Is eerlijke kleding duur?

IMG_4362

Toen ik (M) nog niet zoveel wist van eerlijke mode, dacht ik vooral één ding: het is duur. Heel erg duur. Ik dacht dat je heel veel kleding nodig had, vaak iets nieuws moest kunnen kopen en dat eerlijke merken totaal niet binnen mijn bereik zouden liggen. Immers, ik werk parttime als docent (geen vetpot kan ik je vertellen) en daarbij komt ook nog eens dat ik geen makkelijke maat heb. Ik had eigenlijk van tevoren de moed al een beetje opgegeven en keek niet eens naar eerlijke merken. Het ging toch niet passen, of het zou onbetaalbaar zijn. Heel lang – jaren – heb ik gedacht dat véél kleding mij gelukkig zou maken. Een overvloed om uit te kiezen, altijd iets anders kunnen dragen, een uitpuilende garderobe. Dat dacht ik vroeger ook van spullen en daarom kocht ik hele kringloopwinkels leeg. Inmiddels denk ik daar heel anders over. Sterker nog, al die spullen zijn me gaan tegenstaan. Ik moet er niet meer aan denken om zóveel spullen en kleding te hebben. En dus ging er een heleboel naar de kringloopwinkel, op Marktplaats, naar vrienden en bij het grofvuil als het echt van ellende uit elkaar viel. Wat voelt dat heerlijk: overzicht in je huis en in je kledingkast. Ik telde mijn kledingstukken en besloot dat er nog heel veel weg kon (inmiddels ben ik alweer 2 vuilniszakken met kleding lichter.) Ook besloot ik dat het tijd werd om eens een goed na te denken over wat ik nou écht nodig heb. Wat voor kledingstukken heb ik nodig om goede combinaties te maken?

Ik nam mezelf voor; voor ieder stuk dat erin komt, moet er ook een stuk uit. Nou, dat is in elk geval gelukt, met die twee vuilniszakken. Maar ik nam me ook voor: ik koop alleen nog maar eerlijke kleding. Dan volgt hier nu mijn definitie van eerlijke kleding. Eerlijke kleding moet voor mij aan de volgende eisen voldoen: het is fairtrade en het liefst ook organic. Ik wil geen kleding dragen die door kinderen of door onderbetaalde werksters wordt gemaakt. Ik wil me niet medeschuldig maken aan het leed dat er aan de kledingindustrie kleeft. Mij zal je dus niet meer bij textielsupers zien, want laten we eerlijk zijn; we weten allemaal waar en hoe deze kleding wordt gemaakt. In het verleden heb ik hier voor heel veel geld uitgegeven hoor, dus ik ben absoluut geen heilige. Maar nu wil ik het niet meer. Ik wil mooie duurzame stukken die lang meegaan en van goede kwaliteit zijn. Ik wil geen kleding meer weg hoeven te doen, dus ik koop alleen stukken waarvan ik zeker weet dat ik ze met plezier draag. Verder draag ik, zoals ik al deed, zoveel mogelijk tweedehands. Tweedehands koop ik doorgaans bij de kringloopwinkel of bij een vintagewinkel, maar het kan natuurlijk ook van Marktplaats komen of geruild zijn met vriendinnen.

Aangezien ik al heel veel kleding heb en heel veel tweedehands draag, hoef ik me eigenlijk alleen maar op basics en op schoenen te concentreren. Schoenen koop ik meestal niet tweedehands, omdat ik ze niet zo vaak tegenkom in mijn maat (41.) Ik let erop dat mijn schoenen vegan zijn en het liefst natuurlijk ook fairtrade en organic worden gemaakt. Basics zijn gewoon essentieel. Hemdjes, shirtjes, panty’s, leggings, dat idee. Ik kan voor dit soort artikelen nooit heel erg goed slagen bij een kringloopwinkel.Deze koop ik graag bij Miss-Green en dat vind ik erg betaalbaar. Op dit moment zijn er nog niet zo heel veel duurzame panty’s te koop, vandaar dat ik (op aanraden van Marieke Fair Fashion Eyskoot aka Talking Dress) sinds kort voor de Nilit Ecocare panty’s van HEMA (€4,95 per stuk, 40 denier en in verschillende kleuren verkrijgbaar) ga. Deze worden gemaakt van gerecycled materiaal en zijn prima in het gebruik. Natuurlijk wil je naast basics ook nog wel eens iets anders. Een leuk bloesje, jurkje of shirt met een printje. Daarvoor zijn er gelukkig heel toffe eerlijke merken, zoals PeopleTree, ArmedAngels, Komodo, MonkeeGenes, Jenny Lane en StudioJux. Er is voor elk wat wils. Van speels tot sjiek en van rustige kleuren tot bonte patronen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Afgelopen zaterdag, op Koningsdag, gingen wij shoppen in Antwerpen. We hadden gehoord dat de winkel Today Is A Good Day een geweldig assortiment aan eerlijke mode had, dus daar wilden we een kijkje nemen. Het was inderdaad een superleuke winkel en ik heb een paar leuke items gekocht. Thuisgekomen plaatste ik de volgende vraag op Facebook en Twitter: “Voor 90 euro kocht ik 5 kledingstukken plus 2 paar (organic bamboe) sokken. Duur of een goede deal?” De reacties waren verschillend. Sommige mensen vonden het echt heel erg duur: dat kon veel goedkoper zeiden ze en er werden namen van winkels genoemd waar je voor veel minder geld veel meer kledingstukken zou kunnen scoren. Andere mensen reageerden dat het wel veel geld is, 90 euro, maar dat het eigenlijk wel een redelijk bedrag per stuk is, als je het omrekent. Dat laatste, daar kan ik mij het beste in vinden.

IMG_4356 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik kocht: 2 shirts, 3 rokken en 2 paar sokken. De sokken zijn 100% fairtrade, organic en van bamboe gemaakt. De shirts zijn van PeopleTree en ArmedAngels en beide organic en fairtrade. De drie rokken kocht ik bij Think Twice, een vintagewinkel om de hoek bij Today is a Good  Day. De sokken kosten rond de 6 euro per paar, de shirts waren €29 en €39 en de rokken waren €3 per stuk. Natuurlijk, de t-shirts waren het duurst. Maar die had ik echt nodig, om combinaties te kunnen maken met kledingstukken die al in mijn kast hingen. Ik hecht veel waarde aan een goed en eerlijk shirt. De rokken waren ronduit goedkoop, ze waren afgeprijsd van €14 naar €3 per stuk. Een koopje dus. De sokken zijn van goede kwaliteit en zijn natuurlijk (veel) duurder dan de sokken die ik altijd gewend was te kopen. Maar zeg nou eens eerlijk: hoeveel paar sokken hebben we nodig?

Als ik omreken wat mijn 5 kledingstukken per stuk kosten (en ik heb het bedrag van de sokken er dan even afgehaald) kom ik op €15,60 per stuk. Dat is eigenlijk een bedrag dat je bij een H&M, Forever21 of C&A zou verwachten. Mijn conclusie was dus vooral: ik maak combinaties met tweedehands/vintage kleding en bespaar niet meer op mooie basics, zoals shirtjes en leggings. In verhouding – of in totaal, het is maar net hoe je het ziet – ben ik niet duurder uit dan dat ik vroeger was. Daarbij komt dat de ervaring leert dat de kwaliteit van kleding van een merk als PeopleTree dusdanig is, dat ik over een paar jaar nog steeds even veel plezier van de shirts heb. Dat kan ik van kleding uit megagoedkope winkels niet altijd zeggen.

Het is natuurlijk helemaal oké als jij 30 euro voor een organic en fairtrade t-shirt echt veel te duur vindt. Misschien is tweedehands shoppen of kledingruilen dan meer jouw ding. Je kan op z’n minst eens nadenken over vragen als: waar komt mijn kleding vandaan? Wie heeft mijn kleding gemaakt? Is de prijs die ik betaal eerlijk? En: hoeveel heb ik nou eigenlijk écht nodig? Bij de laatste vraag zie ik een paralel naar gezonde voeding. Veel mensen zeggen dat gezonde voeding duur is en niet voor iedereen haalbaar. Ik ben het daar absoluut niet mee eens. Natuurlijk, ongezond eten is vaak erg goedkoop. Maar dat is gezonde voeding (fruit , groente, granen, peulvruchten) ook. Als je écht wilt, kan iedereen gezond eten door dingen zelf te maken, zelf te verbouwen, in de aanbieding te kopen of zuiniger met eten om te gaan. Daarbij komt; hoeveel geld geven we in de supermarkt wel niet uit aan producten die we éigenlijk niet nodig hadden, maar niet konden laten liggen? Hetzelfde geldt, als je het mij vraagt, voor kleding.

Ik heb allemaal setjes gemaakt met de kleding die ik heb gekocht. Die rok met dat t-shirt en die rok met dat andere t-shirt en dan met een jasje (waarvan ik er nog zo’n 11 in mijn kast heb hangen) erbij. En met deze schoenen erbij ziet het er weer heel anders uit. Oh en dat t-shirt kan ook leuk op die broek met een vestje erover. Kortom: ik kan aan de slag. Wat ik nog ga doen is een lijstje maken van artikelen die ik écht nodig heb in mijn garderobe. En verder probeer ik juist niet zo op het kopen te focussen, maar op het combineren van wat ik al heb, netjes wassen en juist minderen in mijn kledingkast. Waarderen wat ik heb. En ook drágen wat ik heb, want dat is met bepaalde kledingstukken al veel te lang niet gebeurd. Ik ga heel erg genieten van mijn nieuwe shirts, sokken en rokjes!

Ben jij ook bezig het met verduurzamen van je garderobe? Ik ben heel erg benieuwd naar jullie bevindingen! Uiteraard zijn ook reacties van lezers die (nog) niet met eerlijke mode zijn van harte welkom :)

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

66 gedachten over “Is eerlijke kleding duur?

 1. Tof artikel! Heb je wel eens gehoord van Herbert Marcuse, met het boek De Eendimensionale mens? Het boek is nogal een kluif om door te komen en heel erg filosofisch, maar hij heeft superinteressante denkbeelden. Het gaat over ‘rationalisatie’. We denken tegenwoordig met z’n allen dat het niet erg rationeel is om heel veel geld te betalen voor kleding. Waarom zou je 40 euro neerleggen voor een shirtje dat je ook voor 3 euro bij de Primark kan krijgen? Je zal wel gek zijn als je dat doet.

  Mensen denk dat ze dus heel slim (en rationeel) zijn als ze zo handelen. Maar Marcuse zegt dat dat juist helemaal niet rationeel is. Als je écht rationeel nadenkt, dan snap je dat shirtjes van 3 euro nergens op slaan. Zo’n shirt is door iemand bedacht in Europa. Het katoen is geplukt. Het is geverfd (die verf is ook eerst gemaakt). De stof is vervoerd naar een fabriek, waar het door mensen in elkaar is gezet. Het is ingepakt. Het is met een boot of vliegtuig naar Europa gestuurd. Daar is het naar winkels vervoerd. Er is marketing geweest, er zijn verkopers, schoonmakers, administrateurs e.d. ingehuurd om die shirts te verkopen En uiteindelijk belandt dat dus bij de consument. Dat kan NOOIT 3 euro hebben gekost, dat is gewoon onmogelijk! Dus we denken weliswaar rationeel te zijn door zo’n shirt te kopen, maar het is juist helemaal niet rationeel. Het is juist erg dom om te verwachten dat kleren zo weinig geld kosten, maar we vertellen onszelf dat het slim is. Dat we daar het recht op hebben, omdat we zelf zo hard werken en zo weinig betaald krijgen.

  Nou ja, sorry het is nogal een lang verhaal, maar dat boek heeft hij heel erg geholpen om meer inzicht te krijgen in hoe we onszelf voor de gek houden en hoe irrationeel de Westerse (‘Eendimensionale’) wereld eigenlijk in elkaar zit.

  1. Hi Hannah, nee dat boek (en die meneer hihi) ken ik niet. Maar het klinkt heel erg interessant! Ik ga er zeker eens naar kijken. Ik vind je uitleg heel duidelijk en mooi. Ben het helemaal met je eens.

 2. Wat een leuke sokken! Ik ben eerlijk gezegd nog niet zo bezig met ‘eerlijke’ mode. Ik was wel na dat angora nieuws heel erg voorzichtig met het kopen van nieuwe kleding. In die periode bekeek ik de labels super goed. Het is voor een groot gedeelte onwetendheid denk ik… Ik zou er opzich wel graag op willen letten maar ben er denk ik te weinig mee bezig? Ook dacht ik dat het gelijk super duur zou zijn, maar dat valt zo te zien hartstikke mee!

 3. Wat een fijne prijsjes zeg, nu ben ik ook wel heel benieuwd naar die winkel, je hebt echt leuke spulletjes gekocht! Hier bestaat namelijk een zelfde vooroordeel (eerlijk=duur).

  Denk wel dat je echt gelijk hebt: als je graag genoeg wil, dan kan het gewoon! Met eten en met kleding. Het kost gewoon meer tijd en energie (of geld), maar als je het ECHT wil, dan heb je dat ervoor over :) Uitzonderingen zullen er ongetwijfeld zijn, maar over het algemeen gaat dat wel zo, het zijn de prioriteiten die je stelt.

  1. Zo is het. Het heeft alles met prioriteiten stellen te maken :)

 4. Ik denk -dacht!- ook dat eerlijke kleding per se duur moest zijn, tot dit artikel! Die shirts zijn echt gaaf! Ik ben 13 en heb €35 kleedgeld per maand en vind het heerlijk om een volle kledingkast te hebben, en ga vaak voor veel, en niet per se eerlijk. Maar wil wel graag voor eerlijk gaan! Ik hoop dat het me gaat lukken om meer eerlijke kleding -en ja, misschien dan wat minder…- te gaan kopen. Die websites sla ik even op, handig dat die erbij staan! Een leuke blog, die me aanspoort tot actie!

  Arjanne

  1. Wow Arjanne, mooi voornemen! Heel knap om op jouw leeftijd al zulke duurzame keuzes te maken. Dat deed ik toen – helaas – nog láng niet. Ik vind je heel dapper!

 5. Mooi stuk, ik ben het zo met jullie eens! Nu ligt er thuis bij mij een pakketje van Miss Green te wachten (can’t wait!) waar ik eerlijk gezegd best veel voor heb betaald. Maar waarbij ik ook meteen heb van dat is het dan ook voorlopig. Mijn kast ligt meer dan vol, maar je hebt toch vaak bepaalde dingen die je de hele tijd draagt. Of iets juist maar één keer in de zoveel tijd omdat het gestreken moet worden… Ik heb nu ook echt zoiets van zoveel mogelijk eerlijk.
  Vintage is gewoon niet zo aan mij besteed, ik vind echt nooit iets bij 2e hands kleding.

  We moeten gewoon een beetje af van die consumptie maatschappij. Ik was ook altijd wel iemand die gewoon van shoptherapie houdt.. gewoon kopen om het kopen. Dat probeer ik nu te laten, want eigenlijk haal je dan alleen maar prut binnen. Van die T-shirtjes die na één seizoen al gaar zijn.. wat is dat toch?

  1. Shoptherapie in de kringloopwinkel helpt ook al bij mij.

   Ik ben nu eerder in een ‘ik heb kledij genoeg bui’ :D

 6. Ook ik dacht altijd dat eerlijke kleding duur was. Maar sinds een tijdje ben ik aan het rondkijken waar mijn toekomstige nieuwe kleding gekocht gaat worden en als ik dan omreken valt het allemaal best wel mee.

  Die winkel in Antwerpen lijkt me super leuk om eens te gaan bekijken, dus dat zal wel eens een dagje Antwerpen worden binnenkort denk ik ;)

  1. Zeker een aanrader! En gebruik dan de zoekfunctie op onze site even op ‘Antwerpen’, want we hebben nog meer (eet-)adresjes voor je!

 7. Wat een goed stuk. Ik probeer er wel op te letten, maar ik maak me nog wel schuldig aan kleding van de H&M e.d. (al zijn sommige ketens al goed op weg)

  Zelf ben ik fan van ‘BANNOU’ van de oprichtster van I Love Vintage:
  http://bannou.nl/duurzaamheid

  ‘Bijna alle BANNOU-kleding wordt bijvoorbeeld gemaakt in een kleine fabriek in Roemenië, waar de vrouwen onder goede arbeidsomstandigheden werken en normaal worden betaald. Veel merken ontwerpen hun kledinglijn en laten de stukken vervolgens ‘ergens’ produceren zonder aandacht voor dat deel van het proces. Bij BANNOU is gekozen voor een relatie tussen Faranak Mirjalili als ontwerper en de vrouwen die de kleding maken. Voor verbinding, kwaliteit, plezier in het werk en zorg voor elkaar. Daarom bezoekt Faranak de fabriek en werkt regelmatig met de vrouwen samen. Daarbij is innovatiever werken een van de uitgangspunten.’

  Wat alleen jammer is, is dat het rokje dat ik gekocht had na 1x wassen al helemaal verpest was… wat dan weer topservice is, is dat ik een nieuwe kreeg van ander materiaal :) die draag ik nu heel vaak!

  1. Wow, Bannou kende ik nog niet. Maar dat klinkt echt heel erg mooi. Dank voor de tip!

 8. Ik probeer hier wel rekening mee te houden, maar vind het toch superlastig! Tweedehands kan ik het vaak toch niet vinden (behalve soms wat ruilen met vriendinnen) en verder ben ik ontzettend kritisch op kleding. Ik koop nu gewoon vooral heel weinig kleding, want waar heb je het allemaal voor nodig, maar ik vind het toch lastig om de kleding die ik dan wel koop fairtrade te kopen, wat ik echt heel erg belangrijk vind. American Apparel vind ik in dat op zich tdan echt een fijne winkel, maar dat moet wel net je smaak zijn ook. Een spijkerbroek wil ik graag dat ‘ie mooi past en dan kom ik bij Levi’s uit, maar hoe goed dat dan weer is weet ik ook niet (er staat Made in Poland in m’n jeans, dus misschien beter dan Bangladesh maar dat weet ik ook niet zeker).
  Oke om een lang verhaal kort te maken: ik heb behoefte aan een Questionmark app voor kleding!

  1. Esther, talkingdress.nl heeft een handige app waar je in één oogoslag kan zien welke merken (in jouw buurt) duurzaam zijn. Ook Rankabrand.com heeft hiervoor een app. Hier kan je ook op merk zoeken en dus zien hoe Levi’s op duurzaamheid scoort.

 9. En vergeet Kuychi niet, een spijkerbroekmerk dat ook t-shirts, truien etc in het assortiment heeft. Ik vind het echt een heel tof merk, en ze zijn het eerste kledingmerk dat ooit begonnen is met biologische en fairtrade kleding te produceren.
  Het is wel redelijk duur, maar als je de uitverkoop een beetje in de gaten houdt is het wel te doen, en de kleding kan een paar jaar mee (uit eigen ervaring ;) ). Ook dat is natuurlijk duurzaam, als je kwalitatief goede kleding koopt gaat het langer mee en hoef je ook minder vaak nieuwe.
  En kennen jullie Rank a Brand al? http://www.rankabrand.nl/

  1. Ook een fantastisch merk inderdaad! En klopt helemaal, het eerste merk dat fairtrade ging. Te gek!

   1. Ik heb vandaag een Kuyichi spijkerbroek gekocht, dus dat klopt niet!

 10. Jeeeeeeej ik vind jullie zo tof hè! Duurzame en eerlijke mode is mijn eigen interesse waar ik veel mee doe en van weet, dus ik word altijd heel blij als mensen erover schrijven, maar jullie doen dat ook nog op een leuke en goede manier :) Aan de andere kant ben ik een omnivoor dus op dat gebied heb ik juist nog heel veel van jullie te leren en ook in jullie posts over voeding zijn jullie leuk en openminded waardoor ik totaal niet word afgeschrikt en juist word geenthousiasmeerd om meer vega(n) te eten. Applausje!
  Doordat ik heel erg into de eerlijke tarieven ben gaan denken dacht ik bij die €90 meteen ‘wow goedkoop!’ haha :) Aan de prijs ben ik inmiddels dus wel gewend, maar het is bij mij meer het uiterlijk waar ik tegenaan loop. De meeste merken zijn gericht op mensen van ongeveer 25 – 35 en ik ben nog 17 dus ik vind jurkjes en rokjes vaak te lang, kleding niet strak genoeg, dat soort dingen. Ik weet inmiddels waar ik terecht kan voor verantwoorde basics zoals spijkerbroeken en egale shirts en zo (idd Miss Green, Monkee Genes, Geitenwollenshirts), koop daarnaast kleding die ik echt mooi vind van o.a. Misericordia, People Tree en Studio Jux, als het even kan in de sale haha, en gun mezelf die énkele kledingstukken die ik echt niet eerlijk ga vinden maar wel heel graag wil hebben en veel draag op een oneerlijke manier. Zo draag ik graag witte blousejes van lichte/dunne stof in een bepaald model dat me heel mooi staat. Die mag ik dus van mezelf kopen bij Zara. Het is lastig, maar zo is het voor mezelf wel het best uit te houden :)

  1. Wat lief van je Mirthe. En wat ben je een jonge heldin! We zijn heel trots op je :)

 11. wat een goed artikel , even voor mijn duidelijkheid http://www.armedangels.de/ is deze site helemaal eco friendy , en verstuurt dit naar Nederland ? ik heb ook besloten om met minder kleding te doen , al 3 vuilnis zakken vol weg gemikt , en probeer de eco lijn van de hema ,c en a en natuurlijk ook de H&m TE KIJKEN en niet verder dan een c label ik maak een uitzondering voor miss etam ivm lengte maat in broek

 12. Fijn artikel! Ik ben ook al een tijd bezig met ‘green fashion’ maar schoenen blijven lastig. Ik ben niet zo’n fan van online schoenen kopen, wil ze graag eerst passen. Ik las in jouw blog dat jij ook bewust een keuze maakt als het om het aanschaffen van schoenen gaat, weet jij (of iemand die dit leest) een goed merk en/of winkel waar ze duurzame schoenen verkopen?

  1. Was voor mij ook een lange zoektocht. Rankabrand helpt. Ik ben uitgekomen op schoenen van Toms en Timberland.

 13. Wat een fijn stuk om te lezen! Eerlijke mode vind ik steeds interessanter worden. Ik kan niet begrijpen dat je 90 euro veel vindt voor 7 kledingstukken. Dat is omgerekend 12,86 per stuk. Dat is toch totaal niet duur? Bij de H&M betaal je toch zeker net zoveel of meer voor rokjes en shirts met prints?
  Overigens, bij Rankabrand kan je zien dat H&M het beter doet dan veel andere winkelketens. Op pagina 11 van deze link heb je een mooi overzicht van de merken en hun duurzame label http://www.rankabrand.nl/static/FeelGoodFashion_2014_Summary.pdf

  Nog een vraagje aan de Groene Meisjes, wat vinden jullie er van als je iets tweedehands koopt, maar dat wel van een ‘slecht’ merk is? Ik worstel daar zelf een beetje mee. Het is natuurlijk wel beter dan wanneer je het nieuw koopt, maar toch klopt het gevoelsmatig niet helemaal..

  1. Tsja, dat is een goede vraag. Ik vind het ‘minder erg,’ om het zo maar te zeggen, omdat het toch al gemaakt is en nu een tweede leven krijgt. Echter, het heeft niet mijn voorkeur. En dan vooral niet omdat ik graag voor kwaliteit ga. Het komt niet heel snel bij me op om bij de kringloop te kiezen voor een tweedehands Primark-artikel, om maar een voorbeeld te geven. Stel het een GEWELDIG item is en ik wil het per se hebben, ja, dan zou ik het opzich wel overwegen. Vanuit het standpunt; het is toch al gemaakt en ik heb het niet nieuw gekocht. Hetzelfde geldt voor mij voor leer. Ik koop het sowieso niet nieuw, maar ook liever niet tweedehands. Ik kijk er niet (meer) naar om, een leren jasje, tas of paar schoenen is gewoon niet interessant voor me. Maar ik kan me goed voorstellen dat tweedehands leer dragen voor veel mensen een alternatief is. Ik ben dan in ieder geval blij dat het niet nieuw geproduceerd wordt.

   1. Ja, ik denk er ook altijd aan dat het beter is omdat het niet nieuw geproduceerd is. En eigenlijk moeten we gewoon even geduld hebben, want hoe groter de duurzame merken worden en hoe meer er daarvan verkocht wordt, hoe meer er ook eindelijk terecht komt in 2ehandswinkels ;)
    Dank voor jullie reactie!

 14. Super artikel! Ook ik probeer een eerlijkere garderobe te krijgen en dat lukt prima. Alhoewel ik wel nog wat minder zou kunnen kopen. 1 ding krijg ik echter maar niet duurzaam gevonden. Pakken…(broek en jasje). Dus als iemand hiervoor een tip heeft!
  Overigens ben ook ik een fan van Miss Green voor heerlijk
  zittende, casual kleding.

  1. Hi Inge, bedoel je dan pakken voor mannen, of broekpakken voor vrouwen? Ik weet dat er vaak bij designer-vintage (web-)winkels mooie pakken hangen… Wel prijzig, maar dan vaak ook wel van heel mooie merken.

  2. Ik herken je zoektocht! Soms vind ik iets voor werk/kantoor bij Lanius (lanius-koeln.de). Zij komen in augustus 2016 met een Essentials lijn waarin volgens mij ook een colbert en broek zit.

 15. Goede vraag v jou Lisa! (hierboven) Ben hier ook benieuwd naar.

  1. Goede vraag v jou Lisa! (hierboven) Ben hier ook benieuwd naar. En goed verhaal weervan de groene meisjes, dank!

 16. Ik zou ook graag duurzame kleding willen kopen. Op dit moment koop ik bijna nooit nieuwe kleding, en zeker 90% van mijn kleding is tweedehands of zelfgemaakt. Gisteren wilde ik echter wat ondergoed bij de h&m kopen, maar heb dit uiteindelijk toch niet gedaan omdat het idee mij wat tegenstond. Ik vind het wel jammer dat het aanbod nog niet zo groot is in Nederland. Ik weet dat er een aantal websites zijn die duurzame kleding verkopen, maar ik ben nog niks leuks tegengekomen. Ik vind 90 euro ook totaal niet duur! Misschien binnenkort maar ‘ns naar Antwerpen rijden dan :)

  1. Goed bezig Rosanne! Overigens, deze merken (zoals PeopleTree en ArmedAngels) zijn ook te koop in Nederland. Doe eens een dagje Amsterdam en bezoek Charlie+Mary in de Pijp, Mhoom in Oost en Nukuhiva aan de Haarlemmerstraat. Je komt de merken dan vanzelf tegen :)

 17. 90 euro vind ik eigenlijk helemaal niet veel voor vijf kledingstukken, zeker niet als ze eerlijk zijn!
  Ik weet niet of je de webshop Chevalier Des Pieds al kent, maar het is een webshop van vegan, eco en fairtrade schoenen en ik vind ze wel heel stijlvol. :)

 18. Bedankt voor de Armedangels-tip! Ik heb meteen een paar zeer toffe shirtjes besteld!

  Wat ik nog mis in je verhaal en wat zeker heel Groene Meisjes-achtig is, is het organiseren van kledingruilparty’s met vriendinnen, familie, buren, collega’s etc.
  Mijn nicht organiseerde dit eens en het was echt superleuk! Ze had lekkere hapjes gemaakt en een gordijn in de woonkamer opgehangen om te passen.
  Iedereen nam kleding mee (in goede conditie natuurlijk) en het was zo tof om te zien hoe enthousiast iedereen was. Ik paste steeds dingen die een ander meisje ook paste, op een gegeven moment zei ik tegen haar: ‘Oh als je dit jurkje uit hebt, wil ik het ook heel graag passen!’ Toen zei ze: ‘Oh maar dit is gewoon mijn eigen jurkje!’ Was echt heel grappig en ik ben met een aantal superleuke items naar huis gegaan. Ook heel leuk om te zien dat een aantal van mijn kledingstukken een nieuwe eigenaresse gevonden hadden.

  De restanten hebben we naar de kringloop gebracht, maar je kunt ook afspreken dat je je eigen restanten mee terugneemt.
  Bij meerdere gegadigden wordt er gewoon geloot.

  Nu ik het zo opschrijf, ga ik het denk ik ook binnenkort zelf organiseren.

  1. ja, kleding ruilen vinden we echt een heel leuk concept. Vooral om het zelf te organiseren, of om juist naar een ‘groots’ georganiseerd kledingruilfeest te gaan. Ik zelf heb alleen nog nooit echt iets gescoord (wel sieraden enz hoor, maar geen kleding) maar dat heeft vooral te maken met het feit dat ik een lastige maat heb. Het lijkt me heel leuk om zoiets een keer met lezers te organiseren, dus wie weet komt dat er wel een keertje van :)

 19. Als vervolg op Rosannes vraag: weten jullie nog goede merken voor eerlijk ondergoed/lingerie?
  Ik draag graag beugelbh’s en padded, en die zijn bijna niet te vinden.

  En sportkleding. Ook al zo ingewikkeld! Tips hiervoor? (En ik ben best van tweedehands, maar een hardloopbroek waar iemand al een jaar in heeft lopen zweten vind ik toch niet zo’n fijn idee)

  1. Maar dank voor de panty tip trouwens! Ik heb al 2 jaar geen panty meer gekocht, maar ze zijn nodig aan vervanging toe. Alleen ik wilde graag een ‘betere’!

  2. Sincero heeft een winkel in Utrecht (en een webshop) waar zij ondergoed (ook lingerie), pyjama’s en wat sportkleding verkopen. Allemaal eco en fairtrade. Duurzaamsport.nl is een site waar ze vanalles verkopen rondom sport en vrije tijd. Misschien een kijkje nemen waard!

  3. Je zou voor sportkleding eens naar Odlo kunnen kijken en ik geloof dat ze bij Patagonia ook goed hun best doen.

  4. Bij watmooi.nl heb je ook ondergoed en padded bh’s als het goed is

 20. Ik ben nog van plan mij meer te richten op éerlijke kleding.
  Voor nu is meer 2dehands open al een stap in de goede richting :D

  Kleine opmerking:
  je leest echt overal dat mensen denken datduurdere merken ‘eerlijker’ zijn dan goede merken, dat is dus absoluut niet zo. Bij duurdere merken betaalje vaak meer voor de merk&service maar het een 50euro kledingstuk kan door dezelfde kinderen gemaak zijn als zijn 10euro broertje. Zie de lijst van Rankabrad die Ilse plaatste, je schrikt als je ziet hoeveel bekende en dure merken ontzetten laag scoren.

  1. Absoluut! Het is een misvatting om te denken dat duurdere merken ‘beter’ zijn. is lang niet altijd het geval. Wat er echt toe doet zijn keurmerken en verklaringen vanuit het merk en goedkeuring van een organisatie als Max Havelaar of Fair Wear.

 21. Geinspireerd door jullie artikel ben ik gaan zoeken naar bamboo sokken. Ik kwam toen terecht bij bol.com die Gianell sokken verkoopt voor een vriendelijk prijsje (30,- voor tien paar). Nu vroeg ik me af hoe duurzaam dat merk Gianell is…. Kunnen bamboo sokken ook niet duurzaam zijn? Natuurlijk is het duurzamer dan katoen, maar wie maken de sokken? Op internet kan ik geen site van Gianell vinden. Hoe kom je er als consument achter of een product gemaakt is met respect voor mileu, mens en dier?

  1. Hmm, geen idee.. nooit van het merk gehoord. Heb gekeken op bol.com maar kan ook geen keurmerken vinden. Misschien kan je het voorleggen aan de Fair Wear Foundation? (te vinden op Twitter bijvoorbeeld)

   1. Dank voor het snelle antwoord. Ik kon inderdaad ook geen keurmerken oid vinden. Nog nooit van die foundation gehoord, ik ga er eens achterna (ik heb helaas geen Twitter)

 22. Goed bezig! Ik heb dat aan het begin van het jaar ook als focuspunt voor mezelf gesteld. Ik probeer sowieso beter na te denken over of ik wel echt iets nodig heb en ik denk dat duurzame kleding gewoon sowieso betere kwaliteit is. Een goedkoop shirtje ga je bijvoorbeeld sneller in zweten dan in een wat duurder en duurzamer shirtje, denk ik. Het lastige aan duurzame kleding is dat het nooit helemaal 100% duurzaam en sociaal is, maar het fijne aan kleding is dat je dan weer wel in alle fasen iets kunt doen (van aankoop tot wassen tot recycling). Wat ik dan wel weer lastig vind is of ik dan helemaal moet stoppen met kopen bij goedkope winkels aangezien degenen die de kleding maken daar ook weer afhankelijk van zijn… En ik moet wel heel eerlijk toegeven dat ik bij een kledingmerk werk en daardoor afgelopen week toch weer net wat teveel gekocht heb omdat het zo goedkoop was… Wat ik nog wel leuk zou vinden is een website waarop duurzame en ecologische webshops genoemd staan. Op zich is er natuurlijk Talking Dress, maar ik denk dat ik voor mezelf een lijstje ga maken. :)

 23. Ik vind het eigenlijk een hele goede deal, vraag me nu heel erg af hoe mensen nou meer kledingstukken kunnen halen voor 90 euro?

 24. Wat ik me dan in deze afvraag, ik ben het volledig, 100% met jouw/jullie standpunt eens :)
  Wel moet ik zeggen, mijn budget is beperkt dus ik ga wel naar de C&A/H&M maar dan voor de biologische collectie. Hoe staan jullie daar tegenover? De “verantwoorde” lijnen van de grote ketenen?

 25. Leuk artikel:) Wat een een grote tip is als je het nog niet kent is into-mind.com
  Geniale site over minimalistisch met kleding omdaan, van je eigen stijl meer definieren tot je kastinrichting tot ecologisch winkelen.
  Over dit laatste heb je een leuk artikel met een beslisboom om de beste keuze te maken. http://into-mind.com/2014/02/06/eco-conscious-shopping-a-beginners-guide/
  Dit laat echt zien dat ‘ecologisch’ niet zo simpel is, en dat er veel opties zijn behalve de prijzige ecomerken (want ja een shirt kan nog wel maar zo’n broek van bijv. monkeegenes is voor mij echt onbetaalbaar voorlopig).Er zitten ook opties in als tweedehands, zelf maken, kijken of je al iets vergelijkbaars hebt om op te knappen, kwaliteit van een gewoon merk dat lang meegaat etc.

  Ik probeer zelf er vooral bewust mee bezig te zijn, dus niet te veel impuls aankopen maar van te voren denken ‘wat wil ik hiermee, heb ik het echt nodig?’ etc. en dan kan het wat mij betreft ook wel eens een ‘slecht’ merk zijn, want dan gebruik ik minder en doe ik er langer mee.
  Daarnaast is het niet kopen van kleding uit Bangladesh o.i.d. ook niet per se de oplossing voor het probleem daar, omdat die mensen de inkomsten nodig hebben. (Daarmee wil ik het niet goed praten maar het laat maar weer zien dat het niet zo simpel is). Kennen jullie de serie ‘Bloed, zweet en luxeproblemen’? Daar wordt dat heel mooi in weergegeven.

  Zelf probeer ik meer kleding te maken, dat vind ik sowieso leuk, want de kleding die ik tot nu toe ben tegengekomen van ecobrands is helaas totaal niet mijn smaak. Maar waarschijnlijk heeft het ook nog wat meer zoekwerk nodig.

 26. Wat een leuk (&handig) artikel! Op dit moment ben ik echt bezig met fairwair en zulk soort dingen en ik stuitte op dit artikel! Superhandig dit artikel, ik heb weer wat nieuwe winkels aan mijn eerlijkekledinglijstje toegevoegd!

 27. Goed artikel Merel! Dankjewel! Dit is een late reactie op je artikel maar ook ik begin steeds meer te beseffen dat ik (of wij) minder kleding moet kopen en van eerlijkere afkomst. Hopelijk hebben meer mensen dat na het zien van ‘De Slag om de Klerewereld’.
  Ik ben op internet aan het zoeken naar antwoorden en vind dit een fijn artikel met goede tips! Ik was afgelopen week in Antwerpen en ben daar naar 2 fairtrade winkels geweest, waaronder Today is a Good Day waar ik mijn allereerste eerlijke kledingstuk heb gekocht en ik ben er superblij mee! Ikzelf ben niet zo’n held in combineren en weet dat ik daar nog veel te halen heb, ik moet gewoon efficiënter zijn met kleding! Ik neem mezelf voor om de komende week weer eens goed door mijn kledingkast te gaan, veel dingen op te ruimen en veel leuke setjes ga samenstellen met de kleding die ik wil houden. Misschien moet ik er een foto van nemen zodat ik niet inspiratieloos voor mn kast hoef te staan! Ik kan maar moeilijk fairtrade kleding vinden in mijn smaak maar de juiste basics en vintage stukken combineren moet een leuke uitdaging zijn :)

 28. Hoi Merel

  Naar aanleiding van je post van gisteren heb ik een vraag. Ik heb namelijk al een tijdje terug besloten om niks nieuws meer te kopen maar alles 2e hands of dat nou in de kringloop is via een groep op Facebook. Nu heb ik via marktplaats minnetonkas gekocht 2e hands, die dus blijkbaar van leer zijn. Wat vind jij daarvan? Mag een vegan wel 2e hands leer dragen? Ik voel me nu namelijk ontzettend schuldig omdat iedereen vind dat ik dat echt niet kan maken en mezelf eigenlijk geen veganist mag noemen en omdat ik hiermee wel een secundaire markt schep. Ik weet dat ik het nieuw niet zou kopen maar nu heb ik het gevoel dat ik vanuit ego heb gehandeld en dat dat eigenlijk not done is als veganist :(

  1. Hi Saonah, wat vervelend dat dit je is overkomen. Je vraagt me: “mag een vegan wel 2ehands leer dragen?” Er zijn geen regels he, die mag je zelf bedenken. In principe gebruikt een vegan geen dierlijke producten, dus ook geen leer. Maar sommige vegans dragen wel tweedehands leer. Ik doe het zelf bijvooreeld wel, omdat ik nog een paar schoenen heb die gewoon nog goed zijn (en die ik al jaren heb) en waarom zou ik ze wegdoen?
   Je komt niet in de gevangenis, je wordt niet opgepakt door de vegan politie.. het is vooral voor je eigen gevoel vervelend, denk ik. Ik heb bijvoorbeeld wel besloten dat ik geen leren tassen meer wilde hebben, dus alles wat ik had heb ik weg gedaan en nu heb ik een mooie tas van vegan leer van een goed merk. Dat voelt stukken beter. Ik denk dat je even voor jezelf moet overwegen of je de schoenen met plezier gaat dragen of niet. Ga je iedere keer dat je ze draagt een rotgevoel hebben? Dan zou ik ze weer wegdoen (weer op Marktplaats zetten, waar je ze ook vandaan hebt) … Denk je dat je de schoenen met plezier kunt dragen, dan zou ik dat doen en er zuinig op zijn. Dan is het in ieder geval niet voor niets geweest. Een volgende keer zal je denk ik wel extra checken of iets van leer is of niet. Althans, dat is mijn ervaring :)

 29. Ik ben sinds een paar jaar bezig met Fair Trade kleding, en mijn strategie is: Zo ethisch mogelijk als het lukt (fair/eco), en lekker mixen met tweedehands jasjes, refashioned overhemden, etc. Duurzaam shoppen kost wat meer zoekwerk, en soms investeer ik in iets duurders (waar ik dan wel superveel plezier van heb). Als ik toch in de H&M (oid) rondloop, dan kijk ik altijd op het label om te kijken waar het gemaakt is. Gemaakt binnen de EU (Italie, Bulgarije etc) geeft wat meer vertrouwen in de arbeidsomstandigheden gezien de regelgeving hier. Biologisch katoen is goed (want de katoenboer heeft dan in elk geval geen gif op zijn land hoeven spuiten) maar geen garantie voor goede arbeidsomstandigheden bij het verwerken van die katoen. Bovendien zijn sommige winkelketens slim, en vermelden ze niet of het kledingstuk 100% biologisch katoen is of een mix met andere katoen (bijv. C&A).

  Hierbij mijn lijstje merken/websites. Op de websites van de merken zelf is het aanbod vaak groter dan op de Nederlandse websites, dus vaak een kijkje waard.

  Merken:
  – People Tree (my first love, ik wordt hier nog steeds heel blij van. Maar ik ga wel bijna altijd naar hun engelse site, omdat ze daar veel meer hebben)
  – Lanius (Koln), stijlvol Duits merk (soms met hele mooie jassen, truien of tops)
  – Mud jeans (Amsterdam; met inruil- en lease-optie)
  – Nudie Jeans
  – Saint Basics (NL ondergoedmerk, mijn man zweert bij de T-shirts / ondershirts en die gaan heeel lang mee)
  – Wunderwerk
  – Alchemist
  – Armedangels (hun wol/katoen-truien/vesten rekken over de tijd wel uit dus niet te groot bestellen. Hun katoenen kleding valt normaal )
  – Esgii (te gekke pantoffels)
  – FTC (fair trade cashmere, wel even sparen)
  – Bibico (beetje romantisch)
  – Becksondergaard (accessoires)
  – Mata Traders (vrolijke jurkjes & accessoires)
  – Brain Tree
  – Supershirt (t-shirts)
  – Kiss & Tell (zijde kleding en sjaals)
  – Everlane (geweldige basics, helaas US only)
  – Froy & Dind (happy stofjes voor het hele gezin uit Belgie, met nadruk op bio/eco, niet op fair trade)

  Schoenen: Ik kies vaak voor binnen de EU geproduceerde schoenen, dus in Italie of Spanje gemaakt (KMB, Scarosso, Pikolinos). Het enige schoenenmerk dat ik ken dat echt eco + fair is, zijn Veja sneakers (ook vegan), verder zijn ook TOMs bekend voor hun duurzaam ondernemen & vegan schoenen.

  Nederlandse websites: Watmooi.nl, degroeneknoop.nl, hetgroenewarenhuis.nl, ecotex.nl, wehkamp.nl (Wehkamp heeft een bescheiden aanbod fair fashion, klik onder ‘inspiratie’)
  Buitenlandse websites: todayisagoodday.be, reformation.com, gatherandsee.com, sezane.com (niet fairtrade maar ‘ethically conscious’ – bij elk stuk staat ook vermeld waar het gemaakt is en wel een mooi merk)

 30. ik heb al twee jaar geen kleding gekocht en ben nu echt aan een nieuwe spijkerbroek en andere basic toe maar ben niet van het online winkelen.
  Zijn er in Twente duurzame kledingwinkels?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *