Eetdagboek van een veggie: Marin!

Ik ben Marin en ik eet fruit, véél fruit. Eigenlijk eet ik de hele dag door fruit. Behalve ’s avonds, dan eet ik een grote salade met veel groente met wat noten/pitten of zaden. Ik eet nog maar een paar weken zo, dus veel kan ik er nog niet over zeggen. Maar als het echt zoveel doet als dat mensen zeggen die zo eten, dan ben ik benieuwd! (veel energie krijgen, veel kwaaltjes zouden weggaan etc etc) Grappig dat ik nu zo eet, terwijl ik 2 jaar geleden nog vlees at en elke dag 0,5 l cola light dronk. (en véél koekjes en snoep en chocola) Een beetje gek vind iedereen me wel. Als ik ontbijt met een smoothie van 7 bananen. Het liefst een grote salade eet in plaats van patat. En vooral dat ik elke dag 2000-2500 kcal aan voornamelijk fruit eet. Om het een beetje gezellig te houden eet ik met vrienden en bij mijn ouders gewoon wat de pot schaft. (als het vegan is :) ) Oh, en naast al dat rare eten ben ik trouwens student fotografie (laatste jaar!) (www.marinanke.com) Ben ik veel te vinden in de kringloop winkel, ga ik graag naar bandjes, probeer ik zo duurzaam mogelijk te leven, heb ik een trampoline in mijn kamer staan en zou ik later het liefst een restaurantje willen openen. 

Fruit is best duur, vandaar dat ik niet alles biologisch koop. Gelukkig is daar de Haagse Markt, die 4 dagen per week open is en waar meer dan 30 groente en fruitkramen zijn. En altijd handig is het lijstje met de meest en minst bespoten groente/fruit: klik!

Op de markt kostte dit fruit:

3 mango’s voor €1,00
30 bananen voor €3,80
500 gram medjool dadels €2,50
500 gram verse dadels €2,50
2 meloenen €1,00
1 watermeloen €2,50
bosje munt €0,40

Door de natuurwinkel te combineren met de biologische markt, de ‘normale’ markt en de supermarkt geef ik ongeveer 8 euro per dag uit aan eten. En door voornamelijk fruit te eten heb ik bijna geen afval meer! (dat compenseert al dat exotische fruit misschien weer een beetje. Ook probeer ik voornamelijk het seizoensfruit en groente te eten.

Altijd fijn: ontbijten met taart!

Het taartje is gemaakt van dadels (in de blender) en de vulling van mango (in de blender.) Heel eenvoudig, maar heel lekker. Met daarnaast een mango/banaan smoothie.

Tussendoor at ik een tros (bio) druiven

Mijn lunch bestond uit een galia meloen plus een smoothie van 4 bananen met 1/2 bakje bevroren aardbeien.

Tussendoor drink ik veel water met citroen en munt

Tussendoor een watermeloen ijsje (men neme een ijsjesmaker en een watermeloen in de blender) met een handje medjool dadels (dit zijn verse dadels, kun je ook bij de AH kopen.)

Mijn avondeten is courgette rolletjes met zongedroogde tomaat/tomaat saus en gemengde kiemen met een spinazie/tomaat/kiemen/rozijnen/noten/ etc. salade (en een hartjes tomaat van de bio markt!)

Daarna: Ananas!

Als je meer wilt weten over hoe ik eet:

defruiteters.nl (hier staat heel veel handige informatie!)

www.foudnsport.com (Douglas Graham heeft een heel goed boek geschreven: 80/10/10, ik heb het net gelezen)

www.30bananasaday.com(een community met duizenden mensen over de wereld)

www.freeleetv.com(ik vind haar wel een irritante vrouw haha!)

Marin, dankjewel voor dit prachtige en inspirerende eetdagboek! We hebben ervan genoten. Laten jullie Marin weten wat jullie van het eetdagboek vonden? Dat kan hieronder bij de comments!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

56 gedachten over “Eetdagboek van een veggie: Marin!

 1. Knap hoor, alleen maar fruit! Ik hou er wel van, maar ik hou ook wel van koekjes hhahah! Wel heel inspirerend, vooral het taartje! Ga ik ook eens maken :)

 2. wat een leuk geschreven stuk en wat ben je een super leuke meid!!

  toevallig ben ik me ook in het hele raw gebeuren aan het verdiepen en dan m.n de avond maaltijden….

  de “bananen mevrouw” vind ik ook héél irritant! ik zit pas op 4 bananen :o)

  leuk weer een eetdagboek!

 3. Krijg je niet teveel fruitsuikers binnen als je zoveel fruit eet? Op een dag als vandaag lijkt het me overigens heerlijk om bijna alleen maar fruit te eten!

 4. Ik zou echt zo graag zo willen eten, maar ik heb er het geld niet voor (als ik voor 8 euro p/d zou eten zou ik door m’n budget wat ik nu voor mezelf EN mn vriend uitgeef heen zijn). Ik probeer wel zoveel mogelijk fruit/groente te eten en ben lid van Bio aan Huis wat al een hoop scheelt. Die taart ziet er geweldig uit trouwens. Ik ga ook NOG meer proberen zo te eten, fruit is zo lekker! :D

 5. Volgens mij gaat 30 bananas a day er vanuit dat suiker uit fruit niet slecht is. En gelukkig ook maar want fruit is heel gezond, veel (onbewerkte) producten bevatten van nature suikers. Of ik dertig bananen per dag nog lekker zou vinden..Ik houd van bananen maar dat zijn wel heel veel bananen.
  Ik lees ook over raw food mensen die vinden dat je het bij 5 porties of minder moet houden qua fruit. En rawfoodies die vinden dat je relatief veel vet moet eten, en weinig koolhydraten, of andersom. Kortom verwarring alom.
  Een nadeel aan het rawfood dieet lijkt mij naast welke stroming je moet kiezen binnen het dieet dat je echt significante hoeveelheden waterkers, vijgen, dadels, tahin en paranoten, amandelen, kool, broccoli moet eten om een calcium tekort (en dus op termijn osteoporose, een ernstige ziekte) te voorkomen. Je kan immers geen gebruik maken van bijvoorbeeld verrijkte sojamelk. Is dat nog te doen? Naast al die bananen?

 6. Je hebt inderdaad 2 verschillende richtingen binnen raw food.
  Aan de ene kant ‘High Fat, Low Carb’ aan de andere kant ‘Low Fat, High Carb’
  Bij dat laatste eet je dus vooral fruit. En zijn ze van mening dat teveel vet niet goed voor je is, maakt niet uit waar het vandaan komt (plantaardig of niet)
  Want bij ‘High Fat, Low Carb’ eet je veel vet. Noten taartjes, cashew kaas,kokos (water/olie etc.) veel avocado etc.

  Elke dag vul ik op http://cronometer.com/ in wat ik eet. (vooral nu het nog allemaal nieuw is voor me, later hoeft dat niet zo vaak meer denk ik)
  Zo kun je zien of je genoeg kcal binnenkrijgt (minstens 2000), genoeg vitamines/mineralen en niet teveel vet.
  Bijna elke dag is alles groen, hoera!

  30 bananen, dat zal ik nooit kunnen. Of heel misschien verwerkt in smoothies. haha

 7. @Iedereen en @Marin we krijgen net een leuke suggestie via Twitter binnen: of we een vervolg-eetdagboek kunnen doen in de winter? Dit omdat het in de zomer misschien wat makkelijker lijkt om veel fruit te eten dan in de winter. Wat denken jullie daarvan? Ons lijkt het leuk!

 8. Interessant artikel dit! Die salade en de rolletjes zien er erg lekker uit.
  Zelf ben ik ook benieuwd hoe deze voedingsstijl Marin over een tijdje bevalt en of ze misschien nog nieuwe recepten en/of bevindingen heeft wanneer er een aantal maanden zijn verstreken.

 9. Lijkt me erg leuk om te doen, ben zelf namelijk ook heel benieuwd wat het me gaat brengen,
  en of het vol te houden is in de winter! Ik zeg: ja! :)

  1. Leuk! Gaan we doen! We verheugen ons nu al op lekkere meer winterse recepten , mmm!

 10. Wat een leuk & inspirerend verhaal! :)

  Ik vind de ‘nieuwe groene meisjes’ nu al helemaal leuk!

  Ik ben vooral benieuwd naar dat dadel/mango taartje… Hoe heb je dat precies gedaan? Is het echt zo simpel?

  Alvast bedankt!

  Groetjes Maaike

 11. Ik zou warm eten echt super missen, ik eet het liefst 3 keer per dag warm.

  Maar ik zou me ook echt zorgen maken over allerlei tekorten. Ik word nu behandeld voor vitamine D tekort (en dat komt niet door voeding, maar omdat ik met mijn superlichte huidje gewoon niet genoeg onbeschermd in de zon kan komen), dus ik ben een beetje neurotisch.

 12. Het mango taartje is inderdaad heel makkelijk!

  – iets van 10 verse/medjoul dadels in de blender gooien (of ‘normale’, die je een uurtje weekt)
  Hierdoor krijg je een plakkerig ‘deeg’, die je op een bordje in een taartvorm kan neerleggen, als bodem.

  De vulling is 1 mango, in de blender. De vulling was wel vrij vloeibaar, misschien handiger met bijv. een banaan er door heen.
  (maar kan eigenlijk met van alles, bijv. diepvries aardbei, appel in de blender etc)

  (oh, het enige is dat het taartje niet meer loskomt van het bordje, daarvoor is ie te plakkerig haha, je kunt de dadels ook combineren met noten voor een drogere bodem maar dan is ie niet meer alleen van fruit)

 13. Ik slik wel een Vegan supplement (voor B12 en vit D)
  En vul dus elke dag alles in op http://www.cronometer.com, of ik alles wel genoeg binnenkrijg.
  Alles is bijna elke dag meer dan voldoende, behalve calcium, daar moet ik me nog meer in verdiepen :)

  1. Boerenkool. Schijnt ook goed opneembare calcium te zijn.

   Ik vul deze week even mijn menu in op eetmeter, en ik zwabber bij bijna alles tegen de ondergrens aan. Ik eet gewoon niet genoeg blijkbaar, dat maakt anders gaan eten ook moeilijker. (Ik slik wel al jaren een multi bij, en los vitamine B12, maar voor D heb je daar dus niet genoeg aan.)

 14. Interessant om te lezen & leuke foto’s. Ben wederom jaloers op de uitgebreidere stadse voorzieningen ;-) Dankjewel voor het delen van je dag en de info! Ook de reacties zijn weer leuk om te lezen. Blijft een leuk item

 15. Heel interessant, maar ben ook benieuwd hoe het je in de toekomst zal vergaan.
  Ik denk dat ik het niet zou kunnen, ik heb ook wel graag iets warms.

 16. Ik vind het eetdagboek erg leuk om te lezen meiden. Maar van deze bijdrage ben ik echter zeer verbaasd. Alleen maar fruit de hele dag door, is echt niet goed voor je. Fruit is zeker gezond voor je, maar er zit ook suiker in. Je bloedsuiker krijgt alleen maar kicks op deze manier, het zijn snelle suikers. Ik zou het afwisselen met groente en noten/zaden en andere eiwitten en ook wat koolhydraten (de langzame suikers).

  1. Marleen, misschien kan je Marin wat specifieke vragen stellen over hoe het haar bevalt en hoe ze zich voelt? Wij hebben er zelf geen ervaring mee. Overigens, iedereen mag zich aanmelden voor een eetdagboek: van flexi tot veganist en van raw foodie tot fruitarier. Wij vinden het juist interessant om al deze kanten te belichten en spreken verder geen mening uit over wat wij van het eetpatroon in kwestie vinden.

  2. Hoi Marleen en de andere mensen die denken dat je teveel fruitsuikers binnen kan krijgen. Hoewel deze levensstijl een omschakeling en meestal heereducatie verijst, heb ik nog nergens goed wetenschappelijk bewijs gezien dat het mogelijk is om teveel glucose/sucrose/fructose binnen te krijgen. In tegendeel zelfs er zijn veel aanwijzingen dat we er veel van kunnen eten. Nu is het naast het eten van fruit ook belangrijk voldoende bladgroenten te eten, ik eet zelf ongeveer 2 tot 6 procent van mijn dagelijkse energieinname uit bladgroente (leafy greens)

   Ik raad aan om de volgende boeken te lezen:
   – The 80/10/10 Diet by Douglas N. Graham
   – The China Study by T. Colin Campbell
   – Dr McDougall’s new book ‘The Starch Solution’
   – Dr. Neal Barnard’s Program for Reversing Diabetes
   – Prevent and Reverse Heart Disease by Caldwell B. Esselstyn Jr.
   – The McDougall Plan by John A. McDougall

   Ik doe dit zelf al een goede 16 maanden en zit nu bij het Woodstock Fruit Festival waar ik nog nooit zoveel fitte en gezoende mensen bijeen heb gezien. Als iedereen zo zou leven, zullen er een hoop grote wereldproblemen verdwijnen.

 17. Knap dat ze het volhoudt! Alleen weet ik niet of zoveel fruit wel zo goed voor je is? Alles waar ’te’ voor staat lijkt me niet echt gezond…

 18. Ik ben een beetje bang voor tekorten als ik dit menuutje lees. Essentiële vetzuren (EPA, DHA) en een boel vetoplosbare vitamines en enkele van het B-complex… lijken me te ontbreken… Neem je ook supplementen dan?

 19. Hee Marin! Ik lees op het lijstje van groente met veel gif en weinig gif, dat bananen bij het lijstje van weinig staan. Ik heb altijd de volle overtuiging gehad dat juíst bij bananen heel veel gif wordt gebruikt (net als ananas trouwens en die staan ook aan de kant van weinig) Het zijn onderzoeken van een aantal jaren geleden, maar zou er werkelijk zoveel veranderd zijn?
  Leuk trouwens om je bevindingen te lezen meis!

 20. Knap als je dat volhoudt. Het is overigens helemaal niet gezond om zoveel fruit te eten. Ten eerste krijg je teveel fruitsuikers binnen. En je mist een hoop voedingsstoffen die je lichaam wel nodig heeft. Als je gezond wilt eten kun je fruit beter combineren met veel groentes, noten, speltbrood/zuurdesembrood en zaden. Het boek van Amber Albarda is een goede aanrader als je wilt weten wat voedingsstoffen met je lichaam doen.

 21. ik vond het interessant en inspirerend om te lezen. ik ben ook helemaal into raw. ik heb net een dehydrator gekocht, ik hou erg van noten bars en crackers van zaden etc. zelf weet je het beste waar je behoefte aan heb, als je naar je lichaam luistert komt het vaak helemaal goed! niemand is hetzelfde en de een heeft misschien meer behoefte aan fruit en de ander. veel plezier toegewenst!!

  1. Jaloers op de dehydrator! Daar kan je superlekkere dingen mee maken!!

 22. Wat eeen superpost is dit! Ik probeer zelf voornamelijk fruit en groente te eten maar soms vind ik dat wel heel moeilijk en zondig ik met wat pure chocola…. Deze post zijn erg inspirirend!

  1. mmmm pure chocola! Maak je ook wel eens zelf raw chocolade? of koop je dat, zoals van Ombar of Lovechoc? Zo lekker!

 23. @ Rosa; nog tips waar je een goede en betaalbare dehydrator kunt kopen?

  1. Uit een heel andere hoek namelijk het drogen van fruitsnacks en dergelijke voor onze honden ken ik de Bomann voedseldroger. Ik weet niet of dat is wat je zoekt maar je zou er eens op kunnen zoeken in Google?

  2. @linda,.ik heb het instap model gekocht bij unlimited health in amsterdam. ze hebben ook een fantastische webshop. ik heb er een met 4 lades voor 200 euro. ik ben er onwijs blij mee maar je moet wel geduld hebben, drogen kost veel tijd.
   ik heb gekozen voor de excalibur omdat ik gewoon een goed apparaat wilde hebben en de lucht circuleert goed en het is vierkant. wat fijn is voor het maken van crackers en bars. je kunt je echt helemaal uitleven met het ding. zoveel combi’s kun je maken van:-). en je eigen fruit drogen. :-)

 24. Hallo,
  Leuk artikel Marin!
  Ik ben zelf meer dan vier jaar bezig met deze manier van eten (ik noem het het Fruiteter dieet) en al meer dan 8 jaar veganist. Het bevalt nog steeds heel erg goed. Ik zag meerdere bezorgde commentaren van mensen op deze pagina, met name mbt mogelijke tekorten. Het volgende artikel van fruiteter Andrew Perlot gaat hier dieper op in:
  http://www.raw-food-health.net/Nutrition-Requirements.html#axzz1hdCsdYUU
  In principe (zoals Jelle hierboven ook schrijft) is het belangrijk om naast fruit ook veel (blad-)groenten te eten. Op onze website staat een uitgebreide lijst met wat je allemaal kunt eten op dit dieet. Ook hebben we een uitgebreide voedingswaarden analyse van een mogelijke dag van een Fruiteter, plus nog veel meer andere informatie.

  Deze video van Stefania Licari (ultramarathon loper en arts) vind ik zelf heel erg leuk, ze beschrijft heel goed wat deze manier van eten inhoudt:
  http://youtu.be/B6aEehE7Vu0

  Met vriendelijke groet,
  Jelke

  1. Ik zou heel , heel , heel graag met deze Jelke in contact komen. Ben of ken jij Jelke, mail mij alsjeblieft. Heel veel dank, Marina

 25. Heel interessant om eens een dagje van een fruitarian te zien! Ikzelf eet ook zoveel mogelijk rauw, maar dan wel het meer conventionele rauw – hoewel conventioneel en rauw samen toch een beetje vreemd klinken. In ieder geval ziet dat ontbijttaartje er heerlijk uit. Ga ik zeker eens uitproberen.

 26. Hey Marin,

  Leuk om te lezen, wel interessant. Waar ik benieuwd naar ben is hoe dit dieet zich tot een dieet met meer groenten verhoud in voetafdruk (land/watergebruik, co2 productie). Zomers zou je veel Nederlands seizoensfruit kunnen eten, maar bananen, mango’s etc zijn niet echt Nederlands seizoensfruit.

  Groeten!

  1. He Simon! Grappig dat je iets stuurt :)

   Er is een app, Groente & Fruit kalender van Milieucentraal, waar ik vaak naar kijk.
   http://www.milieucentraal.nl/groente-en-fruitkalender
   Je hebt daar verschillende indelingen (A t/m E), en die zijn gebaseerd op de hoeveelheid
   broeikasgas die vrijkomt door de teelt, het gebruik van kunstmest en gewas beschermingsmiddelen en
   het vervoer van 1 kg product.

   Heel vaak hebben groente en fruit uit Nederland een hoger energie label dan iets uit een ander land
   (omdat daarvan de opbrengst per hectare lager is bijvoorbeeld)
   Zo hebben bananen nu energielabel B, eveneens als de blauwe bes,kruisbes en aardbeien uit Nederland.
   En zijn de mango’s uit Senegal zelfs milieuvriendelijker. (energielabel A)

   Verder heb ik nu helemaal geen afval meer (alleen compost), wat heel fijn is!

 27. Oh, had net een reactie geplaatst, maar die is weg denk ik?

  Wat ik vertelde was dat ik een app van Milieu centraal gebruik, de groente en fruit kalender. Zij gebruiken energielabels.
  “Het energielabel van groente en fruit geeft aan hoe klimaatvriendelijk een product is, vergeleken met andere groente- en fruitproducten. De indeling in klassen (A t/m E) is gebaseerd op de hoeveelheid broeikasgas die vrijkomt door de teelt, het gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen, en het vervoer van 1 kilogram product (zoals het in het schap ligt).”

  Zo hebben bananen nu energielabel B, eveneens als aardbeien, blauwe bessen en kruisbessen uit Nederland.
  En hebben mango’s uit Senegal nu energielabel A.

  En ik heb nu helemaal geen afval meer. (alleen compost)
  Waar ik ook heel blij mee ben!

  1. Hoi Marin, je reactie werd door het spamfilter tegengehouden omdat je een link naar een website noemde. Vandaar! Maar ik heb hem alsnog toegelaten, dus hij staat nu boven deze reactie :)

 28. Wij zijn heel blij met zoveel reacties op dit eetdagboek! Ook al is misschien niet iedereen het eens en vindt ongetwijfeld ook niet iedereen het interessant om te lezen, wij vinden het leuk om wat meer ‘diepgang’ in de eetdagboeken aan te brengen. Meer creativiteit, ‘anders eten’, uitleg over het hoe en waarom.. we like! Dus: wij gaan weer op zoek naar mensen met een bijzonder eetpatroon, die hierover willen vertellen en willen laten zien wat ze dan zoal eten. Eis is wel dat het vega of vegan, of een variant daarop, moet zijn. We hopen op weer veel aanmeldingen!

 29. Super interessant om te lezen dit! Ook hier iemand die probeert zoveel mogelijk groente en fruit te eten. Ben ook blij met de leestips! En ik vind het verbazingwekkend hoe ik niet 2 bananen in vaste vorm kan eten (dan zit ik propvol) terwijl ik er makkelijk 4 of 5 in smoothie-vorm wegkrijg.. Haha!

 30. @ Rosa,bedankt voor je tip!

  ik vind het eetdagboek op deze manier echt een toevoeging op de site,ben benieuwd naar meer van dit soort leuke stukjes :O)

 31. Mensen die stellen dat fruitsuikers slecht zijn zijn te kort door de bocht-idem mbt tekorten bij grote hoeveelheden vers liefst organisch fruit en groene bladgroentes zijn er geen tekorten.
  Dat zijn de paleo denkers- de gebruikelijke patronen-
  Cacao en notenbars etc zijn niet toegestaan in HCLFRV, te vet en toxisch- dat zijn de superfood hypes van oplichters zoals David Wolfe- en het is helaas de grootste stroming overla- peperdure supplementen die overbodig zijn- geldklopperij-maar ja mensen willen graag gefopt worden- when youre green youre clean- eat the fruit and the greens and forget the superfood nonsense.

 32. Je hebt me geinspireerd om eindelijk eens 80/10/10 te lezen en ik ben om :) Nu een paar dagen zo bezig en voel me top! Zo veel lekkers om uit te kiezen, heerlijk.

 33. Ik ben ook heel benieuwd Marin! Eet je nu nog steeds op deze manier? En zo ja, hoe bevalt het?

 34. Heeeel leuk om te lezen en inspirerend! Leuke foto’s ook :). Ik ben zelf ook altijd op zoek naar lekker vers biologisch EN goedkoop fruit wat soms best lastig is… Ik ga zeker een keer naar de Haagse markt, jammer dat het niet wat dichter bij is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.