Eetdagboek van een veggie: Margo

Ik ben Margo Verbaarschot, 28 jaar oud. In de zomer van 1994 ben ik vegetariër geworden omdat ik het niet leuk vond dat er dieren dood moesten voor mijn eten. Met de jaren kwam ik erachter dat er nog veel meer goede redenen zijn om vegetariër te zijn. In 2011 vond ik het genoeg geweest om alleen passief te protesteren tegen het dierenleed in de vee-industrie, de oneerlijke voedselverdeling in de wereld en het gemak waarmee de westerse wereld consu-nog-veel-meert. Ik bedacht het project Fris en Fruitig, een 21-daagse actieperiode waarin ik protesteer tegen het feit dat teveel mensen te weinig over hun consumptiegedrag nadenken. Dat is geen verwijt, want ik doe het zelf ook. Het is ons ook zo gemakkelijk gemaakt met op iedere hoek van de straat een supermarkt. Het is wel een oproep voor bewustwording. 

Tijdens mijn project eet ik alleen nog maar dingen waar ik geen enkele mede-aardbewoner mee lastig val. Dus ook geen planten. Hiermee wil ik een boodschap overbrengen: “Mijn dieet is raar, jazeker. Maar dit is wat je eet in de ideale wereld, waarin mensen alle andere soorten zouden leven en laten leven. Wat bekent dat andere dingen die je eet dus met zorgvuldigheid en respect gegeten zouden moeten worden: er is namelijk iets kapot gemaakt, belast, of gedood voor je consumptie.” Tijdens het project zamelde ik geld in voor stichting Wakker Dier. Het werd een succes, dus in 2012 herhaalde ik het project met mijn vriendin Annelies en nog 12 enthousiaste deelnemers. In januari 2013 gaan we weer van start, en iedereen kan zich inschrijven om mee te doen!

Ik eet tijdens het project alleen maar dingen die een plant of boom onbeperkt kan missen: fruit, vruchtgroenten, peulvruchten en noten. Geen melk en eieren want daarvoor moet je dieren in hokjes stoppen, waardoor je hen in hun bewegingsvrijheid hindert, en bovendien moeten er om deze te genereren, stiertjes en haantjes dood voor deze consumptie. Geen bladgroenten of granen omdat je deze niet van de plant kunt halen zonder dat hij daar last van heeft. Het dieet is niet altijd even gemakkelijk, maar het is juist de bedoeling dat ik die drie weken eet om te leven, niet eet om te eten. Lees hier welke producten allemaal fris en fruitig zijn.

Een van mijn Frisse dagen zag er zo uit:

Ontbijt: Banaan met geroosterde hazelnootjes uit de oven en kokosrasp.

Tussendoor: Een zakje geroosterde sojaboontjes en een appel.

Lunch: Baba Ganouche en Humous met rauwe paprika, komkommer en tomaatjes.

Tussendoor: Zelfgemaakte thee van mandarijnschilletjes, cranberries en vanille, met een stukje kastanjebrood met pijnboompitten.

Diner:  Samen met mede-organisator Annelies Karman, eet ik een heerlijke Komkommer-cashewsalade.

Warme komkommersalade:

Ingrediënten

  • Een halve komkommer
  • Een avocado
  • Een halve gele paprika
  • Een hand cashewnoten
  • Een limoen
  • Scheutje sesamolie
  • Scheutje azijn
  • Scheutje olijfolie
  • Peper

Bereidingswijze:

Houd de paprika met een vork boven het gasfornuis, zonder pan, tot de schil zwart is. Doe hem nu in een kom en dek die af met vershoudfolie. Dan kan de warmte niet weg, waardoor het sap tussen het vruchtvees en het velletje gaat zitten. Straks kun je het velletje eraf halen. Dan smaakt ie lekker rokerig.

Kook wat water. Schil ondertussen de komkommer en snijd deze in repen. Doe in een kommetje een scheutje sesemolie en azijn. Voeg daar de komkommer aan toe en giet de kom vol met kokend water. Zet dit even weg.

Schil en snijd de avocado. Snijd de limoen in tweeën en doe het sap op de avocado.

Cashewnoten even in een koekenpan verwarmen, zonder olie.

Giet het water weg van de komkommer.

Haal de verhoudfolie van de paprika en haal het velletje van de paprika. Snijd de paprika.

Doe alles in een mooi, diep bord. Beetje peper en olijfolie erover heen.

Eet smakelijk!

Kijk voor meer recepten en informatie over het Fris en Fruitig project op www.frisenfruitig.nu

Of het Fris en Fruitig project gezond is zou ik niet durven zeggen: ik ben geen voedingsdeskundige. Handig is het ook al niet. Vooral in de eerste week is het even wennen. Je hebt op andere momenten honger, je kunt niet zomaar even onderweg wat halen want overal zit wel iets in dat je niet ‘mag’. Het is bedoeld als een uitdaging, en zo ervaar ik het ook. Ik, en een groot deel van de deelnemers van vorig jaar, voel me er prima bij. Ik kick af van mijn suikergebruik, voel me fit, gezond en vol energie. Wel val ik elk jaar een paar kilo af. Ik vind het leuk om drie weken zo te eten omdat het me uitdaagt om creatief te zijn met een beperkt aantal pure levensmiddelen, waardoor ik ook na het project bewuster met mijn eten omga. Daarnaast vind ik het leuk dat ik zonder het ter sprake te brengen andere mensen aan het denken zet over hun eetgewoonten. Simpelweg door te zeggen wat ik doe, wordt gezondheid, duurzaamheid en diervriendelijkheid het gesprek van de dag. Naast dat het dieet me een goed gevoel geeft, word ik ook erg blij van alle sponsors die het project oplevert. Aan het einde van het project gaat 100% van het sponsorgeld naar Stichting Wakker Dier!

Beste Margo, dankjewel voor je inspirerende verhaal. We wensen je heel veel succes voor de volgende Fris en Fruitig periode en we hopen dat er een hoop sponors voor Wakker Dier gevonden zullen worden! 

Wil je Margo laten weten wat je van het project Fris en Fruitig (en dus ook van haar eetdagboekje) vindt? Schrijf het hieronder bij de comments! 

 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

14 gedachten over “Eetdagboek van een veggie: Margo

  1. Interessant project! Ik ga nog even nadenken of ik hier aan mee ga doen in januari. Het valt me trouwens nog best mee met wat je allemaal mag eten nadat ik de lijst met producten las. Alvast veel succes en plezier!

  2. Dat vergt toch wel heel veel creativiteit om dan nog lekker te kunnen eten, ik vind dat ontzettend knap! Ook erg leuk dat je dit project hebt bedacht, ik denk dat het ook erg belangrijk is dat mensen zich bewuster worden van hun eigen consumptiegedrag, het heeft zoveel invloed op het milieu, de economie, het welzijn van dieren, etc. Enorm veel respect hiervoor en leuk om te lezen!

  3. Wat een bijzonder project. Ook mij lijkt het vreselijk moeilijk om verrassende gerechten te bedenken. Maar, soms zorgt een vermindering aan mogelijkheden juist voor een explosie van creativiteit! Toch?

  4. Wat een flauwekul zeg. Dus jullie maken geen gebruik van (openbaar) vervoer, verwarming, elektriciteit of alle andere dingen die de wereld schaden. Wat ben ik blij dat ik zonder schuldgevoel nog eens wat extra spare-ribs de bbq op kan gooien :-)…..

  5. Thanx dames! @anne: pcies! Ik ging ook genieten van de simpelste dingen. @henk: nee hoor, ik moet ook gewoon naar mijn werk en heb ook een computer nodig voor mijn blog. Maar fijn dat ik je even aan het denken heb kunnen zetten over dingen die de wereld schaden. Heb je wel eens gegrilde watermeloen op de bbq geprobeerd? lekkerrrrr ;-)

  6. weet je het is zo knap lekkere gerechten te bedenken met zo weinig mogelijkheden,
    zo als de foto s laten zien krijg je direkt trek om het op te eten
    krijg je geen gebrek aan stoffen die je nodig hebt?

    1. Ha Marleen,

      Bedankt voor je compiment! Het recept dat op de foto staat is gemaakt door Glenn, het vriendje van Annelies. Wat je vraag betreft: ik heb me door twee voedingsdeskundigen laten informeren: Omdat het project maar 21 dagen duurt kom je, wanneer je je een beetje aan mijn richtlijnen houdt ( http://www.frisenfruitig.nu/dieetadvies-van-2011 ) de drie weken helemaal fit en gezond door. Zelf ben ik geen voedingsdeskundige, maar heb wel inmiddels twee projecten ervaring met dit eetpatroon. Ik voel me er fit en energiek bij.

  7. Wat goed zeg! Ik vind veganistisch eten/leven al heel ‘knap’…..! Ik zal proberen hier ook nog wat meer bij stil te staan. Bedankt voor de eye-opener!

  8. Wow, dat je niet de hele dag honger hebt! Bij dit dagmenu snap ik dat mensen reageren met opmerkingen als “ik ben geen konijn”! Je eet veels te weinig!

  9. Wel de geïmporteerde banaan maar niet de hollandse bladgroenten, die snap ik even niet :/

  10. Vanuit milieuoogpunt valt er wat op te zeggen, maar nog steeds erg goed bezig. Ben zeker voorstander van mensen die bewust met hun voedsel omgaan.

  11. Ik vind het een goede actie en lijkt me leuk om uit te proberen!
    Wel wat duurder denk ik? Maar met pure dingen heb je minder last van trek.

    Hoe zit het trouwens met de alpro soja yoghurt producten, die zag ik namelijk niet in de lijst?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *