Een verschil maken

IMG_3176

Stel, je bent een groen meisje. Of een groene jongen natuurlijk. Je doet je best om zo bewust mogelijk in het leven te staan. Je koopt je boodschappen zoveel mogelijk lokaal en biologisch. Je eet geen vlees, je scheidt je afval, je probeert water te besparen. Je doet hartstikke je best om een ‘wereldverbeteraar’ te zijn. Toch kan het dan zomaar gebeuren dat je wel eens een rotopmerking naar je hoofd krijgt. Bijvoorbeeld van iemand die nog veel groener is dan jij. Die bijvoorbeeld vindt dat vegetarisch eten geen enkel verschil maakt, omdat veganistisch het ultieme doel is. Of liever nog fruitarisch, want dát maakt pas echt een verschil. En biologische groenten kopen? Ben je nou helemaal van de pot gerukt? Je moet zelf groenten verbouwen. Pas dán maak je een verschil. Deze persoon vindt dat het allemaal veel groener kan en vindt dat jij eigenlijk maar wat aanklooit. Je kan ook zomaar eens een belediging naar je hoofd krijgen van mensen die zich persoonlijk aangesproken voelen door jouw gedrag en lifestyle. Zij vinden je een aansteller – want zó erg is het allemaal niet met de bio-industrie. Daarbij komt, het leven moet nog wel een beetje gezellig blijven en jij ontneemt hen het plezier met jouw ‘groene gezeur.’  Je moet maar denken: deze mensen handelen vanuit hun eigen schuldgevoel. Hoe dan ook, vervelend is het wel. Niemand zit erop te wachten om dit soort opmerkingen naar zijn hoofd te krijgen.

Door bovenstaande kan je wel eens gaan denken: wat als deze mensen gelijk hebben? Wat als wat ik doe en probeer bij te dragen, helemaal niks voorstelt? Maak ik wel een verschil? Het antwoord is: ja. Je maakt een verschil. Altijd. Je doet je best en dat zien de mensen om jou heen ook. Je laat zien dat jij bewust in het leven staat en dat je nadenkt over de gevolgen van ons handelen. De gevolgen voor het milieu bijvoorbeeld. Neem maar van ons aan dat er mensen zijn die hier echt nooit bij stilstaan. Dat jij erover nadenkt is dus al een prachtige stap in de goede richting.

Misschien lijkt dat wat je doet maar klein. Stel dat je altijd Tony’s Chocolonely chocolade koopt. Besef je je dan dat je de nummer 1 fairtrade chocolade van Nederland koopt? Oké, misschien doe je het vooral omdat Tony’s zo ongelooflijk lekker is. Maar hoe mooi is het dan meegenomen dat je ook nog iets heel goeds doet? Of misschien sleep je je Dopper overal mee naartoe, omdat het zo’n toffe waterfles is. Maar ondertussen spaar je een heleboel plastic flesjes uit. Misschien kook je vegetarisch voor je vrienden en deel je naderhand het recept met hen, omdat ze het zo lekker vonden. Misschien kom je één keer per week bij de biowinkel, omdat ze daar je favoriete thee verkopen. Of je koopt ‘groen’ toiletpapier bij Albert Heijn, omdat het in de aanbieding is. Misschien deel je berichten van Bont voor Dieren op Facebook, omdat je zo blij bent om te lezen dat je favoriete kledingwinkel ervoor heeft gekozen om bontvrij te gaan. Realiseer je: door al deze dingen maak je een verschil. Hoe klein het offer dan misschien ook is. Onderschat de kracht van je acties niet.

Onderschat ook vooral niet hoeveel invloed je weer op anderen kan hebben. Misschien gaan je huisgenoten ook wel eens vegetarisch koken, omdat ze jouw recept zo lekker vonden. Of je collega neemt voortaan ook haar eigen lunch mee naar het werk, in plaats van in de kantine een belegd broodje in plastic te kopen. Immers, ze keek al weken jaloers naar de door jou meegebrachte salades in glazen potten. Vriendinnen gaan massaal aan de biowijn, omdat jullie daar laatst zo heerlijk tipsy mee zijn geworden laatst en de repen Tony’s zijn binnen no-time niet meer aan te slepen in je vriendenkring. Zeker niet in tijden van liefdesverdriet. Het lijkt misschien allemaal maar bijzaak, maar alles bij elkaar opgeteld is het een enorm verschil. En jij hebt hiervoor gezorgd.

Laat je dus nooit ontmoedigen om een ‘wereldverbeteraar’ te zijn. Dan noemen ze je maar een hippie. Take that as a compliment, darling. Verricht groene daden vanuit je hart. Hoe klein de daden dan ook zijn, ze zullen een verschil maken!

Veel liefs, 

De Groene Meisjes

bron beeld

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

56 gedachten over “Een verschil maken

 1. Ah, hier word ik weer vrolijk van. Te vaak krijg je gezeur dat het toch allemaal niet uitmaakt wat je doet. Dat bedrijven veel beter hun best moeten doen omdat dat 1000xzo veel invloed heeft.

  Maar ja, als consument heb je maar 1 manier om daar je stem over te laten horen: met de portemonnee. Als ik constant bio producten/vega koop bij mijn supermarkt merken die dat dat beter verkoopt. En gaan ze daar meer van verkopen, want daar kunnen ze winst mee maken. Mag misschien niet dezelfde reden zijn waarom ik het graag koop, maar heeft wel uiteindelijk dezelfde invloed.

 2. Heel herkenbaar! Gelukkig zijn in mijn omgeving de meeste mensen wel positief en geïnteresseerd in mijn ‘hippie’ verhalen.

  1. Dat is zeker een voordeel! In mijn omgeving gelukkig ook. Je moet ook wel, als je bevriend bent met een Groen Meisje, anders wordt het al gauw vervelend ;)

 3. Daar ben ik het ZO mee eens! Het heeft mij ruim 30 jaar gekost om erachter te komen dat mensen hoe dan ook een mening over je vormen en dat je daar totaal geen invloed op hebt. Dan kunnen ze maar beter een mening hebben over wie je echt bent, dan een mening over wie je pretendeert te zijn. En als ze mij een hippie noemen vind ik dat alleen maar een groot compliment. Wilde vroeger al zo graag naar Woodstock!

 4. Leuk artikel. Ik ben dan niet mega-groen, maar ik probeer wel mijn steentje bij te dragen. Vooral dierlijke producten koop ik bijna altijd biologisch en ik eet al bijna 10 jaar geen vlees en vis, maar eet zo nu en dan wel voedsel met gelatine erin. Ik doe het het liefste niet, maar af en toe geef ik er toch aan toe. Als mensen dat zien wordt je, vooral op internet, al snel een nep-vegetariër genoemd. Vaak eten die mensen zelf wel gewoon vlees! Dan denk ik: zorg er nou zelf eerst maar even voor dat je compleet perfect bent.

  1. En DAAR word ik dus zo doodmoe van. Ik eet bijvoorbeeld vegan, maar zal niet ontkennen dat ik heus wel eens een uitzondering maak. Je wordt meteen voor nep-veganist verklaard en helemaal met de grond gelijk gemaakt op internet. (geloof me: ik heb er mee op Geen Stijl gestaan, zo erg dus.) En ondertussen zijn zeker 7 van de 10 mensen die zo heftig reageren mensen die zelf gewoon alles eten wat los en vast zit. Wat ik HELEMAAL PRIMA vind, maar val mij niet aan. Doe ik bij die mensen ook niet ;) Soms, en dan met name op Facebook, krijgen wij reacties van mensen (heel vaak mannen, gek genoeg) die ons willen vertellen hoeveel vlees ze wel niet eten. Ik denk dan: ik ga toch ook niet op een pagina waar vleesliefhebbers bij elkaar komen (zouden die bestaan?) dingen schrijven als: ik heb al *** jaar geen vlees meer gegeten en ik zou echt dood gaan als ik wel vlees at blablabla? Seriously. Oke, zen :) haha!

 5. De postbus51 actie ”Een beter milieu begint bij jezelf’ zorgde voor mijn motto in het leven:

  Een betere wereld begint áltijd bij jezelf

 6. Een fijn en positief stuk. Ik voel me nu ook schuldig omdat ik gister jullie salade niet groen genoeg vond, omdat hij geen seizoensgroenten bevatte. Terwijl hallohoo, het gaat niet om wie het groenst of best of hipst of veganist is, maar om een goede intentie en lekker leven. Merci dus, voor deze mooie eyeopener.

  1. Zo is het Lisa :) Je kan en hoeft niet alles 100 procent goed te doen, om toch een verschil te maken. We moeten niet te hard voor elkaar worden :)

 7. Ja inderdaad we doen wat we kunnen en dat maakt zeker wat uit. over die Tonny’s chocolade die had ik laatst en werd me toch ziek ik heb diabetes type 1, maar nou daar zit een hoop suiker in!

  Dat kan ik niemand aanraden, met! of zonder! diabetes

 8. Ach, sommige mensen maken overal een wedstrijdje van. Sta je om 5 uur al op, oh nee, zij al om half 5. Heb je het een keertje druk, oh nee, zij hebben helemaal geen tijd over. Lekker laten mekkeren en gewoon je eigen ding doen. Er is maar een persoon wiens mening echt heel belangrijk is en dat ben jijzelf.
  Echt waar, zodra je je niet meer druk maakt om de mening van anderen, krijg je zoveel rust in je hoofd (en dan ga je een jurysport doen… ironie?).

  1. Nou inderdaad! Sommige mensen hebben het altijd drukker, zwaarder, heftiger meegemaakt enz. Ik probeer tegenwoordig dan juist heel begripvol te reageren. Mensen hebben dan vaak wel door dat ze het misschien een beetje overdrijven ;)

 9. Hoi hoi, ik vind het zo lief dat jullie ook zulke berichten delen :) <3 Het verbaasd me inderdaad hoe gemeen sommige mensen zijn in de vege/vega gemeenschap :s
  Dankjulliewel :)

  1. Sommige mensen dan he ;) gelukkig is de meerderheid hartstikke tof. Alleen je hebt er altijd van die harde mensen bij, die zijn misschien een beetje doorgeslagen. Ze vergeten soms dat je niet alleen lief voor de dieren, maar ook voor je medemens moet zijn. En dat is nou net wat wij nooit uit het oog willen verliezen!

  2. Nou, niet alleen in de vega-gemeenschap hoor. Gewoon in het algemeen denk ik. Komt door de social media volgens mij. ‘Op papier” durven mensen nu eenmaal meer.
   Wat mij in de relatie tot voeding erg opvalt is dat mensen elkaars mening zo opdringen. Als ik de keuze maak een broodje oude kaas te eten krijg ik ongevraagd van ieder uit zijn eigen overtuigen adviezen, verwijten en meningen naar mijn hoofd.
   Dat doet men toch veel minder als ik besluit om in de winter met een roze met gele zomerjurk door de straten te lopen, met hieronder een paarse legging en gifgroene moonboots. Ik bedoel, mensen zullen dan best over me praten, maar ik krijg geen modeadviezen naar mijn hoofd.*
   Laat een ieder in zijn waarde, geef antwoord op vragen die mensen je stellen, maar hou je mond als ze dat niet doen, dat is mijn motto.
   *Noot van de schrijfster; “ik loop er over het algemeen redelijk modebewust bij hoor :-P”

   1. hihihi, goed dat je die voetnoot er nog even bij plaatst Miriam ;) Je hebt helemaal gelijk hoor!

 10. Super fijn stukje! Dit had ik net even nodig…
  Ik heb zelfs even mijn FB account gesloten omdat ik zo moe werd van precies deze dingen..
  Ja,ik ben veganist,maar ook ik heb af en toe een uitzondering..waar kies je voor…mijn dochter maakt dan iets speciaal voor mij klaar,apart van andere gerechten,maar is niet thuis in het vega/vegan koken…. Moet ik dan zeggen,nee dat eet ik niet,terwijl ze daar de hele middag mee bezig is geweest..
  als ik dan voor nep-veganist word uitgemaakt word ik daar wel eens moe van…
  maar ach…we gaan gewoon door met groen leven,we doen allemaal ons best
  bedankt voor dit mooie stukje!

  1. Prachtig verwoord Padma! En wij begrijpen je volkomen.

 11. mooi geschreven. Ik probeer ook de natuur te helpen door bewuster daarover te zijn. Elk detail helpt. Als ik groenten snijd bewaar ik soms de zaadjes of de wortels, zodat er mooie diamantjes in mijn tuin kunnen groeien :) Ik ben niet zooo groen, maar gelukkig weet ik zelf dat ik liefde voor de wereld heb ^^

 12. En dat is ook de kracht van deze blog! Iedereen is welkom! Ik voel me niet minder omdat ik vegetariër ben en geen veganist. Ik doe niet mijn boodschappen bij de EkoPlaza (simpelweg omdat die niet in de buurt zit en mijn budget niet groot genoeg is) en toch hoor ik erbij voor mijn gevoel…

  1. Heb je enig idee hoe goed dit ons doet Mirjam? dankjewel! dit is precies waarom we de Groene Meisjes zijn begonnen. Heel fijn dat je dit ziet :)

 13. Bedankt voor dit artikel, dat kon ik goed gebruiken. Ik ben onlangs van vegan naar vega geswitcht en ik merk dat ik me soms echt een slecht mens voel omdat ik af en toe weer dierlijke producten gebruik. Maar jullie hebben helemaal gelijk, alle kleine beetjes helpen.
  Ik had naar aanleiding van de reactie van Merel even gegoogled en wat een gemeen en kansloos stuk is dat trouwens op Geenstijl, dat verdienen jullie echt niet!

  1. ach :) Dat was toen. Het heeft ons ook heel veel goede dingen gebracht. Maar leuk was anders ;)

 14. Oh poeh, precies dat wat ik nodig heb. Ben sinds kort van flexitariër naar echt vegetariër overgestapt en een van de dingen die ik veel hoor is: ‘maar de dieren gaan alsnog dood hoor, het maakt echt niet uit of jij nou wel of geen vlees eet’. Bluh, ík voel me er niet meer goed bij dus ik mag toch zelf weten of ik het wel of niet eet? Voor mijn gevoel draag ik wel een steentje bij aan het dierenwelzijn, al is het maar een heel kleintje.

 15. Veel liefde voor jullie en dit mooie artikel! Ik ga hem delen, want iedereen die wel eens twijfelt of ze wel “groen genoeg” bezig zijn zou dit moeten lezen! :)

 16. Jaaaaa hier doe ik het allemaal voor!! Zo maken we echt wel verschil, als is het maar een “beetje”! :-) Fijn positief artikel!

 17. Goed geschreven. Soms maken mensen er precies een soort wedstrijd van: om ter groenst. Daar draait het toch allemaal niet om. Chillax, mensen.

 18. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik koop geen biologische producten en ik eet. vlees.eMaar afval scheiden doe ik wel, koop zo min mogelijk “verpakt”, neem mijn eigen boodschappentas mee, ga zo zuinig mogelijk om met water, doe al jaren de verwarming lager, heb overal spaar- of gloeilampen in huis etc. Nu is het tijd voor de volgende stapjes op het gebied van voeding, en dat is best lastig in dit gezin , maar alle beetjes helpen toch? En wat betreft al die oordelen, maakt niks uit wat je doet of laat, er zullen altijd mensen zijn die zo reageren…bah, zo jammer. Laat elkaar in z’n waarde, dat maakt de hele wereld een stukje blijer.

  1. Hi Hilde,

   Je doet toch al hartstikke je best?! Als je weet dat je doet wat je kunt, hoef je je nooit schuldig te voelen.

 19. Wat een heerlijk opbeurend stukje! Dit is precies de reden waarom ik zo vaak op jullie site kijk, lees, geïnspireerd raak en vrolijk word, dank jullie wel!

 20. Inspirerend! En jullie bereiken een hoop mensen hiermee, die hopelijk ook weer geinspireerd raken. ik probeer te inspireren op kleine schaal, door bevlogen te vertellen ovr mijn leefstijl aan oprecht geinteresseerde mensen en dan is het een persoonlijke overwinning als je merkt dat mensen naar aanleiding van jouw woorden, wat aanpassingen maken. Verder ben ik pionier in mijn eigen gezin: wij eten geen vlees, vis, geen suiker en alles biologisch. Ik kweek mijn eigen kiemen en wij hebben een moestuin. er staan zonnepanelen op het dak en we wassen met wasnoten. Tandpasta en deo maak ik zelf. Heerlijk en mijn kleine kinderen vinden het allemaal prachtig. Ik geniet daarvan en kijk een beetje op tegen de dag dat ze zelf de keuze moeten maken: wel of niet maar de Mac met vriendjes?

 21. helemaal waar.
  daar kwam mijn zure reactie op zonderzooi onder het dierenleed artikel ook vandaan. niet goed natuurlijk, maar de ‘rangorde’ in ‘goedheid’ irriteert me zo.
  Alle beetjes helpen en laten we blij zijn met iedereen die bereid is keuzes te maken en na te denken.

 22. dat klinkt als mij: af en toe een biowinkel binnenlopen voor de thee, mijn dopper overal mee heensjouwen, etc. Ik ben blij dat die dingen ook al uit kunnen maken :) en idd, ik krijg wel eens uit onverwachte hoek te horen ‘ja nu heb ik ook een dopper gekocht’ of ‘we maken dat vegarecept nu wel eens’ of zo. Soms is het ook wel demotiverend hoe superveel groener het allemaal nog zou kunnen, volgens mij kan het altijd nog beter maar dat betekent natuurlijk niet dat het niet nu al ook goed is :)

 23. Wat een lekker positieve post, heerlijk! Ik denk dat dit wel iets is waar veel “groene” mensen tegen aan lopen, zowel van de kant van de mensen die minder groen zijn als mensen die veel groener zijn. Jammer, maar ik hoop ook dat niemand zich er door laat ontmoedigen, want kleine rimpels maken grote golven en een wereld van verschil :)

 24. Ik had hier heel toevallig gister nog een gesprek over met vrienden (die eerlijk gezegd niet zo open staan voor dit soort dingen). We kwamen aan de praat over vlees en dergelijke en een vriend zei opeens: ‘Ik vind pescotariërs zo hypocriet, ze eten geen vlees, maar ondertussen eten ze wel vis, terwijl dat ook gewoon dieren zijn.’ Waarop ik reageerde dat ik een pescotariër ben en dat hij er misschien eens over na moest denken dat het al één diersoort minder is dat vermoord wordt voor het plezier van de mens.
  Ik ben dus een pescotariër/semi-vegetariër, want ik eet zo weinig mogelijk vlees, maar soms heb ik toch echt trek in kip of een stukje zalm. En misschien eet ik 1x per maand een stuk ‘bruinvlees’. Het is nog niet optimaal natuurlijk, maar ik ben al blij dat ik het probeer en ik hoop in de toekomst dan ook oplossingen te vinden om ‘groener’ te eten.
  Helaas word ik omringt door mensen die niet open staan voor nieuwe dingen en het boeit hun dan ook allemaal niet wat er met de aarde gebeurt, zolang zij maar een goed leven hebben. Gelukkig ga ik (als het goed is) volgend jaar studeren in de stad, waar ik meer mensen hoop te vinden die niet zo egocentrisch zijn.
  Dit is trouwens de eerste keer dat ik hier reageer, geloof ik. Ik volg jullie blog nu al een paar maanden en vind ‘m heel leuk. Ik ben al vanaf m’n 12e (actief of passief) bezig met het milieu, dus vind het zeker fijn om te zien dat ik niet de enige ben die dat doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *