virtuele leesclub aankondigde, had ik binnen no-time 50 aanmeldingen. Dat bewijst voor mij dat leesclubs heel erg leven en dat snáp ik, want het is ook echt te gek om bij een leesclub te zitten óf om er zelf eentje op te richten. Vandaag wil ik het met jullie hebben over podcastclubs, want die bestaan ook! Ik mocht twee oprichters van podcastclubs wat vragen stellen over het hoe, wat en waarom en het leek me erg leuk om deze informatie met jullie te delen.

Misschien spreekt het woord ‘podcastclub’ al wel een beetje tot de verbeelding, maar voor de zekerheid: waar je bij een leesclub met een groepje een boek bespreekt, bespreek je bij een podcastclub een podcastaflevering. En vaak is het dan zo dat een club een favoriete podcast heeft en dat er iedere editie een nieuwe aflevering van die desbetreffende podcast wordt besproken. Maar natuurlijk kan je zo’n podcastclub inrichten zoals je zelf wilt. Misschien wil je wel iedere keer een andere podcast (een andere show dus) bespreken, om op die manier kennis te maken met allemaal verschillende podcasts. Het is jouw/jullie feestje, dus hang de slingers en de balonnen op zoals en waar je wilt!

Edit: het is handig om te weten dat ik vóór het uitbreken van Corona sprak met Floor en Marinda. 

Ik sprak met Floor, van de podcastclub in Groningen. Floor zegt: “Podcastclubs zijn een relatief nieuwe ontwikkeling. Ik zocht er eentje in Groningen, maar die bleek nog niet te bestaan. Toen besloot ik er zelf maar eentje te beginnen!” Floor vertelde me ook dat haar belangrijkste beweegreden om een podcastclub te beginnen was dat ze gelijkgestemden zocht. Floor wilde haar feminisme verdiepen en de kennis die ze opdoet, door boeken te lezen en podcasts te luisteren, delen met anderen. Ze ontdekte dat de Damn Honey podcast (waar ik zelf ook fan van ben,) super fijn en toegankelijk was en besloot om de club rondom deze podcast in te richten.

Hoe richt je dan zo’n groep op? Floor deed dat door een oproep te doen op Facebook. De podcastclub begon dan ook met een Facebookgroep. Later werd dat een offline groep (met bijeenkomsten) en een Whatsapp groep. Inmiddels telt de groep ruim twintig leden. De leden van deze groep in Groningen zijn voornamelijk studenten en de leeftijden variëren tussen de 18 en de 26 jaar.

De bijeenkomsten zijn niet altijd met twintig personen, soms met zeven of acht mensen. Een klein clubje werkt ook fijn, want zo komt iedereen in het gesprek aan het woord. Hoe zo’n avond eruit ziet?
Floor vertelt: “Het gaat heel soepel. We spreken bij iemand thuis af, theetje en wat lekkers erbij, en dan gaat het eigenlijk vanzelf. We hebben heel lange en diepe gesprekken en dat is fijn, want die heb ik niet zo gauw met anderen. Net zoals in de podcast van Dam Honey bespreken we een feministisch dilemma en daar mag dan iedereen zijn standpunten over delen. De sfeer is heel veilig en open, iedereen durft van alles te uiten, dus dat is fijn. Het lijkt alsof we elkaar instant begrijpen.”

Floor voegt toe: “In de groep op Whatsapp wordt allerlei interessants gedeeld. Nieuwsberichten die we gezien hebben, interessante artikelen enzovoorts. Feminisme is een ontzettend ruim begrip, er is nog heel veel te leren en te onderzoeken met elkaar.”

Ook sprak ik met Marinda, van de Fellow Feminists Podcastclub in Utrecht. Je snapt: ik ga eens even kijken of er nog ruimte is, nu ik in Utrecht ben komen wonen :) Marinda heeft de club samen met twee anderen opgericht. Ook zij luisterde veel naar de Damn Honey podcast en had de behoefte om hier met anderen over te praten. Ze vond het jammer dat dit soort clubjes toch vooral in Amsterdam óf online waren, dus besloot ze er zelf eentje te beginnen in Utrecht. Ook bij Marinda kwam dat voort uit de behoefte om meer offline te willen zijn met gelijkgestemden. Marinda deed een online oproep via Instagram en binnen een dag waren er – schrik niet – honderd geïnteresseerden! Zo hard kan het gaan dus, en zoveel gelijkgestemden zijn er dus te vinden! (gentle reminder voor de mensen die denken ‘er is niemand zoals ik’)

Marinda vertelt over hoe ze de avonden aankleden: “We kijken naar wat er speelt door via Instagram naar gespreksonderwerpen te vragen. Zo bekijken we waar de behoefte ligt. Zo ging onze eerste meeting over straatintimidatie en de tweede over menstruaties en menstruatiearmoede. We openen een feministisch gesprek dus met een centraal thema. Ook hebben we altijd een stelling waarover we in groepjes kunnen praten.” Net als Floor aangaf, gaat het bij de club van Marinda ook vrijwel vanzelf allemaal. Het is absoluut niet ongemakkelijk en de gesprekken verlopen soepel.

Marinda geeft aan: “We zijn begonnen met Damn Honey luisteraars, maar we willen de club breder en diverser trekken. Om die reden gaan we nu ook andere podcasts bespreken, in de hoop dat dit een diverser publiek zal trekken. Een diverser publiek betekent over het algemeen een meer verdiepend gesprek. Via Instagram hebben we bekend gemaakt dat we mensen van alle genders, culturele achtergronden en leeftijden zoeken, dus hopelijk gaat dit balletje rollen!”

Wanneer ik Marinda vraag naar wat volgens haar de meerwaarde van de podcastclub is, zegt ze: “Er worden gesprekken geopend over thema’s die ik met vrienden in het dagelijks leven niet zo gauw voer. Ik voel me gesterkt in mijn strijd doordat ik eindelijk mede-feministen heb ontmoet. En het is niet alleen het delen van dingen met anderen, het is vooral ook dat je enorm veel leert door naar elkaar te luisteren. Dát is de meerwaarde.”

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik voel me helemaal geïnspireerd om me aan te sluiten bij een podcastclub óf om er zelf eentje op te richten. Alles wat Floor en Marinda zeggen klinkt zo herkenbaar voor mij. Daarnaast ben ik een ontzettende podcastfan, dus eigenlijk zou het niet meer dan logisch zijn om naast mijn leesclub ook nog een podcastclub te hebben.

Wie van jullie is ook geïnspireerd? Onthoud: een podcastclub kan over iedere podcast en dus ook over ieder onderwerp gaan. Gebruik mijn blog vooral als platform om een oproepje te doen – dit kan in de comments onder deze blogpost. Veel succes en plezier!

Dankjewel Marinda en Floor, jullie input is heel waardevol! Veel plezier met jullie clubs!

Beeld: Sabine Metz 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

11 gedachten over “Een podcastclub: wat is het en hoe richt je er één op?

  1. Wat een tof idee zo’n podcast club! Lijkt me hartstikke gezellig om met een groep te kletsen over podcasts. En natuurlijk ontzettend leerzaam!

  2. Hier had ik nog niet van gehoord!
    Lijkt mij ook leuk. Iemand animo voor een podcastclub of leesclub in Utrecht over persoonlijke ontwikkeling?

    1. Ja, hier! :) Ik moet toegeven dat ik eigenlijk nooit podcasts luister, maar ik verslind wel boeken, en ook veel over persoonlijke ontwikkeling. Dus als het een combinatie is, dan wil ik me ook best een keer storten op een podcast. ;) Maar voor een leesclub ben ik sowieso helemaal in!

    2. Hi Nicole, is hier nog vervolg aan gegeven? Ik sluit me graag aan :)

  3. Superleuk! Ik heb wel interesse in een podcastclub in Den Haag. Feminisme, persoonlijke ontwikkeling, natuur. Who’s with me?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *