Fairtrade chocolade voor de feestdagen (met winactie)

fairtrade chocolade

Ik ga er geen geheim van maken: ik heb eigenlijk al best wel veel pepernoten en ‘Sint-chocolade’ gegeten dit seizoen. Zo ongeveer al het snoepgoed dat er nu in de winkels ligt vind ik lekker. No shame. Toch koop ik niet zomaar alles wat los en vast zit, hoor. Ik probeer erop te letten dat de producten naast vegan ook zo eerlijk mogelijk zijn. Dat wil zeggen dat ik in het geval van chocoladeproducten het liefste kies voor producten met een Fairtrade keurmerk. In deze blogpost vertel ik je iets meer over waarom jij ook voor Fairtrade chocolade zou kunnen kiezen en waar je dan op zou kunnen letten.

Waarom voor Fairtrade chocolade kiezen?

Natuurlijk, de hele komende feestperiode mogen we gerust bezig zijn met alle lekkere en leuke dingen die er zijn. We mogen genieten, feest vieren, cadeautjes geven en krijgen en heel erg lekker eten. It’s the season to be jolly, right? Dat hoeft echter niet te betekenen dat we onze idealen of principes uit het oog hoeven te verliezen. Als je iemand bent die een duurzame en bewuste lifestyle aanhangt hoef je dat niet los te laten in december. Los daarvan hoeven we niet alleen maar aan onszelf te denken, maar kunnen we ook kijken naar wat onze keuzes voor anderen zouden betekenen.

Chocolade kopen is daar een heel concreet voorbeeld van. Ik hoef je denk ik niet te vertellen dat de cacao-industrie geen heel eerlijke industrie is. Doordat er steeds meer over bekend wordt en steeds meer consumenten bereid zijn bewustere keuzes te maken wordt de cacaoketen steeds eerlijker, maar we zijn er absoluut nog niet. Wist je dat wereldwijd zo’n 14 miljoen mensen leven van de cacaoteelt? Bijna 70% van al deze cacao die geteeld wordt, komt uit Ghana en Ivoorkust. De meeste boeren verdienen minder dan €0,67 per dag. En dan moet je weten: cacao telen is hárd werk. En de arbeidsvoorwaarden zijn niet zo humaan zoals wij die kennen hier in het westen. Laten we er dan ook nog even bij stilstaan dat de vrouwen in deze industrie, de cacaoboerinnen dus, nóg minder verdienen. Vaak hebben zij ook lagere posities en bezitten ze zelf geen land, waardoor ze het nog minder voor het zeggen hebben. Kortom: er is nog een hoop eer te behalen in de cacaoketen.

Gelukkig wordt er hard gewerkt door Fairtrade (Max Havelaar) om de situatie te verbeteren. Zo wordt er samengewerkt met 189 cacao coöperaties , die verantwoordelijk zijn voor zo’n 227.000 boeren (waarvan 23% vrouw is.) In 2016 ontvingen deze boeren een premie van €25 miljoen vanuit Fairtrade. Dat was 33% meer dan er in 2015 uitgekeerd werd. Natuurlijk is het bij lange na nog niet genoeg om alle cacaoboeren wereldwijd een eerlijk salaris te betalen – maar er wordt aan gewerkt. Naast het uitkeren van premies worden er opleidingprogamma’s opgezet en aangeboden door Fairtrade. Deze richten zich onder andere op de vrouwen in de industrie, zodat zij een sterkere positie krijgen. Zo is er bijvoorbeeld de Women’s School of Leadership in Ivoorkust opgericht, waar ondernemende vrouwen alles wordt geleerd over financiën, ondernemen en gendergelijkheid.

Wanneer jij ervoor kiest om Fairtrade chocolade te kopen – en dat hoeft niet eens meer te kosten dan een niet-Fairtrade reep, – dan steun je deze initiatieven. Wij zorgen er met z’n allen voor dat een boer een eerlijker loon krijgt, of dat een meisje naar school kan. Ik geef daar graag een beetje extra geld voor uit.

Waar kun je op letten als je chocolade koopt?

fairtrade chocolade

Nu denk je misschien: ok, ik wil daar best een beetje moeite voor doen, maar hoe dan? Geen zorgen, het is (tegenwoordig) erg gemakkelijk om bewuste keuzes te maken op dit gebied. Ten eerste hoef je er niet voor naar een speciale winkel, zoals een biologische supermarkt of een wereldwinkel. Iedere reguliere supermarkt heeft tegenwoordig een assortiment van Fairtrade producten en daar hoort chocolade ook bij. Ten tweede hoef je geen heel speciale chocolade te kopen. Als jij van een ‘gewone’ reep houdt, of als je ‘gewoon’ voor de hele familie een chocolaletter voor in de schoen wil kopen: geen probleem. Er zijn genoeg supermarkten die in het huismerkassortiment nu Fairtrade chocoladeletters hebben. Neem bijvoorbeeld huismerk ‘G’woon’, dat te koop is bij onder andere Plus, Dekamarkt, Dirk en Spar. Ze hebben alle letters in alle smaken en het is allemaal Fairtrade chocolade. Dat is toch geweldig?

fairtrade2

Als je even met me meekijkt naar de foto’s in dit artikel, dan zal ik je precies aanwijzen waarop je moet letten als je Fairtrade chocolade wil kopen. Het Fairtrade Max Havelaar logo is namelijk vrij gemakkelijk te herkennen. Het is een vierkantje met daarin een blauw met groen logo, waaronder in blokletters staat: fairtrade. Soms staat er ‘Fairtrade cocoa program.’ Dit logo wordt gebruikt wanneer een specifiek ingrediënt, in dit geval cacao, Fairtrade is. Kan eigenlijk gewoon niet missen, toch? Wanneer je dit logo ziet op een verpakking, dan weet je zeker dat het een 100% fairtrade gecertificeerd product is. Dan zit je dus goed!

Daarnaast zijn er natuurlijk nog allerlei andere logo’s waarop je kunt letten als je bewuste keuzes wil maken deze decembermaand. Kijk bijvoorbeeld naar het pakje met de speculaas-chocolade Sinterklazen: deze zijn naast fairtrade ook nog vegan én biologische gecertificeerd. En los daarvan: heel erg lekker én glutenvrij. Aanrader wel dus.

Feest voor iedereen!

fairtrade chocolade

Omdat ik vind dat december een feestje moet zijn voor iedereen, of je nu wel of niet iets viert, heb ik een lekkere winactie voor jullie geregeld. Via mijn social kanalen (Facebook en Instagram) mag ik van Max Havelaar een vegan (!) en Fairtrade (!) chocoladepakket verloten met daarin:

–  2 repen Tony Chocolonely
– een luxe Zwitserse chocoladereep
– Speculaas-chocolade Sinterklazen (koekjes)
– Belgische chocoladebrokken
– T-shirt ‘ik ben eerlijk’ (in large)

Ja, pak je agenda maar alvast om een afspraak te maken met een dierbare of twee. Pot thee erbij en genieten maar, dacht ik zo ;)

Wat je moet doen om kans te maken op de prijs? Laat een reactie achter op het bericht op mijn Instagram en/of Facebook (twee keer meedoen mag) en vertel me met wie jij dit fantastische Fairtrade pakket zou delen!

Volg Fairtrade Nederland ook alsjeblieft op Instagram en Facebook, en kijk op hun website (klik!) voor meer informatie over de Fairtrade cacaoprojecten. Het is een boeiend onderwerp om je in te verdiepen, dus als  je daar even tijd voor hebt: zeker doen! Educate yourself :)

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Fairtrade Nederland / Foto’s: Bette de Wit 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

19 gedachten over “Fairtrade chocolade voor de feestdagen (met winactie)

 1. Ik koop ook altijd biologisch en fair trade. Inderdaad voor een klein beetje meer, draag je bij aan betere leefomstandigheden. Al begreep ik dat het bij chocolade heel moeilijk is om alle aspecten fair trade te laten zijn. Ik wilde dit pakket aanvragen voor mijn 17 jarige dochter, maar zie deze post niet op instagram of facebook. Fijne dag, groetjes Leny

 2. Dit (h)eerlijke pakketje zou ik graag met mijn gezin delen! Ik probeer er wel een beetje op te letten dat ik fairtrade producten koop maar ben er niet altijd bewust mee bezig. Het helpt wel dat Tony Chocolonely fairtrade is ;-)

 3. Wat een leuke samenwerking! Wist niet dat g’woon ook het keurmerk had, moet echt eens beter opletten! Verbaas me soms dat net zo goedkope producten ook het keurmerk hebben, echt heel goed.

 4. Ik ken dat merk g’woon eigenlijk helemaal niet, volgende keer in een winkel toch eens beter kijken ;). En jaa Sinterklaassnoep is zo gevaarlijk lekker!

 5. Wat fijn dat je dit onder de aandacht brengt met zo’n mooie samenwerking :) Want wij hebben het zo goed dat het makkelijk is te vergeten hoe ongelofelijk hard het leven kan zijn voor cacaoboeren en -boerinnen! Leuk dat je het weer zo vrolijk en positief aanpakt :D

 6. Zooo, leuk! Wel, mijn zusje haar vriend eet vegan en het leek me erg leuk om hun tweetjes te verrassen met dit pakket! Nu al aan het watertanden. Groetjes, Eva

 7. Ik zou dit delen met mijn kinderen die dol zijn op chocolade en gelukkig alledrie op andere smaken.

 8. “Wanneer jij ervoor kiest om Fairtrade chocolade te kopen – en dat hoeft niet eens meer te kosten dan een niet-Fairtrade reep” –

  Dit is wel een beetje een probleem…wat is een eerlijke prijs?

  Cacaoboeren verdienen meestal gewoon inderdaad bij lange na niet genoeg om ook maar in de richting te komen van een leefbaar (leefbaar!) inkomen. Daar moeten we met z’n allen ECHT wat mee.

  Anders kunnen we bezig blijven maar houden we ontbossing en houden we kinderarbeid met z’n allen gewoon in stand. Daar heeft fairtrade tot nu toe helaas nog weinig aan kunnen veranderen, al doen ze goed hun best daar wil ik niks aan af doen. Maar het moet dus wel echt anders. Dat zeg ik niet zomaar, lees vooral ook even bij Fairtrade zelf.

  https://www.fairtrade.net/new/latest-news/single-view/article/cheap-cocoa-is-costing-farmers-dear.html

  Ik stel voor dat alle chocoladeliefhebbers de komende tijd eens goed nadenken over hoe we – met initiatieven als Tony’s en Fairtrade als startpunt (koop vooral op z’n minst fairtrade!) – kijken hoe het wél echt radicaal anders en beter kan. Daar denken de mensen van deze organisaties en elders zeker al goed over na, hoe gaat het wél veranderen, maar we mogen/moeten ook als consument allemaal echt even goed over nadenken – en ons ook in verdiepen. Moet er wetgeving komen? Moeten we stemmen met onze portemonnee? Wat vinden de cacaoboeren er zelf van? Belangrijke vragen waar je dankzij het internet zelf ook echt wel wat verder in kunt komen.

  Begin bijvoorbeeld bij de Cocoa Barometer of als je liever een boek hebt kun je starten met Cocoa van Kristy Leissle.

  1. En nog even voor de zekerheid, bedoel het zeker niet al te kritisch hoor.

   Goed dat er aandacht is om op z’n minst voor fairtrade te kiezen! We moeten ergens beginnen, en als alle sint en kerstchocolade fairtrade is (en biologisch) dan lijkt me dat een prima stap in de goede richting.

   En ook in chocolade langzaam meer keus in biologisch – ook een goede ontwikkeling – zegt namelijk niet enkel wat over bestrijdingsmiddelen! Vegan trouwens ook – ben al best wat chocolades tegengekomen met kokosmelk, gmo-vrije soja & zelfs witte chocolade met pinda’s in plaats van melk!

 9. Ik koop ook altijd fairtrade chocolade. Helaas ben ik vorige week onverwacht geopereerd en mag ik de aankomende 4 weken helemaal niks. Niet eens mijn boodschappen tillen dus een blij pakket is natuurlijk heel erg welkom. ;)

 10. Heerlijk. Mocht ik winnen, dan neem ik een gedeelte mee naar mijn werk voor collega’s.

 11. Echt een supertoffe winactie weer!! Waar kun je die klaasjes kopen? Of lees ik daar overheen?

 12. Ik wil dolgraag meedoen, maar ik heb geen social media accounts! Bewust old skool…..
  Maar gewoon heel eigenwijs hierbij alsnog een poging om mee te doen door dit berichtje!
  Ik zou dit pakket dolgraag willen delen met ons gezin. We hebben samen 7 (!) kids, dus dat komt helemaal goed! En chocolade en dergelijke is hier echt een mega treat!
  Oh en nog een reden, ondanks dat ik mijn verjaardag niet vier, maar met dit pakket misschien alsnog, want dan heb ik een reden om het op te peuzelen (haha!): ik ben volgende week jarig!
  Dus ik ga duimen!
  Lieve groetjes! Chantal

 13. Jammmm superlekker en wat goed!!! Ik ga met mijn moeder, stiefvader en zijn familie sinterklaas vieren. Mijn moeder vroeg me toevallig gisteren of ik wat vegan snoepgoed (pepernoten, marsepein) wil meenemen voor mezelf, omdat zij allemaal niet weten wat ze kunnen kopen voor me. Ze zijn allemaal (nog) niet zo bewust bezig met hun voeding en impact op de aarde en ik zou het superleuk vinden om dit mee te kunnen nemen naar de sint-avond! Zo kan iedereen proeven hoe lekker fairtrade, vegan en biologisch is/kan zijn :) Liefs, Maaike

 14. Mijn broer wilde een letter voor mijn kopen dus ik heb een fairtrade laten kopen :)

 15. Lekker om hier te delen op kantoor! Met mijn choco-loving collega’s. En eens met Paul van Dijk overigens :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *