Eetdagboek van een Veggie: Frouke Vonk

ik

Ik ben Frouke: al ruim 20 jaar vegetariër en de laatste 3 jaar eet ik bijna helemaal veganistisch. Het is (vind ik) zo onlogisch om dierlijke voeding te eten, we hebben het niet nodig (genoeg voedzame en heerlijke plantaardige voedingsmiddelen op deze aarde) en de manier waarop de meeste dieren gefokt worden dat vind ik echt afgrijselijk. Jammer dat de meeste mensen het niet willen weten. Enfin, verander de wereld begin bij jezelf!

Dit jaar is mijn bedrijf van start gegaan: Sushi by Chispa. Ik geef vegan/organic sushi workshops. Ook kan je me voor catering inhuren en als je bij me wilt komen eten (huiskamerrestaurant) kan dat ook. Daarnaast verkoop ik Granola (By Chispa) en organiseer ik, samen met een hele fijne/fantastische yoga/meditatie coach “Loving Days and Weekends,” waarbij ik lekker in de keuken mag staan! Naast het ‘heelveelbezigzijn’ met plantaardig eten vind ik het ook heerlijk om erop uit te gaan, op de fiets of aan de wandel, een drankje (en een dansje) te doen met vrienden en heerlijk te ontspannen tijdens de yogales.

Ochtend

ontb.2foto's

Ik ben vanmorgen vroeg opgestaan en had zin in een wandeling, ik heb eerst een glas warm water met een halve uitgeperste citroen gedronken. Daarna aan de wandel gegaan in de Hout, een prachtig park bij mij om de hoek in Haarlem. Heerlijk om zo de dag te beginnen, frisse lucht en mooie groene bladeren! Terug thuis aangekomen had ik trek in mijn lievelingsontbijt:

•avocado/banaan mousse met granola, cacao nibs en chiazaad•

Love it! Voor iedereen die het lastig vindt geen yoghurt meer te eten: dit is de oplossing! Als je van heel zoet houdt kan je er eventueel nog wat rijststroop doorheen mixen. Ook lekker als toetje (als je nog wat ruimte over hebt), je kan ook de granola weglaten en alleen avocado/banaan en cacaopoeder mengen: chocolade mousse!

tussendoor.rabarber

Tussendoor at ik Texelse rabarbercrumble. Mijn ouders wonen op een fantastische plek waar de rabarber in het wild groeit. Bij mijn laatste bezoekje kreeg ik wat stengels mee. Ik heb er voor de kleur (en is ook heerlijk) wat cranberry’s door gedaan. De rabarber heb ik gezoet met rijststroop en appeldiksap omdat ik liever geen suiker gebruik. Het crumble deeg is gemaakt van sesamzaad, fijne haver, kaneel, vanille, tarwemeel (gebuild, 85%), zonnebloemolie en rijststroop. Heerlijk!

Middag

misoingr.lunch misosoep

Ik had nog veel groenten in huis dus voor luch werd het vandaag een misosoep met zwarte rijstnoedels en veel groenten. Sinds ik miso heb ontdekt (zo’n 3 jaar geleden) kan ik me niet meer voorstellen dat ik ooit zonder gekookt heb! Het is zo heerlijk en zo veelzijdig! Regelmatig eet ik een misosoepje als ontbijt, ook heerlijk. Ik dwaal af. Vandaag was het een misosoep met broccoli, prei, wortel, wakame, black rice noodles, ui, shiro miso (witte), citroen en gembersap. Verrukkelijk!

tussendoor.cold smoothie

Als tussendoortje heb ik een smoothie gemaakt van rijstmelk, bevroren rode vruchten en een beetje kokosrasp.

Avond

noodlesushi

Als voorgerechtje had ik van het restje zwarte nudels een sushirolletje gemaakt met julienne wortel en komkommer, heerlijk met shoyu-gember dip!

diner

Wat ik echt fantastische uitvindingen vind zijn 1) courgettespaghetti 2. een juliennesnijder. Courgettespaghetti is heerlijk en heel makkelijk te maken. Ik laat het vaak even marineren in citroensap, beetje zout en wat olijfolie. Als het andere eten bijna klaar is roerbak ik het heel kort op hoog vuur en klaar ben je! Er zit een supberbite aan als je het maar kort bakt en en is echt heerlijk!

Vanavond at ik het met Portobello uit de oven (met tijm, zout en olijfolie) met een groenten/tomaten saus, geroosterde pompoenpitten (afgeblust met shoyu en gember), edelgistvlokken (voor de kaassmaak) en tuinkers. Daarnaast wat gemarineerde arame+ui en gepickelde rode ui met rauwe preisnippers.

Recept Gourgettespaghetti & gevulde Portobello + arame

Ingrediënten 2 personen:

1 courgette
½ citroen
beetje olijfolie

2 portobello’s
½ tl. gedroogde tijm
beetje olijfolie

Saus:
2 tomaten
1 ui
1 wortel
2 tenen knoflook
1tl rijststroop
2tl rode wijnazijn
2 tl italiaanse kruiden
olijfolie
kiemen voor garnering
edelgist
zout

arame:
klein beetje arame (het wordt veel meer na het weken!)
1ui
shoyu
mirin (zoete rijstkookwijn)

Uipicle
¼ rode ui
2 el. umesu

pompoenpitten:
2 handjes pompoenpitten (maar je kan net zo goed meteen een hele pan klaarmaken en later bewaren in een luchtdicht potje)
shoyu
gemberrasp (voor sap)

saus:

Fruit de ui in een beetje olijfolie en voeg daarna de andere groenten en de italiaanse kruiden toe met een beetje zout en laat het op een heel laag vuurtje gaarstoven (=/- 15 min.). Maak op smaak met rijststoop, rode wijn azijn nog wat extra zout. De Portobello is ook heerlijk met een wortel of kikkererwten / pompoenpuree. Net waar je trek in hebt of wat je in huis hebt.

portobello’s:

Zet de oven op 175 graden. Maak de Portobello schoon en leg ze in een ovenschaal (of op een bakpapier). Besprenkel ze met wat olijfolie, zeezout en tijm. Doe ze ongeveer 15 minuten in de oven (check of ze niet meer hard zijn, anders laat je ze nog iets langer in de oven).

arame:

Week de arame +/- 10 minuten in een laagje water, tot het zacht is. Snijd de ui in zeer dunne halve maantjes en fruit deze 5 mijn. in een beetje sesam (of andere plantaardige) olie. Knijp de arame uit en bak deze even mee in de olie. Voeg het weekwater van de arame toe en laat dit inkoken. Als bijna al het water verdampt is proef je of de ui gaar is. Zo ja: voeg klein scheutje shoyu en mirin toe en laat dit helemaal inkoken. (zo nee, voeg je nog een klein beetje water toe tot het gaar is). Proef. Als het zouter mag voeg je nog wat shoyu toe.

Uipickle:

Snijd de ui in halve dunne ringen en laat ze minimal 10 minuten in de umesu marineren. Spoel af voor het opdienen (tenzij je van heel zout houdt). Als je geen umesu in huis hebt kan het ook met azijn.

Pompoenpitten:

Rooster de pompoenpitten in een hete koekenpan onder voortdurend omroeren/omgooien totdat ze mooi goudbruin zijn en ze bijna niet meer poppen. Doe ze in een hete schaal en sprenkel er een heel klein beetje shoyu over en schep goed om (als je te veel doet worden de pitten slap/taai), pers ook wat gemberrasp uit tussen je vingers en besprenkel over de pitten. Goed omroeren en af laten koelen.

Courgette:

Was de courgette, snijd ze met de juliënnesnijder in lange slierten (middelste van de courgette is te zacht, bewaar dit voor in een soep of saus) en meng dit met wat olijfolie, citroenrasp en (of) een beetje citroensap.

Als de portobello’s bijna klaar zijn en de saus warm verhit je een koekepan en bak je de courgette in ongeveer 2 minuten warm.

Als alles klaar is:

verdeel de courgette over 2 borden, leg in het midden de Portobello en schep daar de saus op. On top: beetje edelgist en kiemen en rondom kan je de pompoenpitten strooien.

Er naast:

Een klein plukje arame met bovenop de (ondertussen roze) ui. Lekker vor de frisheid: beetje bosui of prei bovenop.

Eet smakelijk!

Lieve Frouke, dankjewel voor je inspirerende eetdagboek! Het ziet er allemaal heerlijk uit. Wat vinden jullie van het eetdagboek van Frouke? We lezen het graag bij de comments hieronder!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

23 gedachten over “Eetdagboek van een Veggie: Frouke Vonk

 1. Ziet er allemaal erg smakelijk uit al heb ik zelf echt niet elke dag de tijd om zo uitgebreid te eten.

  Dat recept ga ik wel eens een keer proberen :)

 2. Oh Frouke, kan je geen boek schrijven? Dit klinkt erg goed allemaal en je haalt me over om het vlees te laten staan (zoals ik al bijna, net niet helemaal, deed omdat ik gewoonweg niet weet wat ik moet koken) Ik ben om. Ik heb ook maar gelijk een juliennesnijder besteld, kom maar op met die courgette spaghetti.

 3. Een leuk eetdagboek! Maar ik wilde wel even vermelden dat er ook vegan yoghurt bestaat nl sojayoghurt ;)

 4. Wat een leuk artikel frouk! Super informatief. Moet je vaker doen :)
  Ik ga de courgettespaghetti ook proberen. Thnxx

 5. Goed bezig zijn. Ik ben al 25 jaar lang vega en heb onlangs een paar jaar vegan gegeten. Nu kan dat even niet meer voor mijn gezondheid, maar ik weet nog wel hoe enorm goed ik me erbij voelde. Deze recepten zien er fantastisch uit!

 6. Leuke post! Miso lijkt me heerlijk maar ik weet niet goed hoe ik het moet gebruiken. Is het een idee om daar eens een post over te maken?
  – welke soorten zijn er?
  – wat is het verschil in smaak?
  – waar kan je het allemaal in gebruiken en hoe gebruik je het?
  – en bewaartips?

  1. Inderdaad goed idee om daar een post over te doen! Ik gebruik miso nu op de volgende manieren:
   – in de soep (als vervanger van bouillon, of je doet minder bouillon en wat miso samen)
   – in de wok met groentes en peulvruchten wokken
   – in sauzen

   De miso die ik gebruik komt van de biowinkel en kost 4 euro nogwat voor een pakje. Is best wat geld, maar je doet er ook erg lang mee gelukkig

  2. Joehoe!! Op mijn Facebook/sushibychispa heb ik een stukje over miso gepost. Hoop dat je er wat aan hebt!

   Veel plezier, succes en eet smakelijk!

   Frouke

 7. Wat knap dat je veganistisch eten volhoudt! Lijkt mij best lastig aangezien je dan vrij veel niet kan eten. Maar wat je eet ziet er echt heerlijk uit! I like it :)

  1. Als je je verdiept in de veganistische keuken kom je zoveel lekkers tegen dat je op een gegeven moment het niet-vegan eten vergeten bent…! Dit is zeker zo als je thuis eet, dan is vegan heel makkelijk. Alleen buiten de deur eten moet je wat meer opletten helaas, omdat de wereld nog niet zo vegan is ingesteld (gelukkig steeds meer!)

 8. Ziet er super creatief en lekker uit allemaal. Het valt me wel op dat in dit dagmenu weer heel weinig eiwitbronnen zoals peulvruchten te vinden zijn. Ook veggies hebben proteïne nodig hoor ;-)

 9. Wat een leuke reacties! Wat betreft de eiwitten.. In miso zitten eiwitten (Miso of gefermenteerde sojapasta bevatten eiwitten uit gefermenteerde soja van uitstekende kwaliteit en zijn makkelijk verteerbaar) en ook in de shoyusaus zitten eiwitten. Verder eet ik regelmatig allerlei soorten peulvruchten :) (Dol op humus!)

  Ik zal binnenkort wat meer info over miso op mijn Facebook pagina zetten: http://www.facebook.com/sushibychispa

 10. Wat helpt om te zorgen dat de portobello’s mooi zacht worden, is om het steeltje gedeeltelijk weg te snijden. Dat steeltje kan je dan weer in stukjes op de portobello strooien.
  Heel leuk eetdagboek!

 11. Wat knap dat u dat vol houdt! ik probeer al een tijdje geen vlees meer te eten het is me tot nu vaak gelukt :)

 12. Het ziet er allemaal heerlijk uit. Ik ga het van de weer zeker een keerproberen

 13. Wat een mooie recepten en wat een leuk dagboek.
  Ik ga het zeker binnenkort eens maken….enne wij eten al veel minder vlees en bewuster!!

 14. Knap hoor het ziet er geweldig uit en veel sukses
  Gr. Henk en tineke

 15. Froukje wat een heerlijke creaties , en je tips over het gebruik van Miso maakt me blij.
  En goed idee een boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *