Ga ik een huis kopen? (deel 2)

huis kopen

Het is inmiddels anderhalve week geleden dat ik een persoonlijke update over het kopen van een huis schreef. Heb je die vorige post nog niet kunnen lezen? Korte samenvatting: ik woon sinds augustus in Rotterdam, in een huurwoning, en ik heb het hier heel erg naar mijn zin. Ik vind het zelfs zó leuk in Rotterdam dat ik eigenlijk wel zeker weet dat ik hier wil blijven en daarom – of nee, onder andere daarom – overweeg ik om een huisje te gaan kopen. Omdat dit natuurlijk geen beslissingen zijn die over één nacht ijs gaan,  deel ik hier op mijn blog met jullie hoe ik me aan het oriënteren ben. Op die manier neem ik jullie niet alleen mee in mijn zoektocht, maar maak ik dingen ook overzichtelijk voor mezelf.

Weten wat ik zoek

huis kopen

In het vorige deel van deze blogreeks schreef ik er al over: wegdromen over hoe je huis eruit moet zien of hoe je het zou willen inrichten, dat lukt wel. Borden volpinnen op Pinterest? Stapels woonmagazines doorspitten? Geen probleem. Maar het moet natuurlijk niet alleen bij dromen blijven. Met het super handige e-book ‘Een huis bezichtigen’ van Vereniging Eigen Huis in de aanslag besloot ik dingen eens wat concreter te maken. Ik maakte een lijstje met woonwensen. Want ik blijf maar denken ‘gewoon een leuk huisje in een leuke buurt in Rotterdam,’ maar wat voor huisje moet het zijn? Hoe groot moet het zijn? Hoeveel kamers heb ik nodig? Wat vind ik belangrijk?

Mijn lijstje zie je hierboven op de foto, maar voor het geval dat je het niet goed kunt lezen:

Minimale oppervlakte: 70 m2
Aantal kamers: 3 (woonkamer, slaapkamer, extra kamertje om kantoortje van te maken)
Balkon of tuin: kleine tuin (weinig onderhoud) of een dakterras
Type woning: appartement met een woonlaag erin (ik wil graag een ‘boven’)
Ligging: rustige buurt, Rotterdam Noord
Vervoer: als ik maar een fiets kwijt kan ben ik blij. Plus: een tramhalte in de buurt is gewenst.
Klussen: het liefst zo min mogelijk
Wat neem ik mee? Niet heel veel. De spullen die ik ook in mijn huidige appartementje van 45m2 passen.

Ik moet zeggen dat het heel erg fijn was om dit lijstje te maken, het schept overzicht en duidelijkheid. Als ik nu huizen wil gaan bekijken op bijvoorbeeld Funda, dan kan ik deze woonwensen gewoon invoeren om huizen te selecteren. Dat scheelt weer tijd! (immers, er staan gewoon véél te veel huizen op internet…)

Sta sterker

huis kopen

In het stuk hierboven benoemde ik al even het e-book over het bezichtigen van een huis van Vereniging Eigen Huis. Ik heb het hele ebook doorgespit en er van alles van opgestoken. Zo kwam ik bijvoorbeeld ook de tip tegen om een lijstje te maken van zaken die je tijdens het bezichtigen van een woning – wanneer dat zover is – te vragen aan de verkopend makelaar. Ook zijn er punten waarop je al kunt letten wanneer je een huis bekijkt, waar ik zelf eigenlijk niet echt aan had gedacht.

Want natuurlijk kijk ik naar dingen als ‘vind ik het huis mooi?’ en ‘vind ik de buurt leuk?’ Maar ik had er niet echt aan gedacht om te kijken (of vragen) naar de stand van de zon, de energieklasse van de woning of om te letten op geluiden van de bovenburen. Ook mag je gerust vragen naar de toekomstplannen van de wijk – daar hoort de makelaar wel wat basisinformatie over paraat te hebben – en is het ook niet gek om de meterkast even te willen bekijken. En dat alles doe je natuurlijk terwijl je een pokerface opzet – ook al schreeuw je van binnen: IK WIL HIER WONEN! :)

Spannende gesprekken

huis kopen

Ik wilde graag concreet weten waar ik aan toe was en dus besloot ik een afspraak te maken met een (onafhankelijke) hypothecair planner. Dit is een mooi woord voor iemand die je alles kan vertellen op het gebied van hypotheken. En het blijft niet alleen bij het vertellen over,  want mijn hypothecair planner gaat ook een heel hypotheekplan voor me maken, als het zover is. Dat is even een investering (in tijd en geld,) maar ik weet zeker dat dit zich uiteindelijk terugbetaalt in het kiezen van de hypotheek die perfect bij mij past.

Wat de uitkomst van het gesprek was, lees je in het volgende deel van deze blogserie. Ik ken mezelf; ik praat maar door en deze artikelen worden anders veel te lang ;) Volgende keer lees je dus een update over het gesprek met de hypothecair planner en de verdere stappen die ik nu ga zetten.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Bij het vorige artikel kreeg ik een heleboel leuke reacties, dus laat gerust van je horen als je ook iets kwijt wilt over dit onderwerp!

Foto’s: Sam van Rij / Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Vereniging Eigen Huis

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

14 gedachten over “Ga ik een huis kopen? (deel 2)

 1. Oh wat spannend! Ik ben heel benieuwd naar het vervolg van deze serie! Wij wonen momenteel ook in een huurhuis, maar willen graag over een poosje iets gaan kopen. Qua financiële zekerheid zit dat er op dit moment nog niet in, maar het is zeker een droom die we willen gaan waarmaken. Bij ons is het wel iets anders, we willen dan weg uit het dorp waar we wonen en in (de buurt van) de Randstad gaan wonen, maar wel lekker rustig. Een fijne plek voor onze kindjes om op te groeien, maar wel alle faciliteiten in de buurt. En groeeen!

 2. Idd, wat enorm belangrijk is, is een goed gesprek met een hypothecair planner.
  Toen wij onze oude woning hadden verkocht hebben wij gesprekken gevoerd bij 3 hypotheekverstrekkers.
  Heel verhelderend: zo was er eentje bij die tijdens het gesprek al een grove rekenfout maakte (en dat merkte ik zelfs op, terwijl toch wel last heb van dyscalculie), de tweede die wij spraken ging niet voldoende de diepte in, kwam zelf niet met oplossingen etc etc. Dacht dus niet mee.
  En uiteindelijk zijn wij weer heel goed geholpen bij de hypotheker.
  Daar hadden wij onze oude hypotheek ook al afgesloten maar wij wilden toch kunnen vergelijken.
  Dus je bent goed bezig.
  Ga vooral in gesprek met mensen die er verstand van hebben, laat je goed informeren en hou goed de maandlasten in de gaten.
  Succes!

 3. Leuk Merel, dat Rotterdam je zo bevalt! Wij wonen in Rotterdam-Overschie (oudedijkse Schiekade), heerlijk om te wonen. Geen tram maar met de fiets 10 minuten naar station Blijdorp met de Randstadrail en wanneer we nog eens 5 minuten doorfietsen zijn we bij CS.

  Geweldig ook dat je uitlegd hoe dit aan te pakken :-)

  Liefs, Marianne

  1. Daar woon ik ook! Superfijne en groene buurt om in te wonen. Ook maar 10 minuutjes lopen naar Vroesenpark mtrouwens. Een huis kopen is leuk, maar inderdaad heel belangrijk om (alle!!) kosten goed in kaart te hebben. Wat ben je bijv. maandelijks extra kwijt aan verzekeringen? Belastingen? Succes!

 4. Wat een mooie stap,en begin van iets moois Merel. Je verteld ondanks dat ik kan begrijpen dat je het spannend vind er heel open over. Verhuizen brengt altijd veel met zich mee ,meer dan je denkt.
  Overzicht houden is altijd fijn,en als het zo ver is ben ik erg benieuwd naar je huis.

  Liefs,

  Elisa

 5. Hey Merel, check ook eens de wijk Middelland. 5 tot max 10 minuten van het station, leuke woningen en minder gehypt dan het Oude Noorden en Blijdorp. Dus makkelijker om een betaalbare woning te vinden. Ik woon vlakbij Beukelsdijk in een hele rustige straat en met veel ruimte en een huge balkon. Ik ben met 5 minuten fietsen bij het station :)

 6. Dit vind ik zo’n fijn artikel! Echt mega blij dat het een keertje niet over eten gaat 😁. Mijn ma ‘zoekt’ al 10 jaar een huis en we gaan af en toe naar huizen gaan kijken, maar ik denk dat ze veel te kieskeurig is! Hihi onthoud da je van alles wel je droomhuisje kunt maken 😊

 7. Leuk Merel dat je ons zo meeneemt in je zoektocht naar een huis! Ik denk ook dat alleen al doordat je dingen op papier zet, in plaats van dat het door je hoofd spookt, je zoektocht veel gerichter is en het huis dat je zoekt zich ook veel sneller zal voordoen (stukje visualisatie). :)

 8. Wat leuk om zo te lezen hoe je vordert! Ik heb geleerd om ook altijd goed naar de kozijnen te kijken haha. Al meerdere mensen gehoord die ze bleken te moeten vervangen of schilderen in het eerste jaar… Das best een investering en lichtelijk balen als je net verhuisd bent.

 9. Hi Merel,
  Ik las al stilletjes mee maar vind het zo tof dat ik ook even een berichtje stuur.
  Een huis kopen is super spannend, mega volwassen en ook echt super leuk! Ik woon nu ruim een half jaar in Rotterdam, in een heel erg leuk stukje van Spangen, in een van de blokken met gezamenlijke binnentuin. Wij waren ook verliefd op Noord, Bergpolder en Blijdorp maar konden daar niet de ruimte vinden die we graag wilden hebben met tuin erbij. Dat is nu dus wel gelukt en we zijn er super blij mee, 10 min fietsen naar centrum/centraal en de tram dichtbij.
  Lijstjes zijn super handig, ook als je daar dingen bij hebt staan die je eventueel kan laten vallen als de rest wel helemaal super is.
  Verder ook best belangrijk:
  – Is er een VVE en wat is de bijdrage per maand, genoeg in kas enzo?
  – fundering, is daar onderzoek naar gedaan, moet dit nog of is er geen idee?
  – als je iets op het oog hebt, gewoon even aanbellen bij de buren en een praatje maken. Je krijgt dan zoveel extra informatie over het huis en de buurt
  – cv ketel :) (die van ons moet vervangen worden en dat is helaas niet goedkoop)
  – klussen kost geld, helemaal als je het moet laten doen dus mocht je verliefd worden op een huis waar toch iets teveel geklust moet worden, google dan wat het globaal kost per klus.
  – bah, al die gemeentelijke belastingen. Zijn een stuk hoger met een koopwoning

  Veel plezier met de zoektocht, soms is het frustrerend als iemand je net voor is, soms is het super spannend en zie je jezelf al helemaal ergens wonen, soms is het stressvol omdat je snel een beslissing moet maken maar eigenlijk liever iets meer tijd zou willen hebben. En soms, gaat het ineens enorm snel en is de zoektocht voorbij, heb je gewoon een huis! Dan alleen nog even wachten op de sleuteloverdracht en proberen af te kicken van Funda hahahaha.

 10. Oeh, wat spannend zeg! Ik hoop voor je dat je snel iets vind wat helemaal bij jou past. Een eigen kantoor aan huis is zo relaxed. In mijn vorige huis had ik een grote, aparte slaapkamer die ik als kantoor gebruikte en stiekem mis ik dat wel een beetje.

 11. Zo leuk om te lezen! Ik heb op pinterest ook borden vol inspiratie voor een leuk huisje. Ik heb geen ervaring met kopen maar trok in bij mijn vriend die wél een huis had gekocht. Alleen pff, die voorpret van het zoeken naar een huisje en leuke vloeren en behangetjes kijken miste ik wel hoor :p

 12. Wat leuk! Ik heb een jaar geleden een huis gekocht in Rotterdam Blijdorp en we zijn er super blij mee.
  Nog 2 tips voor je:
  – vooral de jaren 30 huizen (iig in Blijdorp) hebben vaak enorme (en soms meerdere) balkons. Tenzij je natuurlijk echt per se een dakterras wil zou ik dus ook zeker naar huizen met balkons kijken, wij hebben er nu 3 en daardoor altijd zon en open deuren. Dus als je de balkon-optie uitvinkt op Funda, kun je wel eens het een en ander missen wat misschien best mooi is.
  – Vraag vooral goed naar de fundering en kijk naar signalen die aanwijzen dat de fundering misschien niet goed is (scheefstand, scheuren etc). Dit is een bekend probleem in Rotterdam en vooral in Noord. Er is online ook een kaart te vinden van risicogebieden in Rotterdam. Helaas vooral het door mij meest geliefde Liskwartier heeft enorm met funderingsproblematiek te maken en dan kun je voor vervelende onverwachte kosten komen te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *