Een week zonder To Do lijstjes

lijstjes2

Mijn hele leven staat op lijstjes. In mijn Wunderlist-app heb ik een lijst met lijstjes (zie je, daar ga je al,) over allerlei verschillende onderwerpen. Boeken die ik nog wil lezen, films die ik nog wil zien, artikelen die ik wil schrijven, andere dingen die ik moet doen voor De Groene Meisjes, oh en voor het boek, dingen die ik moet doen voor mijn coachklas, boodschappen die ik moet halen, plekken in New York die ik wil bezoeken, plekken in Amsterdam die ik wil bezoeken en dingen die ik voor het einde van de maand gedaan moet hebben.

Hartstikke handig, maar daar blijft het niet bij. Naast Wunderlist heb ik ook nog de app ‘Notities’ in gebruik. Hierin maak ik iedere dag een lijstje van dingen die die dag moeten gebeuren. Daarnaast heb ik een to do boekje, waarin ik papier schrijf wat er zoal moet gebeuren én ik heb natuurlijk ook nog gewoon een agenda in gebruik. Oh shit, ik vergeet bijna mijn sportschema te noemen. Ik schrijf nog nèt niet op die lijstjes wanneer ik een glas water moet drinken of wanneer ik naar het toilet moet gaan, maar het scheelt niet veel.

Afgelopen week had ik een ‘het wordt me allemaal even teveel’ moment. Dat klinkt heel dramatisch, dat viel allemaal wel wat mee, maar ik had wel even het gevoel al het overzicht kwijt te zijn. En dat ondanks alle tienduizenden lijstjes die ik heb. Dat is best wel een ding, toch? Ik begon te denken: is het niet juist dat ik veel te veel lijstjes heb? En dat ik er veel te veel op schrijf? Heb ik die lijstjes echt nodig, of geven ze me een gevoel van schijn-controle?

Waarom houd ik die lijstjes bij? Omdat ik het een lekker gevoel vind om in 1 oogopslag te zien wat ik moet doen. Maar is dat ook echt zo? Nee, want door de dag heen doe ik ook nog 100 andere dingen die helemaal niet op mijn lijstje staan. Ik betrap mezelf er dan ook op dat ik denk: hoe lang zou mijn lijstje zijn als ik dit allemaal had opgeschreven? Ook moet ik nog regelmatig denken aan een oud collega die vertelde dat zijn vrouw soms dingen achteraf op een lijstje schreef, dus als ze de activiteit al voltooid had, puur om het daarna door te kunnen strepen. Goed, los daarvan, ja, ik vind het prettig om overzicht te scheppen. Maar moet dat én in een app én in mijn agenda én los op papier? Nee, dat denk ik niet.

[Grappig, terwijl ik dit zit te schrijven komt er een tweet binnen van één van onze lezers die zegt: “soms schrijf ik kleine klusjes op mijn lijstje, alleen maar om ze lekker af te kunnen strepen.” Wat gek eigenlijk he, dat we daar blijkbaar zo blij van worden of dat het ons zo’n rustig gevoel geeft? Terwijl: is het doen van de klus niet al voldoeningschenkend genoeg? Blijkbaar niet…]

lijstjes1

Soms begint het me te duizelen als ik naar mijn lijstjes kijk. Dan kan ik alleen maar denken: moet ik echt zóveel doen vandaag? Gelukkig ben ik een vrij gedisciplineerd persoon van mezelf en heb ik de instelling: ik werk gewoon door tot het af is. Een deadline niet halen is gewoon geen optie. Toch krijg ik op zulke momenten wel last van wegloopgedrag. Dan denk ik: weet je, stik er maar lekker in met je lijstje, ik wil gewoon helemaal niks doen! Zo’n lijstje wijst je er natuurlijk constant op wat er nog moet gebeuren en dat is soms ook wel beklemmend.

Sowieso heb ik na mijn helweek, van twee weken geleden, wel een beetje het gevoel ‘moet ik dan altijd maar werken?’ overgehouden. Dat heb je ook in mijn eindconclusie kunnen lezen. Dat gevoel geeft het kijken naar al die lijstjes van mij ook. Van Helweek boek moet je een jaar-, week-, dag- én algemene planning maken. Lijstjes, lijstjes, lijstjes. Waarom moeten we zo nodig alles dichttimmeren? Waar is de ruimte voor spontaniteit? Ik ben er soms gewoon een beetje klaar mee. Komt dit iemand bekend voor?

Wat lijkt het me lekker om eens een paar dagen (een week) zonder lijstjes te leven. Kijken of ik dat kan. Zal ik dan nog werk uit handen krijgen, of heb ik die lijstjes echt zo hard nodig? Mijn geheugen is best wel goed, dus daar zal het niet aan liggen, maar raak ik het overzicht niet kwijt? Ik heb natuurlijk nog wel mijn agenda, waar ik alle afspraken en belangrijkste zaken in kan schrijven. Maar wat als ik daarnaast geen dagplanningen maak? Ik ben heel benieuwd of dat werkt voor mij. Al zo lang als ik me kan herinneren loop ik altijd met allerlei lijstjes te slepen, dus het zal hoe dan ook een uitdaging voor me zijn.

En daar heb je hem: een nieuwe zomeruitdaging! Een week lang zonder to do lijstjes. Ik ga het gewoon een kans geven. Is er iemand die zich geroepen voelt om mee te doen, of zijn jullie dan heel bang om de controle te verliezen? Ik stiekem wel een beetje hoor, maar eigenlijk vind ik dat nogal belachelijk… ik bedoel, het moet toch ook zonder kunnen?!

Komt het jullie bekend voor? Of zeg je: Merel, je bent knettertjegek? Laat het me maar weten als je mee wilt doen! Dat lijkt me erg leuk. Ik zal geen lijstje van namen maken ;) 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

44 gedachten over “Een week zonder To Do lijstjes

 1. Ah, wat een leuk idee! Lijkt me wel echt lastig hoor, want ik heb dus het geheugen van een zeef. Wel een hele goede training voor je hersenen, zo’n week.

  1. Ja zo kun je het ook zien inderdaad, als braintraining XXL. haha! Wel riskant, want je zult maar iets belangrijks vergeten…

   1. Maar als je het vergeet hoe belangrijk kan het dan daadwerkelijk zijn?

 2. Jeetje, wat herkenbaar! Ik leef echt van mijn lijstjes en ik zag het toe nu toe als een positieve, georganiseerde eigenschap, maar er is inderdaad ook best een keerzijde aan. Misschien moet ik mezelf hier ook eens mee uitdagen en spontaniteit wat meer dr ruimte geven (in ieder geval buiten werk om). Succes en ik lees graag mee hoe het je vergaat!

 3. Ik wilde jullie nog het boek ‘Getting things done’ van David Allen aanraden, zelf wil ik het ook nog halen. Schijnt een erg goed boek te zijn.. Maar maakt ook veel gebruik van lijstjes haha. Wie weet leren we dan een effectieve manier van het gebruik van lijstjes.
  Veel succes alvast!

 4. Aha kijk! Ik moet zeggen dat ik het wel interessant vind om een week zonder lijstjes te proberen, alleen in de vakantie voel ik sowieso niet de druk om dingen gedaan te krijgen dus misschien is dat niet de beste tijd om een non lijstjes week te proberen.

  Qua lijstjes irritaties herken ik zelf zeker een aantal dingen. Vooral het gevoel alles maar opzij te gooien en lekker niks te gaan doen is herkenbaar, en ook dat er dingen zijn die niet op lijstjes staan die je ook nog moet doen, maar moet je die dan ook niet op lijstjes schrijven?

  Maar ik heb niet het idee dat ik door lijstjes spontaniteit verlies. Ik denk dat dit komt doordat ik geen agenda bijhou (hoewel dit soms wel handig zou zijn misschien) en niet structureel lijstjes maak. Als ik een lijstje maak (ik hou alleen lijstjes bij op mijn telefoon en soms computer (in een app die synchroniseert met mobiel, mobislenotes) en dat zijn vooral boodschappenlijstjes en niet-vergeten dit-te-doen-deze-week lijstjes. Als ik een drukke dag heb, maak ik ook een lijstje met dingen die ik moet doen, zodat ik de moed er in kan houden door dingen af te strepen.

  Doordat ik meestal geen lijstjes maak en alleen het meest essentiële op lijstjes zet word ik meestal niet helemaal gek van lijstjes. Dingen die ik dagelijks of om de dag moet doen, “standaard” dingen of dingen die ik zelf wel onthou zet ik niet op lijstjes. Vandaag moet ik bijvoorbeeld de was doen en ga ik bekijken hoe ik een eigen rok kan naaien, en ga ik bedenken hoe ik de komende dagen ga inrichten. Omdat dit maar drie dingen zijn, maak ik er geen lijstje van.

  Maar ja, ik heb op het moment niet een heel druk leven dus misschien heb je hier wel helemaal niets aan. De app die ik noemde is trouwens wel echt een aanrader! Combinatie van notities en to do’s, joepie!

 5. Goh, wat heb jij veel lijstjes! Ik zelf schrijf meestal alles wat ik op een dag (of in een week) moet doen in mijn agenda en dan is dat genoeg. Dat van dingen achteraf opschrijven en dan doorstrepen herken ik wel, haha. Idioot eigenlijk…

  Maar je wil dan binnenkort een week helemaal zonder to-do lijstjes gaan? Ga je dan Belangrijke Dingen (zakelijke relaties bellen oid) ook niet opschrijven? Dat klinkt dan idd wel als een grote uitdaging. Ben benieuwd of en hoe het gaat lukken! :)

  1. Ja belangrijke dingen en grote lijnen ga ik wel in mijn agenda opschrijven inderdaad. Ik wil niet een afspraak vergeten ofzo! Nee het gaat meer om de kleinere dingen en om het feit dat ik niet meer met 4 verschillende lijstjes loop te slepen ;)

 6. Ik hou ook van lijstjes, maar ik heb ook regelmatig dagen dat ik gewoon niet zo’n lange to do lijst heb.
  En in plaats van ‘wil ik nog zien/doen/lezen’ lijstjes heb ik lijstjes met boeken/films e.d. die ik al gezien/ gelezen heb. Vind ik veel leuker, en handig voor als je later denkt: hoe heette die film ook alweer.
  En het helpt ook als je niet te specifieke dingen op het lijstje zet. Je kan ook gewoon ‘huishouden’ erop zetten en dan op het moment bekijken wat er gedaan moet worden.
  Verder heb ik een hele overzichtelijke agenda van Paperblanks en aparte to do boekjes voor mijn bestuursfunctie en illustratiewerk. Ik vind het prettiger om het op papier te hebben dan op een app, het is wat overzichtelijker ofzo.

  1. haha, die ‘heb ik gelezen of gezien’ lijstjes… die heb ik ook nog ;)

 7. Wat een uitdaging! Ik kan en wil niet zonder mijn to do-lijst, maar ik heb er dan ook niet zoveel als jij :)
  Ik heb 1 (lange!) to do-lijst, en plan de avond van tevoren de belangrijkste drie dingen die ik moet doen. Verder hou ik m’n dag al redelijk open. Zonder dit systeem moet ik steeds bedenken wat ik ook alweer moet doen, en ik gebruik m’n denkkracht echt liever voor schrijven :)
  Succes komende week! Hoop dat het een fijne week wordt voor je!

 8. Een onderwerp naar mijn hart. <3 Ik ben echt de queen of lijstjes. Wunderlist, de app Clear op mijn telefoon, een bullet journal op papier en een taakplanner op mijn werk. Heerlijk. Alles onder controle.

  Maar soms wordt het mij inderdaad ook te veel. Dan voel ik me alsof mijn hele leven bepaald wordt door die lijstjes. Terwijl ze me juist rust en ruimte zouden moeten geven.

  Ik heb inmiddels al een stuk geminderd. Voor mijn werk moet ik sommige dingen iedere dag doen en het blijkt dat ik die netjes doe en niet vergeet, ook als ze niet op een lijstje staan. Ook qua huishouden heb ik lijstjes helemaal losgelaten. Ik zie vanzelf wel wat er moet gebeuren. Is de wasmand vol, dan moet ik een was draaien. Is de vloer vies, dan moet ik stofzuigen. Klink super banaal, maar eerst schreef ik het allemaal op en werd het "een ding" in plaats van dat ik het gewoon deed.

  Ben benieuwd hoe jouw week zonder gaat verlopen. Of het je rust geeft, of juist extra onrustig maakt. Veel succes! :)

 9. Ik maak incidenteel lijstjes. Dus echt alleen wanneer ik denk: vandaag zijn er een hoop dingen die ik niet moet vergeten, óf komende week ga ik op vakantie en dan moet ik écht dit en dit afhebben. Voor de rest, geen lijstjes voor mij. Op die manier is het leuk om zo nu en dan zo’n lijstje af te kunnen werken, zonder er stress van te hebben.

 10. Ik maak altijd lijstjes maar ik doe er vervolgens niet heel veel mee of streep de helft af en laat hem dan links liggen. Ik hou van lijstjes maar toch gaan wij niet samen.

  Ik ben aan het proberen om juist lijstjes een beetje in mijn systeem te krijgen deze zomer. Zo kan ik wat meer structuur in mijn chaotische hoofd brengen. Al is het een lijstje waar op staat wat er die week gedaan moet worden, of dit nou boodschappen zijn, of ergens heen gaan. Er moet gestreept worden.

  Succes met je to-do list loze week!

 11. Ik had eerst ook altijd een overschot aan lijstjes, maar gebruik sinds een paar maanden een bullet journal: agenda, dagboek en to-do lijst in één. Ik vind het heel fijn, op dagen dat ik niks te doen heb gebruik ik hem bijvoorbeeld alleen als dagboek en hij is ook fijn om dingen als ’te lezen boeken’ in bij te houden.

  1. Ja zo’n bulletjournal, daar hoor ik de laatste tijd wel vaker mensen over!

 12. Bij mij wisselt het heel erg, ik heb een mooie Moleskine waarin ik op een bullet-journal achtige manier lijstjes maak.
  De ene week doe ik het elke dag, dan weer eens een paar dagen niet. Ik merk wel dat ik productiever wordt van lijstjes.

  Als ik een idee heb voor een verhaal voor mijn blog schrijf ik het altijd direct op. Ik heb ervaren dat ondanks dat je denkt: oh onthoud ik wel, dit soort ingevingen vaak snel weg zijn

  1. Ja precies, dat heb ik dus ook. En ook al heb ik een goed geheugen, die spontane ingevingen, die raak je toch snel weer kwijt, merk ik!

 13. ok Merel….ik heb even getwijfeld of ik dit wel zou schrijven maar ik doe het toch.
  Waarom al die lijstjes, die challenges? Naar wat ben je op zoek? Wat wil je aan jezelf bewijzen en waarom? waarom niet ff de voelde boel laten en meeflowen op de challenge die het leven zowiezo al te bieden heeft. Jezelf vrij geven van lijstjes en challenges en free zijn zal je deugd doen. Je ontslaan van regeltjes en opgelucht adem halen.

  En dit schrijf ik niet om belerend te zijn, of vingertjes te wijzen… Nee, ik herken heel veel, en ik weet waarom ik het deed en vaak nog steeds (wil) doe(n).

  Veel liefs, vanuit mijn hart

 14. Supergoed idee! Ik ben zelf ook erg van de lijstjes: in mijn agenda, op losse blaadjes, in mn mail, op Pinterest… Soms zelfs op het dwangmatige af. Eén week zonder lijstjes lijkt me nog wel te doen, zolang ik maar mn agenda in de buurt mag houden. Maar ik zal dat afvinken wel missen, want dat is zooo fijn.
  Wat me wel een ontspannen gevoel geeft, is dat ik minstens één dag in de week (meestal woensdag) vrij houd en niks hoef te doen van mezelf. Even geen lijstje. Maar doen waar ik zin in heb. En dat kan dan sporten zijn, of boodschappen die gedaan moeten worden, maar niets ligt vast (en met een lijstje voelt dat wel zo), en dat maakt ruimte voor spontane ontmoetingen, wandelingetjes en dingen waar ik normaliter mezelf niet de tijd voor geef. Heerlijk. Het is een ultieme luxe, dat besef ik. Niet iedereen kan zomaar een dag vrij nemen. Maar de huidige 24/7-economie, ik denk niet dan mensen daar gelukkig van worden. (Whoeps, dwaal een beetje af, sorry!).

  Succes met je lijstjesvrije week. Ik doe met je mee!

 15. ik heb hier 1 lijstje.
  Vorig jaar ben ik begonnen met een bulletjournal.
  Ik heb het principe een beetje aangepast naar eigen smaak.
  Maar ik maak dus per dag een lijstje. eentje maar.
  Ik merk dat het zonder lijstje erg druk is in mn hoofd .. alle dingen die ik moet onthouden ploppen constant omhoog.
  alle andere dingen zoals boeken die ik wil lezen, een website die ik wil bekijken of andere notities schrijf ik ook in dat boekje.
  Voorin is dan een index zodat ik kan zien wat waar staat.
  Zo heb ik alles overzichtelijk in 1 boekje.
  Maar ik moet wel zeggen dat ik niet alle dagen een lijstje maak.
  In het weekend vaak niet.
  En als ik een dagje vrij heb maak ik ook geen lijstje.

 16. Ik denk niet dat ik echt heel veel lijstjes heb… Maar ik hou wel veel dagboekjes bij. Ik maak dagelijks een dagplanning (maar die is eigenlijk elke dag hetzelfde, als ik ga werken toch) en daarnaast hou ik nog een bulletjournal bij. Dat vind ik wel handig omdat je dan alle soorten lijstjes kunt bundelen in één boekje. Een agenda heb ik ook en ik houd ook een leeslijst bij.
  Dus:
  – bulletjournal
  – to-read-lijst
  – agenda
  – dagplanning

  En dan nog verschillende dagboeken: een gewoon dagboek, een one-line-a-day-dagboek, een dankbaarheidsdagboekje en nu nog een boekje met anekdotes.

 17. Ik werkte voor school ook altijd met to-do lijstjes, maar ik werd er meer met m’n neus mee op de feiten gedrukt van: je MOET dit en dit en dit, dan dat het rust en orde schepte. Toen ik dit een tijdje geleden doorhad ben ik ermee gestopt en gebruik ik alleen nog maar mijn agenda om mijn huiswerk en toetsen in op te schrijven. Dit werkt heel goed voor mij! Door een lijstje komt er een druk op me te staan, zonder is die druk (bijna) weg en voelt het meer als ‘kunnen’ ipv ‘moeten’. Ik ben benieuwd hoe het jou bevalt!

  1. Precies, dat verwacht ik dus ook een beetje.. of misschien hoop ik het? ;)

 18. Wow herkenbaar. Eigenlijk realiseerde ik me pas toen ik dit aan het lezen was dat ik ook vaak tegen dezelfde dingen aan loop als jij. Ik ben zoveel bezig met lijstjes maken, doelen opstellen, jaardoelen, maanddoelen etc. en soms raak ik ook juist door al die lijstjes en verschillende dingen die ik wil doen het overzicht kwijt.
  Aan de andere kant vind ik mijn lijstjes wel heel fijn, omdat ik weet dat als ik ze niet zou gebruiken ik een stuk minder rust in mijn hoofd zou hebben (ik zou me waarschijnlijk continue druk maken dat ik de helft van de dingen vergeet) en ook een stuk minder gericht bezig zou zijn. Aan de andere kant vind ik wel dat je gelijk hebt en dat je niet altijd hoeft te werken en doelgericht bezig hoeft te zijn. Ik denk daarom ook wel dat het goed is om het af en toe een beetje los te laten. Ik ga in ieder geval de komende twee weken, als ik op vakantie ga, proberen helemaal niet met plannen en lijstjes bezig te zijn :)

 19. Heel herkenbaar! Helaas zijn lijstjes en planningen maken voor mij de perfecte manier om nog een klus uit te stellen die ik moet doen. Dus bijdeze doe ik met je mee! Geen lijstjes, behalve in mijn hoofd dan;)
  ps. voor het eerst dat ik op jullie blog kijk, wat ontzettend leuk en inspirerend!

  1. Leuk om te horen Didi! En welkom op ons blog :) Hoe ben je hier terecht gekomen? Vinden we altijd leuk om te horen!

 20. Omg, ik had dit kunnen schrijven ;)
  Ik heb een agenda, een schrift met een weekplanner – weekmenu – boodschappenplanner – huishoudplanner en dagelijkse to do lijstjes, een blogplanner en dan nog enkele apps op mijn smartphone. Op mijn werk gebruik ik dan ook nog eens google agenda en een to do schriftje.
  Die lijstjes en planners gaven me echt een gevoel van controle tot het me ook allemaal eens te veel werd. Ik heb toen enkele weken lijstjesvrij geleefd en geprobeerd om niet steeds te denken “ik moet ..” maar wel “ik wil graag …”. Eerst was dat moeilijk omdat ik heel perfectionitisch ben, maar uiteindelijk leef ik nog en is mijn leven en huishouden geen gigantische puinhoop :p
  Nu ga ik iets losser om met mijn lijstjes.

  1. Wat goed om te lezen! Ik hoop dat het voor mij ook gaat werken. Ik heb vandaag voor het eerst een dag zonder lijstje en ik vind het nu al lastig, omdat ik nu alsmaar in mijn hoofd op een rijtje aan het zetten ben wat ik moet doen…

 21. Jaaa, heel herkenbaar, maar ik zie het niet als een dwang of als een druk maar als een hulpmiddel.
  Ik heb overal vaste lijstjes voor en die werk ik gewoon in de loop van de dag af.
  Als ik zonder lijstje zou werken, zou ik juist heel druk in mijn hoofd worden.
  Ik heb op therapie geleerd dat je beter een leeg hoofd en een vol lijstje kan hebben, dan andersom:).
  Ik doe dus niet mee maat ben wel weer heel benieuwd naar jouw ervaring.

  Zou je ook weer over je yoga willen vertellen? Ik ben nav jouw verhaal ook met yoga with adriene begonnen en ben benieuwd hoe het jou vergaat.

 22. Op dit moment ben ik het boek “ik heb de tijd” van Paul Loomans aan het lezen. Het gaat over anders omgaan met je tijd en de dingen die je doet. Ik vind het heel inspirerend, misschien een leestip?

 23. Ik denk eigenlijk dat je teveel lijstjes hebt. Als je één systeem hebt waarin je alles noteert krijg je meer overzicht. Ik ben eigenlijk helemaal niet vd lijstjes maar ik moet wel plannen want als ik niets noteer raak ik juist in de stress omdat ik geen overzicht heb. Ik werk sinds kort met Things (werkt ook volgens Getting Things done principe) en vind het erg fijn. Het zit hem er hierbij juist in dat je taken plant maar niet in je agenda zet. Maar bijv: over 2 dagen moet ik deze taak afhebben, je kunt binnen die 2 dagen zelf kiezen wanneer je het af wilt maken. Je kijkt elke dag op je Today-lijstje en werkt af wat je moet/wilt of kunt. Iets wat je niet wilt doen, sleep je naar een later tijdstip (bijv. over 4 dagen). Dan is het uit beeld en uit je hoofd en het komt vanzelf over 4 dagen weer tevoorschijn. Volgens mij voel je druk omdat je te veel lijstjes hebt en op verschillende plekken, dat geeft ook onrust…

 24. Wat leuk om te lezen! Ik zou wel wat beter met lijstjes willen werken juist, maar ik krijg het nooit zo goed voor elkaar. Meestal schrijf ik er veeeel te veel op zonder dat ik het door heb, en dan ben ik aan het eind van de dag superteleurgesteld omdat ik nog niet eens de helft heb kunnen afstrepen. Of ik heb gelijk geen zin meer in mijn dag na het maken van een lijstje omdat alles dan zo vast en gestructureerd voelt, hoe stom dat ook klinkt haha.

 25. Wow wat herkenbaar en aan de vele reacties te zien ben ik niet de enige!
  Ik kan ook echt niet leven zonder mijn lijstjes. Ben van mezelf nogal chaotisch en doordat ik nu alles opschrijf (in 2 boekjes 1 voor werk, 1 prive, Wunderlist en notities) gaat dat wel beter. Anders vergeet ik nogal veel
  Maar het is ook wel zoals hier wordt gezegd: altijd bezig zijn met doelen. Ik heb in tijden van stress gehad dat inderdaad “de keuken schoonmaken” een heel ding werd omdat het op m’n to do lijst stond.
  Zou je dus willen aanraden om vooral even lijstjes vrij te zijn (goed idee) maar dit niet ook als een “to do” te zien! ;)

  Dat zou ik namelijk doen, dat dan ook weer mega serieus nemen en als een moetje beschouwen.

 26. Ik ga even heel kritisch zijn; ik denk dat je niet hoeft te proberen zonder lijstjes een week door te komen. Want sommige lijstjes maken je hoofd leeg en structureren je dag. Het is meer dat ik door het lezen van je verhaal de indruk krijg dat sommige lijstjes nog niet reëel zijn. Het is een beetje als mindfulness, in het hier en nu blijven. Misschien is het slimmer om lijstjes te maken voor 1 dag en het ook écht bij het moment van die dag te blijven. Door teveel vooruit te plannen of teveel wensen op te schrijven leg je je onbedoeld een druk op en een soort prestatiedrang dat je dat moet behalen. Take it easy, stap voor stap!

 27. Dag Merel,
  Je bent lekker knettergek :-) Succes met het doensizen van aantal en omvang van je lijstjes.
  Lees eens het boek ‘Ik heb de tijd’ van Paul Loomans over Tijdsurfen. Hij leert je hoe je veel meer op je zelf kunt vertrouwen. Hoe je met minder en kortere lijstjes minstens zo effectief en efficiënt kunt zijn. Terwijl je veel meer geniet van en focus hebt voor de dingen waar je mee bezig bent. Wat mij betreft een life changes. Zeker van het niveau Marie Kondo maar dan over time management en lijstjes (haha). Succes ermee!

 28. Ik ben echt verslaafd aan mijn lijstjes! Eigenlijk ben ik een ontzettende chaoot van nature, maar mensen bewonderen mij vaak om mijn goede planningen, dus die lijstjes helpen bij mij wel degelijk. Maar eigenlijk moeten we inderdaad gewoon zonder lijstjes kunnen, in de Oudheid en de Middeleeuwen bestonden die ook nog niet. Ik ben benieuwd hoe het bij jou gaat! Misschien als ik zie dat het jou prima afgaat ik het zelf ook een kans geef deze zomer :)

 29. Dit vind ik nu echt een goed inzicht. Je leeft tenslotte niet om je lijstjes af te werken! Ik merk zelf dat ik veel gelukkiger ben ik als ik gewoon uit mezelf alle nuttige taakjes uitvoer, zonder dat zo’n lijstje je ertoe ‘dwingt’. Ik probeer op een vrije dag in een soort natuurlijke flow mijn taakjes af te werken en tussendoor ook leuke dingen te doen, door gewoon te doen wat het moment je ingeeft. Uiteindelijk komt het toch allemaal wel goed. Zo kun je trots zijn op jezelf omdat je goed bezig bent, maar heb je tegelijkertijd genoten van het leven. Ik hoop dat het ook werkt voor jou om minder lijstjes te maken. Lang leve de spontaniteit!

 30. Hi!!! Heb je dit al geprobeerd en kan ik het artikel niet vinden of staat een week zonder to do lijstjes nog op je to do lijstje ;) Ik ben benieuwd, ik heb die lijstjes ook, maar houd me er voor geen meter aan. Geeft bij mij dus alleen maar extra stress omdat het erg duidelijk wordt wat ik dus allemaal nog niet gedaan heb!

 31. Eind van de dag een ‘heb-ik-gedaan-lijstje’ maken geeft een goed gevoel. Geen frustratie meer maar blij met jezelf. En belangrijke dingen vergeet je echt niet, anders waren ze niet zo belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *