Een weekje Fairtrade

IMG_8519

Het is je vast niet ontgaan: vorige week was het Fairtradeweek. En natuurlijk deden de Groene Meisjes daar aan mee! Nu moeten we zeggen dat we eigenlijk altijd al wel vrij veel Fairtrade producten kopen, omdat we dit belangrijk vinden. Maar de afgelopen week hebben we er extra goed op gelet. Stel dat iedereen één keer per week een Fairtrade product zou kopen. Dan hebben we het echt over heel veel Fairtrade producten per week. Om te kijken of het lastig is om te bedenken welke producten je dan zou kunnen kopen, gingen wij de uitdaging aan om iedere dag een ander fairtrade product te gebruiken.

We begonnen de week met rozen. Fairtrade rozen, gekocht bij Lidl. En omdat het Fairtradeweek was, waren deze in de aanbieding. Een bosje kostte €2,99. Het zijn echt heel mooie rozen en ze blijven ook lekker lang staan. Eigenlijk weten we alleen dat Lidl fairtrade rozen verkoopt, en Albert Heijn fairtrade anjers. Verder hebben we geen idee of je ergens anders fairtrade bloemen kunt krijgen. Laten jullie het ons weten bij de comments?

IMG_8535

Op maandag moest ik naar mijn werk, maar had ik eventjes de tijd om nog een koffie te scoren op het station. Dit doe ik eigenlijk nooit. Om meerdere redenen: te weinig tijd, te duur en zonde van de beker. Maar omdat het Fairtradeweek is, en Starbucks alleen maar fairtrade koffie schenkt, maak ik een uitzondering. Ik bestel een sojalatte en Mirdel heeft ervan genoten ;) Wil je meer weten of de fairtrade koffie die Starbucks schenkt? Marlous (blogger en barista bij Starbucks) heeft hier een interessant artikel over geschreven.

IMG_8716

Trouwens, normaal gesproken ben ik niet de allergrootste koffieleut. Ik drink liters thee per dag, vooral op mijn werk. Ik vul een paar keer per dag mijn grote KeepCup met mijn lievelingstheetjes van Clipper of Pukka. Clipper heeft heerlijke smaken, zoals deze groene chai, die ook nog eens fairtrade zijn. Ik gebruik dus alleen al iedere dag een fairtrade product door thee te drinken!

IMG_8550

Oh men, deze cruesli is zó lekker! Gepofte quinoa (wat ik normaal niet eet, vanwege de schaarste in de landen waar het vandaan komt, maar voor deze fairtrade variant maakte ik voor één keer een uitzondering) met chocoladestukjes. Zooo lekker in mijn sojayoghurt!

IMG_8580

Een product dat ik áltijd fairtrade koop, is kokosmelk. Ik koop altijd dit blik van Fairtrade Original, gewoon te koop bij de reguliere supermarkt. En omdat het Fairtradeweek was, kostte het blik maar €0,89. Ik had eigenlijk een aantal blikken moeten kopen, bedenk ik me nu. Met kokosmelk maak ik eigenlijk allerlei dingen, maar ik gebruik het meestal voor romige soepen en curry’s.

IMG_8527

Ik bakte een bananenbrood voor mijn leerlingen, omdat we een brunch hadden op school. Het brood viel goed in de smaak, gelukkig! Ik verwerkte een flink stukje fairtrade Tony’s Chocolonely door het brood. Chocolade is misschien toch wel de makkelijkste manier om aan je ‘dagelijkse portie fairtrade’ te komen. Trouwens, misschien vind je Tony’s te duur. Immers, een reep kost wel €2,50. Nu is dit overigens wel een heel grote reep en de chocolade is goddelijk, maar dit terzijde. Er zijn ook kleinere, goedkope reepjes fairtrade chocolade te koop. Kijk maar eens bij je supermarkt!

IMG_8697

En tot slot: dit soort reepjes zijn altijd zo lekker makkelijk om in je tas te gooien. Ik vind het ontzettend leuk om te zien dat zelfs dit soort producten fairtrade gemaakt worden. Daarbij komt dat Just Nuts reepjes gewoon heel erg lekker zijn… en ook nog eens vegan. Nou, dan is de keuze snel gemaakt! Toch?

Ik heb er niet aan gedacht om álles op de foto te zetten. Wat ik nog mis: fairtrade bananen, rijst en een kaars. Mijn conclusie? Het hoeft echt helemaal niet moeilijk te zijn om één keer per week een fairtrade product aan te schaffen en te gebruiken. Sterker nog, het kan zelfs (makkelijk) iedere dag! Ook hoef je geen dure producten te kopen. Soms schelen de fairtrade producten maar een paar cent met de prijs van de niet-fairtrade variant. Daarbij komt dat fairtrade producten volop bij de reguliere supermarkten in de winkels liggen. We hebben het over 1800 producten van 140 verschillende merken. Je hoeft dus niet naar de biologische winkel of ‘luxe’ supermarkten als Marqt en Landmarkt. Wij denken dat het kopen van fairtrade producten voor iedereen haalbaar zou kunnen zijn, als je bewust boodschappen doet.

Wie zou deze ‘uitdaging’ ook aan willen gaan? En wat zouden dan de producten zijn die jij met gemak regelmatig zou gebruiken? We horen het graag van je bij de comments!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

26 gedachten over “Een weekje Fairtrade

 1. Als Ik zo jullie post lees dan kom ik tot de conclusie dat ik ongemerkt toch ook al regelmatig Fairtrade koop. Van die bloemen had ik geen idee dat je die überhaupt Fairtrade kon kopen, maar de kokosmelk heb ik ook altijd en nog zo wat dingetjes. Maar het kan zeker beter!

 2. Wauw, jullie zijn wel fair gegaan zeg deze week. Mijn week bestond vooral uit veel Tony’s haha en kokosmelk en curry’s. Die cruesli lijkt me trouwens TE lekker, ga ik eens naar op zoek!

  1. gelukkig wel :) let er maar eens op in de supermarkt!

 3. Tonys kopen we bijna wekelijks en we gebruiken om en om de Ah eigen merk pure chocoladehagel en die van Fairtrade. Verder af en toe thee. En af ten toe fair trade koffie. Rijst, kokosmelk e.d. zijn de kinderen niet dol op maar als ik het koop wissel ik ook af tussen bio/fair trade en eigen merk.

 4. voor die fairtrade koffie gebruik je toch gewoon een herbruikbare beker :)
  Ik heb mijn KeepCup altijd in mijn tas zitten. Als ik dan onderweg zin heb ik een koffie (of de treinen hier in België weer niet rijden zoals het hoort) dan kan ik altijd op een eco-manier genieten van een een kopje dampend geluk !

  1. Ik heb dus ook een KeepCup (zoals ook in het artikel staat ;)) maar daar drink ik alleen thee uit. En voor die sporadische keer dat ik koffie drink, vind ik het zonde om nog een extra beker mee te nemen naar mijn werk.

 5. Ah ja die Clipper thee is zo lekker, ik heb die smaak pas ontdekt en het werd direct een favoriet. En Tony’s chocolade natuurlijk! Verder let ik er eigenlijk niet bijzonder goed op of ik fair trade spullen koop, het is meer dat als ik uit twee dingen moet kiezen en het ene is fair trade en de andere niet, dat ik dan voor de fair trade optie ga. Zoals die blikken kokosmelk, die koop ik ook altijd :D Leuk artikel!

  1. Precies, zo doe ik het ook. Als het fairtrade kan, dan doe ik het. Ik vind het over het algemeen ook erg goede producten, moet ik zeggen.

 6. Die Chai thee van Clipper is zo lekker! Het voelt voor mij altijd beter om voor de fairtrade variant te gaan. Als die er is ga ik ervoor (denk aan hagelslag, rijst, thee, chocolade…). En als mijn lang houdbare producten zoals zout of cacao opgaan, ga ik voortaan ook voor Fairtrade! Een enkele keer maak ik een uitzondering, als ik per se die thee of chocolade wil. Het enige wat ik nog mis: Fairtrade koffie voor in mijn Nespresso apparaat! Nespresso is denk ik niet het beste voor het milieu met al die losse cupjes, maar daar heb ik destijds niet bij stilgestaan… Dan maar zo goed mogelijk er mee omgaan toch? Weet iemand of er Fairtrade cupjes bestaan? :)

  1. Oh wat een goede! Ja, er zijn wel fairtrade cupjes, maar daar hoor ik geen goede geluiden over. Dat zijn cupjes van een ander merk en daar schijnt je Nespresso apparaat van kapot te kunnen gaan. Mijn moeder heeft ze een keer voor ons getest en haar machine ging er door kapot :(

 7. Starbucks in Amerika gebruikt GMO’s. Fairtrade of niet, ik zou die koffie laten staan.

 8. Wat heerlijk! Ik denk zomaar dat met één product met dag, meerdere dagen kunt genieten. Zoals de thee. Die drink je misschien wel de hele week (en langer!) door. En niet te vergeten de muesli.
  Jullie tip om minimaal eens per week een Fairtrade product te kopen is heel slim omdat je het niet alleen die dag gebruikt maar er meerdere dagen plezier van kunt hebben. Mits je voor de koffie of tussendoortjes gaat ;-)

  1. Wat ik overigens met regelmaat zou gaan gebruiken is de heerlijke muesli én de repen. Ik heb meerdere keren per dag trek in iets kleins en kies dan voor fruit of een healty reep. Super easy om naar te grijpen bij trek!

 9. Hoi Mirdel! ;)

  Ik drink ook graag Starbucks soja lattes, mmm. En ik eet heel veel fairtrade chocolade haha. Mijn thee is altijd fairtrade. Als ik een keuze heb tussen een ‘normaal’ en fairtrade product, dan kies ik meestal voor de fairtrade variant. Die quinoa muesli lijkt me heerlijk, daar ga ik eens naar op zoek!

  1. haahaha, Mirdel :’) Thee en chocolaatjes.. wat een vervelende manier om aan onze dagelijkse portie Fairtrade te komen! ;)

 10. Helaas even een negatieve noot in deze reacties: laatst hoorde ik van een kennis die een college op haar opleiding had gevolgd over fair trade. Het kwam er op neer dat wij vooral het ‘goede gevoel’ kopen. De boeren krijgen zeker een beetje meer geld, maar nog lang niet zo dat het helemaal eerlijk is.
  Vergis je niet, ik ben zeker blij dat fair trade bestaat, maar het is niet zo dat alles koek en ei is als je het koopt.
  (Eigenlijk vind ik het absurd dat er zoiets moet bestaan als fair trade. Want wil dat dan zeggen dat alle andere spullen niet fair trade zijn? Hoe is de wereld toch zo geworden?)
  Ik hoop dat fair trade zo groot gaat worden dat alle ander merken zich ook fairtrade gaan gedragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *